Jump to content

Ritualul spălării picioarelor în Joia Mare


 Share

Recommended Posts

Ritualul spălării picioarelor în Joia Mare

Prea-Sfinţitul Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a dezbrăcat de hainele preoţeşti şi a spălat pe picioare 12 copii dintr-un centrul de plasament, chiar în catedrala din Galaţi.

Slujbă impresionantă la catedrala Arhiepiscopiei din Galaţi. Prea-Sfinţitul Casian Crăciun s-a dezbrăcat de hainele preoţeşti, s-a aşezat în genunchi în faţa credincioşilor veniţi la ceremonie şi a spălat pe picioare 12 copilaşi veniţi de la un centru de plasament din oraş. „Vedeţi ce am făcut eu astăzi pentru voi. Aşa a făcut Iisus, aşa am făcut eu şi aşa trebuie să faceţi şi voi cu apropiaţii voştri", a spus Casian Crăciun la finalul slujbei.

Ritualul reia secvenţa din joia mare când, înainte de Cina cea de Taina, Mântuitorul Iisus Hristos le-a spălat picioarele apostolilor săi. Momentul este unic, iar credincioşii au aşteptat cu sufletul la gură evenimentul.

Cei 12 copii au primit din partea Arhiepiscopiei câte o pereche de încălţări şi alte cadouri.

http://www.cancan.ro/actualitate/intern/arhiepiscopul-dunarii-spala-copiii-pe-picioare-160065.html

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Arhiepiscopul Dunării de Jos a spălat picioarele a 12 copii nevoiaşi în Joia Mare

În Joia Mare, înaintea Cinei cea de Taină, acum peste 2.000 de ani, Iisus Hristos a spalat picioarele celor 12 apostoli, vrând să le dea exemplu de smerenie şi să arate că nimeni nu este mai presus de alţii. Reiterând gestul Mântuitorului la catedrala arhiepiscopală din Galaţi, arhiepiscopul Casian Crăciun a spalat picioarele a 12 copii din familii nevoiaşe. După ce a citit scriptura, arhiepiscopul s-a încins cu ştergare şi a spălat picioarele celor 12 copii, care apoi au primit şi încălţări noi. Arhiespiscopul a explicat apoi copiilor şi enoriaşilor prezenţi că, deobicei, în număr mare importanta acestui gest. "Înţelesul duhovnicesc al spălării picioarelor este pe de o parte smerenia Înălţătoare a Domnului dupa cum ne arată Sfânta Scriptură", a spus Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos. Copiii au primit apoi Lumina Învierii. Aduşi de rude sau părinţi, cei mici au înţeles şi ei ce au putut din ceremonialul la care au luat parte. Pe toţi i-a bucurat faptul că au primit încălţări noi. Profesorul de religie al şcolii este cel care a avut iniţiativa de a-i aduce pe cei mici la catedrală în Joia Mare. "Sunt copii dintre cei mai activi copii la ora de religie, ei fiind şi dintr-un cartier mai nevoiaş al oraşului s-au bucurat foarte mult de darurile primite", a spus Iulian Măcişanu, profesor de religie. La finalul ceremoniei, când toată lumea a ieşit în scuarul din faţa Catedralei Arhiepiscopale, un grup de turişti greci au suprins momentul, dar au primit şi binecuvântarea arhiepiscopului. Prin acest ritual, Iisus a vrut să-l facă pe Iuda să se ruşineze, iar celorlalţi să le aducă aminte să se smerească.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Rânduiala spălării picioarelor la Arhiepiscopia Dunării de Jos

Câteva sute de credincioşi au asistat, joi, la Catedrala Sfântul Andrei din Galaţi, la slujba spălării picioarelor, în care ecleziarhul catedralei, Antonie Ispas, a reeditat faptele premergătoare de la Cina cea de Taină, împreună cu 12 copii nevoiaşi din localităţile Plevna şi Rediu.

Urmând rânduiala sfântă, ecleziarhul s-a încins cu un ştergar, asemeni Mântuitorului, şi a spălat, în semn de smerenie, picioarele celor mai nevinovaţi dintre slujitori, 12 la număr, precum sfinţii apostoli. Copiii, cu vârste între cinci şi 11 ani, au fost foarte emoţionaţi şi, totodată, bucuroşi că i-au întruchipat pe apostoli şi că au primit încălţări noi.

"Această slujbă din Joia Mare ne aduce aminte de gestul Mântuitorului de a se smeri pe sine, de a spăla picioarele ucenicilor, după cum însuşi spune: 'Dacă eu Învăţătorul vostru vă spăl vouă picioarele aşa să faceţi şi voi unii altora', învăţându-ne smerenia şi de fapt învingând cea mai mare patimă a noastră, mândria", le-a spus enoriaşilor, Daniel Popa, slujitor al Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi.

În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, când Mântuitorul trimite ucenicii să pregătească sărbătorile pascale, creştinii ortodocşi prăznuiesc patru lucruri: Sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de taina, ''Rugăciunea cea mai presus de fire'' şi Vânzarea Domnului.

În această zi, Domnul a sărbătorit împreună cu ucenicii Paştile Legii Vechi. Înainte de a începe cina, 'El singur a spălat picioarele tuturor'. Prin aceasta a vrut să-l facă pe Iuda să se ruşineze, iar celorlalţi să le aducă aminte să se smerească.

Deşi acest ritual se regăseşte în rânduiala bisericească, puţine sunt locurile unde se mai săvârşeşte în zilele noastre, Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi păstrând vie această sfântă tradiţie.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Obiceiul ”spălării picioarelor” din Joia Mare a fost modificat din cauza pandemiei

Așa cum în Joia Mare Iisus Hristos a spălat singur picioarele celor 12 apostoli pentru  a le da o lecție de  smerenie și a atrage atenția la efemeritatea lucrurilor mărunte, astăzi, la Catedrala Arhiepiscopală, Î.P.S. dr. Casian Craciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a reeditat faptele Mântuitorului.

În mod tradițional, arhiepiscopul spăla și ștergea picioarele a 12 copii sărmani, dar acum, din pricina pandemiei, ritualul a fost modificat. Copiilor nu le-au mai fost spălate picioarele; micuții au fost doar binecuvântați cu aghiazmă și li s-au șters mâinile cu năframa. ”Deși este o perioadă mai grea din cauza pandemiei, există o ușoară încercare a noastră de a ne lupta înțelept, atent. Binecuvântat fie Dumnezeu care a permis revenirea noastră, astăzi când  reluăm o tradiție, o lecție”, a punctat arhiepiscopul ”Dunării de Jos”, Î.P.S. dr. Casian Crăciun.

Copiii au primit în dar haine și pantofi noi, dulciuri, dar și produse de igienă.

reperul.ro

Veche de peste 2.000 de ani, tradiţia religioasă este păstrată în Arhiepiscopia Dunării de Jos. Întrerupt anul trecut, obiceiul de smerenie, în care se spală şi se sărută picioarele învăţăceilor, a fost reluat prin spălarea cu aghiazmă a mâinilor a 12 copii sărmani.

În fiecare an, în Joia Mare, Înaltpreasfinţitul Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, săvârşeşte la Catedrala din Galaţi ritualul spălării picioarelor. Ierarhul curăţă şi sărută cu smerenie picioarele a 12 copii orfani sau sărmani, reamintind astfel creştinilor gestul făcut de Mântuitor la Cina cea de Taină, când a spălat şi a sărutat picioarele ucenicilor Săi.

Catedrala din Galaţi rămâne una dintre puţine locuri în care acest obicei se mai săvârşeşte. Întrerupt anul trecut de pandemie, ceremonialul a fost reluat anul acesta, cu modificări. În ziua de 29 aprilie, de Joia Mare, după oficierea Sfintei Liturghii, arhiepiscopul Dunării de Jos şi-a legat un ştergar în jurul brâului, a luat aghiazmă şi a spălat mâinile celor 12 copii sărmani.

Acest ritual nu semnifică doar o curăţare exterioară, ci şi o purificare a sufletelor. Simbolizează smerenia şi iubirea faţă de semeni, dar şi spălarea de păcate, ne învaţă ÎPS Casian Crăciun. „Reluăm o tradiţie care nu este tradiţie, este o lecţie de care avem nevoie cu toţii. Cei care ne pot da o lecţie sunt copiii. Şi ei suferă din cauza absenţei de la şcoală, din pandemie. Astăzi nu au mai avut o şcoală virtuală, au fost la şcoală în mod real, cu distanţare fizică. Ei ne-au arătat puritatea sufletelor lor, iar noi le-am arătat respectul. Un gest real de păstrare a tradiţiei, de înnoire, curăţire, bucurie de Sfintele Paşti. Cine să simtă bucuria mai mult decît cei 12 copii?“, întreabă ierarhul. 

El spune că acest ritual arată cum prin rugăciune se obţine îndepărtarea păcatelor de pe sufletele noastre. „Prin curăţirea sufletelor se curăţesc şi sentimentele noastre. Şi prin acestea toate la un loc, bunătatea, smerenia şi curăţirea, ne apropiem unii de alţii. Să bucurăm de Sfintele Paşti un copil, un bolnav sau un sărac“, îndeamnă arhiepiscopul Dunării de Jos.

După ritualul smereniei, cei 12 copii au fost binecuvântaţi de arhiepiscopul Dunării de Jos. Băieţii au între 7 şi 10 ani şi provin din familii defavorizate din trei localităţi din Galaţi: Suhurlui, Rediu şi Plevna. „Copiii au primit îmbrăcăminte, încălţăminte şi produse de igienă, care să-i bucure de Paşti. Sunt copii din mediul rural, iar criza i-a afectat pe toţi. Ei fiind într-o situaţie mai delicată, ne-am gândit să le facem o bucurie şi să le dăruim aceste lucruri“, afirmă Iulian Măcişanu, profesorul care i-a însoţit pe copii.

„Este prima dată când vin aici şi mă simt bine. Am primit încălţăminte şi hăinuţe noi, chiar aveam nevoie. Mă bucur“, mărturiseşte Nicuşor, un băieţel din Rediu. „Eu am primit adidaşi, pantaloni, ciorapi. Suntem mulţi fraţi, iar părinţii nu au cu ce să ne cumpere haine noi. Aveam nevoie mai ales de încălţăminte pentru şcoală. Mă bucur mult pentru aceste daruri“, spune emoţionat Alex, elev în clasa a patra. 

Din cauza pandemiei, doar câţiva credincioşi au asistat anul acesta la ritualul din Joia Mare de la Catedrala din Galaţi. Printre ei, o femeie cuvioasă care în fiecare an lua acasă cei 12 copii şi îi punea la masă. „În fiecare an, în Joia Mare îi luam pe cei 12 ucenici la masă la mine acasă. Ce bucurie era!... Nu simţi sărbătorile atunci când nu e nimeni la masă. M-am obişnuit ca în fiecare an masa să fie plină cu copii. Anul acestea, din cauza pandemiei, nu îi mai pot lua, dar le-am dat câte un bănuţ“, spune enoriaşa. 

După săvârşirea ritualului, arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian Crăciun, a făcut apel la respectarea măsurilor sanitare, pentru a reveni la normalitate. „Sfintele Paşti, anul acesta, au o oarecare deschidere spre normalitate, atât cât se poate în ţara noastră, în mod înţelept. Cultele religioase, în colaborare cu factorii responsabili, au convenit să se desfăşoare slujbele fireşti, dar cu rugămintea permanentă de a respecta normele sanitare din respect faţă de sănătatea proprie şi sănătatea celui din faţa noastră, a semenilor noştri. Cu cât respectăm mai mult aceste măsuri, cu atât avansăm spre normalitate. Să promovăm bucuria de a ne revedea, pentru că anul trecut eram singuri, noi slujitorii, în biserică“, a amintit ierarhul. 

În perioada Sărbătorilor Pascale, peste 3.000 de copii nevoiaşi din judeţele Galaţi şi Brăila primesc din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos daruri constând în îmbrăcăminte, încălţăminte, obiecte de igienă personală şi alimente.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

În Joia Mare, IPS Arhiepiscop Casian a împlinit rânduiala spălării picioarelor

În Joia cea Mare a Săptămânii Sfintelor Pătimiri, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi a fost săvârşită, conform rânduielii liturgice din Biserica Ortodoxă, slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, în cadrul căreia a fost sfinţit Sfântul Agneţ din care se va pregăti şi se va păstra, pe Sfânta Masă, în tot timpul anului, Sfânta Împărtăşanie ce va fi oferită celor bolnavi şi copiilor. Tot în Joia Mare, chiriarhul Dunării de Jos a împlinit, după tradiţie, rânduiala spălării picioarelor.

"Cu acest prilej, în cadrul unui program misionar şi social-filantropic derulat de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi, filiala Galaţi, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos, la Catedrala Arhiepiscopală au participat la slujbă mulţi copii, între aceştia fiind şi copii ucraineni, găzduiţi în această perioadă în Campusul studenţesc din Galaţi.
Copiii și credincioșii prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi de către Înalt Prea Sfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian cu Sfintele Taine.
După rugăciunea Amvonului, ierarhul Dunării de Jos a împlinit pilda de dragoste și îndemnul dumnezeiesc la smerenie și iubire față de aproapele nostru prin săvârşirea ceremonialului spălării picioarelor. În acest an, beneficiarii acestei rânduieli-ritual au fost 12 copii din localităţile Griviţa şi Călmăţui, judeţul Galați, cu vârste cuprinse între 7 şi 12 ani, proveniţi din familii cu posibilități materiale reduse.
La momentul liturgic cuvenit, urmând îndemnul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Înalt Prea Sfinţia Sa s-a încins cu ştergar şi a săvârşit ritualul respectiv celor 12 "mici ucenici", după care le-a oferit făclii aprinse", se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre exemplul de smerenie pe Mântuitorul Hristos l-a oferit ucenicilor Săi, dar şi despre îndemnul şi invitaţia pe care ne-o face tuturor la smerenie şi la întoarcearea către Lumină, Bucurie şi Înviere.
Pe lângă binecuvântarea lui Dumnezeu, "micii ucenici" prezenți la Catedrală în Joia Mare au primit încălţăminte şi îmbrăcăminte nouă, precum şi obiecte de îngrijire personală şi dulciuri, ca parte a programului eparhial "Ne înnoim de Sfintele Paşti".
De asemenea, după slujbă, în cadrul aceluiaşi program eparhial, toţi copiii veniţi la Catedrală au primit daruri, valoarea bunurilor oferite spre bucuria copiilor fiind de peste 11.000 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.