Jump to content

Radu Preda, un teolog gălăţean şcolit la Heidelberg


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Radu Preda, un teolog gălăţean şcolit la Heidelberg

Fost ucenic al lui Petre Ţuţea şi al Mitropolitului Bartolomeu Anania, Radu Preda crede că Ortodoxia i-a salvat pe români, menţinându-i în parametrii normalităţii.

CARTE DE VIZITĂ

- Radu Preda s-a născut în 1972, la Galaţi.

- A urmat studii doctorale la Heidelberg, Paris şi Roma.

- Doctor în Teologie ortodoxă la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

- Director fondator al Institutului Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale şi Interreligioase.

- Apropiat al lui Petre Ţuţea, autor al cărţii „Jurnal cu Petre Ţuţea" (1992).

- Apropiat al Mitropolitului Bartolomeu Anania.

- Promotor al teologiei sociale ortodoxe.

Un interviu de citit: „Fără credinţă, ţara asta se ducea de mult de râpă”

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Teologul Radu Preda, numit preşedinte executiv al IICCMER

Teologul Radu Preda a fost numit preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), după demisia lui Andrei Muraru, la începutul lunii martie. Decizia premierului Victor Ponta de numire a lui Preda la şefia IICCMER a fost publicată joi în Monitorul Oficial şi a fost luată după ce, în 5 martie, fostul preşedinte executiv Andrei Murau a demisionat, afirmând că "principiile şi loialitatea sunt mai importante decât o funcţie". În prezent, Andrei Muraru se numără printre candidaţii PNL la alegerile europarlamentare.

Radu Preda, născut la 23 octombrie 1972 la Galaţi, este conferenţiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) şi director fondator al Institutului Român de Studii Inter-ortodoxe, Inter-confesionale şi Inter-religioase (INTER) din Cluj-Napoca.

Şi-a luat licenţa la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi a urmat studii doctorale la Heidelberg, Paris şi Roma. Titlul ştiinţific de doctor în teologie l-a obţinut la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB Cluj Napoca. A mai urmat studii post-doctorat la Salonic.

Este şi membru în Consiliul de Administraţie al European Forum of Orthodox Schools of Theology de la Bruxelles.

Are peste 10 volume publicate, colaborări cu mai multe publicaţii, a fost director al Radio Renaşterea (1999 - 2000) şi purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului (2000-2002).

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Radu Preda, dat afară de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului

Teologul Radu Preda a fost eliberat din funcţia de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, decizia fiind luată marți de premierul Ludovic Orban, potrivit Monitorului Oficial. Orban l-a demis pe Preda imediat ce a primit, marți, o notă de informare de la corpul de control al premierului privind documentarea efectuată la acest institut. Radu Preda era șef al IICCMER din martie 2014, el fiind numit în funcție de premierul de atunci, Victor Ponta.

Mai multe documente obținute de site-ul Să fie lumină, dar și mărturiile unor actuali și foști angajați sau colaboratori ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, arătau, într-un articol publicat în noiembrie anul trecut, o instituție a statului român - fundamentală în misiunea ei istorică – adusă într-o criză profundă sub conducerea unuia dintre cei mai cunoscuți teologi ortodocși români, Radu Preda. După un mandat de mai bine de cinci ani, Preda lasă în urmă un institut fără cap, măcinat de probleme, care funcționează din inerție. Cariera clericală a teologului Radu Preda a fost, aparent, mult mai importantă pentru el decât funcția publică de la IICCMER, scria "Să fie Lumină".

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.