Jump to content

Parcul agro-industrial de la Matca a rămas "proiect"


dcp100168

Recommended Posts

La Matca, un proiect public mort la naştere

Privatul bate statul

* La cinci ani de la lansare, proiectul Parcului Industrial este la aceeaşi "cotă zero" * Rămân în urmă doar sutele de mii de euro cheltuite - degeaba! - pe proiect, deplasări electorale şi chiulabaua de lansare * Între timp, un investitor privat a priceput ideea, a cumpărat pământ în apropiere, şi va construi cu banii lui ce n-au reuşit să facă autorităţile

În urmă cu vreo cinci ani, la Matca se punea piatra de temelie a unui parc industrial. Evident, la eveniment s-au adunat toate feţele luminate ale judeţului: prefect, preşedinte de CJ, senatori, deputaţi etc, etc, că doar urma o campanie electorală şi toată lumea vroia să câştige alegerile. S-au ţinut discursuri (ba chiar un senator s-a supărat "leoarcă" pentru că a vorbit înaintea lui un deputat), s-a aplaudat frenetic şi s-a pus o lopată de ciment. Apoi toată suflarea populară a plecat acasă, iar împestriţata clasă politico-administrativă a participat cot la cot, indiferent de doctrină, la o chiulaba la care s-a cheltuit cu entuziasm. Şi gata.

Da' parcu'?!

A, da. Uitasem. Ce s-a întâmplat cu parcul? Ei bine, măreaţa investiţia a rămas undeva în preajma pietrei de temelie. S-a făcut un gard şi s-a turnat o placă de beton de vreo 500 de metri pătraţi. În loc de promisele spaţii frigorifice, staţii de sortare, echipamente de ambalare la ţiplă şi alte minuni tehnologice, ograda s-a umplut cu remorci cu pepeni, varză, castraveţi, roşii şi alte legume. E o banală piaţă de legume. Asta în sezon, pentru că în rest pe acolo bate vântul. Pustiu. Atât de pustiu, că îţi vine să crezi în fantome. Poate că vă întrebaţi de ce ne doare pe noi capul de chestia asta. Ei bine, dincolo de faptul că nu ne place minciuna electorală, ne doare pentru că s-au cheltuit bani publici acolo. Proiectul, făcut sub patronajul Consiliului Judeţului, a costat vreo 80.000 de euro (cu tot cu studiul de impact, studiul de fezabilitate şi consultanţa), gardul şi amenajarea pistei încă vreo 50.000 de euro, aducerea utilităţilor � altă căciulă de bani, plus chiulabaua. Care a fost susţinută financiar de primar şi de mătcaşii "cu cheag". Că doar urma să se facă un parc industrial de cinci milioane de euro, nu?

Chiar nu se poate face?

Cum este şi normal, l-am chestionat pe primarul de la Matca, Ionel Pohrib, de ce nu s-a preocupat pentru finalizarea proiectului. Răspunsul ne-a stupefiat. "Domnu' ziarist, eu am vrut să-l fac. Au venit în sat nişte băieţi care aveau bani pentru lucrări şi ne-au propus un parteneriat. A mai venit şi-un olandez, dar ăsta părea cam escroc... În fine, am căutat proiectul, că doar s-au dat bani pe el, dar am aflat că nu mai este la Consiliul Judeţean, ci este la cineva acasă. Nu-i zic numele, că îmi este ruşine de ruşinea lui. L-am căutat acasă pe domnul acela şi i-am cerut proiectul. Ştiţi ce mi-a zis? Că mi-l dă dacă îi dau 500 de milioane de lei (N.R.: vechi) pe el. Nu i-ar fi ruşine? Da' ce, e proiectul lu' tat'su?" Să recunoaştem, un comentariu "spumos". Care va să zică, nu se face. Deşi potenţialul economic o impune, deşi bani s-ar cam găsi, deşi există în strategia naţională de dezvoltare rurală. Altă gogoaşă cu iz electoral, se pare...

"Italianul" deştept

În timp ce autorităţile se scarpină în creştet şi se dovedesc incapabile să facă ce au promis, s-a găsit o persoană privată care a preluat hăţurile. Un anume Costel Condrache, mătcaş plecat la muncă prin Italia, a cumpărat două hectare de teren în apropiere, a amenajat curtea în nici trei săptămămâni şi a comandat utilaje, construcţii din prefabricate şi tot ce mai trebuie. Se pare că va construi, în circa două luni, un depozit frigorific şi o staţie de sortare şi ambalare a legumelor. Fix ceea ce se promitea că se va construi în mult-lăudatul parc industrial şi ceea ce le trebuie legumicultorilor din zonă.

Ruşine, autoritate publică! Degeaba ai păpat banii noştri!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23377

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Parcul agroindustrial de la Matca, o promisiune electorala

» Viitorul parc agroindustrial urma sa fie construit pe o suprafata de 15 ha, finantarea fiind asigurata de CJ Galati si Ministerul Dezvoltarii. » Preocuparea principala a legumicultorilor din Matca este aceea de a nu mai vinde marfa la taraba, ci angro. » "Parcul agroindustrial" este de fapt un maidan betonat, folosit de sateni ca piata.

In topul promisiunilor electorale ramase doar vorbe in vant, un loc important ar trebui sa revina proiectului parcului agroindustrial din comuna galateana Matca, renumita pentru productia de legume in solarii. Proiectul este unul viabil, pentru ca la Matca se face legumicultura la solar pe o suprafata de 800 de hectare, iar la o productie de 49.096 tone de legume anual, desfacerea este o problema. Preocuparea principala a legumicultorilor din Matca este aceea de a nu mai vinde marfa la taraba, ci angro. In martie 2004, proiectul care fi trebuit sa cuprinda spatii frigorifice, statii de sortare, echipamente de ambalare in tipla parea sa prinda contur. Fostul ministrul al Dezvoltarii, Leonard Cazan (PSD) a vizitat Matca, insotit de parlamentari PSD, directori, alesi locali si i-a spus presedintelui CJ Galati de la vremea aceea, D.L. Gogoncea (PSD), ca este impresionat de ce a vazut si va sustine proiectul.

Viitorul parc industrial urma sa fie construit pe o suprafata de 15 ha, finantarea fiind asigurata de CJ Galati si Ministerul Dezvoltarii. Costul total era de 5 milioane euro. In mai 2004, "parcul" de la Matca a fost vizitat si de Ion Iliescu, pe atunci sef al statului, care efectua un turneu electoral pentru sustinerea candidatilor PSD la alegerile locale. Din nou multa vorbarie electorala, promisiuni. Apoi, s-au si tocat si ceva fonduri, 80.000 de euro pentru studiul de impact si studiul de fezabilitate, alte 50.000 euro pentru gard si platforma betonata si alte mii de euro pentru infrastructura.

CONSECINTE

Intre timp, cumetriile politice de care depindea continuarea proiectului s-au spulberat: Gogoncea nu a mai fost ales presedinte la CJ, primarul de atunci din Matca Ionel Pohrib a plecat de la PSD la PC si apoi la PD iar acum nu mai e nici macar primar, Leonard Cazan nu a mai fost ministru, iar Ion Iliescu nu a mai fost sef al statului. In consecinta, nici parcul industrial nu a mai devenit ce li se promisese legumicultorilor, a incremenit in faza de proiect, dupa cinci ani de la lansarea sa fiind doar o platforma betonata de cinci sute de metri patrati, imprejmuita cu un gard. "Parcul agroindustrial" este de fapt un maidan betonat, folosit de sateni ca piata. A fost o promisiune electorala care a costat vreo 200.000 de euro.

http://www.romanialibera.ro/a127983/par ... orala.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Parcul Agro-Industrial Matca a devenit „piaţa de varză"

În 2003, an preelectoral, autorităţile gălăţene au anunţat două investiţii foarte ambiţioase: construirea unui parc industrial lângă Zona Liberă Galaţi şi a unui parc agro-industrial la Matca, comună renumită prin producţia de legume produse

în solarii.

Parcul Agro-Industrial de la Matca a fost o investiţie ambiţioasă. La Matca se face legumicultură la solar pe o suprafaţă de 800 ha, iar la o producţie de 49.096 tone de legume anual, desfacerea este o problemă. În Parcul Agro-Industrial li se promiteau legumicultorilor spaţii de depozitare frigorifice, echipamente de ambalare şi procesare. Costul proiectului era de 5 milioane euro. Seriozitatea proiectului liderilor PSD era garantată prin vizita la Matca în 2003 a ministrului Dezvoltării Leonard Cazan şi prin cea a preşedintelui Iliescu la campania electorală din 2004. Au fost cheltuiţi 80.000 de euro pentru studiul de impact şi studiul de fezabilitate, alţi 50.000 euro pentru gard şi platforma betonată şi alte zeci de mii de euro pentru „infrastructură". Din cele 200.000 euro, legumicultorii din Matca s-au ales cu o platformă betonată de 6 ha, unde este o piaţă en gros ad hoc, unde în această perioadă îşi vând varza.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/paragina-de-lux-in-parcurile-industriale-galatene-204051.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.