Jump to content

Nu mai trecem la euro în 2015


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Nu mai trecem la euro în 2015

Guvernul a renuntat la data de 1 ianuarie 2015 ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro, termen mentionat cu regularitate in anii anteriori, si a avansat doar intervalul 2013-2014 pentru intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, potrivit noului program de convergenta, document pe care Executivul urmeaza sa il transmita Comisiei Europene. Termenul estimat pentru intrarea Romaniei in ERM-II a fost introdus in proiectul programului de convergenta pentru perioada 2011-2014. In document nu mai este insa mentinut si angajamentul asumat distinct in perioada anterioara, de adoptare a monedei euro la 1 ianuarie 2015.

In documentul precedent, elaborat de Guvern in primavara anului trecut, se aprecia ca moneda nationala nu va putea intra in mecanismul ratei de schimb II (ERM-II) "mai devreme de 2012", iar pentru moneda euro era stabilit in mod distinct ca va fi adoptata la 1 ianuarie 2015. In proiectul noului program se estimeaza ca intrarea in ERM-II se va produce "in perspectiva anilor 2013-2014", fara nicio referire exacta la momentul adoptarii euro.

Intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergatoare aderarii la zona euro. Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM-2, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un intervalul de plus-minus 15% fata de euro.

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat in luna septembrie ca probabilitatea ca Romania sa nu poata intra in mecanismul ratelor de schimb in 2012, conditie obligatorie pentru intrarea in zona euro in 2015, este foarte ridicata, insa obiectivul trebuie mentinut ca semnal politic. Mai multi oficiali, printre care presedintele Traian Basescu si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, au vorbit insa in ultima vreme de posibilitatea amanarii intrarii Romaniei la zona euro fata de calendarul actual de aderare, care stabileste adoptarea euro in 2015. Cele mai multe opinii vorbesc de o amanare de cel mult doi ani, perioada in care Romania ar putea continua reformele structurale, beneficiind de avantajul unei politici monetare independente. In noiembrie 2010, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a declarat ca Romania ar trebui sa amane momentul aderarii la zona euro daca in urmatoarele luni se va constata ca efortul de consolidare fiscala nu este sustinut de populatie, aratand insa ca prelungirea pana in 2018 este un obiectiv mult prea indelungat.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Guvernul a decis să menţină obiectivul de adoptare a monedei euro în 2015

Guvernul a aprobat Programul de convergenţă al României, care va fi transmis Comisiei Europene, şi a decis să menţină obiectivul de adoptare a monedei euro în 2015, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Premierul Emil Boc a confirmat ulterior decizia Guvernului de a menţine obiectivul de adoptare a monedei euro în anul 2015, în urma consultării cu Preşedinţia şi Banca Naţională, precizând totodată că data exactă - dacă va fi 1 ianuarie sau o altă dată - va fi stabilită ulterior, prin discuţii cu "partenerii europeni".

Coaliţia a discutat vineri, într-o reuniune la care a participat şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, varianta ca moneda euro să fie adoptată la 1 ianuarie 2015, iar până la finalul acelui an să circule în paralel atât moneda naţională, cât şi euro, a declarat Varujan Pambuccian.

Programul de convergenţă al României este revizuit anual şi transmis la Bruxelles după aprobarea de către Guvern.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Deocamdata indeplinim doar doi indicatori de convergenta din cinci

Pentru a adopta moneda euro­peana in 2015, Romania trebuie sa indeplineasca cele patru criterii stabilite prin Tratatul de la Maastricht, care contin cinci indi­catori de convergenta nominala: rata infla­tiei, rata dobanzilor pe termen lung, cursul de schimb fata de euro, deficitul bugetului consolidat si datoria publica.

Cum se incadreaza tara noastra in cerintele de aderare la zona euro

1. Inflatia - sa nu depaseasa cu mai mult de 1,5 p.p. media ratelor consemnate in cei mai performanti trei membri ai UE --- 8% (martie 2011)

2. Rata dobanzii pe termen lung - sa nu depaseasca cu mai mult de 2 p.p. media ratelor dobanzilor pe termen lung din cele mai performante trei state membre ale UE in ceea ce priveste inflatia --- 7,31% (martie 2011)

3. Cursul de schimb - sa se incadreze in intervalul de fluctuatie al ERM II (+/-15%) fara tensiuni majore pentru o perioada de doi ani inaintea momentului examinarii --- -3,3%/+3,5% (calculat intre 29 aprilie 2009-29 aprilie 2011)

4. Sustenabilitatea pozitiei fiscale

* Deficitul bugetar - nu trebuie sa depaseasca 3% din PIB --- 6,5% in 2010

* Datorie publica - nu trebuie sa depaseasca 60% din PIB --- 30,8% in 2010

financiarul.com

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.