Jump to content

Cercul de pictură din clopotniţa bisericii din Lieşti


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Cercul de pictură din clopotniţa bisericii din Lieşti

Într-o localitate din Galaţi, copiii îşi trăiesc copilăria feeric, în clopotniţa bisericii din sat, unde îşi petrec timpul liber alături de prieteni, învăţând să picteze. Din 2007, la Lieşti s-a deschis un cerc de pictură pentru elevi şi preşcolari, frecventat, uneori, chiar şi de 100 de copii. Cursurile sunt organizate gratuit, iar un profesor de specialitate bate săptămânal drumul de la Tecuci şi înapoi, ca să-i înveţe cum să descopere frumuseţea picturii.

Iniţiativă de succes

Profesorul Ioniţă Bebea organizează cercul de pictură la Palatul Copiilor şi Elevilor din Tecuci, dar a acceptat cu dragă inimă să vină în mijlocul comunităţii din Lieşti. El a răspuns unei iniţiative mai largi a Protoieriei Tecuci şi a părintelui din Lieşti, Titi Gabor, care include organizarea unui cerc de şah, a unui ansamblu folcloric şi a unui grup vocal, a unor cursuri de dans sportiv. Aşa s-a născut şi Cercul de pictură de la Biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva”, găzduit de spaţiul generos al clopotniţei. Poate iniţiativa nu ar avea atâta trecere la copii dacă primarul comunei, Iulian Boţ, nu i-ar ajuta să-şi cumpere materialele necesare desenului.

Cert este că celor aproximativ 100 de copiii care vin la cerc le place enorm ceea ce fac. Câţiva dintre ei au învăţat să picteze icoane şi participă chiar şi la concursuri de gen, iar unii au ales chiar să studieze pictura la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”.

Pictura, ca o joacă

„Copiii încep să deseneze ca într-o joacă”, povesteşte profesorul Ioniţă, „dar apoi se detaşează fiecare în parte şi se întrec între ei. Şi pentru mine e o joacă, intru în lumea şi în jocul lor, îi fac să glumească şi alternez pictura cu momente de respiro. Sunt foarte legat de copii”, mărturiseşte acesta.

Preotul Titi Gabor, a cărui biserică găzduieşte o expoziţie permanentă cu lucrările pe tematică religioasă realizate de copii, e încântat de îndeletnicirea lor. „Atunci când a văzut prima oară lucrările din expoziţie, un copil îmi spunea că n-o să poată face aşa ceva. Doar când şi-a văzut propria icoană gata a putut crede că poate să picteze”, îşi aminteşte preotul reacţia uneia dintre tinerele pictoriţe.

O altfel de familie

Deşi acum este elevă în clasa a IX-a la Liceul cu Program Sportiv Galaţi, Ioana Necula nu a renunţat la orele de pictură de sâmbăta după-amiază, din clopotniţa bisericii din Lieşti. Ea este una dintre cursantele care a învăţat să picteze teme religioase. De anul trecut lucrează la o icoană mare, de dimensiuni A3, numită „Hristos împărtăşit copiilor”. „Când pictez mă simt relaxată şi am o stare deosebită. La cerc muncim, ne dăm toată silinţa să ne iasă bine lucrarea, dar e şi multă veselie, râdem, glumim. Suntem ca într-o familie”, spune tânăra. Ea crede că Dumnezeu i-a dat un har special, pe care nu l-ar fi descoperit dacă nu ar fi fost îndrumătorii săi - profesorul Ioniţă Bebea şi preotul Titi Gabor.

Gabriela Macovei nu are decât 13 ani, dar a realizat mai multe icoane. Cu câteva a deschis şi o expoziţie, găzduită, momentan, de Librăria Humanitas din Galaţi. Îi place foarte mult faptul că la orele de pictură are libertatea să deseneze ce vrea (nu ca la şcoală) şi să vorbească unii cu ceilalţi. Îi mai place că, alături de ceilalţi cursanţi, exploatează vacanţele la maxim, pictând în excursiile organizate în împrejurimi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Micii_iconari_din_Liesti_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.