Jump to content

Spitalele pot angaja medici care nu au promovat rezidenţiatul!


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Spitalele pot angaja medici care nu au promovat rezidenţiatul!

Un medic proaspăt absolvent al unei facultăţi de medicină nu poate fi angajat în sistemul sanitar, decât cel mult de către una dintre firmele care activează în domeniul promovării şi vânzării produselor farmaceutice şi aparaturii medicale. Totuşi, confruntat cu criza acută de medici, Ministerul Sănătăţii recurge la un compromis periculos: începând cu promoţia 2005, medicii absolvenţi vor primi competenţe de practică limitate, chiar dacă nu au promovat concursul de rezidenţiat.

Cine răspunde?

Medicii cu competenţe limitate îşi vor desfăşura activitatea sub supravegherea unui medic specialist sau primar, conform fişei postului, nominalizat de managerul unităţii sanitare, respectiv de titularul cabinetului individual de medicină de familie.

"Cum aş putea eu să fiu de accord cu aşa ceva? Dacă se întâmplă ceva, dacă face vreo prostie cine răspunde? Eu nu îmi asum răspuderea pentru cei care nici măcar nu au putut să înveţe să obţină o notă de trecere la examenul de rezidenţiat", spune dr. Corneliu Marinescu, medic Neurochirurg.

Această opinie nu este nici pe departe singulară. "Eu am luat toate examenele la care am participat, iar dacă nu am avut cele mai bune rezultate, am fost cel puţin printre primii. Atât pot să spun...", declară şi prof. univ. dr. Nicolae Bacalbaşa, purtător de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Galaţi.

Pe lângă refuzul medicilor de a accepta „ucenici la locul de muncă", mai există şi problema banilor. "Înainte, medicii care coordonau activitatea unul rezident primeau un bonus. Acum nu se mai întâmplă aşa şi nu e correct. În acelaşi timp, de unde vor fi plătite salariile medicilor cu competenţe limitate ? Spitalul de Urgenţă nu are bani la fel ca majoritatea spitalelor iar salarizarea lor nu este dată de CAS. Noi nu le dăm parafa de liberă practică dacă nu au rezidenţiatul", spune şi prof. univ. dr. Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi.

Încercarea Ministerului Sănătăţii de a rezolva deficitul de medici este legitimă dar soluţia este prost pusă în practică. "Este normal ca anumiţi medici să refuze să colaborarea cu aceşti absolvenţi fără rezidenţiat. Nu poate sta tot timpul un specialist lângă un medic cu competenţe limitate. Nu este nici cal, nici măgar. Cum poate fi catalogat un astfel de medic ? Nici măcar nu are asigurare de malpraxis ! Asistentele medicale au. Nici spitalele nu bani să-i angajeze", spune Aurel Nechita, decanul Facultăţii de Medicină Galaţi.

Activităţile permise medicilor cu competenţe limitate

Potrivit Ministerului Sănătăţii, activităţile permise un absolvent de Medicină angajat într-o unitate sanitară sunt: examinarea şi triajul pacienţilor; întocmirea şi completarea fişei de observaţie la internare; informarea pacientului cu privire la particularităţile bolii şi terapia recomandată cu respectarea indicaţiilor medicului supraveghetor; însoţirea pacientului la investigaţiile prescrise şi informarea acestuia asupra procedurilor respective şi necesitatea efectuării acestora; urmărirea evoluţiei pacienţilor aflaţi la tratament şi aducerea la cunoştinţa medicului supraveghetor a evoluţiei curente a pacienţilor aflaţi la tratament.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Iata-viitorul-apropiat-Spitalele-rezidentiatul_0_469753299.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Medicii fără rezidenţiat nu au loc în spitalele gălăţene deşi s-a dat startul la angajări

Unităţile sanitare sau cabinetele medicilor de familie pot angaja începând de astăzi medici care nu au promovat examenul de rezidenţiat, după ce luni a fost publicată în Monitorul Oficial Metodologia privind încadrarea şi activitatea medicului cu competenţe limitate. Este vorba despre absolvenţii facultăţilor de medicină, începând cu promoţia 2005, care nu au promovat concursul de rezidenţiat şi care se pot angaja ca medici cu competenţe limitate în unităţi sanitare publice şi private, precum şi în cabinetele medicilor de familie, cu contract individual de muncă.

În cazul spitalelor gălăţene, niciunul dintre ele nu pare să aibă loc sau bani de salarii pentru medicii fără recunoaştere profesională. “Noi nu putem angaja decât medici de specialitate. Aceşti absolvenţi de facultate fără rezidenţiat nu au ce face la noi. Nu au loc. Nici dacă am vrea şi am avea bani să angajăm unul, doi medici tineri, absolvenţi de facultate, nu am putea”, spune Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi.

La Spitalul de Urgenţă, situaţia este şi mai tristă pentru mediciniştii absolvenţi care speră la un loc de muncă. În ciuda competenţelor limitate şi deci ale unor salarii mai mici decât ale colegilor rezidenţi, şansele lor de a fi angajaţi sunt aproape nule. “Nu avem fonduri pentru aşa ceva. Nu ne permitem. În situaţia în care ar fi avea banii necesari la fondul de salarii am prefera să angajăm personal auxiliar sau asistente. Avem mare nevoie şi de medici specialişti. În primul rând însă ne macină numărul mic al îngrijitoarelor”, spune Călina Lazarovici, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.