Jump to content

Pelerinaj de Izvorul Tămăduirii la Brăila


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Izvorul tămăduirii, din Brăila

* Peste 3.500 de credincioşi au asistat, vineri, la slujba de Izvorul Tămăduirii, oficiată chiar de Episcopul Dunării de Jos, Casian Crăciun

Biserica Greacă din Brăila a reprezentat, vineri, timp de câteva ore, centrul spiritual al ortodoxiei. P.S. Casian Crăciun, episcopul Dunării de Jos, a ţinut slujba cu ocazia marii sărbători a Izvorului Tămăduirii, la unica biserică din ţară care are trei hramuri. De altfel, de-abia după Revoluţie s-a reînnodat tradiţia şi, în fiecare an, câteva mii de credincioşi vin pentru a lua apă de la izvorul ce curge de sub altarul bisericii greceşti. În 1863, pe vremea lui Cuza, s-a pus piatra de temelie a acestei biserici de către grecii din Brăila şi tot atunci a fost descoperit şi izvorul, ale cărui ape se spune că sunt făcătoare de minuni. Şi anul acesta au venit pe malurile Dunării oameni din toate colţurile ţării, de la Timişoara, Cluj, Suceava, Dorohoi şi, bineînţeles, din Galaţi.

Cei care au vrut să prindă un loc mai în faţă au venit la Biserică încă de miercuri, pentru a fi siguri că ajung la apa sfinţită. În total, aproximativ 3.500 de oameni au asistat la slujbă. P.S. Casian Crăciun nu i-a uitat nici pe cei care nu şi-au putut găsi un loc în biserică şi a dat un ocol lăcaşului de cult, blagoslovindu-i pe toţi credincioşii veniţi la eveniment. De altfel, preasfinţia sa nu s-a ferit nici să urce într-un autobuz, pentru a-i sfinţi pe călători.

http://www.viata-libera.ro/articol-Izvo ... rii_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Mii de credincioşi, la coadă pentru apa miraculoasă izvorâtă de sub Biserica Greacă din Brăila

* Izvorul Tămăduirii, secat din sete de credinţă

Ca în fiecare an, în prima vineri de după Paşti, în sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, mii de credincioşi au format o coadă de câteva sute de metri, pentru a lua apă de la izvorul considerat miraculos, de sub Biserica Greacă. Au fost oameni veniţi din toată ţara, în speranţa că apa aceasta, ce şi-a căpătat faima că are puterea de a vindeca boli, va reuşi să le aducă un strop de alinare acolo unde medicina se dovedeşte a fi fără putere. "Eu sunt bolnav de inimă, am mai luat apă şi în anii trecuţi şi m-am simţit mai bine. Acum stau la coadă şi pentru mine şi pentru nişte vecini, care sunt prea bătrâni şi bolnavi pentru a putea veni aici", ne-a spus brăileanul Petrică L., de 55 ani. Ştefana G., 58 de ani, din Galaţi, n-a mai fost până anul acesta. Acum a venit pentru prima dată, fiindcă a auzit că apa izvorâtă de sub Biserica Greacă este foarte bună pentru sănătate. "O să iau pentru mine şi pentru surorile mele, ca să ne ajute să scăpăm de boli", ne-a spus femeia.

Ca să nu fie îmbulzeală, Jandarmeria a montat garduri metalice, reuşind astfel să păstreze ordine în rândul mulţimii. Problema e că, după ce stăteau cuminţi la coadă, oamenii, odată ajunşi în apropierea izvorului, scoteau din sacoşi câte două trei sticle de plastic, a câte doi litri fiecare. Unii aveau bidoane de cinci litri şi refuzau să plece până când nu le vedeau încărcate. Degeaba încercau slujitorii bisericii, cei ce mânuiau robinetele budanelor în care era încărcată apa, să le explice tuturor că izvorul o să sece la un moment dat, iar pelerinii aşezaţi mai târziu la coadă or să rămână fără apă. Impasibili, toţi cei ajunşi în faţă încercau să ia cât mai mult posibil, motivând că nu vor doar pentru ei ci şi pentru rude, prieteni sau vecinii din cartier. "Mai rar vezi pe cineva care să se mulţumească cu puţin. Acum vreo doi ani, o fată tânără, care stătuse câteva ore la coadă, a luat doar un păhărel din acela mic, de plastic. A spus că mai mult de atât nu-i trebuie, ca să ajungă la toată lumea. A fost un gest frumos, cu adevărat impresionant", ne-a povestit una dintre enoriaşele care aveau misiunea să le împartă credincioşilor apa mult dorită.

Ca de obicei, Sfânta Liturgie dedicată sărbătorii de ieri a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos. La ora 9.00, arhiepiscopul a coborât la izvor şi a binecuvântat agheasma, apoi a intrat în biserică, pentru oficierea slujbei.

http://www.obiectivbr.ro/local/41728-izvorul-tamaduirii-secat-din-sete-de-credina.html

Link to comment
Share on other sites

Daca prostia ar durea, multi s-ar tavali in chinuri...

Sarlatanii din biserici, daca ar vrea cu adevarat sa faca si bine populatiei 8-} mai bine ar predica despre miracolul botezului zilnic cu apa si sapun, al spalarii pacatului cu vorba cu periuta si pasta de dinti, al schimbarii la fata prin frecat si pieptanat, minunea spalarii lenjeriei, sfintenia curateniei din bojdeuca de domiciliu si din jurul ei, mantuirea prin munca cinstita!

"Problema e că, după ce stăteau cuminţi la coadă, oamenii, odată ajunşi în apropierea izvorului, scoteau din sacoşi câte două trei sticle de plastic, a câte doi litri fiecare" :)) Problema este de fapt ca "sticlele de plastic" sunt...flacoane din plastic de unica folosinta! "Slujitorii bisericii" (=distribuitorii de apa chioara), in loc sa-i invete ca nu e bine sa refoloseasca ambalajele de plastic, ii criticau pentru lacomia de "apa miraculoasa". :-O

Penibil!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Pelerinaj de Izvorul Tămăduirii la Brăila

An de an, în vinerea din Săptămâna Luminată, prima după Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, avem sărbătoare mare, prăznuim Izvorul Tămăduirii. În Eparhia Dunării de Jos, pelerinii pot alege din mai multe itinerarii duhovniceşti să meargă la Mănăstirea Adam - care are al doilea hram în această zi - sau să ia drumul Brăilei.

În aceste zile, paşii multor pelerini din toată ţara se îndreaptă înspre Biserica Greacă din Brăila, oraş vecin, aparţinător Eparhiei Dunării de Jos. Acest loc este renumit pentru calitatea tămăduitoare a apei din cele trei izvoare care izvorăsc de sub vechea biserică.

Şi în acest an, urmând tradiţia şi rânduiala Bisericii Dreptmăritoare, cel care va binecuvânta, sfinţi şi sluji va fi Înalt Prea Sfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

http://www.viata-libera.ro/articol-Pelerinaj_la_Braila_.html

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Aghiazma miraculoasă de la biserica "Buna Vestire" din Brăila adună mii de credincioşi din întreaga ţară

La Braila, sute de credinciosii s-au strans inca de pe acum pentru a fi siguri ca maine, de Marea Sarbatoare a Izvorului Tamadurii, vor prinde macar un strop din apa sfintita ce izvorareste de sub Biserica "Buna Vestire". Legenda spune ca apa transformata în aghiazma tasneste de sub altar numai în prima zi de vineri de dupa Pasti, iar credinciosii vin anual cu miile din toate colturile tarii, ca sa ia aghiazma miraculoasa.

Autoritatile locale se asteapta ca si anul acesta sa ajunga la Braila pentru marea sarbatoare religioasa peste 10 mii de pelerini, veniti din toate colturile tarii. Slujba de sfintire a apei va fi oficiata chiar de Înalt Prea Sfintitul Casian Craciun, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, impreuna cu un sobor de preoti.

Perioada care urmeaza va fi una de foc si pentru oamenii legii. Pentru a evita ca lumea sa se imbulzeasca si sa se calce in picioare, jandarmii au montat garduri de protectie iar fortele de ordine lucreaza in efective sporit.

De asemenea, reprezentantii Crucii Rosii Braila au ridicat in curtea bisericii un cort pentru a oferi primul ajutor celor carora li s-ar putea face rau in timp ce asteapta la coada. Primii pelerini au sosit de astazi si s-au asezat deja la rand.

Ridicata în perioada 1863-1872, Biserica „Buna Vestire", zisa Greaca, este un monument istoric ce imbina stilul bizantin cu cel gotic-renascentist, fiind situata in vechea cetate a Brailei. Legenda spune ca, pe când se sapa fundatia bisericii, chiar sub Sf. Altar, la 12 metri adancime, a iesit la iveala un izvor despre care se crede ca vindeca bolile trupului si ale sufletului.

a1galatibraila.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Aghiasmă cu porţia pentru mii de oameni veniţi la "Izvorul Tămăduirii" de la Brăila

Aproximativ 8.000 de pelerini din întreaga ţară s-au adunat la Biserica Greacă din Brăila, pentru a lua apă sfinţită de la Izvorul Tămăduirii. Aproape o sută de pelerini au poposit încă de joi seară în curtea lăcaşului de cult, petrecându-şi noaptea într-un cort special amenajat sau chiar sub cerul liber.

Slujba de sfinţirea a Izvorului a fost oficiată de Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian Crăciun, care apoi i-a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi la slujbă.

Din păcate, unii dintre cei prezenţi la Biserica Greacă nu au avut suficientă răbdare pentru a aştepta să intre la izvor şi s-au îmbulzit sau au vociferat, în speranţa că forţele de ordine le vor permite accesul mult mai repede.

Când au ajuns însă în lăcaşul sfânt, pelerinii au avut parte de o altă surpriză neplăcută. Forţele de ordine şi preoţii i-au înştiinţat pe oameni că nu pot lua decât câte doi litri de apă sfinţită. Oamenilor li s-a explicat faptul că nu este suficientă apă şi că oricum aceasta se poate „înmulţi”. Asta i-a nemulţumit însă pe toţi credincioşii, unii veniţi de la distanţe foarte mari pentru a lua apa despre care cred că face minuni.

Au fost însă şi oameni care au stat ore în şir la rând, calmi, pentru a ajunge la izvor, explicând că apa sfinţită are efect, doar dacă sunt răbdători şi au credinţă în Dumnezeu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 year later...

Pelerinaj de Izvorul Tămădurii. Sute de pelerini au stat la coadă pentru agheasmă

Vineri, 21 aprilie, în ciuda frigului, aproximativ 1.000 de oameni au stat la coadă pentru a lua apă sfinţită de la Izvorul aflat sub altarul Biserii "Buna Vestire" din Brăila.

În fiecare an, de Izvorul Tămădurii, zeci de gălăţeni merg în oraşul vecin pentru apa sfinţită, cunoscută în întreaga ţara ca fiind făcătoare de minuni. Şi anul acesta, ca şi în trecut, pelerinii au venit cu noaptea în cap pentru a fi siguri că ajung la izvor. "Am stat de la ora 1,30 noaptea. Eu ştiu că apa asta face minuni şi a meritat să stau în frig toată noaptea", ne-a mărturist o credincioasă.

Pelerinii au putut intra să-şi ia agheasmă după ce Arhiepiscopul Casian Crăciun a binecuvântat mulţimea şi apa de la izvor. După ce şi-au luat agheasmă, credincioşii, care au fost în număr mult mai mic faţă de anii precedenţi, au participat la slujbă.

Legenda spune că, în urma cu mai bine de un secol, un bărbat a visat că trebuie să construiască o biserică. Săpând pentru temelia lăcaşului sfânt, el a descoperit acest izvor. Mai mult, se spune că în acest izvor se adună lacrimile pe care Maica Domnului le varsă în Săptămâna Patimilor. Preoţii spun că de Izvorul Tămăduirii, la lasarea întunericului, izvorul va seca, iar apa va izvorî din nou abia anul viitor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Pelerinii au venit şi în acest an la Izvorul Tămăduirii din Brăila

Mii de pelerini din întreaga ţară s-au adunat la Biserica Greacă din Brăila, pentru a lua apă sfinţită de la Izvorul Tămăduirii. Mulţi dintre ei au poposit încă de joi seară în curtea lăcaşului de cult, petrecându-şi noaptea într-un cort special amenajat, în biserică sau chiar sub cerul liber, profitând de vremea caldă.

Slujba de sfinţirea a Izvorului a fost oficiată de Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian Crăciun, care apoi i-a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi la slujbă. "La Biserica Bunavestire, atunci când a fost zidită, firul de apă care se află sub altar a devenit o fântână permanentă", le-a explicat IPS Casian Crăciun credincioşilor.

Înarmaţi cu sticle şi bidoane, pelerinii au aşteptat pentru a putea lua agheasmă, despre care se spune că are puteri tămăduitoare. Mulţi dintre cei adunaţi la Brăila spun că au venit atât pentru ei, cât şi pentru a le duce agheasmă celor dragi, care nu au putut ajunge la lăcaşul de cult. Oamenii, veniţi din toate colţurile ţării, au stat ore în şir la rând, calmi, pentru a ajunge la izvor, explicând că apa sfinţită are efect doar dacă sunt răbdători şi au credinţă în Dumnezeu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Mii de pelerini au luat agheasmă de la Izvorul Tămăduirii din Brăila

Mii de credincioşi din Brăila, dar şi din judeţele limitrofe, s-au strâns încă de joi noapte la Biserica Greacă din Brăila, la Izvorul Tămăduirii. Vineri dimineaţă, arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian Crăciun, a făcut slujba de sfinţire a apei izvorului ce curge sub altarul bisericii, iar oamenii - mulţi care au făcut noapte albă în curtea bisericii - au luat agheasmă.

Pelerinii spun că agheasma de la Izvorul Minunilor este adevărat medicament pentru ei. "Şi eu şi soţul meu suferim cu inima, când simţim că tratamentul nu ne ajută, luăm agheasmă şi ne simţim foarte bine", spunea o femeie care de opt ani vine neîncetat la Izvorul Tămăduirii, în Brăila, şi petrece noaptea în aşteptarea slujbei de vineri. Pentru ca lumea să nu se înghesuie de dimineaţă, din această noaptea se poate lua agheasmă de la izvor. Unii îşi pierd răbdarea la coadă, dar alţii spun că se merită toată oboseală. Jandarmii asigura ordinea şi calmează spiritele.

Legenda spune că în urmă cu mai bine de un secol un bărbat a visat că trebuie să construiască o biserică. Săpând pentru temelia lăcăşului sfânt, el a descoperit acest izvor. Mai mult, se spune că în acest izvor se adună lacrimile pe care Maica Domnului le varsă în Săptămâna Patimilor.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.