Jump to content

Multe sate gălăţene, fără telefonie sau internet


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Multe sate gălăţene, fără telefonie sau internet

Din cele 61 de comune ale judeţului Galaţi, doar 40 sunt racordate în proporţie de sută la sută la reţelele de telefonie fixă, mobilă şi internet, iar una (Ghidigeni), în proporţie de 95 la sută.

Cu un procent cuprins între 90 şi 80 la sută la racordarea la reţeaua de telefonie fixă avem comunele Corod, Costache Negri, Rediu, Schela şi Priponeşti, iar între 75 şi 60 la sută avem Bălăbăneşti, Ţepu, Suhurlui şi Bursucani.

Există şi 15 sate în care populaţia are acces sub 50 la sută la telefonia fixă şi la internet.

Onciu - fără nici un mijloc de comunicare

În era comunicaţiilor de tot felul, în judeţul Galaţi încă există un sat în care localnicii nu au reţea de telefonie fixă, nici mobilă şi nici nu au varianta comunicării prin reţea de internet. Satul se numeşte Onciu şi aparţine, alături de alte nouă (racordate 100 la sută la telefonie şi internet!), comunei Bereşti Meria.

În ordine crescătoare, următorul sat din judeţul Galaţi care stă prost la capitolul comunicaţii este Lunca (Jorăşti), unde doar zece la sută din localnici pot suna de pe telefoanele fixe, iar în Cruceanu (Rădeşti) şi cele şase sate ale Umbrăreştiului procentul este de 20 la sută. Procente ceva mai ridicate (35-40 la sută) avem în localităţile Stoicani (Folteşti), Zărneşti (Jorăşti), T. Vladimirescu, Rediu, Măstăcani şi Scânteieşti.

În privinţa internetului, lucrurile stau şi mai prost: în satele Lunca şi Negrea (Schela) procentul este de doar zece la sută, iar două sate din Rădeşti au un procent de 20 la sută. Urmează localităţile racordate la internet doar în proporţie de 30-40 la sută: trei sate din Bălăbăneşti şi localităţile Schela, T. Vladimirescu, Stoicani şi Zărneşti.

Mai bine pe messenger decât la telefon

Cum spuneam, cele şase sate componente ale comunei Umbrăreşti (Umbrăreşti, Siliştea, Condrea, Salcia, Torceşti şi Umbrăreşti-Deal) au acces la reţeaua de telefonie fixă în proporţie de 20 la sută. Din fericire însă, proporţia celor care au acces la internet este mai mare – 50 la sută.

Acest aspect semnalează preferinţa gălăţenilor din mediul rural de a comunica pe internet în detrimentul mijloacelor de comunicare „tradiţionale” – telefonie fixă sau mobilă.

La acest capitol putem să mai includem şi alte localităţi: Chiraftei – Măstăcani (telefonie fixă – 40 la sută, mobilă – 65 la sută, acces la internet – 50 la sută), Rediu şi Plevna – Rediu (telefonie fixă – 40 la sută, telefonie mobilă „parţial”, dar acces la internet – 80 la sută), sau satele Ţepu, Ţepu de Sus şi cătunul Berheci – Ţepu (unde atât accesul la telefonie cât şi la internet este egal, 75 la sută) sau Costache Negri (80 la sută telefonie, 100 la sută internet). „La egalitate” în procente avem în satele Poiana şi Vişina (55 la sută pentru telefonie fixă şi internet). O posibilă explicaţie pentru preferinţa localnicilor pentru internet, în defavoarea telefoniei ar putea fi lipsa unui semnal de calitate (în cazul mobilelor), dar poate şi faptul că mulţi au rude plecate la muncă în străinătate, cu care reuşesc să comunice mai ieftin şi mai uşor în faţa camerei web şi a computerului.

Există însă şi cazuri în care situaţia este inversă. În satul Negrea (Schela) de pildă, accesul la telefonia fixă este de 60 la sută, la mobile de 90 la sută, în timp ce la internet avem un timid 10 la sută. În Scânteieşti şi Fântânele (40 la sută – telefonie fixă, 60 la sută-mobilă), accesul la internet este probabil atât de redus încât autoritatea se mulţumeşte să transmită doar că „există”!

Notă discordantă cu aceste localităţi de rang inferior face oraşul Bereşti în care numai 39 la sută din populaţie are telefonie fixă, doar „peste 10 la sută din populaţie” este racordată la reţeaua de internet, în timp ce la telefonia mobilă, autoritatea locală se limitează la a spune că „există acoperire”.

Datele sunt prezentate, public, în raportul anual al Prefecturii privind starea socio-economică a judeţului Galaţi pe anul 2010.

http://www.viata-libera.ro/articol-Satele_galatene_rupte_de_lume__2.html

Link to comment
Share on other sites

Si eu daca m-as duce in Onciu sunteti siguri ca nu as avea semnal la mobilul meu? Una e sa spui ca satenii nu au mobile si alta e sa spui ca nu exista retea mobila in zona.

Edited by George
Link to comment
Share on other sites

Si eu daca m-as duce in Onciu sunteti siguri ca nu as avea semnal la mobilul meu? Una e sa spui ca satenii nu au mobile si alta e sa spui ca nu exista retea mobila in zona.

Sunt unele zone care nu ai semnal la telefon, mai ales la Orange. Asa era si la mine mai demult in unele zone ale comunei nu aveam semnal, trebuia sa ies afara sau sa caut un loc mai bun. Acum din fericire vad ca am semnal foarte bun la orange oriunde. Inainte numai cei de la Vodafone puteau sa vorbeasca oriunde. Asa era si la Cuca, orange nu puteai sa vorbesti in casa, doar afara si greu, si sunt si alte sate de genu care nu au relee de comunicati.

Acum telefon are cam orice amarat in ziua de azi, nu mai este un lux... :)

Poate la tine la Braila e alfel si deasta nu crezi, dar e bine sa fi sigur de cea ce comentezi :)

Tu pe insula mare a brailei ai semnal la tel ? Ma indoiesc...

Edited by cosx25
Link to comment
Share on other sites

Am fost pe Insula Mare a Brailei asta vara intr-o excursie. Nu am pasit prea mut pe insula, doar pe mal si acolo da aveam semnal. La fel si din barca aveam semnal. Posibil spre centrul insulei sa nu fie, inca nu am incercat.

Link to comment
Share on other sites

Cred ca trebuie mentionat faptul ca locuitorii respectivelor sate NU isi permit respectivele servicii, retea de telefonie internet existand in tot judetul (exceptia notata deja find Onciu). Faptul ca rata de penetrare este atat de mica se datoreaza saraciei si gradului de imbatranire a populatiei.

Link to comment
Share on other sites

Cred că răspunsul o să vină nu de la „ bețivii ” satului și nici de la ciobani. Răspunsul ar trebui să vină în primul rând de la elevii care învață la țară, de la cei care fac naveta. Telefonul și internetul, da! sunt o necesitate! Că alții fac abuz de lucrul ăsta e partea a doua. Gândește-te că internetul este foarte benefic oferit atât cât trebuie mai ales pentru copii.

Link to comment
Share on other sites

Raspunsul ar trebui sa vina de la toata lumea, indiferent de ocupatie si de optiuni. Mi-e de ajuns sa ma gandesc la mine in copilarie ca sa nu-i gasesc un beneficiu real internetului. Iar cu telefonul mobil, e la fel de relativa treaba. La ce-i trebuie unui om care a trait 60-70 de ani fara telefon unul? Nu-i usureaza cu nimic viata si nici nu i-o schimba, decat printr-o oarecare usurare in buzunar. Consider ca problema se afla in curtile noastre, a celor de la oras, care ne-am invatat cu ele si am ajuns sa ne intrebam disperati ce ne facem fara tv, mobil, internet si masina, uitand ca viata poate fi cel putin la fel de buna si fara.

Link to comment
Share on other sites

Sunt multi batrani care se folosesc de telefoane mobile si ii ajuta foarte mult pe uni, tin legatura cu copii, neamurile care nu se vad asa des... Un tel fix... ajunge mult mai scump decat un mobil.

Link to comment
Share on other sites

Chiar crezi asta, Cosx..? Bunicilor mei le-am dus telefon mobil de prin `96, iar mai apoi, dupa 2001, cand a ajuns Romtelecomul si la ei, la insistentele noastre si-au pus telefon fix. Inafara de faptul ca nu-i prindem niciodata langa ele cand ii sunam (ca nu au mania de a cara peste tot telefonul dupa ei, spre deosebire de noi, astia ocupatii), nici nu simt nevoia sa ne auda sau sa ne tina cu zecile de minute in receptor, pentru ca au inteles ca un dispozitiv nu poate suplini absenta noastra de la fata locului. Cu adevarat, i-am putea vedea utilitatea (dar asta tot din grija noastra pentru ei, pana la urma) in caz de o urgenta, dar chiar si-asa.. nu-ti vine sa stai mereu cu teama ca daca te vezi apelat de numarul batranilor, trebuie sa te astepti la cine stie ce tragedie.. Personal, prefer sa incerc sa le fac vizite cat mai dese, in limita timpului pe care reusesc sa-l fac liber pentru familie in general si nici nu i-am mai sunat de ani buni. Altfel, fiecare-si vede de viata lui, asa cum stie mai bine, dar cred ca e de prisos sa te minti ca esti alaturi de o persoana doar pentru ca o asculti ore in sir la telefon sau pentru ca vorbesti cu ea ore in sir pe messenger. Ca sa nu mai spun de aspectul disponibilitatii lor pentru a intelege cum se utilizeaza telefoanele, calculatoarele, etc..

Link to comment
Share on other sites

Cam asa este si depinde de batrani, dar nici mie nu prea imi place sa stau ore la tel sa vb, eu deobicei tel e de nevoie, nu de vorbit ca nu am ce face. :) Nici nu prea suport telefonul, dar mai depinzi de el, daca am treaba sau ceva de genu, si ma suna cineva care stiu ca nu are ce face si ma tine de vorba minute intregi, nici nu ii raspund, gasesc eu motive dupaia :d

E bun un telefon, dar sa nu abuzezi de el, nu sa suni bunici zi de zi sau ei pe tine prea des, in caz de ceva urgent de o nevoie, la asta m-am referit...

Si mai sunt uni tarani care folosesc telefonul pe camp la prasit, si le este destul de folositor la uni :)

Edited by cosx25
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.