Jump to content

Executorul Viţelaru, trimis în judecată pentru abuz


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Executorul Viţelaru, trimis în judecată pentru abuz

Doi executori judecătoreşti - Dumitru Viţelaru şi asociatul său Vincenţiu Vasiliu - sunt acuzaţi de abuz în serviciu, după ce pe 9 august 2010 au realizat o executare silită în judeţul Vrancea, despre care procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi susţin că ar fi cauzat un prejudiciu de 17.000 de euro.

Povestea a început în mai 2010, când un gălăţean din Vânători şi-a dus tractorul la reparat la un atelier din satul vrâncean Jilişte, dar nu a avut bani să plătească valoarea reparaţiilor. Pentru că avea nevoie de utilajul agricol, proprietarul tractorului a apelat la un subterfugiu pentru a intra în posesia lui, încheind un contract de consultanţă cu o firmă din Galaţi, care a cerut apoi executorului să îi restituie utilajul agricol în baza unui contract de garanţie mobiliară. „Deşi nu avea competenţa teritorială de a efectua executarea, învinuitul Viţelaru a semnat şi ştampilat un formular, apoi i-a dat dispoziţie lui Vincenţiu Vasiliu să ridice tractorul", a precizat procurorul de caz în rechizitoriu.

Executorul judecătoresc susţine în replică că executarea silită s-a făcut cu respectarea legii. „Sunt nişte acuzaţii gratuite. Trimiterea mea în judecată nu este justificată şi o să o dovedesc în instanţă. I-am explicat procurorului că aveam competenţă teritorială să fac executarea şi la Vrancea. Pe criteriile care mi-au fost reţinute mie, toţi cei 20 de executori judecătoreşti de la Galaţi ar trebui trimişi în judecată. Am cerut un punct de vedere oficial şi de la Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti, pe care îl voi depune în instanţă", ne-a declarat Viţelaru.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Executorul judecătoresc Viţelaru, inculpat într-un dosar penal: „Probabil că am deranjat pe cineva important. Sunt executat de procurori!"

Executorii judecătoreşti Dumitru Viţelaru şi Vincenţiu Vasiliu sunt acuzaţi de abuz în serviciu de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, după ce, în august 2010, cei doi au făcut o executare silită abuzivă şi ilegală.

Povestea a început în mai 2010, când firma Cârjan Agriprod SRL Galaţi a dus un tractor la reparat la un atelier din localitatea vrânceană Jilişte. Ulterior, deoarece avea nevoie de utilaj, dar nu avea bani pentru a plăti reparaţia (17.000 de euro), proprietarul lui a apelat la un şmecherie: a încheiat cu firma Project Alexcons SRL Galaţi un contract de consultanţă cu garanţie imobiliară pe tractor.

Apoi, firma de consultanţă a cerut executorului Viţelaru să îi aducă utilajul agricol, în baza contractului şi fără a plăti valoarea reparaţiilor. Ceea ce s-a şi întâmplat, după un scandal monstru.

Procurorii spun că totul s-a făcut abuziv, cu încălcarea competenţei teritoriale, dar şi a procedurilor legale privind executarea silită. În schimb, executorul Viţelaru susţine că a procedat corect.

„Sunt nişte acuzaţii gratuite. Pe criteriile care mi-au fost reţinute mie, toţi cei 20 de executori judecătoreşti de la Galaţi ar trebui trimişi în judecată. Sunt o victimă. Probabil că am deranjat pe cineva important, iar acum mi se arată nuiaua. Sunt executat de procurori!", ne-a declarat Viţelaru.

Cei doi executori mai sunt urmăriţi penal într-un dosar aflat în curs de cercetare. Ei sunt acuzaţi că au acţionat în afara competenţei teritoriale (la Bucureşti) şi fără notificarea legală a debitorului.

Mai mult, potrivit un act întocmit în septembrie 2011 de către Corpul de Control al Ministrului Justiţiei, activitatea cabinetului „Viţelaru şi Vasiliu" are numeroase deficienţe, motiv pentru care s-a solicitat „autosesizarea Ministrului Justiţiei şi efectuarea cercetării prealabile". Adică o nouă anchetă penală, alta decât cele la care făceam referire. Celor doi gălăţeni li se impută ilegalităţi în cel puţin şase dosare de executare.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Fostul preşedinte al Camerei Executorilor Judecătoreşti a fost exonerat post mortem

Curtea de Apel Galaţi l-a achitat zilele trecute pe executorul judecătoresc Vincenţiu Vasiliu de acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor pe motiv că fapta de care era acuzat nu este prevăzută de legea penală. Judecătorii ar fi luat aceeaşi decizie şi faţă de asociatul său, Dumitru Viţelaru, fost preşedinte al Camerei Executorilor Judecătoreşti Galaţi, dar acesta a decedat în timpul procesului, astfel că faţă de el s-a dispus încetarea procesului penal.
Cei doi executori judecătoreşti - Dumitru Viţelaru şi asociatul său Vincenţiu Vasiliu - au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor după ce pe 9 august 2010 au realizat o executare silită în judeţul Vrancea, despre care procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi susţin că ar fi cauzat un prejudiciu de 17.000 de euro.
Procesul poate continua în civil
Povestea a început în mai 2010, când un gălăţean din Vânători şi-a dus tractorul la reparat la un atelier din satul vrâncean Jilişte, dar nu a avut bani să plătească valoarea reparaţiilor. Pentru că avea nevoie de utilajul agricol, proprietarul tractorului a apelat la un subterfugiu pentru a intra în posesia lui, încheind un contract de consultanţă cu o firmă din Galaţi, care a cerut apoi executorului să îi restituie utilajul agricol în baza unui contract de garanţie mobiliară. „Deşi nu avea competenţa teritorială de a efectua executarea, Dumitru Viţelaru a semnat şi ştampilat un formular, apoi i-a dat dispoziţie lui Vincenţiu Vasiliu să ridice tractorul” a precizat procurorul de caz în rechizitoriu.
Dumitru Viţelaru ne-a declarat la acea vreme că este nevinovat şi că va dovedi acest lucru în instanţă. „Sunt nişte acuzaţii gratuite. Trimiterea mea în judecată nu este justificată. I-am explicat procurorului că aveam competenţă teritorială să fac executarea şi la Vrancea. Pe criteriile care mi-au fost reţinute mie, toţi executorii judecătoreşti de la Galaţi ar trebui trimişi în judecată. Am cerut un punct de vedere oficial şi de la Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti, pe care îl voi depune în instanţă”, susţinea Viţelaru.
De amintit este că judecătorii au lăsat nesoluţionată acţiunea civilă, ceea ce înseamnă că firma SC Agri Machine SRL poate deschide un proces civil, dacă doreşte să îşi recupereze cei 17.000 de euro.
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Executor judecătoresc, chemat să răspundă pentru un prejudiciu de 17.000 de euro

Moştenitorii executorului judecătoresc Dumitru Viţelaru, fost preşedinte al Camerei Executorilor Judecătoreşti Galaţi, faţă de care s-a dispus încetarea procesului în dosarul penal în care era acuzat de abuz în serviciu, sunt chemaţi acum să răspundă pe partea civilă în procesul penal. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi susţin că Dumitru Viţelaru ar fi cauzat un prejudiciu de 17.000 de euro, alături de asociatul său, Vincenţiu Vasiliu. Acesta din urmă a fost achitat de acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor pe motiv că fapta de care era acuzat nu este prevăzută de legea penală, dar atât Parchetul, cât şi partea vătămată din dosar, firma SC Agri Machine SRL, au atacat cu recurs decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cei doi executori judecătoreşti - Dumitru Viţelaru şi asociatul său Vincenţiu Vasiliu - au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor după ce pe 9 august 2010 au realizat o executare silită în judeţul Vrancea, despre care procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi susţin că s-ar fi făcut cu încălcarea legii.
Judecătorii instanţei supreme vor da un verdict în acest caz în ianuarie 2014.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Executor judecătoresc achitat de acuzaţiile de abuz în serviciu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut pe 17 aprilie decizia Curţii de Apel Galaţi, care l-a achitat pe executorul judecătoresc Vincenţiu Vasiliu de acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor pe motiv că fapta de care era acuzat nu este prevăzută de legea penală. Fostul preşedinte al Camerei Executorilor Judecătoreşti Galaţi, Dumitru Viţelaru, nu a mai apucat să se bucure, la rândul lui, de decizia instanţei supreme, întrucât a decedat, iar faţă de acesta s-a luat deja măsura încetării procesului penal. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi au susţinut că Dumitru Viţelaru ar fi cauzat un prejudiciu de 17.000 de euro alături de asociatul său, Vincenţiu Vasiliu. Cei doi executori judecătoreşti - Dumitru Viţelaru şi asociatul său, Vincenţiu Vasiliu – au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor după ce pe 9 august 2010 au realizat o executare silită în judeţul Vrancea, despre care procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi susţin că s-ar fi făcut cu încălcarea legii.

Pretenţiile de 17.000 de euro au fost respinse

În mai 2010, un gălăţean din Vânători şi-a dus tractorul la reparat la un atelier din satul vrâncean Jilişte, dar nu a avut bani să plătească valoarea reparaţiilor. Pentru că avea nevoie de utilajul agricol, proprietarul tractorului a apelat la un subterfugiu pentru a intra în posesia lui, încheind un contract de consultanţă cu o firmă din Galaţi, care a cerut apoi executorului să îi restituie utilajul agricol în baza unui contract de garanţie mobiliară. „Deşi nu avea competenţa teritorială de a efectua executarea, Dumitru Viţelaru a semnat şi ştampilat un formular, apoi i-a dat dispoziţie lui Vincenţiu Vasiliu să ridice tractorul”, a precizat procurorul de caz în rechizitoriu. Dumitru Viţelaru ne-a declarat la acea vreme că este nevinovat şi că va dovedi acest lucru în instanţă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins şi pretenţiile firmei SC Agri Machine SRL, care cerea 17.000 de euro drept despăgubiri pentru prejudiciul produs.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.