Jump to content

Topul încrederii românilor în instituţii şi profesii


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Topul încrederii românilor în instituţii şi profesii

Romanii au cea mai mare incredere in casatorie, biserica, organizatii ecologiste si internet (la capitolul institutii), dar si in pompieri, piloti si farmacisti (la capitolul profesii), arata un studiu citat de Mediafax. La coada clasamentului se afla politicienii, agentii de vanzari auto si fotbalistii. Romania se situeaza pe primul loc in Europa la increderea in companiile internationale si in publicitate si ultima pozitie la sectiunea incredere in Guvern si in institutiile bancare.

Increderea romanilor in institutia casatoriei ramane in 2011 cea mai mare de pe continent, arata studiul Trusted Brands, realizat de revista Reader's Digest. Romania se situeaza pe primul loc in Europa la increderea in companiile internationale si in publicitate: 46% din romani declara ca au incredere in companiile internationale (media europeana este de 35%), iar 31% - in publicitate (media europeana este de 14%). Desi la nivel european increderea in banci a crescut in acest an cu o medie de 3 procente, in Romania s-a inregistrat o scadere de la 43% (in 2010) la 29% (in 2011). Astfel, Romania se afla pe ultimul loc in Europa cu privire la increderea in institutiile bancare. De asemenea, Romania se situeaza tot pe ultimul loc si in privinta increderii in Guvern (6% la noi, fata de 23% media europeana). Increderea in justitie se situeaza cu 20 de procente sub media europeana.

Topul increderii romanilor in institutii

casatorie (81%)

biserica (72%)

organizatii ecologiste (65%)

internet (64%)

companii internationale (46%)

radio si televiziune (45%)

presa (32%)

publicitate (31%)

banci (29%)

functionari publici (21%)

justitie (17%)

Guvern (6%)

Topul increderii romanilor la categoria profesii

pompierii (92%)

pilotii (91%)

farmacistii (86%)

profesorii (74%)

doctorii (71%)

fermierii (71%)

meteorologii (71%)

preotii (55%)

asistentele medicale (52%)

taximetristii (37%)

consultantii financiari (34%)

avocatii (32%)

agentii de turism (32%)

politie (31%)

jurnalistii (31%)

judecatorii (25%)

liderii de sindicat (18%)

fotbalistii (16%)

agentii de vanzari auto (12%)

politicienii (2%)

La sectiunea dedicata Uniunii Europene si monedei euro, 53% dintre romani spun ca au incredere in moneda europeana si 51% au incredere in UE. De asemenea, 51% sunt de parere ca Uniunea Europeana nu influenteaza alte state in afara de cele membre, iar 43% considera ca nu exista avantaje in a avea o moneda unica europeana.

Studiul a fost realizat prin corespondenta, in perioada septembrie - noiembrie 2010, iar respondentii au fost selectati din baza de date de clienti activi ai Reader's Digest din cele 16 tari europene. In perioada mentionata, in Europa s-au trimis 223.811 chestionare cu intrebari deschise, iar rata medie de raspuns a fost de 7%. Romania a inregistrat cea mai mare rata de raspuns la nivel european, dupa Finlanda - 14,1%.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.