Jump to content

O firmă canadiană cumpără o companie italiană cu afaceri la Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

O firmă canadiană cumpără o companie italiană cu afaceri la Galaţi

Compania canadiana de produse si servicii agricole Agrium a cumparat producatorul italian de fertilizatori CerealToscana si subsidiara din Romania a acestuia, Agroport, pentru 27 de milioane de dolari plus capitalul de lucru, informeaza Mediafax.

Cele doua companii preluate au realizat impreuna in ultimii trei ani vanzari anuale brute de aproximativ 200 de milioane de dolari si un profit EBITDA mediu (inainte de deducerea dobanzilor, impozitelor, deprecierii si amortizarii) de opt milioane de dolari, se arata intr-un comunicat al Agrium. CerealToscana si Agroport au capacitati de stocare pentru 90.000 de tone de produse, cu active de distributie la Livorno si Ravenna, in Italia, iar in Romania in regiunea Dunarii. Cele doua companii vand anual 400.000 de tone de fertilizatori.

Agrium, listata la bursa din Toronto, este un furnizor important de produse si servicii agricole in America de Nord, America de Sud si Australia.

Agroport a fost inregistrata in Galati, in 1996, iar obiectul principal de activitate este comertul cu ridicata al produselor chimice. Actionarii Agroport sunt Cereal Toscana din Italia, care detine 68,76% din actiuni, si compania romaneasca Trans Europa Management, cu o participatie de 31,23%.

wall-street.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Galaţiul, cap de pod pentru gigantul canadian Agrium!

Galaţiul a devenit în mod oficial de ieri „capul de pod” al intrării pe piaţa românească al gigantului canadian Agrium, lider mondial în producţia şi comercializarea de produse şi servicii agricole, cu o cifră de afaceri de peste 10 miliarde de dolari!

Vicepreşedintele financiar al companiei, Linda Dalgetty, s-a aflat la Galaţi pentru a le prezenta fermierilor principalele beneficii pe care colaborarea cu Agrium le-o poate aduce, dar într-o oarecare măsură se poate spune că era vorba de o întâlnire cu vechi cunoştinţe. Asta pentru că drumul companiei canadiene spre Galaţi a fost deschis încă din luna mai, când a achiziţionat grupul italian Cereal Toscana ce deţinea pachetul majoritar de acţiuni (68,76 la sută) la societatea gălăţeană Agroport. Ulterior, Agrium a achiziţionat şi pachetul de acţiuni deţinut la Agroport de Trans Europa Management (31,23 la sută). În total, valoarea totală a tranzacţiei a fost de 16,85 milioane euro plus capitalul de lucru, artizanul afacerii fiind Susan Jones, preşedintele Agrium Europe.

„De ce Agroport? Pentru că este o companie cu care împărtăşim aceleaşi valori, ne place să facem afaceri împreună. Am găsit oamenii potriviţi la locul potrivit, care cunosc foarte bine piaţa locală, care se bucură de încrederea clienţilor. Într-un cuvânt, sunt partenerii potriviţi pentru dezvoltarea unui model de afaceri din care ˝Să creştem împreună!˝, aşa cum este şi deviza Agroport”, a declarat pentru „Viaţa liberă” vicepreşedintele Agrium, Linda Dalgetty. Aceasta a precizat că pentru fermieri avantajul major va fi acela că vor avea ocazia să încheie un parteneriat cu o companie care îşi respectă întotdeauna angajamentele. Într-adevăr, faptul că Agrium este, de exemplu, deopotrivă producător şi distribuitor al unei largi game de îngrăşăminte duce la eliminarea din lanţul de desfacere a unor intermediari, ceea ce înseamnă, implicit, preţuri mai mici.

„Practic, prezenţa în România a Agrium înseamnă un pas important spre o maturizare şi consolidare a pieţei locale a cerealelor”, a subliniat Ofelia Nalbat, manager comercial Agroport. Echipa din Galaţi, care are însă operaţiuni şi la Brăila, a fost păstrată şi în noua formă gândită de Agrium. Atât doar că Agroport devine cu acte în regulă şi strategii de piaţă Agrium – Agroport.

„Va urma, desigur, o perioadă de adaptare la tot ce înseamnă stilul de lucru într-o companie multinaţională. Dar suntem pe aceeaşi lungime de undă, iar acest parteneriat nu va face decât să consolideze o afacere, cu toate consecinţele pozitive ce decurg pentru beneficiarii acesteia”, ne-a declarat şi managerul Agrium – Agroport, Radu Florin.

Incluzând achiziţia Agroport, Agrium Europe a ajuns să deţină sau să închirieze unităţi de stocare pentru 400.000 de tone de produse lichide şi solide în Europa şi anticipează vânzări anuale de 2,8 milioane de tone de nutrienţi. Agrium este listată pe bursele din Torino şi New York şi în ultimii ani a derulat un ambiţios plan de achiziţii şi alianţe strategice, menite să consolideze prezenţa grupului la nivel mondial.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.