Jump to content

Menarom PEC


dcp100168

Recommended Posts

Menarom PEC se modernizează

Compania Menarom PEC din Galati, specializata in productia de echipamente destinate industriei navale, va investi in acest an circa doua milioane de euro in modernizarea sau inlocuirea instalatiilor din fluxul de productie. Societatea, care a primit certificare Lloyd's pentru produsele din sectoarele calde (forja), intentioneaza sa-si dezvolte portofoliul de clienti si afacerile. "Ne-am propus o cifra de afaceri de 6 milioane de euro in acest an, in conditiile in care anul trecut am avut o cifra de afaceri de 4 milioane de euro", a declarat, joi, Vergiliu Vals, directorul general al Menarom PEC. In prezent, 95% din productia Menarom PEC este dirijata catre export, in special catre piata olandeza, pe care o alimenteaza cu echipamente navale.

Constructorul galatean vrea sa atace si pietele de constructii metalice si prelucrari mecanice terestre. "Am inceput un program puternic de retehnologizare. Ne-am propus ca, in acest an, sa investim doua milioane de euro in modernizarea unor spatii productive si a retelei de transport uzinal, in retehnologizare prin achizitia de utilaje de ultima generatie si prin reconditionarea al celor existente, in implementarea unor proiecte pentru imbunatatirea eficientei energetice si in opimizarea fluxului de productie", a declarat Vals.

Activele fostei companii de stat Menarom SA, evaluate la 7 milioane de euro, au fost vandute, in august 2007, de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului grupului Euro PEC contra sumei de 5,6 milioane de euro. Noua societate, Menarom PEC, a pastrat gama traditionala de produse, care include mecanisme navale de punte, echipamente pentru procese industriale, statii si tablouri electrice, electromagneti industriali si trasee de cablu. In prezent, Menarom PEC face livrari atat pe piata europeana (in Olanda, Germania, Norvegia, Grecia sau Franta), cat si pe piata interna (catre Santierul Naval Damen Galati, Santierele Navale Aker din Braila si Tulcea, Santierul Naval Giurgiu sau catre compania siderurgica ArcelorMittal).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Menarom va produce echipamente pentru energia solară

Producatorul de echipamente navale Menarom PEC din Galati anunta ca este interesat sa intre pe piata produselor destinate utilizarii energiei solare, fiind dispus sa investeasca un milion de euro si sa obtina o suma egala de la UE pentru a deschide o capacitate de productie. "Avem de gand sa producem echipamente care asigura o utilizare mai eficienta a energiei regenerabile, in primul rand a energiei solare. Noua fabrica va fi aici (in incinta uzinei Menarom PEC - n.r.), avem destul spatiu", a declarat, miercuri, directorul general al societatii Menarom PEC, Vergiliu Vals. Lansarea unei afaceri in sectorul energiei verzi reprezinta o componenta a planului companiei de dezvoltare a afacerilor si, implicit, a portofoliului de clienti. Menarom PEC vrea sa atace si pietele de constructii metalice si prelucrari mecanice terestre in conditiile in care, in prezent, 95% din productia sa este dirijata catre export, in special catre piata olandeza pe care o alimenteaza cu echipamente destinate industriei navale. (NewsIn)

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Menarom PEC a amânat după 2010 investiţiile într-o fabrică de echipamente pentru energie solară

Producătorul de componente navale Menarom PEC din Galaţi a amânat, până după 2010, investiţiile într-o fabrică de echipamente destinate utilizării energiei solare, ce urma să fie deschisă anul acesta, transmite corespondentul NewsIn. Patronatul Menarom PEC şi-a anunţat, încă din aprilie 2008, intenţia de a investi într-o linie de producţie a echipamentelor ce permit o utilizare mai eficientă a energiei solare. Potrivit planului prezentat atunci, capacitatea urma să fie funcţională din a doua jumătate a acestui an, în urma unor investiţii de două milioane de euro. Conducerea societăţii gălăţene a amânat, însă, proiectul pe fondul crizei şi în urma restabilirii priorităţilor. "Ne-am concentrat mai mult pe investiţiile în modernizarea capacităţilor de producţie existente şi am hotărât să amânăm proiectul verde. Până când, nu ştiu. Nu am fixat un termen. În orice caz, după 2010, dacă va fi cazul", a declarat, vineri, directorul general al Menarom PEC, Vergiliu Vals. Conform planurilor prezentate în aprilie 2008, Menarom PEC urma să investească un milion de euro şi să acceseze o finanţare egală de la Uniunea Europeană pentru dechiderea fabricii de echipamente destinate utilizării energiei solare, programată iniţial pentru semestrul II din 2009.

Activele Menarom SA, evaluate la şapte milioane de euro, au fost vândute, în august 2007, de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului grupului Euro PEC contra sumei de 5,6 milioane de euro. Noua societate, Menarom PEC, a păstrat gama tradiţională de produse, care include mecanime navale de punte, echipamente pentru procese industriale, staţii şi tablouri electrice, electromagneţi industriali şi trasee de cablu. În prezent, Menarom PEC face livrări atât pe piaţa europeană (în Olanda, Germania, Norvegia, Grecia sau Franţa), cât şi pe piaţa internă (către Şantierul Naval Damen Galaţi, Şantierele Navale Aker din Brăila şi Tulcea, Şantierul Naval Giurgiu sau către compania siderurgică ArcelorMittal).

http://www.newsin.ro/gala%C5%A3i-menaro ... &hid=media

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

nu e mort, colega, agonizeaza imbracat in toale de depozit de produse metalurgice.

sa vedem ce vor face P.E.C.-ii mai departe cu el, in afara de schema clasica de acum "vindut-teren-pe-bani-multi-si-mutat-fabrica-in-alta-parte"

pe termen lung, gindeste-te cum ar arata coltul ala de galati, daca si intforul si-ar muta jucariile in alta parte. fosta fabrica de mobila de pe ana ipatescu deja e moloz.

inchipuie-ti toata zona aia, din strada portului si pina in calea basarabiei, de la dogariei si pina la piata rusilor, sau chiar dincolo de ea, pina in parcarea santierului naval ... cu gara, autogara si euromall-ul ca centru de greutate ... cum ar putea arata peste 10-20 de ani, daca se gasesc minti si bani care sa se ocupe de ea.

dar micii astia de azi, deh ... iau cu japca pamintul altui judet sau viseaza sa se intinda ca rima, intr-o singura directie, spre nord.

Link to comment
Share on other sites

inchipuie-ti toata zona aia, din strada portului si pina in calea basarabiei, de la dogariei si pina la piata rusilor, sau chiar dincolo de ea, pina in parcarea santierului naval ... cu gara, autogara si euromall-ul ca centru de greutate ... cum ar putea arata peste 10-20 de ani, daca se gasesc minti si bani care sa se ocupe de ea.

Incerc sa-mi fac o idee, si nu suna rau. Peste 10 ani, sigur nu, dar peste 20.. cine stie?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

cei care au mers pe formula dat oameni afara-vandut la fier vechi- vandut terenul aveau un alt profil decat conducerea de la transpec.cei care au aplicat formula mai sus mentionata nu au cumparat fabricile aproape de valoarea reala ci pe sume derizorii. in ceea ce priveste proiectul verde nu cred ca are sanse reale de reusita din doua motive:primul pentru ca nu cred ca cineva poate concura cu sanse de reusita cu china si al doilea motiv este ca atata timp cat guvernele sunt finantate din afaceri cu energie chiar nu cred ca cineva are intentii seriose de a sustine financiar acest sector.intentii clare de a investi in enrgie verde au existat din partea conducerii transpec, si asta o stiu mai bine decat oricine deoarece sunt importator de panouri solare din china si la un moment dat am discutat cu ei despre eventualitatea producerii acestora la menarom pec.ca o paranteza, sunt extrem de putini oameni de afaceri in galati pe care sa-i stimez dar comsa (patronul de la menarom pec) indiscutabil este unul din ei.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Menarom P.E.C. a sfidat criza în 2009

* După doi ani de la privatizare, furnizorul de echipamente navale va înregistra un profit net de peste 3 milioane de lei datorită exporturilor şi al investiţiilor.

Dacă în 2007 era una dintre societăţile cu probleme de pe piaţa locală, astăzi Menarom PEC a devenit una dintre puţinele firme care au reuşit să înfrângă criza economică fără să recurgă la disponibilizări sau să-şi restrângă activitatea. „A fost un an bun. Nu pot să spune exact rezultatele financiare însă, cu siguranţă vom avea o cifră de afaceri egală cu 90% din valoarea celei înregistrate cu un an în urmă. La fel şi profitul", a declarat omul de afaceri Adrian Comşa.

Conform ultimelor date financiare publicate de Ministerul Finanþelor Publice, Menarom P.E.C a avut în 2007 o cifră de afaceri de 1.367.560 de lei şi un profit net de 49.341 de lei, în conditiile în care în anul precedent intrării în lichidare înregistra o pierdere netă de 2.338.848 de lei la o cifră de afaceri de 14.610.657 lei.

Investiţiile şi exportul, principalele avantaje

În ciuda crizei economice, patronul Menarom PEC şi-a dus la capăt investiile programate încă din 2008 când Adrian Comşa a promis utilaje noi în valoare de două milioane de euro. Astfel, anul acesta au fost puse în funcţie linii ultramoderne de vopsire, sablare, maşini unelte cu comandă numerică, roboţi industriali, investiţii în infrastructură şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Însă, o mare contribuţie pentru obţinerea unui rezultat financiar pozitiv o are şi faptul că 80% din producţia firmei este destinată exportului. Societatea gălăţeană, care a primit certificare Lloyd's pentru produsele din sectoarele calde (forja), face livrări în Olanda, Germania, Norvegia, Grecia sau Franţa. „După privatizare am avut o perioadă foarte bună. Anul acesta ne-au îngheţat salariile , dar ne-au dat primele de Paşte, Crăciun şi de vacanţă şi vom încheia anul pe plus", precizează Viorel Ariton, liderul sindicatului Menaron PEC.

Amintim că activele Menarom SA, evaluate la şapte milioane de euro, au fost vândute, în august 2007, de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului grupului Euro PEC contra sumei de 5,6 milioane de euro. Noua societate, Menarom P.E.C, a păstrat gama tradiţională de produse, care include mecanisme navale de punte, echipamente pentru procese industriale, staţii şi tablouri electrice, electromagneţi industriali şi trasee de cablu.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/me ... 81978.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Menarom a renăscut din propria cenuşă! * În ultimii patru ani, investiţii de peste şapte milioane de euro în retehnologizare şi modernizarea spaţiilor de producţie * Fondurile europene, o afacere grea, dar bună pentru industria gălăţeană * Utilaje pentru industria navală, 90 la sută pentru traiderii din străinătate * Criza economică şi… oportunităţile ei

În urmă cu patru ani, nu puţini au fost cei ce se pregăteau să cânte prohodul la porţile Menarom. Motivele erau destule: privatizarea din 1999 s-a soldat cu un management defectuos, iar întreprinderea gălăţeană specializată pe producerea echipamentelor destinate industriei navale era pe marginea gropii. Preluată din nou de stat, societatea a intrat, în 2007, în lichidare voluntară. Din fericire pentru firma gălăţeană, activele au fost preluate de Grupul EURO P.E.C. şi, sub noua denumire, Menarom P.E.C., a reuşit să renască din propria cenuşă. Dintr-o societate cu pierderi uriaşe, astăzi firma a ajuns să aibă o cifră de afaceri de aproximativ 5,5 milioane de euro pe an, 255 de angajaţi, şi un portofoliu modern de activităţi.

De la vremuri zbuciumate la proiecte europene

„Am încercat să lăsăm în urmă toată acea perioadă de zbucium, cu mişcări sociale, cu pierderea pieţelor şi am lansat un plan ce a pus accent şi pe o schimbare în relaţia cu angajaţii, în sensul de a le garanta un loc de muncă, dar şi pe modernizarea liniilor de producţie şi recuperarea terenului pierdut în anii din urmă”, ne-a explicat Virgiliu Vals, directorul general al Menarom P.E.C. Retehnologizarea societăţii a fost punctul forte al planului de redresare şi, în ultimii patru, investiţiile directe în noi utilaje au fost de peste 5,5 milioane de euro, la care s-au adăugat 1,5 milioane de euro în repararea unor utilaje mai vechi sau reabilitarea spaţiilor de producţie. O componentă de bază în acest plan investiţional a fost un proiect cu fonduri europene finanţat prin POS „Creşterea Competitivităţii Economice” (POS CCE), printr-o operaţiune special dedicată întreprinderilor mari (Axa 1, D1.1). Menarom P.E.C. a fost, de altfel, printre primele 13 societăţi mari din ţară care, în 2010, au semnat contractele de finanţare pe POS CCE! „Oricum modernizarea se impunea, iar accesarea fondurilor europene a fost o soluţie pentru a ne suplimenta sursele de finanţare. Este adevărat că procesul este mai lung, are anumite rigori ce trebuie respectate la virgulă, procesul de rambursare e destul de greoi, dar în final merită. Proiectul nostru a fost de aproximativ 700.000 euro, cu 50 la sută cofinanţare din partea noastră şi a constat în achiziţia de utilaje moderne: maşini de debitat, de prelucrat tablă, un strung şi o maşină de prelucrare prin aşchiere, ambele cu comandă numerică”, a precizat directorul societăţii. Iar lucrurile nu se vor opri aici. Menarom P.E.C. a mai depus un proiect, în valoare tot de aproximativ 700.000 euro, pentru achiziţia unui Centru de prelucrare în cinci axe, adică, „pe româneşte spus”, un utilaj ce va permite prelucrarea unor piese cu grad ridicat de complexitate.

Marfă la export

Treptat, societatea gălăţeană a reuşit să-şi recupereze din vechile pieţe, mai ales pe zona de nişă reprezentată de echipamentele pentru industria navală, precum vinciurile de ancoră şi manevră, macarale de punte, cârme etc.. Activitatea s-a completat şi cu producerea de electromagneţi industriali, echipamente de automatizări, construcţii metalice sau echipamente „personalizate” după necesităţile clientului. Mai mult, aproape 90 la sută din producţia întreprinderii merge la export în ţări precum Olanda, Germania, Norvegia, Grecia sau Franţa. „Baza exporturilor o reprezintă echipamentele „clasice” ale societăţii, pe partea de mecanică şi electro-mecanică, iar majoritatea partenerilor noştri sunt traideri de echipamente navale. Partea de electrotehnică, pierdută la un moment dat, a cam fost ocupată de concurenţă şi acum este cam greu să o mai recuperăm”, a arătat Vergiliu Vlas. Nici piaţa internă nu este de neglijat pentru Menarom P.E.C., în condiţiile în care are parteneri de talia SN Damen, Port Bazinul Nou, SN Giurgiu şi chiar Arcelor Mittal. De altfel, cu acesta din urmă a fost derulat un proiect extrem de interesant, un sistem de tracţiune pentru LTG 2 ce înlocuieşte clasica locomotivă uzinală, sistem în premieră pentru industria noastră ce ar putea fi adaptat şi pentru alte aplicaţii, în alte fabrici din ţară sau chiar străinătate.

„Cu garda sus”

O politică financiară prudentă şi un business-plan coerent i-au permis societăţii gălăţene să facă faţă şocurilor pe piaţă aduse criza financiară. „Încă din 2008, când încă se mai putea produce orice şi se vindea orice, ne-am gândit că vremurile bune nu vor ţine la infinit. Şi, într-adevăr, ştim cu toţii ce s-a întâmplat. Şi nici acum contextul general nu este foarte optimist. În 2010, din păcate, ne-au scăzut comenzile cam cu 30 la sută şi chiar dacă în 2011 am reuşit să recuperăm undeva la 10-15 la sută, trebuie să fim atenţi să nu fim prinşi cu garda jos sau să ne întindem mai mult decât ne ţine plapuma. Prudenţa rămâne mama economiei în această perioadă plină de „zdruncinături””, ne-a mai declarat directorul general Virgiliu Vals. Managerul Menarom P.E.C. recunoaşte însă că, până la urmă, criza a avut şi o parte bună, în sensul că a mai cernut societăţile serioase de cele ce mergeau „la plesneală”, iar în achiziţia de utilaje a fost chiar o perioadă cu preţuri scăzute la cumpărare, ceea ce a ajutat societatea în planurile de retehnologizare. Altfel spus, fie că sunt vremuri mai bune sau mai rele, oportunităţile trebuie valorificate, pentru că şi unele, şi altele fac parte din viaţă şi din… afaceri.

http://www.viata-libera.ro/economie/23263-menarom-„floare-rara”-in-industria-galateana

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

80% din producţia "Menarom" PEC Galaţi este destinată exportului

Furnizorul de echipamente destinate industriei navale, "Menarom" PEC din Galaţi, a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de peste 5 milioane de euro, mai mare cu un milion de euro faţă de cea din 2010.

bursa.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Miliardarul Adrian Comşa a investit în Menarom PEC Galaţi 4,5 milioane de euro

După cinci ani de la intrarea în lichidarea voluntară şi preluarea de către grupul de firme condus de miliardarul gălăţean Adrian Comşa, Menarom PEC a trecut de la pierderi de 600.000 de euro la profit şi o cifră de afaceri de peste 5 milioane de euro.

bursa.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Negocieri salariale la Menarom PEC

Administraţia companiei producătoare de echipamente navale Menarom PEC şi sindicatul care activează în unitate negociază în această perioadă noul contract colectiv de muncă, au declarat joi directorul general, Vergiliu Vals, şi liderul sindical, Viorel Ariton. Documentul ar urma să intre în vigoare în luna iunie şi să fie valabil timp de un an.

Potrivit lui Ariton, părţile discută deocamdată clauzele contractului. "Pe pachetul salarial încă nu am început discuţiile", a spus sindicalistul, fără a dezvălui revendicările pe care le va prezenta patronatului. "Nu comunicăm nimic până când nu ajungem la o înţelegere", a explicat liderul celor 250 de angajaţi ai unităţii.

Conform aceleiaşi surse, salariul mediu brut de la Menarom PEC este de 1.690 de lei (plus tichete de masă), după ce în octombrie 2011 compania a majorat cu cinci la sută fondul de salarii.

Societatea, a cărei producţie ajunge în proporţie de 90 la sută la export, a făcut profit în 2011, după alţi patru ani consecutivi pe plus.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Din octombrie, salariile la Menarom cresc cu 5%

Negocierea noului contract colectiv de muncă al producătorului de echipamente navale Menarom PEC Galați s-a finalizat miercuri, 20 iunie, odată cu ultimul capitol discutat, cel al drepturilor salariale. Patronatul și sindicatul au bătut palma pentru o creștere salarială de 5 procente, care va intra în vigoare de la 1 octombrie 2012.

„Am căzut de acord cu administrația pentru o creștere salarială de 5%, adică 80 de lei pentru fiecare salariat, începând cu luna octombrie. Din acești bani, 50 de lei vor fi creștere salarială efectivă, iar 30 de lei vor intra într-un fond de promovare a salariaților. Fiecare angajat care va fi promovat va primi la salariu între 40 și 100 de lei lunar. Prima de vacanță va rămâne aceeași, de 300 de lei, dar va fi primită atunci când salariatul își ia primele 15 zile din concediul de odihnă care i se cuvine”, ne-a declarat liderul sindicatului din Menarom PEC, Viorel Ariton.

Conform lui Ariton, cererea sindicatului și oferta patronatului s-au întâlnit fix la jumătate. Sindicaliștii au pornit la negocieri cerând o creștere de 10 procente, în timp ce oferta inițială a administrației a fost zero. În final, s-au înțeles la 5%.

În momentul actual, fără majorarea de 5%, cei 250 de salariați ai Menarom PEC au un salariu mediu brut de 1.700 de lei plus tichete de masă de 9 lei/zi. Cu tot cu tichete, oamenii primesc aproximativ 1.400 de lei net.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Cinci ani de la salvarea Menarom

Menarom P.E.C. împlineşte astăzi cinci ani de când a fost preluată de grupul P.E.C. şi, în acelaşi timp, cinci ani de când s-a repus pe picioare. Asta în ciuda faptului că, în toată această perioadă, economia a traversat o criză cu efecte năucitoare asupra multora dintre unităţile locale de producţie. La începutul anului 2007, Menarom era una dintre fabricile gălăţene pe care scria faliment. A urmat, însă, aşa cum susţine actuala conducere, o perioadă plină de investiţii, care, în scurtă vreme, au dat roade.

"Fabrica era la pământ, trecuse şi printr-o privatizare nereuşită, nu se mai investise în această unitate de 25 de ani. Dotările erau la nivelul anilor '80 şi ne confruntam şi cu o criză de personal. În timp, însă, cu multă răbdare, consecvenţă şi cu investiţii atât în utilaje, cât şi în forţa de muncă, am reuşit să repunem Menarom pe picioare. Am avut o politică financiar-contabilă foarte prudentă şi ne-am dovedit a fi foarte serioşi", explică succesul Menarom P.E.C. directorul Vergiliu Vals. Acesta a mai adăugat că unul dintre cele mai importante aspecte ale revenirii fabricii a fost constanţa investiţiilor. "În total s-au învestit aproximativ şase milioane de euro, ceea ce înseamnă peste un milion în fiecare an. Practic, tot profitul realizat a fost reinvestit", spune Vergiliu Vals.

Conducerea Menarom P.E.C. nu se mulţumeşte, însă, cu atât. Politica de investiţii va continua, în paralel cu pregătirea viitoarei generaţii de muncitori. "Din păcate, în acest moment, peste 75 la sută din personal este în vârstă şi va ieşi curând la pensie. Este motivul pentru care am făcut deja parteneriate cu două instituţii de învăţământ preuniversitar, colegiile «Paul Dimo» şi «Aurel Vlaicu», precum şi cu Universitatea «Dunărea de Jos», în ideea de a asigura schimbul de generaţii", mai spune directorul companiei.

Supărarea cea mare a conducerii este legată de faptul că economia gălăţeană nu este într-o perioadă foarte fericită. "Din păcate, în ultimii ani, autorităţile locale pur şi simplu au consemnat dispariţia multor fabrici. Au fost nişte simpli cronicari. Nu e nicio plăcere pentru noi să devenim o oază într-un deşert, pentru că această ariditate din jurul nostru nu are cum să nu ne afecteze", este de părere Vergiliu Vals.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Menarom, de la faliment la profit în câţiva paşi

* O societate care a renăscut dintr-un faliment iminent şi care a devenit, în ultimii şase ani, un reper pentru economia Galaţiului

Menarom este, probabil, una dintre puţinele poveşti industriale gălăţene cu o evoluţie fericită în ultimii ani. Dusă în pragul falimentului până în 2007, societatea a renăscut, a supravieţuit crizei şi aşteaptă vremuri din ce în ce mai bune. Atât pentru acţionari şi angajaţi, cât şi pentru comunitate, căreia Menarom îi plăteşte taxe şi impozite anuale de aproximativ un milion de euro.
O schimbare decisivă
Noul început pentru Menarom a fost la finalul anului 2007, când activele au fost cumpărate de Europec, iar Menarom a intrat în portofoliul grupului de firme denumit generic PEC. Actualul manager, Vergiliu Vals, a fost solicitat de noii acţionari şi a preluat frâiele companiei pe 1 noiembrie 2007. "Făcusem cu o săptămână mai devreme o vizită şi am văzut fosta turnătorie. Am rămas surprins efectiv. Am avut senzaţia că se turna următorul film din seria Mad Max, pentru că era o clădire care nu mai avea geamuri, praful era de o palmă, o clădire care fusese practic devalizată, pereţii erau scorojiţi, era de-a dreptul dezolant peisajul. Atunci m-am întrebat pentru prima dată dacă am luat decizia cea mai bună. Pe de altă parte, am zis că e o provocare. Pe mine întotdeauna m-au motivat astfel de situaţii", îşi aminteşte directorul Vergiliu Vals. De aici încolo a pornit reconstrucţia societăţii. S-au purtat discuţii cu partenerii tradiţionali ai Menarom, care şi-au reafirmat disponibilitatea de a rămâne alături de firma gălăţeană.
"Am început, încet, încet să primim comenzi. A fost şi un context pozitiv: anii 2007, 2008 şi chiar şi 2009 au fost ani de vârf în industria navală, în zona de echipamente. Deci nu am dus lipsă de comenzi, ba chiar am fi putut să producem mai mult dacă am fi avut o capacitate sporită de producţie. Deci primul lucru pe care l-am făcut a fost să redăm încrederea partenerilor tradiţionali, să reluăm contactele şi contractele cu ei şi, de aici, să începem să vedem ce e de schimbat", povesteşte directorul Menarom.
Investiţii de peste 7 milioane de euro
Încet încet, după o analiză asupra costurilor, conducerea companiei a început să investească, să repare şi să modernizeze, astfel încât în scurtă vreme produsele au devenit competitive. "Lucrul acesta ne-a ajutat foarte mult, pentru că perioada de glorie de dinainte de criză s-a terminat foarte brutal în 2009. Am fost pregătiţi să înfruntăm şi vremuri mai puţin bune. Practic, investiţiile au fost de peste 1,5 milioane de euro în fiecare dintre ultimii şase ani, chiar şi în perioada crizei. E drept, în perioada crizei, ne-am sprijinit şi pe două proiecte europene, care, însumate, au reprezentat cam un milion de euro. Am avut şi sprijinul unor credite de investiţii de la bănci, dar cel mai important lucru a fost că tot profitul realizat a fost reinvestit. Am început să ne promovăm atât intern, cât şi extern, am participat la târguri şi am reuşit să câştigăm şi alţi clienţi, clienţi mari. Am început să fim recunoscuţi ca un furnizor de produse şi servicii de calitate. În niciun caz cele mai ieftine, dar se ştie că, mai ales în zona asta a industriei, ce este cel mai ieftin este şi cel mai prost", susţine Vergiliu Vals.
Profit după numai jumătate de an de la preluare
Iar rezultatele nu s-au lăsat prea mult aşteptate, compania fiind pusă pe picioare într-un timp relativ scurt. "Am reuşit să facem profit după primele şase luni. Estimasem că vom ajunge la nivelul de echilibru în şase, nouă luni şi vom ajunge la un prag rezonabil de profitabilitate după primul an. Am reuşit să facem asta mai devreme. Dar, repet, am avut şi avantajul unei pieţe în care puteai să vinzi aproape orice", susţine directorul Menarom. Sigur, mai spune directorul Vergiliu Vals, a fost vorba şi despre reducerea unor costuri absurde. "Vă dau un singur exemplu. Factura la apă era undeva la 200 - 300 de milioane de lei (vechi, n.r.) pe lună, ceea ce era incredibil, pentru că nu suntem hidrocentrală să ne treacă apa prin turbină. Am schimbat în proporţie de 90 la sută tot ce înseamnă sistem de apă şi canalizare. Acum am ajuns la o factură de cinci, şase ori mai mică", explică managerul companiei.
"Criza nu s-a încheiat"
Pentru Menarom, criza economică a avut, evident, efecte negative, dar se poate spune că au existat şi efecte pozitive. În orice caz, conducerea companiei susţine că perioada de criză încă nu s-a încheiat oficial. "Criza nu s-a terminat încă. Şi mi-e greu să estimez când se va întâmpla asta. Există, e drept, un trend foarte uşor ascendent. Dar un lucru este clar din punctul meu de vedere: vremurile acelea de dinainte de criză nu se vor mai întoarce niciodată. E drept, criza a avut şi darul de a restabili nişte echilibre. Criza, de asemenea, ne-a oferit şi oportunităţi. De exemplu, oportunităţi să ne modernizăm mai ieftin decât am fi făcut-o în vremurile acelea de boom", susţine directorul Vergiliu Vals.
Cum să recâştigi încrederea oamenilor
Una dintre marile probleme cu care s-a confruntat conducerea Menarom de la preluarea din 2007 a fost neîncrederea angajaţilor. "Fuseseră atâtea momente zbuciumate după 1990 şi mai ales după 1998, încât oamenii aveau o doză importantă de neîncredere. Să le recâştigăm oamenilor încrederea a fost mult mai greu decât să recâştigăm încrederea partenerilor externi. A fost un proces extrem de lent, de lungă durată şi foarte dificil de gestionat. Când am venit aici am observat că inclusiv dotările sociale erau într-o stare deplorabilă. Şi cu asta am început. Printre primele investiţii pe care le-am făcut au fost refacerea grupurilor sanitare şi a vestiarelor. Le-am adus la nişte standarde omeneşti, decente. Apoi, a fost un cuvânt de ordine pentru noi să acordăm toate drepturile salariale integral şi la timp şi lucrul acesta s-a păstrat de când există Menarom PEC", îşi aminteşte Vergiliu Vals.
Furnizori interni, clienţi externi
Din producţia Menarom, 90-95 la sută este exportată. Din păcate, piaţa internă are are încă o tentă speculativă: se alege cel mai scăzut preţ şi asta înseamnă în mod cert şi cea mai slabă calitate. Pentru piaţa internă nu suntem competitivi şi motivaţia e simplă: calitatea produselor noastre costă. Sigur, raportul dintre preţ şi calitate este foarte bună, dovadă că exportăm", susţine Vergiliu Vals. Pe de altă parte, furnizorii Menarom sunt din ţară. "Furnizorii sunt aproape toţi din piaţa internă. Din păcate, s-ar putea ca într-o perioadă foarte scurtă să nu mai avem de unde să cumpărăm de pe piaţa internă. Deja producători tradiţionali de materii prime au dispărut", explică directorul Menarom.
"Regimul fiscal este nu împovărător, ci dramatic"
Conducerea Menarom este de părere că statul român nu încurajează deloc investiţiile private. Mai mult, regimul de taxe ţi impozite este unul de natură să afecteze buna funcţionare a celor care ţin economia în viaţă. "Nu aş fi prima persoană şi nici ultima care ar spune că regimul fiscal este nu împovărător, ci dramatic. De foarte multe ori am avut senzaţia că noi muncim doar ca să plătim taxe şi impozite. Şi lucrul acesta nu s-a schimbat. Este cu totul absurd. Toţi analiştii spun că în perioada de criză trebuie să relaxezi zona fiscală, iar la noi s-a întâmplat tocmai invers", spune directorul Vergiliu Vals. Acesta susţine că statul are obligaţia să întoarcă în infrastructură aceşti bani, dar că asta nu se întâmplă. "Taxele şi impozitele pe care noi le livrăm statului român cu prioritate ar trebui să se regăsească undeva. Dar acesta este un alt sindrom al originalităţii noastre: plătim un serviciu de care nu beneficiem. Plătim pentru infrastructură şi nu primim nimic înapoi", susţine directorul Menarom.
Aşa se explică faptul că din economia locală nu a mai rămas mare lucru. "Nu îmi doresc niciodată să fiu ca o oază într-un deşert pentru că într-un deşert ajunge foarte puţină lume. Faptul că în Galaţi suntem din ce în ce mai puţine companii mari nu ne ajută pe niciunii. Economia e în picaj în această zonă de Românie, în ultimii 23 de ani nu s-a făcut nicio investiţie gen greenfield de peste 20 de milioane de euro. Din păcate, din cauza infrastructurii zona pur şi simplu nu prezintă interes. Foarte grav ar fi să nu mai prezinte interes nici de acum încolo", adaugă Vergiliu Vals.

Vergiliu Vals, CV de manager

* Născut în Galaţi, 47 de ani
* Absolvent (1990) al Facultăţii de Energetică Bucureşti
* Crescut profesional în cadrul Electrica, instituţie pe care a şi condus-o
* Are două masterate, unul în management şi unul în management financiar-bancar
* Este căsătorit, are un băiat
Cifrele Menarom
* 265 este numărul angajaţilor în acest moment (s-a făcut o restructurare în 2009, dar apoi numărul oamenilor a crescut aproape de nivelul 2008, când erau 275)
* 1 milion de euro plăteşte anual Menarom statului român şi autorităţilor locale pentru taxe şi impozite
* 1.750 de lei este salariul mediu brut la Menarom
* Peste 90 la sută din producţia companiei merge la export, direct sau indirect
* 6,3 milioane de euro este cifra de afaceri estimată pentru anul 2013

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Menarom PEC caută pieţe noi şi „sânge proaspăt”

Începând din 16 iunie, Menarom PEC, una din puţinele firme din Galaţi care mai fac producţie în afară de Damen şi ArcelorMittal, are un nou director general. Acesta este Cornel Stan, fostul director tehnic şi de producţie.

Cu un nou director general la timonă, Menarom PEC, fosta Întreprindere Mecanică Navală, are ambiţii mari pentru perioada următoare. Prima, şi cea mai importantă, o reprezintă intrarea pe noi pieţe, după cum ne-a declarat noul director general al companiei, Cornel Stan, cel care anterior fusese, timp de doi ani, director tehnic şi de producţie.

„Vrem să ne facem mai cunoscuţi şi pe alte zone de producţie. Ne interesează, de exemplu, industria metalurgică şi cea siderurgică, industria cimentului, dar şi piaţa diferitelor echipamente pentru reciclarea deşeurilor. Pe produse metalurgice, am mai lucrat cu ArcelorMittal, dar producţia noastră curentă constă în vinciuri, stope şi cabestane pentru puntea navelor. Pe plan local, am mai lucrat şi cu fabrica de ulei Prutul, pentru diferite reparaţii. Dar vrem mai mult, de aceea avem investiţii importante în derulare, pentru reparaţii capitale şi modernizare, precum şi un program ambiţios pe fonduri europene, în valoare de aproximativ două milioane de euro. Vom face o primă deplasare pe în zona Bucureşti-Călăraşi, unde există potenţiali noi clienţi în domeniul metalurgic, după care vom merge şi în alte zone din ţară. Vrem să încheiem parteneriate de afaceri cu Michelin şi cu Pirelli, cu compania rusă TMK – care are filiale la Slatina şi Reşiţa, cu Alro Slatina, dar şi cu Holcim, din industria cimentului, care are combinate la Câmpulung şi Aleşd. Pentru anul 2018, ne propunem o cifră de afaceri de minimum un milion de euro pe noile relaţii”, ne-a spus Cornel Stan.

Revigorarea forţei de muncă

În anul 2016, cifra de afaceri totală a grupului PEC a fost de opt milioane de euro, dar mai multe lucruri pot fi îmbunătăţite. „Trebuie să ne revigorăm şi forţa de muncă, avem nevoie de sânge proaspăt. Avem 230 de angajaţi în momentul de faţă şi vrem să ajungem la 300 într-un viitor relativ apropiat. Vrem şi forţă de muncă gata pregătită. Avem contracte cu şcolile tehnice din Galaţi, în urma cărora am şi angajat patru dintre absolvenţii care au făcut practică la noi”, a continuat directorul general al Menarom PEC.

Începând de la 1 august, la nivelul companiei va intra în vigoare o nouă grilă de salarizare. Noul contract colectiv de muncă a fost semnat şi prevede creşteri salariale semnificative, de zece procente. „Nivelul salarizării în Menarom PEC este unul foarte bun pentru piaţa muncii din Galaţi. Un muncitor foarte bun poate ajunge la 2.700 de lei salariul de încadrare, la care se adaugă orele suplimentare, primele de Paşti şi de Crăciun, bonuri de masă, plus decontarea a jumătate din contravaloarea abonamentului de transport pentru navetişti”, a încheiat directorul general Cornel Stan.

Fostul director general al Menarom PEC, Vergiliu Vals, a rămas în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

(21 martie)

Protest spontan la Menarom PEC

Salariaţii firmei gălăţene Menarom PEC au întrerupt spontan lucrul, miercuri şi joi, timp de mai multe zeci de minute, în semn de protest faţă de întârzierea achitării salariilor. Conform unor surse din cadrul întreprinderii, lichidarea pe luna februarie, care trebuia achitată pe 9 martie, a fost achitată miercuri după-amiază şi a intrat în conturile salariaţilor joi dimineaţă, pe 21 martie, şi doar pe jumătate, cu promisiunea conducerii că restul de plată va fi achitat în cursul zilei de joi.

„A fost un protest spontan. Oamenii au întrerupt lucrul miercuri, la ora 11,00, pentru prima dată, şi au făcut acelaşi lucru şi astăzi dimineaţă (n.red. – joi). Ei sunt nemulţumiţi că banii care trebuiau plătiţi pe 9 nu s-au dat nici până acum decât pe jumătate. Tichetele de masă nu s-au mai dat din iulie 2018, iar din iunie nu s-a mai dat nici subvenţia pentru transport. Nici prima de Crăciun, în valoare de 250 de lei, nu s-a dat anul trecut. Toate acestea erau prevăzute în contractele de muncă, iar faptul că au fost scoase de către conducere înseamnă modificarea unilaterală a contractelor. Au spus că nu sunt bani, şi au trecut deja opt luni de atunci. Acum nu se mai dau nici salariile la timp...”, au afirmat surse din cadrul Menarom PEC.

Contactat de „Viaţa liberă”, Ninel Comşa, membru în Consiliul de Administraţie al Menarom PEC, a confirmat întârzierea achitării salariilor pe luna februarie şi ne-a declarat că „jumătate de bani s-au dat ieri (miercuri - n.red.) şi cealaltă jumătate se va da azi (joi - n.red)”. „Legea spune că tichetele se dau când societatea e pe profit. La momentul respectiv, când au fost scoase, firma nu era pe profit. Referitor la întârzierea achitării salariilor, e numai o sincopă şi nu cred că e un capăt de ţară. În 12 ani, numai de două ori s-a întârziat cu salariile maximum zece zile”, ne-a mai spus Ninel Comşa, membru în CA-ul Menarom PEC.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Foștii salariați ai Menarom PEC se judecă pentru bani

Peste 80 de foști angajați ai companiei gălățene Menarom PEC au apelat la un avocat și au dat în judecată administrația firmei, în încercarea de a-și recupera drepturile salariale restante, inclusiv contravaloarea tichetelor de masă trecute în CCM și neacordate. Ninel Comșa, membru în CA-ul Menarom PEC, spune că tichetele de masă se dau numai dacă firma înregistrează profit și că, firma fiind în insolvență, salariile restante nu pot fi plătite decât după întrunirea comitetului creditorilor.

Conform surselor noastre din rândul foștilor salariați ai Menarom PEC, revendicările acestora vizează mai multe drepturi salariale restante. Primele pe listă ar fi tichetele de masă, care erau prevăzute prin contractele de muncă și pentru care li s-ar fi oprit impozit, chiar dacă ele nu au fost acordate. Oamenii mai solicită în instanță contravaloarea subvenției pentru transport, de asemenea prevăzută în CCM, în valoare de 60 de lei lunar. "Legea nu spune că trebuie să ai profit ca să dai bonuri de masă. Toate acestea erau prevăzute în contractele de muncă, iar faptul că au fost scoase de către conducere înseamnă modificarea unilaterală a contractelor", ne-au spus cei cu care am vorbit. Printre revendicările lor se mai numără acordarea a două salarii medii pe societate pentru angajații care s-au pensionat și opt salarii medii pe societate, care ar fi trebuit acordate în cazul în care societatea intră în insolvență, lucru care s-a și întâmplat în martie anul trecut.

Ninel Comșa, membru în Consiliul de Administrație al Menarom PEC, ne-a spus următoarele: "Menarom este în insolvență din martie 2020, în perioada de observare, se lucrează la un plan de redresare și de reorganizare, urmând ca acesta să fie pus pe tapet în lunile aprilie-mai. Înainte de a se declanșa insolvența, angajații au format o delegație din trei persoane, au venit și m-au rugat să le facem disponibilizare colectivă, ca să-și ia repede ajutoarele care se dau. La rugămințile lor, cui a vrut să plece i-am făcut disponibilizare colectivă, alții au rămas și sunt și acum, sunt plătiți la zi. Toți angajații au rămas cu două salarii restante, pe care, fiind în insolvență și în perioada de observare, nu pot să le plătesc decât după ce se întrunește comitetul creditorilor, care va fi odată cu planul de reorganizare, probabil în martie-aprilie. De atunci încep să se facă plățile către diverși: bugetul local, angajați etc. Bonurile de masă se dau numai dacă societatea are profit, asta este legea. A fost trecut într-adevăr în contractul de muncă faptul că se vor da bonuri de masă, dar eu nu pot să le dau decât dacă societatea are profit. Nefiind pe profit, nu aveam cum să le dau".

Conform datelor de pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, ultimul an încheiat cu profit de Menarom PEC a fost 2016, an în care a avut un număr mediu de salariați de 243. În perioada dinainte de intrarea în insolvență, firma avea aproximativ 145 de angajați, iar acum, conform lui Ninel Comșa, mai are numai 30 și lucrează la o capacitate de 15-20 la sută.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Amenzi plătite cu banii de concediu medical ai unui salariat

Un fost angajat al companiei Trans PEC, pensionat pe caz de boală și operat de cancer, încearcă de mai mult de un an de zile să-și recupereze indemnizația de concediu medical pe o perioadă de cinci luni, în valoare de circa 15.000 de lei. Reprezentantul Trans PEC, Ninel Comșa, recunoaște că a primit banii respectivi de la CAS, dar că aceștia au fost folosiți pentru a achita amenzile date de Casa de Sănătate tocmai pentru că a întârziat plata către fostul său angajat.

George Reuț spune că, după operația pe care a suferit-o și în contextul pandemiei de coronavirus, s-a izolat undeva în județul Vrancea și ajunge mai rar în Galați. A dat în judecată Trans PEC în anul 2019, are o decizie judecătorească favorabilă, dar afirmă că tot nu și-a primit banii pe concediul medical, deși aceștia au fost virați de către CAS Galați. ”Sper că voi putea recupera, cu ajutorul publicației dvs., suma reprezentând indemnizație de concediu medical, datorată de Trans-PEC SA pe o perioadă de 5 luni de zile în anul 2019. Menționez că sumele respective au fost livrate de Casa de Asigurări de Sănătate Galați angajatorului. Am făcut numeroase sesizări la CAS, ITM, ANAF, dar toate fără niciun rezultat. Ulterior am deschis acțiune in instanță, unde am avut câștig de cauză, dar societatea tot nu mi-a achitat drepturile. Motivația lor este că se află în insolvență, dar indemnizația mea de concediu medical a fost virată angajatorului de către CAS. Consider că acesta este un furt ordinar, pentru care administratorul societății trebuie sa răspundă penal”, ne-a spus George Reuț.
Ninel Comșa, reprezentant al Trans PEC, ne-a declarat următoarele: ”Domnului George Reuț, înainte de a intra Trans PEC în insolvență, i-am spus că o să-i plătesc pe măsură ce încasez de la Casa de Asigurări de Sănătate. În fiecare lună mi-a făcut sesizări, eu trebuind să plătesc mai mult de 12.000 de lei amenzi pe care CAS mi le-a dat. Toți banii pe care trebuia să-i dau lui a trebuit să-i plătesc ca amendă, pentru că nu i-am plătit la timp salariul. Inclusiv la ITM mi-a făcut reclamații. În loc să-i dau lui banii, a trebuit să plătesc toate penalizările pe care mi le-a dat CAS-ul. I-am spus că nu am de unde să-i dau dacă nu așteaptă și, uite, plătesc penalizări de 2-3-4.000 de lei pe lună. Nu a vrut să aștepte și în fiecare lună mi-a făcut plângere. Trans PEC este în insolvență. Când se va decide la masa creditorilor și o să vină și rândul angajaților, o să fie și el pe listă. Termenul este undeva în perioada aprilie-mai”.
Specialiști în domeniul juridic contactați de ziarul nostru au afirmat că ”hotărârile judecătorești pe drepturi salariale au prioritate. Acestea se pun în executare imediat și de bunăvoie. Nepunerea în executare a unei sentințe judecătorești pe drepturi salariale constituie infracțiune, conform Codului penal. Reclamantul are la dispoziție două căi pentru a-și obține drepturile. Poate apela la un executor judecătoresc, sau poate depune cerere la firmă și, în cazul în care situația nu se rezolvă în termenul de 15 zile de la data cererii, să facă plângere penală. Problema cu această a doua variantă, cea a plângerii penale, este că poate dura foarte mult, chiar și cinci ani”

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.