Jump to content

Maeştrii Teatrului Muzical gălăţean


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Maeştrii Teatrului Muzical gălăţean

Un spectacol de inimă vineri, în cadrul Festivalului Muzical Internaţional Leonard. Gala marilor maeştri (dar mai ales a maestrelor, căci doamnele sunt mai multe) a adus la Galaţi voci din cele patru vânturi ale ţării, de pe scena Capitalei şi a marilor centre muzicală ale ţării. Au venit de departe, pentru a onora invitaţia. Unii au debutat aici şi şi-au întemeiat aici familii, alţii au venit mai târziu şi au rămas multă vreme. „Câte oraşe îşi permit astăzi un festival internaţional?”, se întreba pe scenă maestrul Emil Pinghireac.

Vineri, prezentatoarea serii de concerte şi a galei premiilor care a urmat, Laura Sava, secretarul artistic al teatrului, doctor în ştiinţe muzicale, spunea că familia Pinghireac se laudă oriunde în ţară că au fost prim-solişti la teatrul gălăţean şi exclud etichetarea de scenă provincială. De fapt, vineri au fost omagiate mai multe familii muzicale în marea familie a teatrului gălăţean: familia Pinghireac, familia Chiper, familia Lamatic.

O cupă de şampanie – autentică, nu butaforie, ca în operete – au ciocnit pe scenă, vineri seară târziu, vechile glorii ale Liricului gălăţean, la ceasul recunoaşterii bine-meritate. Aria şampaniei din „La Traviata” a „curs” de la interpret la interpret la finalul Galei Artiştilor. La care au fost oferite diplome de către managerul teatrului, dr. Florin Melinte. Ordinul Muzical Leonard cu brevet, pentru întreaga activitate artistică de pe scena gălăţeană, „are echivalenţa ordinelor pe care le dau preşedinţii României”, a spus directorul teatrului.

De alfel, unii dintre laureaţi aveau şi distincţii primite de la Preşedinţie, alături de cele internaţionale primite într-o lungă carieră. Un exemplu emoţionant: născută în 1937, debutantă la Galaţi pentru a străluci pe scena naţională la Bucureşti, soprana Victoria Bezetti a dovedit vineri că „vocea nu are vârstă”!

Oferirea Ordinului a început cu Margaretele: Margareta Kiss şi Margareta Nica Popescu. Au urcat pe scenă apoi: Eleonora şi Alexandru Chiper, Lucica Cicoară Drăgan, Gladiola Niţulescu–Lamatic şi Mihnea Lamatic, Georgeta şi Emil Pinghireac, Victoria Bezetti, Liviu Buşilă, maestrul coregraf Fănică Lupu, maestrul scenograf Gheorghe Andreescu.

O diplomă de excelenţă i-a fost oferită Ancăi Mărculescu, la zece ani de la dispariţia lui „MIS” – plasticianul Ion Simion Mărculescu, director al Muzeului de Artă Vizuală şi multă vreme semnatar al decorurilor şi costumelor de la Muzical.

Nu în cele din urmă, dirijorul galei, Daniel Manasi, a primit o distincţie specială: bustul lui Nae Leonard, copie miniaturală a celui din faţa teatrului.

Păcat că foarte puţini spectatori – doar aproape dublul celor de pe scenă, salutând publicul la sfârşit – au fost vineri în marea sală a teatrului. Dar un public împătimit, format din cunoscători. Unii chiar oameni ai muzicii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.