Jump to content

Sarcină dezvoltată în abdomen


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Sarcină dezvoltată în abdomen

Cu un caz extrem de rar s-au confruntat medicii din Galati. O femeie s-a prezentat la ei cu dureri abdominale uriase, iar apoi a aflat ca o sarcina o chinuia atat de tare. Fatul se dezvoltase insa in abdomen si a crescut acolo pana la opt luni. Cand l-au scos, medicii au constatat ca murise chiar de acum doua luni.

Femeia a venit ieri la spital pentru ca acuza dureri in zona burtii, fara ca macar sa banuiasca ce se intamplase in corpul ei. In urma testelor, medicii au ramas socati: citisera doar prin carti si auzisera la cursurile de la facultate ca asa ceva se poate intampla. Au reusit sa o salveze pe ea, dar pentru copil nu au mai putut face nimic. In cazul in care s-ar fi produs o hemoragie interna, femeia nu ar fi putut sa ajunga, practic, pe masa de operatie, pentru ca decesul ar fi survenit la foarte scurt timp.

Femeia venise la spital pentru ca lesinase dupa ce carase niste saci de ciment. Spune ca nu a avut simptome ca ar fi gravida. De altfel si medicul ginecolog Alina Calin spune ca "Femeia nu banuia ca era insarcinata. Fusese, dar cu mult timp in urma, la medicul ginecolog si i s-a spus ca nu este insarcinata, avand in vedere ca uterul avea aspect perfect normal".

Conform statisticilor, incidenta sarcinilor extrauterine este de 2%, insa cea a sarcinilor dezvoltate in abdomen este una rarisima. Femeia este complet sanatoasa, va fi externata peste 2-3 zile si va putea sa dea nastere la alti copii, daca isi va dori acest lucru. Ea are de crescut un baietel in varsta de 12 ani.

stirileprotv.ro

Link to comment
Share on other sites

A trăit cu un copil mort în intestine timp de două luni!

Medicii gălăţeni s-au confruntat cu o sarcină în care fătul a crescut între intestinele unei femei. Sub 1% dintre sarcinile de la nivel mondial prezintă astfel de particularităţi. Pruncul era mort în burta mamei de aproximativ două luni. Femeia a supravieţuit miraculos.

O durere de burtă puternică a transformat-o pe gălăţeanca Nicoleta Cârjă, de 31 de ani, din comuna Valea Mărului, în studiu de caz pentru medici. Aceasta a venit la spital pentru un consult general şi a descoperit că este însărcinată. Starea de sănătate a femeii i-a determinat pe doctorii Spitalului de Urgenţă Galaţi s-o bage imediat în sala de operaţie.

În timpul intervenţiei chirurgicale medicii au avut parte de o surpriză incredibilă. Despre posibilitatea apariţiei unor astfel de cazuri au mai citit doar în cărţi de specialitate. Aceştia se aflau în faţa unei sarcini extrauterine abdominale. Practic, fătul a luat fiinţă şi s-a dezvoltat în abdomenul femeii printre intestine.

„Pacienta a fost internată în secţia de Obstetrică-ginecologie. S-a prezentat la spital, a fost făcută ecografia şi s-a descoperit un făt la vârsta de şase luni. S-a intervenit pentru cezariană şi am constatat că este vorba de o sarcină extrauterină abdominală. Pacienta nu prezenta niciuna dintre simtomele sau particularităţile unei femei însărcinate", spune dr. Alina Călin, medic primar obstetrică-ginecologie.

Medicii au stabilit că gravida a purtat pruncul mort în abdomen timp de aproximativ două luni, fără ca starea ei de sănătate să fi fost alterată. „Intervenţia chirurgicală a s-a desfăşurat fără probleme. A fost scos fătul. Evoluţia pacientei este favorabilă în momentul de faţă, chiar neaşteptat de bună", mai spune Alina Călin, medicul ginecolog.

Gălăţeanca de 31 de ani, din Valea Mărului, nu a ştiut nicio clipă că este însărcinată. Nu i-a crescut burta şi nu a avut modificări ale ciclului menstrual. „N-am ştiut nimic despre sarcină. Am cărat un sac cu ciment şi după aceea m-am simţit rău. Am leşinat şi am avut dureri de burtă. La spital mi-au spus medicii că sunt însărcinată. Acum mă simt foarte bine. Ieri am fost operată. Ştiu că este foarte rar ceea ce am păţit", spune femeia care fără să ştie a purtat un copil printre intestine timp de şase luni.

Explicaţia medicală

Conform unor studii de specialitate, sarcinile abdominale reprezintă maximum 1% dintre sarcinile extrauterine. Aceste sarcini, aşa cum s-a întâmplat şi în acest caz, pot rămâne nediagnosticate până la o vârstă avansată. În asemenea cazuri rarisime, rata mortalităţii materne este foarte mare, aproape de 100%. Sarcina extrauterină abdominală prezintă risc de hemoragie internă, coagulare intravasculară diseminată sau obstrucţie intestinală. În astfel de cazuri, placenta poate creşte şi se poate dezvolta fiind lipită de diferite organe interne. De exempliu, de ficat sau splină. Pe înţelesul tuturor, lucrurile stau în felul următor: „Imaginaţi-vă o minge în interiorul abdomenului. Mingea este plină de sânge şi în interiorul ei se află un copil de şase luni. Rezultatul acestui fapt este un copil între maţe, cu circulaţia sangvină corespunzătoare care îl hrăneşte ajutându-l să crească", explică prof dr. Nicolae Bacalbaşa, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă din Galaţi.

Supravieţuire miraculoasă

Faptul că femeia de 31 de ani, mamă a unui alt copil de 12 ani, a supravieţuit cărând în burtă un cadavru timp de două luni reprezintă pentru medici o adevărată minune.

„Când se sparge acea minge de sânge, care are în fiecare minut un flux de 750 de mililitri de sânge nu ai nicio şansă de supravieţuire. Faptul că nu s-a spart până acum reprezintă un noroc chior pentru aceast femeie. Este un lucru rar şi spectaculos. În 40 de ani de activitate nu am văzut aşa ceva. Aş sfătui-o pe această femeie să joace la loto, la cât de norocoasă este. Dacă a călcat într-un rahat, înseamnă că a fost unul extrem de mare", mai spune râzând Nicolae Bacalbaşa.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.