Jump to content

Opt operaţii pe creier la doar 11 ani


dcp100168

Recommended Posts

Opt operaţii pe creier la doar 11 ani

Cine o cunoaşte pe Nicoleta Aştefanei, o fetiţă în clasa a patra la o şcoală din Rădeşti, nici prin cap nu-i trece, la prima vedere, prin ce dramă a trecut fetiţa în ultimii ani. La şase ani, Nicoleta a acuzat primele simptome ale bolii pe care, ulterior, părinţii aveau să i-o descopere. "Avea probleme mari cu echilibrul şi spunea că i se tulbură vederea. Am dus-o la doctor şi am aflat că fetiţa noastră suferă de hidrocefalie", îşi aminteşte cu lacrimi în ochi mama fetiţei, Mihaela Aştefanei. A ajuns de urgenţă la Spitalul „Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, unde a suferit şi prima intervenţie chirurgicală. Medicii i-au montat o valvă la nivelul cutiei craniene şi un furtun de dren spre pancreas care să-i asigure drenajul lichidului cefalorahidian. De atunci, fetiţa a trecut prin nu mai puţin de opt operaţii prin care medicii au încercat să-i găsească o valvă potrivită.

În tot acest timp, Nicoleta a vut o prestaţie care i-a uitmit pe profesori. Nicoleta a împlit de curând 11 ani şi este în clasa a patra. "După tot ce a păţit, este oarecum surprinzător cum fata a reuşit să se dedice atât de mult învăţatului. Are numai bine şi foarte bine. Este conştiincioasă, este serioasă şi citeşte foarte mult", spune învăţătorul copilei, Cătălin Porumb.

Cu toate acestea, colegii şi prietenii fetei au tremurat de frică vara trecută când Nicoletei i s-a înfundat valva. "Au dus-o la spital, la Galaţi, dar nu i-au putut face nimic şi a trebuit să ajungă din nou la Bucureşti pentru o nouă operaţie. Din fericire a scăpat cu bine, dar putea să iasă rău!", povesteşte mama fetei. Riscul ca valvele craniene să se înfunde există în permanenţă, de aceea toţi sunt foarte atenţi cu Nicoleta atât la şcoală, cât şi acasă.

Mihalea Aştefanei a plecat la muncă în Italia, imediat cum a aflat că fata ei suferă de hidrocefalie, astfel încât să aibă bani pentru operaţii şi tratamente.

De acum încolo, urmează cel puţin încă o operaţie (dacă nu şi mai multe!), şi asta pentru că fata este în creştere şi are nevoie de prelungirea drenului. Fetiţa este însă optimistă şi îşi canalizează puterile spre şcoală şi spre treburile casei. "Mă gândesc că totul va fi bine şi încerc să uit de problemele medicale", spune râzând Nicoleta.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.