Jump to content

Se renunţă la capacele de canalizare din fontă


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Se renunţă la capacele de canalizare din fontă

Miile de capace furate de pe străzile oraşului au fost valorificate cu uşurinţă de hoţi. Pentru că sunt realizate din fontă, un aliaj care conţine fier, ele s-au vândut ca pâinea caldă la centrele de colectare a fierului vechi. Iar soluţia aplicată de Apă Canal, aceea de a completa golurile cu alte capace de canalizare pentru a evita dezastrele rutiere, nu a făcut decât să-i alimenteze pe hoţi şi să golească rezervele societăţii. Aşa se face că, în momentul de faţă, 150 de guri de canalizare din oraş sunt neacoperite, pentru că societatea nu mai are cu ce să le astupe.

Soluţia: capace din compozit

Se pare, însă, că Apă Canal a găsit ac de cojocul hoţilor de fier vechi. Societatea aduce la Galaţi capace de canalizare din compozit. Acestea nu conţin metale şi, ca atare, sunt lipsite de valoare pe piaţa neagră. „Noile capace sunt fabricate dintr-un amestec nereciclabil de beton, pietricele şi plastic şi sunt acoperite cu vată de sticlă. Totodată, ele sunt mai puţin casante decât cele din fontă”, a declarat, ieri, şeful Departamentului Mecanic de la Apă Canal, Răzvan Georgescu. Mai silenţioase decât cele din fontă, capacele din compozit au o durată de viaţă de 50 de ani.

Societatea a cumpărat 250 de asemenea bucăţi, cu tot cu rame, plătind circa 60.000 de lei. Ele vor fi montate în curând. „Vrem să vedem planul Primăriei de reabilitare a străzilor, astfel încât noile capace să fie montate simultan cu lucrările de refacere a covorului asfaltic, iar lucrările de montare să fie executate chiar de firmele care asfaltează arterele”, a declarat, ieri, directorul Apă Canal, Gelu Stan.

Potrivit aceleiaşi surse, societatea intenţionează să cumpere încă 500 de asemenea capace de canalizare până la sfârşitul anului. Ele sunt produse în Germania şi importate în ţară de firma Fluid Group Hagen SA, din judeţul Satu Mare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

În oraşul oţelului, capacele de plastic sunt mai sigure

* De la începutul anului s-au consumat peste 15 tone de tablă groasă pentru a înlocui capacele furate *

Confruntată cu amploarea fără precedent a furturilor de capace de pe gurile reţelei de apă şi canalizare, Apă Canal S.A. a adoptat o soluţie anti-tradiţie, dar pro-profitabilitate. Capacele vor fi înlocuite în timp cu unele din material compozit, bazat pe bitum, fibră de sticlă şi plastic, scumpe la achiziţie, dar lipsite de valoare la... revalorificare.

Înlocuiri la foc automat

„40 de bucăţi ne-au fost comandate joia trecută, iar noi am livrat deja 28 de capace din cele comandate”, ne-a spus inginerul Răzvan Georgescu, şeful Departamentului Mecanic al Apă Canal. „Au mai veni comenzi, de şapte-opt o dată, dar atâtea ca ultima oară nu-mi amintesc să se mai fi furat în ultimii ani. A devenit o reală problemă. De la începutul anului şi până acum am consumat peste 15 tone de tablă groasă (de 18 mm, n.n.) pentru a confecţiona capace în locul celor furate”. Aşadar, am tras concluzia că până la sfârşitul săptămânii sau începutul celei viitoare sunt toate şansele ca toate capacele lipsă de pe gurile de canal să apară la loc.

Bani pe plastic, dar merită

Cum nu pot fi sudate, din cauza diferenţei de material – ramă de fontă sşi capac de oţel – pentru a nu-i mai tenta pe hoţii de metale, responsabilii Apă Canal au ajuns la concluzia că materialul trebuie să fie altul. Şi au adoptat soluţia unui material compozit, rama şi capacul fiind dintr-un amestec de bitum cu fibră de sticlă şi plastic. Producătorul este unul olandez, singurul impediment fiind nu atât preţul cu aproximativ 20 de procente mai ridicat decât cel al ansamblului metalic: trebuie refăcută partea superioară a căminului, încastrând astfel rama compozită într-o placă de beton armat.

Primele astfel de capace au fost montate la sfârşitul toamnei, pe câteva străzi din valea oraşului, unde problema furturilor e una curentă. Din cauza manoperei adăugate, atât la confecţionare, cât şi la montajul efectiv în teren, preţul total al unei înlocuiri trece de 300 de euro, faţă de 70 cât costă în mod curent acum un capac cu ramă din metal. Dar merită, atât pentru descurajarea furturilor, cât şi în ceea ce priveşte durata de viaţă, noile capace fiind incasante şi, desigur, imune la coroziune.

Încet, dar măcar sigur

Ritmul de înlocuire, şi din pricina duratei confecţionării, dar şi a celei de montaj, nu poate trece de 20 de capace pe săptămână. Deci ceva peste o mie pe an. Pare mult, dar e puţin faţă de nevoile oraşului. Poate va dura 10 ani să fie schimbate toate, dar, ţinând cont de cât a crescut nivelul de trai în ultimii 20 de ani, autorităţile publice se vor mai confrunta multă vreme cu hoţii de metal.

La urma urmei, nici banii nu mai sunt „arginţii” de altădată, bancnota sau cardul de plastic fiind acum valuta forte. După cum se vede, a venit vremea (sau vremurile...) ca şi capacele de canal să evolueze: de la epoca fierului de furat la cea a materialului „ecologic” pentru banii publici.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Traim intr-o societate semicivilizata,probabil ca se vor inlocui in minim 5-10 ani aceste capace,binenteles nu in totalitate,chiar si peste 50 de ani vor exista probleme unde atat timp cat nimeni nu e vinovat si tras la raspundere,lucrurile vor decurge cum prea bine stim

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.