Jump to content

Liceele "alimentează" facultăţile cu candidaţi tot mai slabi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Liceele “alimentează” facultăţile cu candidaţi tot mai slabi

Conducerea Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi a constatat în ultimii ani o scădere constantă a nivelului de pregătire a liceenilor care ajung apoi studenţi ai facultăţilor universităţii de stat din Galaţi. "De mulţi ani se constată şi este recunoscut la nivel naţional faptul că absolvenţii de liceu au un nivel de pregătire mai scăzut decât înainte de 1990. Importantă pentru noi, ca universitate, este amploarea progresului pe care îl înregistrează studenţii noştri pe parcursul studiilor universitare", spune prorectorul cu activitatea didactică şi managementul calităţii activităţii didactice al Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, Toader Munteanu.

Dacă ar fi să tragă la răspundere pe cineva pentru această degradare a calităţii actului didactic din învăţământul preuniversitar, Toader Munteanu ar da vina pe societate, care nu le oferă prea multe perspective tinerilor. Cu toate acestea, reprezentanţii Universităţii "Dunărea de Jos" au menţinut ştacheta sus atunci când a fost vorba despre admitere. "Trebuie avut în vedere şi faptul că a crescut atât numărul instituţiilor de învăţământ superior cât şi numărul de locuri oferite unei populaţii de absolvenţi aflată în scădere", mai spune Toader Munteanu.

Deşi recunoaşte această scădere a calităţii absolvenţilor de liceu, conducerea Inspectoratului Şcolar Galaţi o pune pe seama unui cerc vicios. "În primul rând există o lipsa a atractivităţii pentru meseria de dascăl, cei care ajung să aibă această meserie, ajung «târâş-grăpiş» şi aşa formează la rândul lor pe elevi. Este clar că nu avem parte de o spirală a calităţii", spune inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă.

Acesta mai pune nivelul scăzut al calităţii studenţilor din Universitatea Dunărea de Jos şi pe seama faptului că absolvenţii de Bacalaureat cu rezultate foarte bune aleg să aplice mai întâi la universităţi prestigioase din ţară şi de peste hotare. "Aici mă refer în special la specializări «netehnice». O treime dintre absolvenţi sunt de calitate, dar aleg specializările nethnice de la alte universităţi din ţară, pentru că ale noastre sunt mai tinere! Universitatea trebuie să facă eforturi să-i ţină pe tinerii buni la Galaţi şi pentru specializarările tehnice", mai spune Doruleţ Resmeriţă.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.