Jump to content

Guvernul a convenit cu FMI eliminarea subvenţiei la încălzire


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Preţul căldurii ar putea creşte la iarnă cu 73%

Eliminarea subvenţiilor pentru termoficare va scumpi gigacaloria cu 73% dublând costul întreţinerii, la iarnă. Cheltuielile pentru un apartament cu două camere vor creşte de la 186 de lei, la 320 de lei, în timp ce pentru unul cu trei camere vor ajunge la 450 lei.

Pe gălăţenii care beneficiază de căldură în sistem centralizat îi aşteaptă o iarnă scumpă. Motivul? Fără subvenţii, preţul căldurii va creşte automat cu 73%.

„Dacă Guvernul nu va mai aloca bani pentru compensarea diferenţei, preţul gigacaloriei va creşte de la 160 de lei, la 220 de lei. Dacă însă nici Consiliu Local nu va acorda ajutoare, gigacaloria va ajunge la 277 lei. Totuşi, municipalitatea ar putea subvenţiona o parte din preţ”, a declarat George Cubasa, directorul Apaterm SA. La ora actuală, preţul căldurii este de 277 lei pe gigacalorie, din care 117 lei reprezintă subvenţiile alocate de la bugetul de stat şi de la bugetul Consiliului Local.

Gălăţenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire trăiesc sub ameninţarea că ar putea să plătească facturi duble la încălzirea locuinţelor. În lista cheltuielilor incluse în calculul întreţinerii unui apartament mai trebuie adăugate consumul de apă rece, apă caldă şi cheltuielile comune gen energia electrică pentru iluminat scara blocului, întreţinerea liftului sau salariile angajaţilor asociaţiei de proprietari.

Cât vom plăti la iarnă

Cei care vor simţi cel mai puţin majorarea preţului la gigacalorie vor fi gălăţenii care locuiesc în apartamente cu o cameră. Dacă anul trecut, pentru un imobil cu o cameră s-a plătit 101 lei, fără acordarea subvenţiei gălăţenii vor plăti 190 lei. În cazul locuinţelor cu două camere, întreţinerea va creşte de la 186 de lei la 320 de lei. Estimările făcute de directorul Apaterm arată că pentru un apartament cu trei camere, întreţinerea va creşte de la 261 de lei la 450 lei. Mai mult, facturile consumatorilor care locuiesc în apartamente cu patru camere vor creşte de la 300 de lei la 550 lei. Cel mai mare ghinion îl vor avea gălăţenii care locuiesc în blocurile M3A din Siderurgiştilor Vest şi F3 din Micro 19. Ei vor plăti cele mai mari facturi la căldură ajungând ca întreţinerea pentru un apartament cu patru camere să fie de 550 de lei. Chiar şi cu această majorarea a preţului gigacaloriei, directorul Apaterm SA susţine că Galaţiul se situează pe penultimul loc.

Anularea subvenţiilor pentru încălzirea locuinţelor va aduce mii de familii din Galaţi într-o situaţie disperată. Vor fi 15.000 de familii cărora le va fi imposibil să îşi plătească facturile pentru că au venituri foarte mici şi primeau „ajutoare de căldură” în proporţie de 50-80% din cuantumul facturii pentru încălzirea locuinţei. În cursul iernii trecute, au beneficiat de „ajutoare de căldură” 22.500 de familii. Consumul anual de căldură la Galaţi a fost 470.000 de gigacalorii, iar de la bugetul Primăriei au fost alocate subvenţii în valoare de 25.000 lei, la care s-a adăugat subvenţia acordată de Guvern de 30.000 lei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Fara_subventie-pretul_gigacaloriei_va_exploda_0_286171477.html

Link to comment
Share on other sites

Sunt de fapt niste masuri de dreptate sociala si economica. Mie nu mi se pare corect sa subventionam la infinit societati de termoficare care nu fac nimic pentru a oferi servicii de calitate. Economia de piata ii va forta sa se trezeasca la realitate. Nu este normala nici subventionarea directa sau indirecta si nici impunerea unui monopol prin interdictia-directa sau mascata- de a te debransa de la reteaua comuna de termoficare.Nu mai suntem in socialism! Fiecare trebuie sa plateasca pentru ce, cat si cum consuma, pentru confortul pe care il vrea, la fel ca toata lumea. Confortul din locuinta ti-l asiguri dupa posibilitati: dai mai mult- ai mai mult. Din cauza celor care inteleg prost acest lucru- sau se fac ca nu inteleg si profita de bunacredinta a celor cu care convietuisc in aceleasi asociatii- s-a ajuns in unele asociatii de locatari la datorii si blocaje care ii afecteaza si pe cei care isi platesc contravaloarea consumurilor. Asa am patit si eu: din cauza datoriilor asociatiei de locatari din care faceam parte s-a restrictionat livrarea de apa rece. Pe majoritatea ii "durea la basca", fiindca aveau apa calda nerestrictionata; eu in schimb, avand centrala termica si fiind debransat de la apa calda, nu aveam nici o sursa de apa curenta. Au ajuns, prin nesimtire- cu toate subventiile si parasubventiile- sa li se aduca apa cu cisterna! Ce parere aveti, trebuie sa sustin subventionarea? NO WAY! [-X

Edited by corbu
Link to comment
Share on other sites

Ce parere aveti, trebuie sa sustin subventionarea? NO WAY!

Teoretic, ai dreptate. Practic, masurile astea doua - micsorarea salariilor/pensiilor si eliminarea subventiilor - vor conduce (foarte probabil) la cresterea restantelor. Deci, intradevar, nu vei subventiona tu nimic, corect. Insa nici nu vei mai primi ceva. :-?

Link to comment
Share on other sites

Teoretic, ai dreptate. Practic, masurile astea doua - micsorarea salariilor/pensiilor si eliminarea subventiilor - vor conduce (foarte probabil) la cresterea restantelor. Deci, intradevar, nu vei subventiona tu nimic, corect. Insa nici nu vei mai primi ceva. :-?

Pai Corbu are dreptate...

De exemplu multe familii au centrale de apartament, au facut sacrificii pentru ele... Gazul la aceste centrale COSTA - nu este subventionat.

Defapt ce reprezinta o subventie? De unde provin banii astia? In definitiv sunt bani de la mine, de la tine, de la toti... Chestia asta cu subventia acordata la "comun" nu avantajeaza pe nimeni. Cel mai corect este sa platesti cat consumi. Subventia trebuie acordata doar cazurilor sociale, punctual, pentru protectie sociala.

Iar societatea de termoficare - ca sa scada pretul in lipsa subventiei - poate n-ar fi rau sa se mai restructureze, sa-si diminueze costurile, sa faca investitii.

Din pozitia de monopol insa nu se sinchiseste de nimic, are de unde mulge.

Link to comment
Share on other sites

Pai Corbu are dreptate...

Pai cine a zis ca nu are?

Da, centrala e ok. Gazele nu sunt subentionate. Ok. Dar ai alimentarea cu apa rece la comun, nu-i asa? Daca mai multi decat sunt acum nu vor mai putea achita intretinerea, cam ce se va intampla? Eventual se va ajunge la intreruperea furnizarii apei reci... :-?

O eliminare a subventiilor la modul cum au gandit-o incapabilii care ne conduc nu va fi nici masura de echitate sociala sau economica si nici macar una coreta din punct de vedere al logicii.

PS Pensiile se pare ca au scapat, macar pentru vreo luna...

Link to comment
Share on other sites

Dar ai alimentarea cu apa rece la comun, nu-i asa? Daca mai multi decat sunt acum nu vor mai putea achita intretinerea, cam ce se va intampla? Eventual se va ajunge la intreruperea furnizarii apei reci... :-?

Solutia in caz de intreruperea furnizarii apei reci, pentru bunii platnici exista, dar necesita investitii, timp, nervi: bransarea separata la apa rece, cu contor separat de cel al scarii blocului. Costul: ~1500-2000 lei, in functie de pozitia apartamentului pe etaje. Vreau sa va spun ca, din cauza neplatii datoriilor asociatiei, s-au sigilat si robinetii de pe conducta de gaz care alimenta scara, dar in cazul acesta nu am fost afectat, fiind bransat separat la gaz.

Dupa parerea mea subventionarea consumului de orice- energie, apa, transport, carburanti, taxe si impozite, la orice nivel social, nu conduce decat la nesimtire, indolenta, inechitate sociala si economica! (vezi situatia agriculturii - scutiri de impozit pe venitul agricol, acciza redusa la carburant, subventii la infiintarea culturii, la recoltare, daca ploua, daca ninge, daca vrei, daca nu vrei, si uite asa laptele nostru - apa impinsa- este mai scump decat laptele de import, carnea din productie interna la fel, graul si fructele zici ca au facut inconjorul lumii cu avionul in comparatie cu cele de import! Ne mai trebuie si subventie la chef de munca! :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Scumpirea gigacaloriei determină mii de debranşări

Zeci de gălăţeni renunţă zilnic la sistemul centralizat de încălzire pentru că preţurile vor fi prea mari în iarna viitoare. Cei mai mulţi dintre ei preferă să rămână doar cu un singur calorifer şi să folosească doar o cameră pe tot parcursul sezonului rece.

Frica de facturi mari dă tonul debranşărilor! Zilnic, în jur de 30 de gălăţeni depun cereri la Apaterm pentru debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire. Majoritatea cererilor sunt depuse de oameni vârstnici şi şomeri care nu au posibilitatea să îşi achite factura la energia termică. Cei mai mulţi dintre ei preferă să rămână doar cu un singur calorifer branşat la sistemul central de încălzire şi să folosească doar o cameră pe tot parcursul sezonului rece.

„Mă uit la calorifer cu jale"

Gheorghe Harnagea are 75 de ani şi a muncit 38 de ani ca vopsitor la Şantierul Naval Damen. Deoarece a lucrat în condiţii grele de muncă, în praf şi gaze, bărbatul s-a îmbolnăvit grav. Primeşte o pensie modestă, din care, mai mult de jumătate, se duce pe medicamente. Mai rămâne foarte puţin pentru plata utilităţilor şi facturile la întreţinere. Vestea că se va scumpi căldura l-a speriat şi a decis să renunţe la un calorifer: „Am restanţe la căldură de 500 de lei. Sunt om serios şi nu-mi place să am datorii, dar uitaţi, am două sacoşe de medicamente. Mi se spune că sunt gratuite. Dar nu e adevărat. Prefer să renunţ la căldură. Nu am altă soluţie", ne-a mărturisit deznădăjduit bărbatul.

Şi alţi gălăţeni vor proceda la fel. „Voi rămâne cu un calorifer doar în dormitor, la cel din sufragerie şi bucătărie vreau să renunţ. Trăiesc dintr-un amărât de ajutor de şomaj. Cu ce să plătesc?", ne-a spus şi Vasilica Cristian, 46 de ani.

Conform directorului tehnic al Apaterm, Mircea Ispas, numărul celor care solicită zilnic blindarea caloriferelor este mult mai mare ca anul trecut:„Oamenii sunt speriaţi pentru că au auzit că preţul gigacaloriei nu va mai fi subvenţionat, ceea ce ar însemna să plătească mai mult pentru căldură".

Preţul creşte cu 73%

Eliminarea subvenţiilor pentru termoficare va scumpi gigacaloria cu 73%. Astfel, cheltuielile medii pentru un apartament cu două camere vor creşte de la 186 de lei, la 320 de lei, în timp ce pentru unul cu trei camere vor ajunge la 450 lei. Estimările făcute de directorul Apaterm arată că pentru un apartament cu trei camere, întreţinerea va creşte de la 261 de lei la 450 lei. Facturile consumatorilor care locuiesc în apartamente cu patru camere vor depăşi 600 de lei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Gigacaloria_scumpa_aduce_mii_de_debransari_0_293970712.html

Link to comment
Share on other sites

Pentru cei care nu cunosc exista solutii alternative de incalzire.

Incalzirea electrica este una dintre ele. Aceasta poate fi de mai multe feluri: centrale electrice, convectoare electrice dar si INCALZIRE ELECTRICA PRIN EMISII DE INFRAROSII.

Daca doriti mai multe detalii puteti sa ma contactati. Asta doar daca doriti sa platiti mai putin la incalzire si sa nu mai fiti dependenti de pretul gazului.

mail: djabar1523@yahoo.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Preţul gigacaloriei creşte odată cu TVA-ul

La şedinţa de mâine, aleşii locali vor trebui să decidă asupra modificării preţului local al energiei termice facturate populaţiei. Totodată, vor stabili şi subvenţia unitară care trebuie asigurată de la bugetul local pentru acoperirea diferenţelor de preţ la energia termică furnizată prin sistem centralizat. Toate acesta, din cauza celor cinci procente cu care s-a majorat TVA.

Propunerea care a ajuns pe masa aleşilor este ca preţul local al energiei termice facturate populaţiei să crească de la 160,69 lei pe gigacalorie, cât era cu TVA de 19 la sută, la 167,45 lei pe gigacalorie, cu TVA în cotă de 24 la sută.

În ceea ce priveşte subvenţia locală, ea se majorează de la 50,73 lei/ gigacalorie la 55,64 lei pe gigacalorie. Modificarea se aplică începând cu 1 iulie 2010.

Bugetul local va suporta prin subvenţia propusă şi menţinerea nemodificată a compensării unitare pentru combustibili, sume care ar trebui să fie alocate de la bugetul de stat.

Mai trebuie spus că preţul local mediu pentru energia termică produsă, transportată, distribuită şi furnizată populaţiei este de 289,23 lei pe gigacalorie, cu TVA de 24 la sută.

http://www.viata-libera.ro/articol-Creste_pretul_gigacaloriei_2.html

Link to comment
Share on other sites

Gălăţenii vor plăti mai mult pentru gigacalorie

Deja înglodaţi în datorii, cu sume uriaşe restante la întreţinere, locuitorii municipiului Galaţi vor plăti, începând cu 1 iulie, mai mulţi bani pentru gigacalorie. Preţul gigacaloriei facturată populaţiei s-a modificat, ajungând până la valoarea de 167 lei/Gcal. Această hotărâre a fost luată în sedinţa de marţi seară a Consiliului Local. Majorarea a fost motivată de majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) cu cinci procente, de la 19 la 24%.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Eveniment&articol=5

Link to comment
Share on other sites

Gigacaloria explodează la Galaţi

Pe gălăţenii care beneficiază de căldură în sistem centralizat îi aşteaptă o iarnă scumpă. Eliminarea subvenţiilor pentru termoficare va scumpi gigacaloria cu 80%, dublând costul întreţinerii la iarnă. „Dacă Guvernul nu va mai aloca bani pentru compensarea diferenţei, preţul gigacaloriei va creşte de la 160 de lei, la 220 de lei. Dacă însă nici Consiliu Local nu va acorda ajutoare, gigacaloria va ajunge la 289 lei”, a declarat George Cubasa, directorul Apaterm SA.

La ora actuală, preţul căldurii este de 277 lei, la care aplică şi creşterea TVA-ului de la 19 la 24%.

Câţi bani vom scoate din buzunare

Cei care vor simţi cel mai puţin majorarea preţului la gigacalorie vor fi gălăţenii care locuiesc în apartamente cu o cameră. Dacă anul trecut, pentru un imobil cu o cameră s-a plătit 101 lei, fără acordarea subvenţiei gălăţenii vor plăti în jur de 200 de lei.

În cazul locuinţelor cu două camere, întreţinerea va creşte de la 186 de lei la 320 de lei.

Estimările făcute de directorul Apaterm arată că pentru un apartament cu trei camere, întreţinerea va creşte de la 261 de lei la 450-500 de lei.

Facturile consumatorilor care locuiesc în apartamente cu patru camere vor creşte de la 300 de lei la 600 de lei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Gigacaloria_explodeaza-_Afla_aici_cat_vom_plati_la_iarna_0_306569763.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Nu cresc facturile iarna asta. Subvenţiile pentru căldură se menţin şi în 2010

Premierul Emil Boc a anunţat că subvenţiile pentru termoficare se vor acorda în continuare iarna aceascta. Însă, din iarna lui 2011, subvenţiile ar putea fi eliminate în totalitate, iar ajutoarele sociale acordate doar familiilor cu venituri mici.

Teoretic, facturile din iarna asta la întreţinere ar trebui să fie similare cu cele de anul trecut. Practic, însă, explozia preţurilor şi reducerile salariale transformă orice factură, chiar şi una subvenţionată, într-un adevărat coşmar. Administratorii de bloc deja şi-au luat măsuri pentru a evita plata unor datorii imense. Unii dintre ei au mărit fondul de rulment.

Statul ia în considerare chiar o creştere a ajutoarelor pentru căldură. Acum suma acordată unei familii este de 615 lei. Ideea nu pare să-i surâdă ministrului Adrian Videanu care şi-a exprimat dezacrodul.

Anul trecut întreţinerea pentru un apartament de două camere, cu două persoane, a fost de 285 de lei. iar pentru trei camere, de 350 de lei. Daca statul ar fi eliminat subvenţiile, costurile s-ar fi dublat.

http://www.antena3.ro/romania/nu-cresc-facturile-iarna-asta-subventiile-pentru-caldura-se-mentin-si-in-2010_105593.html

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Guvernul a convenit cu FMI eliminarea subvenţiei la încălzire

* Facturile pot creşte cu până la 60%

Guvernul s-a angajat in ultimele discutii cu FMI sa elimine subventia la energia termica in perioada imediata, astfel ca factura populatiei pentru incalzire si apa calda ar putea creste cu pana la 60% pana la finele anului, in functie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenta din surse proprii, anunta Mediafax. Subventia pentru producerea energiei termice este acordata in prezent atat de la bugetul de stat, cat si de la bugetele locale.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat pentru Mediafax ca Guvernul va elimina subventia acordata de la nivel central pana la finele anului, dar va mentine la acelasi nivel sau chiar va creste ajutoarele pentru incalzire acordate persoanelor defavorizate.

In prezent, de la nivel central, Guvernul acopera pana la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producatorilor de energie termica, iar pretul de facturare la populatie difera mult de la o localitate la alta, in functie de pretul de referinta stabilit de catre consiliul local si subventia acordata de fiecare primarie. Astfel, conform celor mai recente date, pentru energia termica furnizata de CET Bacau populatia plateste 137,60 lei/Gcal fata de un pret de furnizare aprobat de 225 lei/Gcal, energia termica furnizata de CET Iasi este platita de populatie cu 175 lei/Gcal fata de un pret de furnizare de 291,87 lei/Gcal, iar pentru energia termica furnizata de Locato Piatra Neamt este acceptat pentru populatia un pret de 148,48 lei/Gcal fata de un cost real de 279,79 lei/Gcal. Diferente mari intre pretul platit de populatie si costul real al agentului termic acoperite prin subventie sunt inregistrate si pentru energia termica furnizata de CET Braila (165,30 lei/Gcal fata de 351,31 lei/Gcal), RAM Buzau (185,24 lei/Gcal fata de 439,28 lei/Gcal), RA Termoficare Cluj (165 lei/Gcal fata de 347,04 lei/Gcal), Uzina Electrica Zalau (130 lei/Gcal fata de 460,42 lei/Gcal), Dalkia Alba-Iulia (129,64 lei/Gcal fata de 512,28 lei/Gcal) sau RADET Bucuresti (119 lei/Gcal fata de 298,62 lei/Gcal).

Surse oficiale au declarat agentiei Mediafax ca factura platita de populatie pentru incalzire si apa calda ar putea creste in perioada urmatoare cu pana la 60% dupa eliminarea subventiei acordate de la bugetul de stat, in functie de cat vor fi dispuse primariile sa aloce suplimentar pentru acoperirea diferentei de pret, eventual prin reducerea fondurilor rezervate investitiilor si cheltuielilor de personal. "Costul facturii populatiei ar putea creste cu valori cuprinse intre 1 si 60%, in functie de cat de mult vor aloca autoritatile locale pentru a acoperi diferenta suportata pana in prezent de la centru. Se va pune o presiune pe autoritatile locale, iar primarii care vor reusi sa se gospodareasca mai bine sau sa taie din investitii inutile sau neoportune vor putea limita chiar la minimum cresterea facturii. In alte localitati, mai ales in cele in care primarii opozitiei vor dori sa acuze Guvernul pentru majorarea costurilor si nu vor aloca fonduri suplimentare pentru acoperirea diferentei, factura va creste", au aratat sursele.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Subvenţiile pentru căldură nu vor fi eliminate, ci mai bine ţintite. Vor fi sprijiniţi nevoiaşii

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că Guvernul intenţionează să taie subvenţiile doar celor care au venituri mari şi că nu e firesc ca oameni cu salarii de 100 de milioane de lei vechi să primească acelaşi sprijin din partea statului ca şi un cetăţean cu un venit de doar zece milioane lei vechi. Premierul a mai susţinut, la Galaţi, că aceasta nu este o solicitare a FMI, ci o solicitare de bun simţ a românilor. "Poziţia noastră este următoarea: cei cu venituri mari, cei bogaţi, să plătească mai mult la factura la energie termică. Cei cu venituri mai mici să fie protejaţi şi sprijiniţi de stat. Nu este firesc ca cineva cu 100 milioane de lei vechi pe lună să beneficieze cu până la 45% compensare a valorii combustibulilului la fel ca unul care are 10 milioane lei vechi pe lună. Cred că firesc este ca acela care are salariu mai mare, casă mare, să plătească mai mult, iar cei cu venit mai mic să fie sprijiniţi de stat prin formula sprijinului pe care Ministerul Muncii îl acordă celor cu venituri reduse. Asta cred că însemană corectitudine, pentru că, aşa cum este la pauşal, că ai bloc sau garsonieră, toţi plătesc aceeaşi valoare a gigacaloriei. Eu cred că nu e corect", a susţinut premierul Emil Boc.

Şeful Guvernului a susţinut că la un asemenea plan se lucrează acum în cadrul Executivului, astfel ca sprijinul care este acordat de stat să fie ţintit către cei care chiar au nevoie de ajutor. "Acesta nu este o cerinţă a FMI, este o cerinţă de bun simţ a românilor şi de respectarea banului public, ca el să fie utilizat cu eficienţă. Nu se renunţă la forma de sprijin a statului, ci doar se ţinteşte mai bine, adică se orientează către cei care cu adevărat au nevoie", a declarat Emil Boc.

El a subliniat că Ministerul Muncii va acorda în continuare spirijin familiilor cu venituri reduse, sprijin care se va materializa în continuare în formă bănească pentru cei cu venituri mici şi medii.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Da, pai nevoiasii trebuie sprijiniti, ca ei cotizeaza cel mai mult. Fraierii sa plateasca pentru toti ceilalti. Se mai indoieste cineva ca FMI-ul n-a venit cu ganduri mai bune decat cele cu care au fost asteptati de alde Boc si ca ajutorul lor e la fel de binevenit ca o bomba atomica asupra Romaniei?

Link to comment
Share on other sites

Da pai cum naiba?Am auzit ca de la anu se mai taie iar din pensii,preturile iarasi cresc,ce mai...parca vad ca o sa ne intoarcem in timp ca pe vremea lui Stefan cel Mare,o sa ne vindem dracu casele,masinile si ne ducem la tara din nou,ne facem case din chirpici si ne apucam de agricultura sa avem ce manca.

Oare de ce gatu masii nu se pune fiscul p**ii pe treaba si sa le ia averile astea nejustificate la toti mafiotii,toti traficantii toti banditii astia care si-au facut palate si au limuzine si nu au un loc de munca,o scoala ..NIMIC!Sa vezi atunci bani la bugetul de stat.

Bravo tuturor celor ce au putut in `89 sa iasa in strada,le-as face la toti statuie si RUSINE noii generatii care stam ca prostii fara nici un plan de viitor,fara sa ne gandim la viitorul copiilor nostri si ii lasam pe idiotii astia sa isi bata joc de noi!

RUSINE,RUSINE,de 1000 de ori RUSINE!!!M-am enervat la maxim

Link to comment
Share on other sites

Eliminarea subvenţiei la încălzire creşte factura familiilor cu venit net pe membru de peste 850 lei

"Cei care au venituri peste o anumită limită nu vor mai primi subvenţii din partea statului, însă cei care sunt cu venituri mici vor primi un sprijin suplimentar la plata facturii la energie termică. Eu cred, dintr-o primă aproximaţie, în calitate de ministru interimar al Muncii, că familiile care au un venit pe membru între 800 şi 850 lei nu vor suferi la factura la energia termică la iarnă, vor beneficia în continuare de sprijin suplimentar pentru a putea să plătească factura. Probabil ca peste un anumit nivel, mai mare, să crească valoarea facturii", a declarat, luni seara, şeful Guvernului, la postul public de televiziune.

money.ro

Probabil este vorba de venituri până la 800-850 lei, nu "între"...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Banii de căldură, pentru ultima oară

În cadrul unui comunicat de presă remis redacţiei de Prefectura Galaţi, judeţului nostru i s-au alocat nu mai puţin de 800.000 de lei, „pentru compensarea creşterilor neprevizionate ale preţurilor combustibililor utilizaţi pentru producerea energiei termice furnizate populaţiei în sistem centralizat corespunzător anului 2011, tranşa a II-a, conform OG 36/2006 privind instituirea preţurilor locale de referinţă pentru energia termică furnizată populaţiei prin sisteme centralizate”.

Cu alte cuvinte, Galaţiul primeşte a doua tranşă a subvenţiei la energie termică. „A doua şi ultima!”, avertizează, însă, secretarul gălăţean de stat MAI Mihai Capră, amintind ceea ce şi primul ministru Emil Boc a declarat, tot ieri: că, începând cu anul viitor, subvenţia acordată, nediferenţiat, pentru energie termică, se elimină.

„După cum se ştie, UE nu mai permite acest tip de subvenţie şi, până la urmă, nici nu e normal ca de această subvenţie să beneficieze toţi consumatorii, indiferent de starea lor financiară. De aceea, subvenţia unitară, de 45 la sută, se va elimina, urmând, desigur, ca acele categorii sociale defavorizate să primească în continuare ajutoare pentru încălzire”, a declarat Mihai Capră.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Creşte numărul beneficiarilor de subvenţie la căldură, plafonul de acordare a ajutoarelor va fi majorat

Numărul beneficiarilor de subvenţie la căldură va creşte, iar plafonul pentru care acestea se vor acorda va fi majorat şi el, autorităţile locale urmând să decidă dacă să acorde în continuare ajutoarele la încălzire în cuantumul stabilit, a spus, duminică, ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu.

Lăzăroiu a explicat că Guvernul va elimina subvenţia de la bugetul de stat de 350 de milioane de lei, fiind păstrată doar suma de 120 de milioane de lei care reprezintă ajutoarele la încălzire pentru persoane vulnerabile.

Ministrul Muncii a spus că faţă de anul trecut în sezonul rece 2011-2012 doar consumatorii vulnerabili vor beneficia de ajutoare. Astfel, din 1,4 milioane de familii racordate la CET-uri, 330.000 vor beneficia de subvenţie în acest an, faţă de 200.000 anul trecut.

O altă schimbare faţă de anul trecut este pragul maxim pentru care se acordă subvenţia, acesta crescând de la 615 lei cât a fost în 2010-2011 la 786 de lei. În 2010 - 2011, persoanele care aveau venit pe membru de familie de până la 615 lei primeau 10% subvenţie. Anul acesta, cei cu venit între 615 şi 786 vor primi 5%. Doar pentru persoanele singure acest prag va fi de 1.082 de lei, ajutorul fiind de 10% din factură.

Lăzăroiu a spus că Ministerul Muncii ar trebui să aloce în acest an 345 de milioane de lei, iar autorităţile locale 370 de milioane de lei, iar dacă acest lucru se va întâmpla consumatorul vulnerabil nu va plăti mai mult decât anul trecut la factura de energie.

Ministrul a precizat că vulnerabilitatea este calculată pe baza veniturilor, dar şi a bunurilor din gospodărie. El a subliniat şi faptul că se vor schimba şi regulile de acordare a subvenţiei astfel că vor fi verificaţi 60% dintre cei care depun dosare la primărie, iar aceştia vor fi aleşi aleatoriu de către minister. Până în prezent erau verificat doar 3% dintre cei care depuneau cerere de subvenţie. "Când am făcut un control pe anul trecut din 30% dintre dosarele verificate 18% aveau nereguli, fiind vorba de fraudă, respectiv un milion de lei, sumă acordată necuvenit", a spus Lăzăroiu.

mediafax.ro

Ministerul Muncii a publicat duminica pe pagina de Internet proiectul de Ordonanta privind masurile de protectie sociala a consumatorilor considerati vulnerabili, destinate iernii 2011/2012. Potrivit documentului, consumatorul vulnerabil este cel care nu poate să-şi menţină locuinţa la cel puţin 21 grade C şi al carui venit net mediu lunar pe membru de familie este de până la 786 lei în cazul familiilor şi 1.082 lei în cazul persoanei singure.

În funcţie de veniturile medii nete lunare pe membru de familie, compensarea procentuală se acordă din bugetul de stat, după cum urmează:

a) în proporţie de 90% în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de până la 155 lei;

b) în proporţie de 80% în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 155,1 lei şi 210 lei;

c) în proporţie de 70% în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 210,1 lei şi 260 lei;

d) în proporţie de 60% în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 260,1 lei şi 310 lei;

e) în proporţie de 50% în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 310,1 lei şi 355 lei;

f) în proporţie de 40% în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 355,1 lei şi 425 lei;

g) în proporţie de 30% în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 425,1 lei şi 480 lei.

h) în proporţie de 20% în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 480,1 lei şi 540 lei.

i) în proporţie de 10% în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 540,1 lei şi 615 lei.

j) în proporţie de 5% în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 615,1 lei şi 786 lei.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Un pumn în capul administraţiei locale

* 66,15 de lei în plus la preţul gigacaloriei ar trebui să suporte Consiliul Local Galaţi pentru ca noi, gălăţenii, să plătim în iarna care vine la fel ca şi până acum - 214,65 de lei pe gigacalorie *

În acest moment, la Galaţi, preţul local total al gigacaloriei de 312,16 lei cu TVA şi este format din preţul de producere şi transport a energiei termice destinată consumului populaţiei - 178,77 de lei/Gcal cu TVA - la care se adaugă preţul de distribuţie - 133,39 de lei/Gcal cu TVA. Din acest tarif de 312,16 lei, bugetul local acordă o subvenţie generală de 31,21 de lei pe gigacalorie, de care beneficiază toţi gălăţenii racordaţi la sistemul de încălzire centralizată, indiferent de venit. De la Guvern, vine direct către Electrocentrale o compensare unitară pentru combustibil, de 66,15 de lei pe gigacalorie. Astfel se ajunge, de la 312,16 lei, la cei 214,65 lei facturaţi populaţiei de către Apaterm.

Prin eliminarea compensaţiei acordate unitar de către Guvern, la factură se va adăuga echivalentul - 66,15 de lei pe gigacalorie. El îi va afecta, însă, numai pe consumatorii cu venituri nete pe membru de familie mai mari 786 de lei pe lună, care nu vor beneficia de niciun fel de ajutoare sau compensaţii. Modificarea de preţ nu se va putea face, însă, decât cu votul Consiliului Local. Pentru ca gălăţenii să plătească la fel ca şi până acum, 214,65 de lei pe gigacalorie, Consiliul Local ar trebui suporte această diferenţă de 66,15 de lei, o sumă deloc neglijabilă.

7 milioane de euro

Viceprimarul Mircea Cristea a făcut un calcul şi a arătat la cât se ridică pe an compensaţia pentru cele aproximativ 500.000 de gigacalorii câte se consumă pe an la Galaţi - 33.075.000 de lei, adică aproximativ 7 milioane de euro!

„Este adevărat, Guvernul nu a plătit niciodată integral compensaţia de 66,15 lei pe gigacalorie, şi de fiecare dată trebuia să mai completăm noi suma cu câte un milion de euro. În momentul de faţă, de la bugetul local se asigură cei 31,21 de lei pe gigacalorie, sumă care pe an ajunge la trei milioane de euro. Ca să mai suportăm şi cei aproximativ 7 milioane de euro, compensaţia pe care o dădea guvernul, înseamnă să dăm 10 milioane de euro de la bugetul local numai pentru căldură. Este o situaţie foarte complicată! Este o lovitură, un pumn în cap pe care îl primeşte administraţia locală, ceva ce nu s-a mai întâmplat de când sunt consilier local”, ne-a declarat Mircea Cristea.

Situaţia se complică şi mai mult dacă amintim şi de faptul că, în acest moment, Consiliul Local Galaţi a dat în judecată Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), pentru creşterea preţului la gigacalorie. După cum v-am informat deja, Consiliului Local a atacat în contencios administrativ, la Curtea de Apel, decizia prin care ANRE a majorat cu aproape 10 lei preţul de producere şi transport a energiei electrice practicat de Electrocentrale în raport cu societatea Apaterm.

Administraţia locală a cerut instanţei suspendarea executării deciziei ANRE până la soluţionarea definitivă a cauzei şi anularea deciziei care contravine legii. În acest moment cei 10 lei în plus la gigacalorie sunt suportaţi de către Apaterm.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.