Jump to content

Avarie ignorată de şase ani, la Liceul Auto


dcp100168

Recommended Posts

Avarie ignorată de şase ani, la Liceul Auto

De mai bine de şase ani, locatarii celor două cămine ale Grupului Şcolar „Traian Vuia” se spală cu apă încălzită de boilere electrice, pentru că autorităţile locale nu reuşesc să repare racordul instituţiei la sistemul centralizat de distribuţie a apei calde.

Elevii care locuiesc în Căminul A au avut multe de înfruntat de-a lungul acestor şase ani. „Se spălau câte doi-trei elevi şi gata, nu mai era apă caldă. În timpul iernii, trebuia să aştepte chiar şi câte patru ore pentru a se mai încălzi încă un rezervor de boiler”, povesteşte Rodica Vasile, pedagogul Căminului A.

„Eu mai joc fotbal câteodată şi nu apuc să fac baie, ceea ce nu este deloc în regulă. Am colegi care nu se spală zile întregi pentru că aglomeraţia la duş este mult prea mare la un singur boiler de 100 de litri”, spune la rândul lui Adrian Lupu, unul dintre căminişti.

„Mulţi elevi au plecat din cămin tocmai din acest motiv: nu aveau apă caldă. La începutul anului şcolar, am avut 150 de copii, acum mai avem doar 85”, spune Nicoleta Cernat, profesor în cadrul Liceului „Auto”.

În toţi aceşti şase ani, conducerea liceului a depus nenumărate adrese, atât la Apaterm, cât şi la Primărie, dar nu a primit un răspuns concret. „Liceul este un bun al comunităţii, nu al Apaterm. Noi nu suntem obligaţi să le reparăm ţevile. Nu avem niciun contract de prestări servicii încheiat cu Liceul. Primăria trebuie să repare instalaţiile, eu furnizez agentul termic. Primăria trebuie să-i prindă într-un program de reparaţii”, ne-a declarat George Cubasa, directorul Apaterm Galaţi.

O soluţie

„Abia zilele trecute am fost învitaţi la Primărie şi am convenit cu cei de acolo ca să preluăm în custodie această ţeavă, astfel încât, autoritatea locală să încerce să facă demersuri pentru a rezolva problema, eventual cu fonduri europene”, spune contabilul-şef al liceului, Florina Brînză. Chiar şi aşa, speranţa că apa caldă va reveni în robinetele din cămine mai devreme de sfârşitul anului este extrem de mică.

În aceeaşi situaţie, de a monta boilere electrice, au fost puşi şi locatarii căminului B din cadrul Grupului Şcolar „Traian Vuia”. Este vorba despre 17 familii care au închiriat de la liceu apartamente cu una, două sau chiar trei camere.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Deşi Galaţiul şi-a schimbat „şoferul”, Colegiul Auto e tras pe dreapta de DSP

* De peste zece ani, colegiul nu are apă caldă menajeră * Primăria Galaţi a alocat în această primăvară bani pentru o nouă reţea termică, însă nici acum nu au început lucrările! * Căminul-internat ar putea primi în această toamnă autorizaţie din partea Direcţiei de Sănătate Publică, după ce a funcţionat fără aviz în ultimii patru ani! * Elevii învaţă în atelierele în care plouă şi bate vântul * Sala de sport, afectată de tasare şi timp *

 

Conform datelor Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, în prezent, 90% din totalul unităţilor de învăţământ din judeţ au autorizaţie sanitară de funcţionare. Majoritatea unităţilor de învăţământ fără autorizaţie sanitară de funcţionare se află în mediul rural, fiind vorba despre şcoli sau grădiniţe care nu au apă potabilă curentă, au toaletele în curtea şcolii sau nu au garduri în jurul curţilor. Există însă şi unităţi şcolare din mediul urban care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare – grădiniţele care au sedii la parterul blocurilor şi care, din cauza lipsei de spaţiu, nu primesc, de ani de zile, avizul DSP –, dar şi mai multe corpuri de clădire ale Colegiului Tehnic Auto „Traian Vuia” – liceu profesional unic în regiunea de Sud-Est.

Liceu unicat în Regiunea S-E, fără apă caldă de un deceniu

Deşi Colegiul Tehnic Auto are peste 1.000 de elevi din Galaţi şi judeţele învecinare, şcoala nu mai primeşte, de zece ani, apă caldă menajeră. Şi, cu toate că încă din luna martie a acestui an, Primăria Galaţi a alocat 1,6 milioane de lei pentru o nouă reţea de termoficare, lucrările nu au început nici măcar acum! Aşadar, elevii – în special cei peste 230 care dorm în căminul-internat – vor face duş aşa cum au făcut alte şi alte generaţii, în ultimii zece ani: cu apa încălzită de boilere, pentru că managerul şcolii a găsit această soluţie de compromis.

„Noi avem boilere pe fiecare palier al căminului, la fel şi la cantină. În momentul în care se vor finaliza lucrările de la reţeaua de termoficare, pentru care Primăria a alocat 1,6 milioane de lei, lucrurile se vor schimba. În plus, avem promisiuni din partea Primăriei că, pentru reabilitarea termică a întregului colegiu, cu modernizări cu tot, vom fi în atenţie pentru obţinerea unui proiect cu finanţare europeană, din fonduri structurale, pe exerciţiul bugetar european 2014-2020”, spune directorul colegiului, Gelu Homner.

Atelierele nu au autorizaţie, căminul ar putea primi!

Din cele cinci corpuri de clădire, colegiul avea, cu doar o săptămână înainte de începerea şcolii, autorizaţii sanitare de funcţionare doar pentru şcoală şi cantină. În atelierele mecanice şi în sala de sport plouă, cele două fiind şi clădiri afectate de fenomenul de tasare a terenului. Cât priveşte căminul-internat, cu autorizaţia suspendată de patru ani – abia în acest an are şanse de reavizare, spune directorul Gelu Homner: „Toate obiecţiile făcute de DSP în 2009 au fost remediate. S-a reparat şarpanta căminului, nu mai plouă, iar tâmplăria veche, din cornier, a fost înlocuită cu una din termopan. În următoarele zile voi depune dosarul pentru obţinerea autorizaţiei sanitare, căci acum căminul are toate condiţiile pentru a primi această autorizaţie”.

Pe de altă parte însă, în ateliere şcolii e dezastru: ferestrele au tâmplărie metalică, ruginită, iar unele geamuri sunt sparte. Tavanul este pătat pe suprafeţe considerabile, semn că pe acolo apa se infiltrează la fiecare ploaie. „Clădirile colegiului au fost construite în 1971. Sunt probleme care au apărut în trei decenii, pentru că timpul îşi spune cuvântul”, adaugă Gelu Homner, arătând însă dosarele cu corespondenţa purtată cu Primăria, pentru alocarea de fonduri în vederea reabilitării atelierelor. Deocamdată însă, nu sunt bani!

Sala de sport – tasată şi cu tavanul ciuruit, echipa de rugby – învingătoare!

Şi sala de sport arată jalnic, iar cele câteva modernizări făcute accentuează şi mai mult senzaţia de tablou ireal. Sala are tavanul ciuruit de infiltraţii – semn că ploaia îţi face de cap an de an -, pereţii sunt crăpaţi ca după un cutremur – dovadă că imobilul suferă din cauza tasării terenului pe care se află, dar, în schimb, lumina intră în incintă prin geamurile termopan! „Am avut alocaţi pentru reparaţii 500 de milioane de lei [vechi]. Banii erau prea puţini pentru a reface aşa cum trebuie acoperişul, aşa că doar am cârpit pe ici-colo. În schimb, am zis că măcar geamurile să le schimb, erau din cornier, adică din fier, aşa cum sunt şi cele de la atelierele auto”, spune Gelu Homner. Se poate vedea diferenţa, căci la toaleta sălii de sport, geamurile din cornier încă mai sunt acolo…

Şi totuşi, condiţiile vitrege din sala nu afectează performanţele sportive ale elevilor. Din contră, s-ar putea spune. Colegiul are o echipă de rugby foarte bine cotată – este vicecampioană naţională, iar patru membri sunt deja selectaţi pentru lotul naţional! „Facem deplasări anual şi luăm premii în Franţa, Suedia, Spania, acum ne-am întors de la Bergovice (Bulgaria), unde am luat locul I la rugby în 15 şi premiul al III-lea la rugby în 7. Avem un stadion ultramodern în care Primăria a investit bani mulţi, acolo ne antrenăm”, a declarat şeful echipei, Gelu Homner.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.