Jump to content

La Galaţi nu se poate face fertilizare in vitro


dcp100168

Recommended Posts

La Galaţi nu se poate face fertilizare in vitro

Cuplurile gălăţene care au de gând să apeleze la proceduri de inseminare in vitro nu o vor putea face în oraşul nostru, în viitorul apropiat. Potrivi unui proiect de act normativ, Ministerul Sănătăţii va selecta, în perioada imediat următoare, unităţile sanitare care urmează să deruleze procedurile de fertilizare in vitro şi embriotransfer cu decont parţial de la bugetul de strat.

3.000 de euro procedura

„Vor fi selectate doar unităţi cu experienţă, iar în Galaţi nu s-au realizat niciodată astfel de proceduri. Astfel că gălăţenii care aleg această cale vor trebui să apeleze în continuare la clinici de stat sau private din alte oraşe, cum ar fi Bucureşti, Cluj sau Iaşi. Preţul unei astfel de proceduri este de circa 3.000 de euro, iar şansele de reuşită se situează undeva sub pragul de 40 la sută. Se pot face maxim trei proceduri”, precizează directorul-executiv al DJSP, dr. Valentin Boldea.

Cât plăteşte statul?

După ce ministerul va selecta clinicile care vor participa la program, cuplurile îşi vor putea depune dosarul de aplicaţie la unităţile medicale respective. Mai multe despre criteriile de selecţie puteţi afla pe site-ul Ministerului Sănătăţii, www.ms.ro. Potrivit acestei surse, „în cazul unui dosar aprobat, Ministerul Sănătăţii va efectua plata procedurii de fertilizare in vitro, în limita sumei de 6.150 lei, în două etape. Mai întâi 4.920 lei după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară; recoltarea spermei şi procesarea acesteia; inseminarea ovocitelor; transferul embrionar). Apoi, 1.230 lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naştere”. Se decontează, deci, circa 1.500 de euro din prima procedură. Cu alte cuvinte, inseminarea in vitro rămâne, în continuare, o procedură pe care nu şi-o vor putea permite chiar toţi gălăţenii, în ciuda faptul că Ministerul Sănătăţii s-a hotărât, în sfârşit, să dea bani pentru încurajarea creşterii natalităţii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.