Jump to content

„Casa de Italia” din Galaţi - demolată de ţigani


dcp100168
 Share

Recommended Posts

„Casa de Italia” din Galaţi - demolată de ţigani

Pe un tronson aflat pe strada Gării se află o casă construită în anul 1836, proprietate a guvernului italian. Imobilul nu este declarat monument cu toate că are o arhitectură impunătoare.

Din informaţiile primite de la Direcţia Judeţeană de Cultură, aflăm că actul de vânzare-cumpărare a construcţiei datează din 6 noiembrie 1923. Casa a aparţinut lui Vittorio Radaelli, domiciliat în Galaţi, strada Lascăr Catargi. Acesta a vândut casa lui Ricardo Monzani, fost consul general al Italiei la Galaţi.

Clădirea este decorată cu elemente deosebite care-i dau o notă de originalitate. Pe unul dintre pereţi se remarcă două stele, simboluri masonice. Intrarea este străjuită de două coloane. „Aceste stele sunt foarte rar folosite ca decoraţiuni. Ele nu se amplasează decât acolo unde există o simbolistică aparte. Clădirea este frumoasă şi s-a păstrat în timp", afirmă Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Galaţi.

Pentru că imobilul prezenta un real pericol pentru elevii Liceului de Artă, conducerea instituţiei a făcut o sesizare la Inspecţia de Stat în Construcţii. În acest scop, a fost înştiinţat Consulatul Italian din Bucureşti. „Pe 31 martie 2011, consulul Salvatore Rippa a venit la Galaţi pentru a vedea clădirea. Noi i-am propus varianta clasării. Dânsul a spus că, ori o demolează, ori o reface şi o vinde", ne-a spus Marius Mitrof.

De asemenea, în urma vizitei la Galaţi, a fost montat şi un gard de protecţie pentru ca imobilul să nu pună în pericol vieţile elevilor . „Consulul Italiei a fost foarte receptiv. S-a montat un gard foarte bun de protecţie. Problema a fost rezolvată", ne-a spus Ştefan Nedu, directorul Liceului de Artă.

Deşi clădirea este grav deteriorată (din cauza vandalismului foştilor chiriaţi rromi), finisajul acestei case a rezistat în timp. Conform schiţei de proiect, casa are un demisol, parter şi mansardă. Parterul are o suprafaţă de 276, 89 metri pătraţi şi este alcătuit din patru camere mai mici, un living în suprafaţă de 155,25 metri pătraţi, un hol şi un grup sanitar. Demisolul are o suprafaţă de 113,40 metri pătraţi şi este format din trei cămăruţe şi un hol. Mansarda, în suprafaţă de 174 metri pătraţi, este formată din patru camere şi două holuri.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Ambasada Italiei scoate la vânzare un parc din București, dar și o clădire de 500.000 de euro de la Constanța!

Ambasada Italiei scoate la licitație Parcul Nicolae Iorga din Capitală, aflat pe Calea Victoriei pentru suma de 5.525.700 de euro. Misiunea diplomatică la București mai scoate la vânzare alte cinci proprietăți. Ambasada Italiei la București a anunțat luni, că scoate la licitație șase proprietăți - două în București și câte una la Galați, Brăila, Târgoviște și Constanța.

Prima proprietate scoasă la vânzare se află la Târgoviște, pe Calea Domnească nr. 165 și se vinde cu 45.841 de euro, la Galați proprietatea scoasă la vânzare de Ambasada Italiei se află pe strada Gării nr. 38, iar prețul este de 91.617 de euro, la Brăila este scoasă la vânzare o proprietate de pe strada R.S. Campiniu nr. 35, prețul fiind de 86.446 de euro, iar la Constanța Ambasada Italiei scoate la vânzare, cu prețul de 505.222 de euro, un imobil în stare de degradare, cu teren de 577 de metri pătrați, aflat pe bulevardul Mamaia nr. 42. De altfel, toate aceste proprietăți sunt imobile aflate în stare de degradare, potrivit anunțului Ambasadei Italiei.

reporterntv.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.