Jump to content

Servicii de salubritate pentru bălegar la Fundeni şi Schela


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Servicii de salubritate pentru bălegar la Fundeni şi Schela

Executivul a decis unde va implementa prima componentă a proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”. În urma programului, 18 comune şi oraşe vor avea servicii de salubritate pentru bălegar, considerat principala sursă de poluare cu nitraţi şi nitriţi a solului şi, implicit, a pânzei freatice. 18 comune şi oraşe vor avea servicii de salubritate pentru bălegar, considerat principala sursă de poluare cu nitraţi şi nitriţi a solului şi, implicit, a pânzei freatice. Potrivit proiectului, ţăranii din aceste localităţi vor trebui să transporte bălegarul pe platforme special amenajate, fiecare „transport” urmând să fie „percheziţionat”de angajaţii firmelor de salubritate. În cazul în care reziduurile animaliere nu vor fi curate, deţinătorii încărcăturii vor trebui să „cureţe” bălegarul de gunoi şi abia apoi să-l lase la depozitul localităţii.

Proiectul de Hotărâre de Guvern, care a fost pus pe hârtie de specialiştii Ministerului Mediului, prin care este reglementat serviciul de salubritate pentru bălegar în cele 18 comune, mai prevede că, în perioada de fertilizare a terenurilor, fiecare familie „are dreptul să ridice de la depozitul de bălegar o cantitate egală cu cea adusă”. Dacă însă vor avea nevoie de mai mult îngrăşământ natural, oamenii vor trebui să plătească pentru el.

Bălegarul este principala sursă de poluare a apelor subterane cu nitraţi şi nitriţi. „2.000 de localităţi din România au pânza freatică poluată. Multe gospodării au fântâni în curte, din care familiile respective scot apă pentru prepararea hranei, fapt ce duce la îmbolnăviri şi chiar la decese”, explică oficialii Ministerului Mediului.

Pe lista localităţilor care vor avea serviciu de salubritate pentru bălegar se numără şi două din judeţul Galaţi, Fundeni şi Schela.

evz.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.