Jump to content

Parc de un milion de lei la Movileni


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Parc de un milion de lei la Movileni

Localitatea Movileni, din vestul judeţului Galaţi, este pe punctul de a semna cererea de finanţare cu Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), care asigură 90 la sută din costul lucrărilor de amenajare a parcului. Astfel, 989.999 de lei vin de la AFM, iar Primăria Movileni acoperă diferenţa de 110.000 de lei. Banii vor fi cheltuiţi pe înverzirea unei suprafeţe de 8.000 de metri pătraţi, situată în apropierea sediilor Primăriei, Căminului Cultural şi Bibliotecii din comună, arie în care acum sunt depozitate deşeuri. „Vom planta gazon, gard viu, arbori şi arbuşti, vom face alei, o fântână arteziană şi un loc de joacă pentru copii şi vom monta bănci, stâlpi de iluminat fotovoltaici şi toalete ecologice”, a declarat primarul de la Movileni, Maricel Tudose. Conform primarului, constructorul va fi ales imediat după semnarea cererii de finanţare, iar lucrările vor dura câteva săptămâni.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Parc demn de Disneyland la Movileni

* Un parc de 7.100 de metri pătraţi, cu peste 1.600 de arbuşti şi locuri de joacă urmează să se construiască în comuna gălăţeană * Statul este pregătit să plătească peste 800.000 de lei pentru construcţie şi amenajare * Firmele dornice să construiască parcul au început să se certe între ele pe tema costurilor

Comuna Movileni se află printre cele şapte localităţi gălăţene care au primit deja sau ar urma să primească de la stat sume astronomice de bani pentru a-şi construi parcuri. Dacă suma destinată înfiinţării spaţiului de agrement din Barcea - despre care v-am informat în ediţia noastră din 25 octombrie - era iniţial de 565.835 lei şi a scăzut, ulterior, la 374.233 lei (fără TVA), la Movileni vorbim despre mult mai mulţi bani. Cuantumul finanţării de la care se porneşte aici, şi care ar mai putea scădea totuşi în timpul licitaţiilor, este de 808.000 de lei. Bani mulţi pentru un parc mare, de 7.100 de metri pătraţi, într-o comună mică şi nu tocmai bogată.

Campania de alocare a banilor de la bugetul de stat pentru parcurile săteşti - Gohor (989.999 lei), Tuluceşti (776.107 lei), Bălăşeşti (447.932 lei) şi Piscu (422.102 lei) - s-a bazat pe câteva acte normative. A fost vorba despre Legea calităţii aerului nr. 104 din 2011, care prevede ca, în comunele în care se înregistrează o bună calitate a aerului, să se facă investiţii în păstrarea calităţii mediului. Au contat şi angajamente pe care România şi le-a luat faţă de Uniunea Europeană, la aderare, în ceea ce priveşte extinderea spaţiilor verzi. O încadrare provizorie a comunelor din Regiunea 2, în funcţie de depăşirea gradului adminisbil de poluare, realizată de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile în 2002, plasa Movileniul în categoria localităţilor cu probleme cauzate de pulberile în suspensie din aer. Principala cauză a poluării în zonă era traficul intens al maşinilor grele. Problemele în sine nu justifică, însă, amenajarea cu sute de mii de lei a unui câmp cu gazon de aproape 6.000 de metri şi plantarea a peste 1.600 de arbuşti, din bani care ar fi putut fi cheltuiţi pentru a construi, spre exemplu, un cămin de bătrâni. Nu de alta, dar praful tot o să se ridice, cu sau fără vegetaţie luxuriantă în parcul de 800.000 de lei!

Bani, praf şi pulbere

Probleme cu pulberile mai au şi alte 60 de localităţi dintre cele 64 din judeţ, dar numai şapte - toate cu primari PDL în 2009, la vremea întocmirii proiectelor - primesc sau ar urma să primească sute de mii de lei pentru parcuri. Nu pare lucru întocmai curat, iar strategia găunoasă porneşte de la Executiv. Primarii, care au absorbit aceşti bani cu cofinanţări mici şi foarte mici, au făcut, până la urmă, ce era mai bine pentru votanţii lor. Ai de unde lua bani, îi iei! Maricel Tudose, edilul Movileniului, spune că va cofinanţa cu maxim 2 la sută construcţia parcului şi că, până la urmă, s-ar putea găsi şi soluţii pentru ca din vistieria Consiliului Local să nu iasă niciun ban. A fost un drum lung de la situaţia care se înregistra în primăvara anului trecut. În ediţia noastră din 16 mai 2011, vă informam că Primăria Movileni, condusă tot de Maricel Tudose, era pe punctul de a semna un contract cu Administraţia Fondului de Mediu, dar pentru un parc de 8.000 de metri pătraţi şi cu o valoare de 989.000 lei, pentru construcţia căruia Consiliul Local ar fi trebuit să vină cu o finanţare de 110.000 lei.

Cum de a ajuns, totuşi, Guvernul să considere potrivite investiţiile de milioane de lei în crearea unor bune condiţii de relaxare pentru gălăţenii de prin comune, mai ales când oamenii au şi alte nevoi, nu vrea nimeni să-şi mai amintească acum.

7.100 de metri pătraţi pentru relaxare

Terenul pe care se va construi parcul şi-a căpătat destinaţia specifică prin hotărârea de Consiliu Local 27 din 9.10.2009. Spaţiul se află la mică distanţă de primărie şi de grădiniţă, în intravilanul comunei, şi a funcţionat ani la rând ca groapă de gunoi. Destinaţia i-a fost schimbată însă, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană şi implementarea măsurilor specifice de mediu. Chiar şi acum sătenii mai vin să descarce o căruţă sau două de moloz pe pământul încă neamenajat. În imediata vecinătate a parcului se află şi cimitirul, iar spaţiul destinat agrementului se termină într-o râpă. Până jos, la drumul pe care circulă camioane grele, sunt câteva zeci de metri. Primarul spune însă că arborii care se vor planta în zona vor contribui la stabilitatea solului, iar perimetrul parcului va fi oricum împrejmuit cu gard.

Pădurea pitică din parcul comunal

Potrivit planurilor, în parcul de la Movileni ar trebui plantaţi 1.696 de arbuşti, adică o adevărată pădure pitică! Cea mai mare parte a vegetaţiei va fi alcătuită din 1.480 de tufe de buxus sempervirens, dispuse pe marginile parcului. În cantitate semnificativă, mai spre centrul parcului şi în continuarea perdelei de buxus vor fi cele 100 de tufe de juniperus horizontalis. În acelaşi perimetru vor fi plantaţi şi alţi arbori: pini, brazi şi pruni. Suprafaţa totală care va fi acoperită cu gazon e de 5.872 de metri pătraţi, pentru care se vor cumpăra 235 de kilograme de seminţe.

Locurile de joacă şi dotările

Pe 60 de metri se va întinde o groapă de nisip cu borduri, iar celelalte locuri de joacă ar urma să ocupe 410 metri pătraţi. Vorbim despre două balansoare duble, un leagăn cu două bănci şi un altul cu patru bănci. Vor fi amplasate şi două căsuţe-labirint, dar şi şase aparate de joacă tip arc-trifoi. Cine vine să se recreeze în parc se va putea odihni pe una dintre cele 16 bănci, iar iluminatul pe timp de noapte va fi asigurat de 10 stâlpi cu panouri foto-voltaice. Aleile din piatră naturală vor ocupa 257 de metri pătraţi, iar cele acoperite cu pietriş, 272 de metri pătraţi. Se vor amplasa şi două toalete ecologice, un coş de gunoi cu capacitatea de 50 de litri şi se va fora un puţ. Partea de proiectare a parcului a fost realizată de SC Smart Project SRL Galaţi, firmă înregistrată din 2003 la Registrul Comerţului.

Prea scump, prea ca la ţară!

Dacă din bugetul local al Movileniului se va plăti pentru construcţia parcului doar 2 la sută, valoarea cofinanţării proiectului ar fi undeva la 16.000 lei. Cum a ajuns primarul Maricel Tudose la socoteala asta? "Mai mult ca sigur nu se vor atribui lucrări şi dotări de 800.000 de lei, aşa cum se prevede în proiect. Prin urmare, suma de execuţie va scădea, caz în care nici noi nu va mai trebui să cofinanţăm. Suma alocată pentru construcţia şi dotarea parcului este atât de mare, încât firmele care s-au prezentat la licitaţie au început să nu se înţeleagă. De ce? Una dintre firme a estimat că poate face parcul cu doar 400.000 de lei, iar celorlalţi participanţi nu le-a convenit acest lucru! Iar dacă se face o contestaţie, procedurile durează destul de mult", a explicat Maricel Tudose.

Constructorii au putut depune oferte pentru construcţia parcului începând cu data de 14 noiembrie, iar licitaţia în urma căreia ar fi trebuit să se atribuie lucrările s-a desfăşurat pe data de 28 noiembrie. Pe site-ul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, deocamdată, e ceaţă. Chiar dacă au fost, se pare, depuse o serie de contestaţii privind licitaţia de la Movileni, până în prezent nu a fost emisă nicio decizie de soluţionare. Prin urmare, povestea continuă, iar noi vom reveni cu informaţii suplimentare privind mersul acestui proiect.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Firma primarului din Tuluceşti face parc la Movileni

* Parcul pe care guvernarea PDL ar fi cheltuit 800.000 de lei se face cu aproape jumătate din bani * Firma care a câştigat contractul este a familiei primarul comunei Tuluceşti, Petrică Bratu * Primarul comunei Movileni, Maricel Tudose, spune că suma iniţială era prea mare, deşi atractivă pentru proiectanţi şi executanţi, care s-ar fi bucurat de comisioane bune

Lucrările la parcul din comuna gălăţeană Movileni au început zilele trecute. S-a curăţat terenul, de îndată ce vremea a permis acest lucru, şi în curând minunea va începe să prindă formă. Aflat pe lista amenajărilor de lux, planificate la plată de guvernarea PDL, în anul 2009, parcul-minune ar fi trebuit să coste 808.000 de lei - o sumă nu numai exagerat de mare, dar şi controversată ca utilitate - în condiţiile în care oamenii dintr-o comună au nevoi mai presante, în afara aceleia de a se plimba printr-un parc.
Despre reducerea poluării - principalul motiv pe care Guvernul îl invocase pentru a aloca banii necesari construcţiei acestor parcuri - nici nu poate fi vorba la Movileniul de lângă Tecuci. E adevărat că prin zonă există trafic greu - convoaie de tiruri trecând prin zonă zilnic - dar praful drumului se va ridica în aer şi se va aşeza peste tot şi fără parc, dar şi cu parc de 800.000 de lei. Dovada faptului că bugetul pentru parcul în cauză nu era făcut în interesul ţăranului, ci a executanţilor care ar fi avut o vacă grasă de muls dacă s-ar fi atribuit suma iniţială stă faptul că firma câştigătoare, SC Prestatorul SRL Tuluceşti, s-a angajat să construiască totul pe circa jumătate din banii pe care îi prevăzuse statul pentru lucrare. Deci se poate şi cu bani mai puţini, dacă scoatem din ecuaţie gurile lacome ale clientelei politice! Cu alte cuvinte, Guvernul dădea 808.000 de lei pentru parc, iar SC Prestatorul SRL căreia i-au fost atribuite lucrările pe data de 1 martie a acestui an s-a angajat să facă totul pentru suma de 392,214.16 lei, fără TVA.
Încă de pe 28 noimebrie primarul Movileniului, Maricel Tudose, ne informase că la prima licitaţie au apărut contestaţii, din cauza faptului că una dintre firmele participante se angaja să facă totul cu o sumă mult mai mică în comparaţie cu estimarea financiară iniţială.

Cine construieşte "oaza"

SC Prestatorul SRL Tuluceşti este o firmă cu domenii multiple de activitate, cu 52 de coduri CAEN înregistrate. Societatea aparţine familiei lui Petrică Bratu, primarul comunei Tuluceşti, aflat la al doilea mandat de edil. Mai exact, potrivit datelor Registrului Comerţului, asociaţi cu părţi egale în firmă sunt Petrică, Neculai şi Adrian Bratu. Potrivit CV-ului pe care şi l-a postat pe site-ul primăriei, Petrică Bratu a fost administratorul firmei Prestatorul până în iunie 2008, când şi-a câştigat primul mandat de edil. În baza unui act adiţional publicat în Monitorul Oficial în data de 1.08.2009, cei trei asociaţi cu părţi egale au decis ca administrator unic şi împuternicit cu autoritate deplină la SC Prestatorul SRL să fie soţia primarului din Tuluceşti, Maricica Bratu. În prezent, lucrurile stau exact la fel, conform datelor Registrului Comerţului.
Firma are CAEN-uri asociate activităţilor agricole, cum ar fi 0116 (Cultivarea plantelor pentru fibre) şi 0145 (Creşterea ovinelor şi caprinelor), dar şi CAEN-uri care au legătură cu activităţile de construcţii, cum ar fi 4120 (Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale), 4211 (Lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor), 4312 (Lucrări de pregătire a terenului), 4322 (Lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat), 4332 (Lucrări de tâmplărie şi dulgherie) sau 4334 (Lucrări de vopsitorie, zugrăveli şi montări de geamuri).
Primarul Petrică Bratu a declarat că statul va deconta 80 la sută din valoarea de execuţie a lucrării, adică din 392.214 lei, nu din 800.000 de lei, suma care a rezultat în urma realizării unui studiu de fezabilitate.  

„Banii mulţi erau pentru comisioane. Se poate şi cu jumătate!”

Primarul comunei Movileni, Maricel Tudose, spune că parcul se va face în banii pe care au fost atribuite lucrările. Au început deja să sosească pe şantier transporturile cu prefabricate, iar edilul spune că nici nu îl interesează a cui este firma. Important este că se înţelege bine cu inginerul constructor şi că vrea să îşi vadă parcul realizat bine, repede şi ieftin.
„Chiar acum sunt pe şantier, cu inginerul care coordonează lucrarea. Interesul nostru a fost ca suma pe care o investim aici să fie cât mai mică, pentru că trebuie să venim cu o cofinanţare. În aceste condiţii, Consiliul Local asigură cofinanţarea, dar nu la suma de 800.000 de lei, ci la jumătate din această sumă, adică la bugetul cu care firma câştigătoare a licitaţiei va executa parcul. Se pot duce la bun sfârşit lucrările fără probleme cu aceşti bani. Firmele de proiectare şi cele care execută astfel de lucrări s-au bătut întotdeauna pe sume mari ca să obţină comisioane pe măsură. Dar se poate şi cu bani puţini. Până la acest moment, molozul de pe terenul pe care se construieşte parcul a fost deja îndepărtat şi au început deja să sosească borduri”, a declarat Maricel Tudose.
Parcul de la Movileni ar urma să aibă o suprafaţă de 7.100 de metri pătraţi pe care să se planteze peste 1.600 de arbuşti şi 5.872 de metri pătraţi de gazon. Sătenii ar avea la dispoziţie 16 bănci, locuri de joacă pe 410 metri pătraţi. Vor fi amplasate şi două căsuţe-labirint, dar şi şase aparate de joacă tip arc-trifoi, iar iluminatul se va face cu 10 stâlpi cu panouri foto-voltaice. Proiectarea a fost realizată de SC Smart Project SRL Galaţi.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Autorul articolului ar fi haios daca ne-ar demonstra ca era beat cand a scris articolul, altfel e doar penibil.

Sa le luam pe rand:

- pecam de la ideea principala a articolului cum ca acel parc este inutil, citez: "controversat ca utilitate - în condiţiile în care oamenii dintr-o comună au nevoi mai presante, în afara aceleia de a se plimba printr-un parc" si care "nici nu poate fi vorba sa contribuie la reducerea poluării".

- a doua idee e ca "aia dinainte era,dom'le, hoti pe cand astia cinstiti". 

Prima concluzie a scriitorasului cel viteaz: ai nostri cheltuie pe nimic doar 400000 lei, ai lor cheltuiau dublu pe nimic.Traiasca ai nostri!

In partea a doua a articolului se ia un alt primar - Bratu (probabil de la USL ca altfel nu exista) - si ni se arata cat de destept e el si ce poate face avand expertiza cat sa acopere toate codurile CAEN si ca el face parcu aproape moaca 100.000 coco. 

Asa ca din avant propagandistic autorul risca sa-l bage in rahat / incopatibilitate pe primar dar printr-o magie o scoate din asternuturi pe soata primarelui care se dovedeste o desavarsita antreprenoare rurala, care in tinerete a slujit partidul la CAP acum slujeste partidului prin cota parte la contract.

Oficiosul nu se dezminte iar zelul ziaristilor induiosator. 

 

PS. Propzitiile astea sunt colosale, parca-s din soparlele lui Toma Caragiu, :„Banii mulţi erau pentru comisioane. Se poate şi cu jumătate!” 

Edited by gelu
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

”Disneylandul” de la Movileni e praf şi pulbere

La doar câţiva ani de la inaugurare, din parcul de aproximativ un milion de lei care a fost construit în comuna gălăţeană Movileni au mai rămas câteva leagăne ruginite şi rupte, străjuite de nişte bănci vai de mama lor.

"Parcul de un milion de lei" de la Movileni a stârnit destule valuri încă dinainte de a fi construit. El a fost prins, de fapt, într-o campanie de alocare a unor bani - şi nu puţini - de la bugetul de stat pentru mai multe parcuri săteşti, comunele respective, toate având primari PDL la acea vreme, primind sute de mii de lei pentru „investiţii în calitatea mediului”.

Nu a explicat nimeni concret atunci cum amenajarea unui gazon pe locul unui fost depozit de gunoi (în cazul Movileniului) şi plantarea a o mie şi ceva de arbuşti pe 6.000 de metri pătraţi va îmbunătăţi calitatea mediului şi a vieţii sătenilor din Movileni, în condiţiile în care oamenii din comună aveau alte nevoi, mult mai stringente. Asta este, primarii respectivi nu puteau decât să ia banii şi să facă un parc, sau să nu-i ia şi să nu facă nimic.

La Movileni nu s-au construit tiroliene, nici tobogane sau leagăne spectaculoase, parcul nu a fost „tapetat” cu suprafeţe antitraumă, nimic de genul acesta. S-au montat doar câteva leagăne clasice, două balansoare, s-au pus nişte bănci de-a lungul aleilor, câteva aparate de joacă tip arc-trifoi (nişte chestii care se... hâţână pe arcuri şi pe care copilaşii le îndrăgesc foarte mult), două căsuţe din lemn, denumite pompos căsuţe-labirint, şi gata! Nimic gen Disneyland, denumire pe care i-am dat-o noi, oamenii răi din presă, după ce am remarcat faptul că, într-o comună care nu are apă potabilă la discreţie, nu are canalizare şi nici asfalt pe toate şoselele care o străbat, să arunci aproape un milion de lei pe astfel de investiţie nu era deloc oportun.

Veţi spune că, orice ar fi, copiii sunt aceiaşi peste tot şi că oricând un loc de joacă pentru ei este binevenit. Aşa e, dar...

„Nu vine nimeni aici”, ne-a spus primarul din Movileni, Marian Moisă, cel care a obţinut primul său mandat la alegerile de anul trecut. „Doar cei mari mai vin, seara, după ce se lasă întunericul”, a continuat edilul, în timp ce dădeam o „tură” prin parcul aflat la mică distanţă de primărie şi de biserică.

„Disneylandul” arată jalnic. Năpădit de buruieni, aleile cu piatră naturală aproape că nu se mai văd. Arbuştii plantaţi trebuie să-i cauţi cu mare atenţie şi nici aşa nu-i sigur că-i găseşti. Câteva leagăne lipsesc, iar cele care au rămas sunt ruginite şi atârnă trist, descentrate. Nici băncile nu au rămas toate întregi, iar „căsuţele-labirint” arată ca nişte coteţe puţin mai mari, cu balamalele atârnând. Celulele fotovoltaice care alimentau cei zece stâlpi de iluminat au fost furate, lumina venind acum de la nişte becuri mai îndepărtate. Sunt şanse destul de mari ca, după lăsarea întunericului, să nu te întâlneşti cu Mickey, ci cu lupul cel rău.

Măcar gardul a rămas în picioare. Asta e foarte bine, deoarece imediat lângă locul de agrement este râpa. Şi nimeni nu şi-ar dori o tragedie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.