Jump to content

Tarife la căminele de bătrâni din Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Condiţii mizere pentru bătrânii din centrele speciale

Sute de bătrâni din centrele speciale ale judeţului Galaţi îşi duc traiul în condiţii demne de Evul Mediu. Comisarii CJPC au descoperit numeroase nereguli în trei dintre aceste centre, de la igienă şi până la aspectul camerelor ce îi adăpostesc pe vârstnici.

La începutul acestei luni, în perioada 3-7 mai, comisarii CJPC Galaţi au verificat trei centre pentru îngrijirea vârstnicilor din judeţul Galaţi şi anume Căminul pentru persoane vârstnice "Sf. Spiridon" din Galaţi, Centrul Medico-Social Pechea şi Căminul pentru persoane vârstnice "Ştefan cel Mare şi Sfânt" din Galaţi. În urma verificărilor s-au constatat că un număr de 68 asistaţi de la Căminul pentru persoane vârstnice ”Sf. Spiridon” din Galaţi sunt cazaţi din luna noiembrie a anului 2009 la etajul III al Căminului aparţinând Colegiului Tehnic Traian, clădirea căminului fiind în reparaţii capitale. Tot în acel spaţiu se află cazaţi elevii colegiului, etajele I şi II, cât şi diverse persoane care au camere închiriate la parter. ”În camera lavoarelor de la grupul sanitar comun se aflau depozitate două pubele fără capac, unde se depozitau reziduuri menajere. Sala duşurilor era compartimentată, dar nu exista nicio protecţie împotriva alunecării la cădiţele de duş sau în exteriorul acestora. De asemenea, în incintă persista un miros necorespunzător.

Pavilionului pentru femei aparţinând Centrului Medico-Social Pechea, este amplasat într-o clădire veche, prezentând holuri cu pereţi degradaţi, cu exfolieri, iar linoleumul din camere prezintă uzură avansată şi porţiuni lipsă. Grupul sanitar al acestui pavilion, ce deserveşte un număr de 17 persoane, este format din două camere şi un hol, dotate cu un vas wc, un lavoar şi o cadă de baie. La data controlului, boilerul era defect, iar cada era igienizată necorespunzător. De asemenea, lipseau sifoanele de pardoseală. La aceeaşi unitate, instalaţia electrică de iluminat este prevăzută cu becuri, fără nicio protecţie”, a declarat directorul delegat al CJPC Galaţi, Aurel Panfile.

La Căminul pentru persoane vârstnice ”Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Galaţi comisarii au descoperit că baia era comună, iar ţevile de alimentare aveau apă ruginită, pavimentul cu gresie degradată lipsă suport pentru hârtie igienică la grupurile sanitare, iar uşile erau degradate în proporţie de 80%. De asemenea, au mai fost găsite probleme şi la blocul alimentar.

”La Centrul Medico-Social Pechea, soba pentru gătit era alimentată cu lemne care prezenta uzură fizică şi morală avansată. Spaţiul destinat bucătăriei de la Colegiul Tehnic Traian, unde se pregătesc preparatele culinare pentru asistaţii centrului, nu avea sistem de evacuare forţată a aburului şi a fumului, ci doar ventilaţie naturală. La acest cămin s-au găsit pe stoc furculiţe degradate, neigienizate, feţe de masă rupte, iar servirea mesei se făcea în două serii, spaţiul şi numărul de locuri la masă fiind insuficient. În schimb, nu s-au constatat abateri privind calitatea alimentelor găsite pe stoc. Menţionăm că suma alocată pentru hrana zilnică este de 9 lei/persoană asistată”, a precizat Aurel Panfile.

În urma controalelor făcute de comisarii CJPC s-a mai descoperit faptul că la niciuna din unităţile verificate nu existau pe stoc substanţe de dezinfecţie/deratizare şi nici nu s-au putut prezenta documente din care să rezulte efectuarea periodică a acestor operaţiuni, că nu dispuneau de materiale pentru igiena personală a asistaţilor şi că nu era afişat Regulamentul de Ordine Interioară. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale - avertisment şi s-au dispus măsuri de remediere a deficienţelor.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=8

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

S-au majorat tarifele la căminele de bătrâni

Sunt singuri pe lume sau aproape singuri la vârsta la care ar trebui să le spună poveşti nepoţilor. Unii nu au propriul spaţiu de locuit, nu au susţinători legali, dar starea de sănătate le permite viaţa în colectivitate şi de aceea stau la căminul pentru vârstnici. Potrivit Legii nr.17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, persoanele vârstnice care dispun de venituri proprii şi sunt îngrijite în căminele organizate, precum şi susţinătorii legali ai acestora au obligaţia să plătească lunar o contribuţie de întreţinere, stabilită pe baza costului mediu lunar de întreţinere. Persoanele vârstnice care nu au venituri şi nici susţinători legali nu datorează contribuţia de întreţinere, aceasta fiind asigurată din bugetele locale. Aleşii locali au stabilit care este costul mediu lunar de întreţinere pentru fiecare instituţie destinată vârstnicilor din Galaţi.

În 2010, Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sf. Spiridon” a oferit protecţie şi sprijin pentru 90 pensionari. Comparativ cu anul precedent, viaţa la cămin a devenit ceva mai scumpă. Astfel, pentru beneficiarii care nu sunt încadraţi în grade de dependenţă costul mediu lunar este de 535 de lei. 592 de lei este costul lunar pentru vârstnicii încadraţi în gradul II de dependenţă iar pentru cei cu gradul I de dependenţă, cuantumul se ridică la 642 de lei. Vârstnicii care au venituri datorează contribuţia lunară de întreţinere în cuantum de 60 la sută din valoarea veniturilor personale lunare, fără a depăşi costul mediu lunar de întreţinere. Când veniturile proprii ale persoanei vârstnice sunt mai mici decât costul mediu lunar de întreţinere, diferenţa până la concurenţa valorii integrale a contribuţiei lunare de întreţinere se va plăti de către susţinătorii ei legali, dacă realizează venit lunar, pe membru de familie, mai mare de 600 lei.

Anul trecut, la Căminul pentru Persoane Vârstnice „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi-au găsit protecţie şi sprijin 85 de pensionari. Pentru anul 2010, costul mediu lunar de întreţinere fusese la 423,49 lei. În acest an, costul mediu lunar de întreţinere în Căminul pentru Persoane Vârstnice „Ştefan cel Mare şi Sfânt” Galaţi a fost fixat la 420 de lei. Persoanele vârstnice care au venituri plătesc o contribuţie lunară de întreţinere de 60 la sută din valoarea veniturilor personale lunare, fără a depăşi costul mediu lunar de întreţinere.

Centrul Medico-Social Pechea asigură îngrijire temporară sau permanentă pentru bolnavii cronici cu domiciliul în municipiul Galaţi care necesită îngrijire medicală permanentă, supraveghere şi tratament, ce nu se poate realiza la domiciliu. Costul mediu lunar de întreţinere a fost stabilit de aleşi la 427 de lei, contribuţia lunară de întreţinere pentru asistaţii care au venituri este de 80 la sută din veniturile personale lunare, fără a depăşi costul mediu lunar de întreţinere.

Acelaşi rol îl are şi Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale Galaţi unde costului mediu lunar de întreţinere ajunge anul acesta la 567 de lei. Contribuţia lunară a asistaţilor cu venituri este de 80 la sută din veniturile personale lunare.

Mai trebuie spus că la stabilirea costului mediu lunar de întreţinere se au în vedere cheltuielile de întreţinere, pentru hrană şi gospodărie, obiecte de inventar, echipament şi cazarmament, în conformitate cu clasificaţia bugetară specifică autorităţilor administraţiei publice locale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Vârstnicii din Galaţi plătesc diferenţiat, în funcţie de venituri, dar şi de starea de sănătate

În Galaţi funcţionează două cămine pentru bătrâni subordonate consiliului local. Soarta vârstnicilor gălăţeni care sunt internaţi în aceste cămine va fi hotărâtă tot joi, când are loc şedinţa Consiliului Local Galaţi şi va fi stabilit costul mediu lunar de întreţinere care va fi calculat în funcţie de gradul de dependenţă al persoanei vârstnice îngrijite, având în vedere cheltuielile de întreţinere, hrană şi gospodărie, obiecte de inventar, echipament şi cazarmament, materiale sanitare şi altele asemenea, în conformitate cu clasificaţia bugetară specifică autorităţilor administraţiei publice locale.

În anul 2013, Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sf. Spiridon“ a oferit protecţie şi sprijin pentru 111 pensionari, cu precădere celor cu vârsta de peste 60 de ani care nu au spaţiu de locuit, nu au susţinători legali, dar starea de sănătate le permite viaţa în colectivitate. Potrivit HCL nr. 16/2013, costul mediu lunar pentru anul 2013 a fost diferenţiat în funcţie de gradul de dependenţă al persoanei vârstnice îngrijite, astfel: în cuantum de 550 de lei pentru beneficiarii care nu sunt încadraţi în grade de dependenţă; în cuantum de 620 de lei pentru beneficiarii care sunt încadraţi în gradul II de dependenţă; în cuantum de 690 de lei pentru beneficiarii care sunt încadraţi în gradul I de dependenţă. Pentru acest an însă, Căminul pentru  Persoane Vârstnice „Sf. Spiridon“ a calculat costul mediu lunar de întreţinere pe baza cheltuielilor realizate în perioada ianuarie 2013 - decembrie 2013 la 639,2 lei, conform fundamentării anexate, şi propune diferenţierea acestuia în funcţie de gradul de dependenţă al persoanei vârstnice îngrijite, după cum urmează: pentru beneficiarii care nu sunt încadraţi în grade de dependenţă - 630 de lei; pentru beneficiarii care sunt încadraţi în gradul II de dependenţă - 690 de lei; pentru beneficiarii care sunt încadraţi în gradul I de dependenţă - 750 de lei.

Cel de-al doilea centru, Căminul pentru Persoane Vârstnice „Ştefan cel Mare şi Sfânt“, oferă protecţie şi sprijin pentu 85 de pensionari, însă cu precădere celor cu vârsta peste 60 de ani, fără venituri sau cu venituri foarte mici, care nu au spaţiu de locuit, nu au susţinători legali, dar starea de sănătate le permite viaţa în colectivitate. Persoanele vârstnice care nu au venituri şi nici susţinători legali nu datorează contribuţia de întreţinere, aceasta fiind asigurată din bugetele locale, în limita hotărâtă de acestea. Costul mediu lunar de întreţinere a fost stabilit pentru anul 2013, prin HCL nr. 17/31.01.2013, la 536 de lei. Pentru 2014, Căminul pentru  Persoane Vârstnice „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ a calculat costul mediu lunar de întreţinere, pe baza cheltuielilor realizate în perioada ianuarie 2013 - decembrie 2013 şi a numărului de beneficiari, la 642 de lei.
Pe lângă cele două cămine menţionate, în Galaţi există şi un Centru Multifuncţional de Servicii Sociale, structură a Centrului de Îngrijire şi Asistenţă, care asigură îngrijire temporară sau permanentă pentru bolnavii cronici cu domiciliul în municipiul Galaţi ce necesită îngrijire medicală permanentă, supraveghere şi tratament care nu se pot realiza la domiciliu. Costul mediu lunar de întreţinere a fost stabilit pentru anul 2013, prin HCL nr.19/31.01.2013, la 675 de lei, iar pentru acest an, la 853,30 lei.

gds.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Deţinuţii, mai bine îngrijiţi decât bătrânii

Cu toate că un bătrân internat la un cămin social al Primăriei Galaţi plăteşte 80% din pensie pentru serviciile sociale care îi sunt acordate, condiţiile oferite nu se ridică la un standard pe măsură. Spre exemplu, întreţinerea unui bătrân internat la un centru social, costă în medie 680 lei lunar, în timp ce statul cheltuie pentru întreţinerea lunară a unui deţinut o sumă de două ori mai mare, adică de 1.568 lei. În cele mai multe cazuri, un vârstnic internat la un centru social are parte de „meniul” specific acestor centre, cu mult orez fiert, ciorbă de cartofi, tocană de legume şi foarte rar carne.

De obicei, un astfel de vârstnic, care îşi plăteşte o mare parte din serviciile oferite de centrul social este mai ieftin şi în consecinţă şi mai rău îngrijit decât un deţinut, care nu plăteşte nimic statului. Recent, consilierii municipali din Galaţi au aprobat stabilirea la 11 lei/zi a alocaţiei zilnice de hrană pentru vârstnicii internaţi la cele patru centre sociale aflate în administrarea Primăriei Galaţi, respectiv Căminul pentru persoane vârstnice „Ştefan cel Mare”, Căminul pentru persoane vârstnice „Sf Spiridon”, Centrul Multifuncţional pentru Servicii Sociale şi Centrul Medico-Social Pechea.

„Cea mai mare realizare”!?

La un moment dat a părut că prin mărirea alocaţiei de hrană aleşii locali le-au făcut un mare favor bătrânilor care îşi donează pensiile centrelor sociale la care sunt internaţi şi asistaţi. Fostul arbitru internaţional Nicolae Rainea, consilier municipal PSD, a declarat în şedinţa Consiliului Municipal Galaţi că presa ar trebui să laude această realizare: „Vreau să informez pe toţi cei prezenţi că s-a făcut cea mai mare realizare cu aceste hotărâri, în sensul ca erau insuficienţi banii acordaţi pentru hrana zilnică prin lege acestor instituţii. Aşa că mă bucur nespus de mult că s-a realizat. Erau 7-8 lei, acum sunt 10-11 lei. Am o mare bucurie că s-a realizat acest lucru şi trebuie să ştie şi presa”, a spus Rainea.

Întreţinerea unui vârstnic 680 lei, a unui deţinut 1.570 lei

În aceeaşi şedinţă, consilierii municipali au aprobat şi costurile medii pentru întreţinerea unei persoane vârstnice cazate într-unul din cele patru centre sociale ale Primăriei Galaţi. Pentru un vârstnic internat la Centrul Medico-Social Pechea, costul mediu lunar al întreţinerii este 570 lei/beneficiar, pentru un vârstnic internat la Căminul pentru Persoane Vârstnice „Ştefan Cel Mare” întreţinerea lunară este de 624 lei beneficiar, în timp ce pentru un vârstnic internat la Căminul „Sf Spiridon”, întreţinerea lunară este de 630-750 lei/beneficiar, în funcţie de gradul de dependenţă.

Cea mai scumpă este întreţinerea lunară de la Centrul Multifuncţional, pentru Servicii Sociale, care este de 853 lei/beneficiar. În medie, întreţinerea ar fi de 680 lei/lunar.

Aşa cum rezultă din datele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), în cazul Penitenciarului Galaţi, costurile totale pentru cazarea şi asistarea celor 995 de deţinuţi în anul 2012 au fost de 18.726.857 lei, dintre care 10.276.137 lei sunt cheltuieli de personal, iar 1.439.244 lei cheltuieli cu deţinuţii.

Rezultă că totalul cheltuielilor pentru întreţinerea anuală a unui deţinut, incluzând cheltuielile cu personalul şi cheltuielile cu deţinuţii, este, la Penitenciarul Galaţi, de 18.820 lei/deţinut/an. Rezultă că în medie costurile întreţinerii lunare a unui deţinut în Penitenciarul Galaţi este 1.568 lei/beneficiar, în timp ce pentru cele patru cămine pentru vârstnici din Galaţi costurile întreţinerii lunare sunt în medie, de 680 lei/beneficiar. Rezultă că statul este foarte darnic atunci când vine vorba de întreţinerea deţinuţilor, în timp ce bătrânii care îşi donează cea mai mare parte din pensie pentru a fi asistaţi la un cămin social nu beneficiază de aceeaşi atenţie.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.