Jump to content

Profesorii îşi schimbă catederele prin mica publicitate


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Profesorii îşi schimbă catederele prin mica publicitate

Cadrele didactice care vor să-şi găsească un loc de muncă în localitatea natală sau mai aproape de domiciliu dau anunţ la ziar. Este şi cazul unei învăţătoare din Galaţi care este dispusă să renunţe la elevii săi de clasa a II-a pentru a preda la o clasă din Focşani.

„Schimb catedră învăţător titular Galaţi cu similar Focşani", astfel sună anunţul dat la ziar de Nela Costache (56 de ani), cadru didactic dornic să-şi găsească un loc de muncă în localitatea natală. Deşi în ultimii doi ani tot încearcă să găsească un învăţător dispus să se mute la Galaţi, nimeni nu s-a dovedit a fi interesat de oferta sa, aşa că a apelat la mica publicitate.

„Am mai cunoscut profesori care au reuşit să facă schimb de catedră cu ajutorul unui anunţ şi m-am gândit că poate aşa reuşesc şi eu să obţin un post la Focşani. Mai am patru ani până la pensionare şi mi-ar plăcea ca în ultima parte a carierei mele să predau în oraşul natal", declară Nela Costache. Învăţătoarea ar vrea ca în locul ei să vină o tânără interesată să predea unor elevi de clasa a II-a. „Ştiu că este mai greu atunci când nu iei o clasă de la zero, însă sunt sigură că sunt mulţi tineri apţi, care reuşesc să se adapteze. Eu, cu o experienţă de 36 de ani, nu voi avea probleme în acest sens. Sper să am noroc şi să reuşesc să fac acest schimb până la începutul noului an şcolar, cu toate că până acum nu am primit niciun telefon", mai spune cadrul didactic.

Schimb cu anumite condiţii

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea susţin că pentru a se putea face un schimb de catedră este necesară îndeplinirea unui set de condiţii. „Este pentru prima dată când aud că astfel de schimburi ajung să se facă prin mica publicitate. Ştiam că doar locuinţele pot fi obiectul unor astfel de anunţuri. Conform metodologiei, schimbul de catedre poate avea loc doar cu consimţământul ambelor părţi, iar în situaţia în care se trece din rural în urban, este necesar ca solicitantul să fi obţinut minim nota 7 la titularizare", declară inspectorul general Stan Rogoz.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Profesor nou, prin mica publicitate

În „Metodologia privind mişcarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar” există, de câţiva ani, o prevedere prin care profesorii pot face schimb de catedre între ei, prin consimţământ scris, fără să mai treacă prin sesiunea de pretransfer şi fără să aibă domiciliul stabil în localitatea în care vor să se mute. Faptul că anul acesta este singura ocazie prin care profesorii se mai pot angaja după vechile metodologii (de anul viitor, directorii vor fi cei care angajează, conform noii Legi a Educaţiei) a dus la situaţii cel puţin ciudate.

În ziarul nostru de ieri, la oferte de serviciu figura un anunţ de genul „Schimb catedră limba română, încadrare liceu în municipiul Tecuci, pentru catedră limba română, încadrare liceu în municipiul Galaţi”. Deşi pare bizar ca elevii să primească la clasă un profesor prin mica publicitate, toată povestea este cât se poate de legală.

Articolul 24, aliniatul 3 din metodologia amintită aprobă posibilitatea schimbului. Iar pentru a-şi găsi partener de schimb, profesorul poate recurge la orice metodă, inclusiv la un anunţ în ziar.

„Trebuie avizul ministerului”

Inspectoarea care răspunde de managementul resurselor umane, Tatiana Saulea, ne-a declarat că aceste schimburi de catedre sunt o practică veche, că profesorii respectivi pot ocupa posturile fără să aibă acordul directorilor unităţilor de învăţământ respective. „Există două posibilităţi. Fie cei doi candidaţi se prezintă la şedinţa publică de pretransfer, fie pot face acest lucru în afara ei, dar le trebuie avizul ministerului. Anunţul prin ziar este o posibilitate de a-şi găsi pe cineva cu care să poată face schimb”, ne-a spus Tatiana Saulea.

Aceasta susţine că, în anul şcolar 2010–2011, numai două perechi de cadre didactice au ajuns la înţelegere şi au solicitat schimb de catedre.

„De trei ani încercăm să prindem post în Galaţi”

Am sunat la numerele care apăreau în ziar, la anunţul de mică publicitate. Am vorbit cu mama profesoarei despre care am aflat că s-a titularizat în urmă cu trei ani la Grupul Şcolar Industrial Tecuci. „De trei ani încercăm să prindem un post în Galaţi. Nu am reuşit la pretransfer, pentru că fata are punctaj mic, având vechime puţină în învăţământ. Anul acesta este ultima oară când se mai poate beneficia de pretransfer şi de schimbul de catedre. De la anul, angajările se fac de către directorii unităţilor de învăţământ. Facem şi noi tot ce ne stă în putinţă”, motivează mama profesoarei decizia de a da anunţ în ziar.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.