Jump to content

Proiect de lege care elimină locurile cu taxă de la universităţile de stat


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Proiect de lege care elimină locurile cu taxă de la universităţile de stat

* Privaţii spun că s-ar face dreptate, cei de la stat sunt de părere că ar fi o discriminare *

Absolvenţii de liceu care nu prind locuri la buget, dar doresc să îşi continue studiile la Galaţi ar putea fi admişi numai la Universitatea „Danubius”. Aceasta ar fi una dintre consecinţele pe care le-ar avea o propunere de modificare a Legii Educaţiei, dacă va trece de Parlament. Proiectul de lege depus de senatorul Petru Filip şi deputatul Cătălin Croitoru (ambii de la PDL) prevede că universităţile de stat nu pot scoate la concurs locuri cu taxă, ci numai locuri subvenţionate de bugetul de stat, astfel încât absolvenţii de liceu care nu prind locuri fără taxă nu se vor putea şcoli decât la universităţile private.

Propunerea legislativă a născut, firesc, opinii pro din partea reprezentanţilor „Danubius” şi „contra” din partea celor de la „Dunărea de Jos”. În timp ce rectorul Universităţii „Danubius”, Benone Puşcă, spune că în sfârşit s-ar face dreptate pentru că s-ar respecta Constituţia României, rectorul de la „Dunărea de Jos”, Viorel Mînzu, consideră că este vorba despre o interpretare greşită a paragrafului din Constituţie şi că aceste modificări i-ar discrimina pe unii absolvenţi de liceu.

„Articolul 42, alineatul 4 din Constituţia României, prevede clar că «învăţământul de stat în România este gratuit». Aşadar, această propunere legislativă nu face altceva decât să respecte legea fundamentală a ţării”, a comentat prof. dr. Benone Puşcă. De altfel, rectorul „Danubius” a făcut el însuşi demersuri în ultimii ani pentru modificarea în acest sens a Legii Educaţiei, însă a primit mereu refuzuri. Conducerea „Dunării de Jos” consideră că este vorba despre motivaţii puerile şi fără susţinere.

„Este vorba despre o interpretare greşită a textului Constituţiei. Învăţământul de stat este gratuit pentru cei pe care statul îi consideră esenţiali pentru viitor ca specialişti. Statul oferă anual un număr de locuri subvenţionate universităţilor de stat pentru a acoperi nevoia estimată de specialişti în toate domeniile. Dar asta nu înseamnă că cei care nu prind aceste locuri fără taxă nu au dreptul să facă o facultate decât în instituţiile private. Ar fi greşit să îi direcţionăm pe aceşti tineri către privat doar pentru a satisface nişte interese economice meschine. Tinerii care nu prind locurile la buget nu trebuie discriminaţi, nu trebuie împiedicaţi să studieze acolo unde doresc ei”, este de părere prof. dr. Viorel Mînzu. Acesta mai spune că învăţământul superior de stat este un serviciu public şi nimeni nu are dreptul să le interzică tinerilor să opteze pentru el.

În ce priveşte şansele ca acest proiect să devină lege, opiniile sunt, din nou, împărţite. „Nu are nicio şansă proiectul pentru că introduce o discriminare din punctul de vedere al tânărului”, spune Viorel Mînzu. Benone Puşcă este, însă, mai drastic. „Dacă nu trece de Parlament, înseamnă că nu avem Parlament”, a spus rectorul Universităţii „Danubius”.

Ambii parlamentari care au făcut propunerea legislativă sunt angajaţi ai unor universităţi private din România.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Sincer sa fiu mi se pare o foarte mare prostie... Nu cred ca se va aproba acest lucru... Nu cred ca statul ar contribui la modernizarile care trebuie sa intervina periodic in cadrul universitatilor... Asa, macar se mai scoate o mare parte din bani si din taxele studentilor...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Eliminarea locurilor cu taxa la universitatile de stat, adoptata tacit de Camera Deputatilor

* Senatul este for decizional

Proiectul de lege care prevede eliminarea locurilor cu taxa la universitatile de stat a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor, a anuntat marti in plen presedintele acestui for, Roberta Anastase, potrivit Agerpres. Camera a adoptat tacit acest proiect de lege in conditiile in care termenul de 22 iunie stabilit pentru dezbatere si vot final a fost depasit. Proiectul de lege merge acum la Senat, care este for decizional.

Actul normativ initiat de parlamentarii PDL Catalin Croitoru si Petru Filip, care vizeaza modificarea Legii 1/2011 a educatiei nationale, stipuleaza ca in institutiile de invatamant superior de stat invatamantul este gratuit pentru cifra de scolarizare aprobata anual de Guvern.

Proiectul mentioneaza ca in ceea ce priveste universitatile particulare, invatamantul este cu taxa, iar cuantumul este stabilit de Consiliul de Administratie sau de Senatul universitar conform prevederilor Cartei universitare.

Legea mai prevede ca raportul dintre numarul studentilor scolarizati intr-o promotie, la un program de studiu, si cel al cadrelor didactice titulare nu poate fi mai mare de 40 la 1, atat la universitatile de stat, cat si la cele particulare.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.