Jump to content

Toate furnalele de la ArcelorMittal Galaţi sunt oprite


dcp100168

Recommended Posts

ArcelorMittal Galaţi derulează lucrări ample de reparaţii şi investiţii la Furnale

ArcelorMittal Galaţi derulează în această perioadă lucrări ample de mentenanţă şi investiţii la Furnale. Este pentru prima oară în istoria Combinatului când se organizează operaţiuni de reînzidire la două furnale în paralel, la 3 şi 5. Operaţiuni importante de mentenanţă se derulează la Furnalul 3 iar Furnalul 5, practic, se reconstruieşte. “Toate aceste lucrări se fac folosind tehnologii de ultimă oră, cu sprijinul specialiştilor din Grup şi aplicând măsuri severe de securitate şi sănătate în muncă”, a declarat Thierry Le Gall, Director General al ArcelorMittal Galaţi.

Pentru Furnalul nr. 5 – care, de fapt, va fi un furnal nou ce va reporni în luna octombrie - se derulează lucrări ample de investiţii, în stadii diferite de realizare, cum ar fi: montarea blocurilor carbonice, consolidarea platformei de turnare, construirea unei noi platforme pentru gurile de vânt - ce va permite, în premieră, lucrul cu echipamente motorizate - repararea grinzii skip, lucrări la cawpere, construirea unui turn nou de răcire forţată, reparaţii la turnul nr. 3 de răcire naturală şi altele. În paralel, echipa de specialitate de la Furnalul nr. 5 pregăteşte un plan de mentenanţă care va asigura sustenabilitatea în operare, pe termen lung, a acestui echipament, prin luarea de măsuri adecvate.

Lucrările de reparaţii de la Furnalul nr. 3, acum în derulare, includ înlocuirea unui număr important de elemenţi de răcire de la cuvă şi etalaj, schimbarea echipamentului de încărcare, torcretarea manuală a cuvei, etalajului şi pântecelui, după efectuarea acoperirii încărcăturii cu materiale refractare, înlocuirea a 4 ansamble de insuflare, a tuturor gurilor de vânt şi răcitoarelor Jumbo precum şi numeroase alte lucrări electrice, de automatizări şi la instalaţii. Suntem încrezători că acest proiect se va încheia cu succes, fără întârzieri şi că repornirea în parametri a Furnalului 3 va avea loc la mijlocului lunii iunie. Obiectivul este ca - folosind aceste două echipamente - să obţinem o producţie de fontă lichidă în parametri normali de securitate şi fiabilitate.

Ambele proiecte sunt în conformitate cu programările aprobate. Impactul pentru producţia din aval, cum ar fi pentru cea a laminoarelor, a fost limitat prin aducerea din Grup de slab-uri de calitate.

Vom organiza o reparaţie minoră şi pe termen scurt şi la Furnalul nr. 4, care se află, acum, spre sfârşitul perioadei de exploatare şi care trebuie să asigure producţia, alături de Furnalul 3, până la repornirea noului Furnal 5, în Octombrie. În timpul opririi, securitatea gazului va fi asigurată prin injectarea de azot inert în conducte.

Dorian Dumitrescu | Country Communicator ArcelorMittal Galati

Link to comment
Share on other sites

Oprirea temporară naşte scenarii apocaliptice

Oprirea Furnalului 4 de la ArcelorMittal Galaţi, singurul care mai funcţiona, pentru executarea unor lucrări de reparaţie, a generat controverse. Pe de-o parte, reprezentanţii companiei siderurgice dau asigurări că această oprire se face după ce s-au eliminat toate riscurile, în vreme ce alţii trasează deja scenarii apocaliptice, vorbind despre explozii.

„Vom organiza o reparaţie minoră şi pe termen scurt la Furnalul nr. 4, care se află, acum, spre sfârşitul perioadei de exploatare şi care trebuie să asigure producţia, alături de Furnalul 3, până la repornirea noului Furnal 5, în octombrie. În timpul opririi, securitatea gazului va fi asigurată prin injectarea de azot inert în conducte”, se arată într-un comunicat de presă transmis ieri de către ArcelorMittal Galaţi.

Aceste informaţii consfinţesc faptul că, pentru o scurtă perioadă, ArcelorMittal Galaţi va funcţiona cu toate furnalele oprite, urmând ca pentru laminoare să fie folosite sleburi aflate în stoc. Temerile legate de apariţia unor situaţii grave ca urmare a opririi tuturor furnalelor par a fi însă neîntemeiate.

Varianta edilitară a exploziei

„Avem un combinat unde nu mai merge niciunul dintre cele şase furnale. Poate să fie într-o zi şi o explozie şi să ne înveţe minte”, declara primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, prezentând propria viziune despre ce s-ar putea întâmpla odată cu oprirea tuturor furnalelor.

Riscul de explozie despre care vorbea edilul, fost director al combinatului siderurgic înainte de privatizare, ar fi putut fi luat în calcul doar în condiţiile în care furnalele ar mai fi fost alimentate şi cu gaz de cocs. Cum, la ArcelorMittal Galaţi, cocseria nu mai există, nu se poate vorbi despre un adevărat pericol, cu atât mai mult cu cât există soluţii tehnice simple şi la îndemână în astfel de situaţii.

În fine, Dumitru Nicolae s-a adresat şi celor care administrează Combinatul, ameninţându-i că îi va da în gât la patron, pe care îl va invita la o discuţie. „O să fac o hârtie la patron să îl invit la o discuţie la noi. Au mai avut o situaţie de acest gen în Germania, a venit cancelarul şi i-a dat ordin aceluiaşi patron ca într-o săptămână să revină la normal. Am oprit cocseriile, oţelăriile, furnalele, ce mai trebuie să oprim, am avut 35.000 de oameni. Dacă cineva crede că 7.000 de oameni care lucrează două zile şi trei nu pot ţine un oraş, să-mi spună şi mie”, a mai spus Nicolae.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Pe la sfârșitul lunii iunie va fi oprit și furnalul 4. Ceea ce se vrea e doar o „cârpeală”, pentru 3 și 4, până se va da în funcțiune furnalul 5, după care vor intra în modernizare și ele.

Din câte ni s-a spus, miza e furnalul 5, cu furnalul 4 ca ajutor iar furnalul 3 va fi rezerva.

Moș Nicolae pare a fi complet pe dinafară despre ceea ce se întâmplă în combinat. Nu mai e director de ani de zile iar lucrurile s-au mai schimbat în toți acești ani...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.