Jump to content

Pe malul Dunării, asaltul undiţarilor


dcp100168

Recommended Posts

Pe malul Dunării

Asaltul undiţarilor

Sute de undiţari gălăţeni se îngrămădesc zilnic pe malul Dunării să dea ultima lovitură carasului de primăvară, înainte de lăsarea prohibiţiei. Pescarii au profitat din plin de indecizia Guvernului, care încă amână să emită ordinul de prohibiţie, şi au scos sute de kilograme de peşte cu undiţa, pe întreaga lungime a Falezei de la Galaţi, în special în zona de la Bac. Ieri, pe Faleză puteai să juri că e o manifestare organizată de vreo instituţie, atât de mulţi oameni veniseră să îşi încerce norocul în Dunăre. Pescarii umăr la umăr, plutele una lângă alta. Şi prindeau, nene, nu glumă, de ziceai că s‑a abătut o foamete groaznică asupra oraşului. În fiecare secundă, zeci de peşti cădeau victime sigure cârligelor cu viermuşi. Juvelnicele se umpleau într‑un ritm ameţitor, iar pescarii deja îşi sunau nevestele acasă să se pregătească de curăţat şi să pună de mămăliguţă şi mujdei. Numai caras, oblete şi plăticuţă s‑a prins. Nu prea mari, parcă erau cu toţii măsuraţi ‑ cât palma. Cei mai norocoşi strânseseră până la ora prânzului cam zece kilograme de peşte, alţii aşteptau să umple juvelnicele până în seară. Foarte rar se mai rătăcea prin cârlige câte un caras mai dolofan. Asta în ciuda faptului că dimensiunea legală de pescuit la caras este de 15 centimetri (peştii prinşi aveau maxim zece centimetri).

Viermii se vând pe mal

Pe lângă isteria declanşată de creşterea apei şi a temperaturilor, pe malul Dunării a înflorit şi afacerea cu viermuşi. Câţiva întreprinzători s‑au apucat să vândă "la botul calului" păhăruţe cu viermi (1,5 lei cei albi, 2 lei cei roşii) şi râme, numai că acestea nu aveau prea mare căutare. Preţul e acelaşi ca şi la magazinele de pescuit, doar că micii afacerişti s‑au gândit să pună marfa chiar la îndemâna pescarilor.

Mai mult, un comerciant şi-a aşezat rulota chiar în zona Bacului şi vinde din zori şi până în seară tot felul de articole de pescuit.

Vestea proastă pentru undiţarii Galaţiului e că mai au doar câteva zile la dispoziţie ca să facă ravagii în populaţia de caras şi oblete, pentru că în curând va intra în vigoare prohibiţia. Ce‑i drept, asta nu i‑a împiedicat nici în anii trecuţi pe mulţi pescari să dea curs microbului în ciuda legii. Cel mai probabil, se va mai face o excepţie de la prohibiţie de Florii, când se va organiza tradiţionalul concurs de pescuit pe Faleză.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23436

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.