Jump to content

Cum a fost fraudat statul cu zeci de milioane de euro


Recommended Posts

Posted

Cum a fost fraudat statul cu zeci de milioane de euro

Un recent raport al ANAF acuză de fraudă mai mulţi oameni de afaceri importanţi din Galaţi, dar şi angajaţi ai Fiscului. Documentul scoate la iveală faptul că aceştia au prejudiciat bugetul de stat cu milioane de euro folosind o încrengătură complicată de firme.

Printr-un raport intern finalizat în data de 16 martie 2011 de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Direcţia Generală de Coordonare şi Inspecţie Fiscală, scoate la iveală existenţa unei reţele impresionante de firme specializate în fraudarea statului prin intermediul deconturilor de TVA. Inspectorii Fiscului au constatat, printre altele, că, începând cu anul 2009, mai mulţi oameni de afaceri importanţi din Galaţi au produs pagube însemnate bugetului „prin derularea de tranzacţii comerciale în cadrul cărora nu au achitat TVA aferentă, au procedat la deducerea ilicită a acesteia ori au beneficiat de rambursarea acestei taxe în mod necuvenit".

Printre societăţile menţionate de raport se află mai multe firme controlate de controversatul om de afaceri Cătălin Chelu (judecat în dosarul „Şpagă pentru secretarul de stat MAI"), Luciano Tudor - directorul general de la Drumuri şi Poduri Galaţi şi Corneliu Mangalea, fost candidat la Primăria Galaţi şi deţinător al grupului de firme Metaltrade.

Înainte de a vă înfăţişa complicatul mecanism care a stat la baza fraudării statului, trebuie să vă informăm că un important personaj din DGFP Galaţi ne-a avertizat, cică prieteneşte, că dacă scriem despre acest caz „vor apărea probleme". Potrivit ANAF, Mobimod SA Tecuci (administrată de Luciano Tudor) a obţinut, în septembrie 2009, o rambursare de TVA în valoare de 2,1 milioane de lei, în baza unei achiziţii de marfă (nu se specifică ce fel de marfă) despre care există suspiciunea că a fost realizată fictiv. Precizăm că Mobimod Tecuci aparţine lui Cătălin Chelu, având ca ca alţi acţionari SIF Banat Crişana SA Arad, Supratec SRL Tecuci şi Metal SA (al cărei administrator este Corneliu Mangalea),

Valoarea totală a mărfii este de 15,7 milioane de lei (din care 2,5 milioane de lei TVA) şi a fost cumpărată de la SC Randaco SRL Braşov (antreprenor al celebrelor complexe imobiliare ANVANTGARDEN). Până să ajungă la Mobimod Tecuci, marfa s-a plimbat (în acte desigur) pe un traseu extrem de contorsionat. Să i se piardă urma. A ajuns de la Clau&Cocoi SRL Cluj-Napoca la General Cons SRL Cluj, pe baza unor facturi în valoare de 15,58 milioane de lei (din care 2,49 milioane de lei TVA). Apoi la SC Fifidal SRL Braşov, care a livrat mărfurile către SC Randaco SRL Braşov, pe baza unei facturi în valoare de 15,6 milioane de lei (din care 2,49 milioane de lei TVA), care nu a fost achitată. Culmea este că, după o vreme, firma braşoveană şi-a cumpărat înapoi marfa, la un preţ mult mai mare decât o vânduse! După depunerea decontului de TVA cu opţiunea de rambursare, pentru a regla scriptic stocul de marfă, SC Mobimod SA a livrat marfa cumpărată de la SC Randaco SRL Braşov tot către... aceasta, contra sumei de 14,24 milioane de lei (din care 2,27 milioane lei TVA). Potrivit ANAF, nu există documente care să ateste şi livrarea efectivă a mărfii.

Partea realemente interesantă este că Direcţia Generală de Coordonare şi Inspecţie Fiscală afirmă, negru pe alb, în raportul nr 863858/16.03.2011, că operaţiunile ilegale de mai sus (plus altele) au avut girul şefilor de la Finanţele gălăţene. De altfel, aceştia trebuie să dea explicaţii scrise Ministrului de Finanţe, până la termenul de 30 iunie 2011.

Tun după tun, cu repetiţie

Însă operaţiunea Cluj-Braşov-Galaţi Braşov nu este singura suspectată de Fisc.

În perioada 2004-2006, Mobimod Tecuci a achiziţionat trei utilaje în valoare totală de 573.000 de lei, de la Sabino Management SRL Bragadiru, Romtech International SRL Timişoara şi Supratec SRL Tecuci, pe care le-a supraevaluat şi de pe urma cărora a beneficiat de deducere de TVA. „Pentru creşterea artificială a valorii celor trei utilaje, Mobimod a încheiat cu Randaco SRL Braşov contractul de modernizare al acestora, în valoare de 8,8 milioane de lei (din care 1,4 milioane lei TVA). Ulterior, Mobimod a vândut utilajele respective către SC Consecom SRL Braşov, la preţul de 9,3 milioane de lei (din care 1,48 milioane lei TVA), operaţiune cu efecte fiscale inclusiv prin deducerea, de către cea din urmă, a TVA aferentă)", se arată în raportul întocmit de ANAF. La finele anului 2009, SC Mobimod SA a livrat, la preţuri supraevaluate, respectiv 77,5 milioane de lei (din care 12,4 milioane lei TVA), 27 de utilaje (a căror valoare contabilă era de circa 1,5 milioane lei) către SC General Stein Construct SRL Chitila, fără a încasa contravaloarea facturii aferente, ceea ce îi permitea celei din urmă obţinerea unei rambursări necuvenite de TVA. „Iniţial, SC Mobimod SA a procedat la «modernizarea» utilajelor din încheierea contractelor nr. 3/27.11.2009 (în valoare de 51,4 milioane lei, din care 8,2 milioane lei TVA), respectiv nr. 1/14.11.2009 (în valoare de 26, 2 milioane lei, din care 4,2 milioane lei TVA), încheiate cu SC Creative Platinum Finance SRL Dragomireşti Vale, respectiv cu SC Intercom PSC SRL Bucureşti, servicii de «modernizare» care, din punct de vedere contabil, nu pot fi considerate modernizări şi lucrări de investiţii în mijloace fixe", se arată în raportul Agenţiei.

Tot în anul 2009, firmele Realtroc SRL Tecuci, Metalpet Comerţ SRL Chiajna, Mobimod SA şi General Stein Construct SRL Chitila au fost implicate în mai multe operaţiuni cu caracter ilicit, potrivit raportului ANAF. În semestrul al doilea al anului 2009, firmele Realtroc SRL Tecuci a înregistrat achiziţii în valoare de peste 167 milioane de lei (din care 26,7 milioane lei TVA), principalul furnizor fiind SC Metalpet Comerţ SRL Chiajna, care i-a emis o factură în suma de 121 milioane de lei (din care 19,3 milioane lei TVA). Alţi furnizori ai SC Realtroc SRL Tecuci sunt Creative Platinum Finance SRL Dragomireşti Vale - 41,7 milioane de lei (din care 6,7 milioane lei TVA, reprezentând lucrări de construcţii, SC Mobimod SA - 2,1 milioane lei (din care 338.000 lei TVA), SC Dodali SRL Tecuci - 2,8 milioane lei (din care 452 de mii lei TVA).

„Asta e o hoţie!!!"

Preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi ne-a declarat că aşteaptă rezultatele controalelor, criticând, în acelaşi timp, mediul economic din România. „Mediul de afaceri este revoltat, indignat. Lucrurile astea nu sunt de acum, ci de când e cu returnarea de TVA, care a devenit o sursă de îmbogăţire pentru băieţii deştepţi, care se pricep de minune la ilegalităţi. Asta este o tâlhărie şi o hoţie care se practică de ani buni. Este de neînţeles tehnica asta de băgare a capului în nisip. Ceea ce e şi mai grav, se constată ineficienţa ANAF, DIICOT, DNA, care sunt o ruşine de instituţii, legat de acest subiect. Acestea sunt şmenuri în care sunt incluşi factori politici de bază ai statului, nişte indivizi puternici. Toate acestea dau impresia unui stat mafiot. Persoane care au prejudiciat bugetul statului cu milioane de euro sunt în libertate, iar alţii care fură o găină sunt închişi. Ce stat de drept este ăsta? Ce exemple sunt pentru mediul de afaceri aceşti oameni? Mediul economic este corupt şi plin de hoţi mână în mână cu political", ne-a declarat Marian Filimon, preşedintele PIMM Galaţi.

Sprijiniţi de un anangajat al Finanţelor Galaţi

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală deţine informaţii potrivit cărora, o serie de firme au fost ajutate chiar de un angajat al Finanţelor Publice Galaţi. "Există indicii conform cărora, pentru disimularea caracterului ilicital unora dintre operaţiunile derulate, conducerile firmelor Realtroc SRL Tecuci şi Metalpet Comerţ SRL Chiajna au beneficiat de sprijinul unei persoane din cadrul DGFP Galaţi", spune ANAF în raport.

Conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect.

Totodată, SC Realtroc SRL Tecuci a înregistrat în contabilitate livrări în valoare de 139,2 milioane lei (din care 22, 2 milioane lei TVA), principalul client fiind SC Intercom PSC SRL Bucureşti, cu achiziţii de 121 milioane lei (din care 19,3 milioane lei TVA). "Alţi clienţi ai SC Realtroc SRL Tecuci au fost Randaco SRL - 9,6 milioane lei (din care 1,5 milioane lei TVA), Mobimod SA - 4,1 milioane lei (din care 655 de mii lei TVA), care în aceeaşi perioadă a înregistrat, în fals, achiziţii în cuantum de 17,6 milioane lei (din care 2,8 milioane lei TVA), rezultând o diferenţă de TVA în valoare de 2,2 milioane lei, dedusă în mod illicit de SC Mobimod SA. Dodali SRL Tecuci - 3,6 milioane (din care 582 mii lei TVA)", spune ANAF.

Achiziţii doar în acte

Acţiunile firmelor au continuat şi în anul 2010, în primul semestru, când Realtroc a înregistrat o singură achiziţie, în valoare de 13,1 milioane de lei, iar Mobimod a efectuat o serie de achiziţii fictive.

În raportul ANAF mai figurează şi Almontin SRL Galaţi, de la care SC Postramo SA Târgu Jiu a înregistrat în mai 2010, achiziţii fictive de utilaje, prejudiciind bugetul de stat cu peste 800.000 lei, prin deducerea ilegală de TVA, livrările nefiind înregistrate de Almontin, iar Postramo nedeţinând avize de însoţire a mărfii care să ateste transportul. "În aprilie 2010, Cătălin Chelu a cumpărat, prin intermediul directorului comercial al SC Postramo SA, pachetul de control (52%), al Asociaţiei Salariaţilor CPL, care deţine 62% din acţiunile Postramo, în timp ce asociaţii Almontin SRL Galaţi sunt interpuşi ai lui Cătălin Chelu", se arată în raportul întocmit de ANAF.

Activitatea SC Realtroc SRL, SC Metalpet Comerţ SRL şi SC Mobimod SA este coordonată efectiv de către Ionel Virgil Popa şi Lidia Ciucă. De asemenea, Daniel Donici - administratorul SC Dodali SRL deţine şi calitatea de cenzor al SC Mobimod SA, iar Anişoara Donici, mama acestuia, ţine evidenţa contabilă a SC Realtroc şi Mobimod, prin intermediul SC Nextlevel Consulting SRL Tecuci.

ANAF a dispus verificări la Galaţi

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi face verificări la toate societăţile comerciale menţionate în raportul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, urmând ca până la data de 30 iunie să întocmească un raport care va ajunge la Bucureşti. "Pot spune doar că în acest moment se lucrează şi se fac verificări la mai multe societăţi şi furnizorii acestora, urmând ca la sfârşitul lunii iunie să fie întocmit un raport", ne-a declarat George Marinescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi.

adevarul.ro

Posted

Daca cineva isi inchipuie ca DGFP acorda fie si 1 leu restituire de TVA fara ca directorul general sa stie si sa aprobe, acela e un tampit. De ce tre` sa stai vezi de unde si pana unde au fugit nu stiu ce bani sau bunuri, cand e clar ca vaca faptul ca Onica&Domniteanu&Mirica stiu exact ruta pe care au luat-o adevarata 'marfa' si fondurile implicate in combinatie, iar un procent de minim 25% au sarit direct in conturile lor si de-acolo mai departe catre Mircea Toader/Necula si restul sustinatorilor din planul local. Chiar reprezinta o noutate faptul ca jegurile precum Mangalea, Necula sau Boghici s-au facut 'oameni de afaceri' in ani buni de zile din aceste practici..? Ca sa mai vorbim de nea` Afanase de la Camera de Conturi, care din `90 doarme in front, desigur, cu gentile pline la randul sau.

  • 4 weeks later...
Posted

Metode de evaziune fiscală recunoscute oficial

* Rambursări ilegale de TVA şi patroni „aurolaci” sau analfabeţi

La şedinţa Comisiei de Dialog Social, desfăşurată, ieri, la Prefectură, s-au spus pentru prima oară, în mod oficial, anumite lucruri despre care până acum s-a vorbit numai pe la colţuri: există un adevărat sistem de evaziune fiscală prin returnarea de TVA, construit pe lanţuri de firme-fantomă, conduse de persoane analfabete sau de oameni ai străzii, care, pentru câţiva bani sau un telefon mobil, semnează acte…

Iulia Garbari, director executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice – DGFP Galaţi (Activitatea de Inspecţie Fiscală), a prezentat ieri, în şedinţă, un raport privind situaţia rambursărilor de TVA solicitate de agenţii economici pe primele 5 luni ale acestui an. Situaţie cerută de prefectul Cosmin Păun după ce, în cadrul unei şedinţe anterioare, preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon, a cerut lămuriri, în scopul de „a ne clarifica dacă este real sau nu ce se vehiculează în presă, despre anumite firme care au primit rambursări de TVA în valoare de 20 de milioane de euro, fără să aibă dreptul legal”. Garbari a prezentat datele cerute: pe primele 5 luni, suma solicitată ca rambursare de TVA a fost de 43.022.358 de lei, din care s-a respins 3 la sută, respectiv 1.281.895 lei, în timp ce „TVA pentru care s-a dat drept de rambursare - 41.740.463 lei”.

Cum să înşeli statul şi să ţi se piardă urma?

Fără ocolişuri, Iulia Garbari a enumerat mai multe modalităţi de sustragere de la plata TVA: „Se deduce TVA pentru operaţiuni care nu au legătură cu activităţi economice, lipseşte originalul facturii fiscale, sau se face înregistrarea eronată pe baza unor facturi emise de contribuabili radiaţi sau inactivi; înregistrarea dublă a facturilor (găsim aceleaşi facturi în luni diferite), o parte din agenţii economici nu evidenţiază/declară achiziţiile intracomunitare, astfel încât vânzarea se face pe teritoriul României, omiţându-se colectarea TVA care trebuie să se întoarcă la bugetul statului. Dacă se evidenţiază aceste achiziţii, marfa se valorifică rapid, fără facturi de livrare şi suspect de repede se înstrăinează acţiunile şi părţile sociale şi se face cesiune, de regulă către oameni ai străzi. Achiziţiile intracomunitare derulate de un agent economic se desfăşoară şi prin intermediul firmelor de tip-fantomă care, de obicei, au administratori uneori neştiutori de carte şi care, pentru 2-300 de lei şi un telefon mobil, semnează nişte acte. Imediat după înfiinţare, deşi nu ating plafonul cerut de lege de 100.000 de euro pentru a te înregistra ca plătitor de TVA, insistă şi se înscriu ca atare tocmai pentru a frauda bugetul de stat pe linie de TVA.

O altă metodă - nedeclararea de vânzări, neevidenţierea lor în contabilitate, vedem că apar în balanţele agenţilor economici stocuri doar scriptic, iar la verificare ele nu există. Pentru asigurarea fluxurilor financiare pentru desfăşurarea activităţii, aceşti bani care, de fapt, reprezintă venituri nedeclarate, apar în diferite conturi – 451, aport asociaţi, zeci de miliarde aduse de asociaţi pentru activităţi care merg pe pierdere, fără a se şti de unde provin banii. Astfel ajung să se formeze lanţuri de fraudă la TVA”.

Când se finalizează anchetele?

Preşedintele PIMM Galaţi, Marian Filimon, a revenit la problema ridicată şi la şedinţa trecută: ce se întâmplă în cazul mai multor firme din Galaţi suspectate că au primit, ilegal, rambursări de TVA de 20 de milioane de euro? „Anchetele trenează, nu aflăm nimic, iar această situaţie este toxică pentru mediul de afaceri, îngrijorat de această incertitudine”.

Inspectorul Iulia Garbari i-a răspuns lui Filimon, spunând că „o parte din semnalele din presă sunt reale”, că deja DNA cercetează cazurile ca infracţionalitate organizată şi că şi DGFP Galaţi acţionează de peste o lună în acest sens. Potrivit Iuliei Garbari, reţeaua nu se limitează doar la Galaţi, ci şi în alte judeţe din ţară, Braşov, Hunedoara, Ilfov, iar în momentul în care ancheta se va finaliza, se vor face publice rezultatele „prin conturile acestor firme s-au tranzacţionat sume importante de bani şi n-aş vrea să mă hazardez totuşi, dar spun că poate vin să facă o spălare de bani. Să urmărim şi circuitul financiar şi atunci să stabilim întreaga realitate”.

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Anchetă ANAF îngreunată de afacerişti la Galaţi. Mai mulţi patroni sunt de negăsit

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a prelungit termenul până la care Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi trebuie să întocmească raportul privind rambursările ilegale de TVA descoperite de ANAF.

Măsura vine după ce cercetarea oamenilor de afaceri este îngreunată din cauză că mulţi dintre aceştia nu mai sunt de găsit.

În ancheta derulată de către inspectorii fiscali au mai fost angrenaţi procurori şi poliţişti.

adevarul.ro

  • 2 months later...
Posted

Waw...oau...uoau...si asta mai este liber, in continuare? Adica, se stie dar nu se aresteaza...apoi, pana se urnesc mecanismele justitiei, care mecanisme sunt direct proportionale cu valoarea sau functia infractorului...ete, exemplu: un nene a fost prins cu doua apometre si trei robineti si a fost arestat imediat. Astalalt da tunuri peste tunuri si isi vede linistit de tunuri si in momentul acesta, cand eu postez :)) si nu-l salta nimeni...de fapt, o sa mai dea vreo cateva tunuri pana va fi arestat, eliberat si judecat in libertate, scapat cu plata datoriilor/daunelor reduse la 1/4, putand astfel sa dea tunuri peste tunuri in continuare :))

  • 3 months later...
Posted

Evaziune de 20 milioane euro din afaceri cu mobilă

Inspectorii de la Finanţe au în lucru unul din cele mai ample cazuri de evaziune fiscală, în care prin tranzacţii fictive au fost obţinute returnări ilegale de TVA estimate la aproximativ 20 de milioane de euro. Cartierul general al evaziunii a fost la fabrica de mobilă Mobimod SA Tecuci. La fosta fabrică de stat sunt acţionari Supratec SRL Tecuci (85,2%), SIF Banat-Crişana (7,9%), controversaţii oameni de afaceri Cătălin Chelu (0,7%) şi Cornel Mangalea (0,5%), „cuponarii" deţinând 5,5%. Administratorii Mobimod sunt Luciano Tudor (vicepreşedinte PSD Galaţi) şi Cristina Antohe. Pentru că firma a intrat în insolvenţă, a fost numit şi un administrator judiciar, Caragea CM IPURL. Inspectorii de la Direcţia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală din cadrul ANAF Bucureşti au descoperit tranzacţiile fictive şi în martie, ANAF a cerut direcţiilor de finanţe din mai multe judeţe, printre care şi DGFP Galaţi, verificarea tuturor tranzacţiilor în care erau implicate firmele respective. Din cauza numărului foarte mare de documente care trebuie controlate, verificările s-au prelungit, dar acum se apropie de final.

Tranzacţii cu mobilă nefabricată

Cazul a pornit de la o tranzacţie fictivă de materii prime pentru fabricarea mobilei în valoare de 15,6 milioane lei, în urma căreia Mobimod a obţinut o rambursare de TVA de 2,1 milioane. În septembrie 2009, mărfurile fuseseră achiziţionate de la Randaco SRL Braşov, care le „cumpărase" în urma unor tranzacţii fictive în cascadă între firme din Cluj, Jucu şi Braşov. Ulterior, Mobimod s-a în-registrat cu o livrare de mobilă tot către Randaco SRL Braşov, în valoare de 14,24 milioane lei, din care 2,27 milioane TVA. A fost tot o livrare fictivă, fapt confirmat de un raport al Gărzii Financiare: „Din analiza înregistrărilor succesive de materie primă pe lanţul Clau&Cocoi SRL Cluj - General Cons SRL Jucu - Fifidal SRL Braşov - Randaco SRL Braşov către Mobimod SA Tecuci, identificate de către comisarii Gărzii Financiare Galaţi, în urma controalelor prin încrucişare, se deduce că toate operaţiunile înregistrate de către Mobimod SA, privind achiziţia de materii prime necesare producţiei de mobilă, presupusa producţie înscrisă în rapoartele de producţie aferente lunii iulie 2009 şi ulterior livrările de mobilă facturate către Randaco SRL Braşov, s-au demonstrat a fi fictive".

Tranzacţii fictive, cu utilaje modernizate pe hârtie

Mobimod Tecuci şi Randaco SRL Braşov făceau evaziune de câţiva ani, prin tranzacţii fictive cu utilaje SH supraevaluate prin „modernizări" pe hârtie. În 2004-2006, Mobimod a cumpărat de la Sabino Management SRL Bragadiru, Romtech International SRL Timişoara şi Supratec SRL Tecuci, 3 utilaje, în valoare de 573.000 lei. Mobimod a încheiat cu Randaco un contract de modernizare de 8,8 milioane de lei, din care 1,4 milioane lei TVA, după care a vândut utilajele la SC Consecom SRL Braşov, cu 9,3 milioane de lei, din care 1,48 milioane TVA-ul dedus de Consecom.

În 2009, 27 de utilaje ale Mobimod, de 1,5 milioane lei au fost supraevaluate de 51 de ori, la 77,5 milioane. Mobimod a încheiat cu Creative Platinum Finance SRL Dragomireşti Vale contractul de „modernizare" nr.3/27.11.2009, de 51,4 milioane lei şi Intercom PSC SRL Bucureşti contractul nr. 1/14.11.2009, de 26,2 milioane lei. Apoi, Mobimod a vândut cele 27 de utilaje cu 77,5 milioane, din care 12,4 milioane TVA, firmei General Stein Construct SRL Chitila. Mobimod nu a încasat factura, dând posibilitatea firmei din Chitila să încaseze rambursarea de TVA. După ce a depus cererea de încasare a TVA-ului de 12,4 milioane, firma din Chitila a retras cererea şi a vândut cele 27 de utilaje cu 60 milioane lei firmei Acord Financial Trading Exim SRL din Dragomireşti Vale. General Stein Construct SRL Chitila a încasat TVA-ul pentru diferenţa de preţ de 17,5 milioane.

Potrivit ANAF, la 30.09.2010, General Stein Construct SRL Chitila datora la bugetul de stat 95,8 milioane lei, adică 24 milioane euro.

Inspectorii ANAF au descoperit foarte multe tranzacţii ilegale efectuate de firmele din caracatiţă, în valoare de sute de milioane lei. Un exemplu: Metal Pet Chiajna a înregistrat către Realtroc livrări în valoare totală de 167 milioane lei, dintre care 26,7 lei TVA. La rândul său, Realtroc SRL Tecuci a înregistrat livrările către Beta Total Infinity SRL Măgurele (13,3 milioane - 2,1 milioane TVA), Intercom PSC SRL Bucureşti (7,7 milioane - 1,2 milioane TVA), Rafael Grup SRL Bucureşti (2 milioane - 1,1 milioane TVA) şi General Stein Construct SRL Chitila (7,1 milioane - 1,1 milioane TVA). În 2010, locul lui Realtroc a fost luat de Mobimod, care a „cumpărat" fictiv de la Intercom PSC SRL Bucureşti mărfuri de 6,5 milioane lei, din care 1 milion TVA, pe care la fel de fictiv le-a livrat aceleiaşi General Stein Construct SRL Chitila, la valoarea de 6,2 milioane, din care 1 milion TVA.

romanialibera.ro

  • 2 months later...
Posted

Returnările ilegale de TVA, la verificat!

Paul Florea a cerut Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi să îi prezinte o situaţie a tuturor firmelor gălăţene susceptibile că au beneficiat, în mod ilegal, de returnări de TVA. "La întâlnirea de la Odorheiu Secuiesc, premierul României a vorbit despre necesitatea implicării prefecţilor în combaterea muncii la negru şi a evaziunii fiscale inclusiv prin returnare ilegală de TVA", a declarat Paul Florea.

Acesta a nominalizat firma Mobimod Tecuci, despre care a spus că are informaţii potrivit cărora ar fi beneficiat de returnări de 20 de milioane de euro. "Din acest motiv Prefectura a sesizat Parchetul în urmă cu şase luni, dar nu am mai primit nici o informaţie de atunci", a mai spus prefectul, care a precizat că deţine informaţii şi cu privire la alte firme suspectate că au primit, pe nemeritate, returnări de TVA, dar că încă nu ştie dacă poate sau nu să le facă publice numele. Prefectul nu a lămurit dacă este sau nu în regulă ca administratorul firmei tecucene, Luciano Tudor, să conducă firma SC Drumuri şi Poduri Galaţi, al cărei administrator majoritar este CJ Galaţi.

viata-libera.ro

Posted

Urmările unei evaziuni de 20 de milioane de euro

Prefectura Galaţi a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, cerând anchetarea Cazului „Mobimod", prezentat de „România liberă" la începutul lunii ianuarie şi în care statul a fost păgubit cu 20 milioane euro prin returnările de TVA aferente unor tranzacţii fictive cu mobilă care nu fusese fabricată, materii prime şi utilaje second-hand pentru industria mobilei. Prefectul Paul Florea a declarat că a luat decizia de a se adresa Parchetului după ce cazul i-a fost semnalat în cadrul Comisiei de Dialog Social de preşedintele filialei locale a Patronatului IMM, Marian Filimon, iar un raport al DGFP Galaţi i-a confirmat amploarea cazului de evaziune fiscală.

„Am cerut informaţii la Finanţe şi am primit un raport. Cei de la Finanţe au apreciat că a fost returnare ilegală de TVA, motiv pentru care am sesizat organele de urmărire penală ca să efectueze cercetări", ne-a declarat Paul Florea. Prefectul Galaţiului a adăugat că va acorda o mai mare atenţie combaterii evaziunii fiscale, care e una din priorităţile activităţii instituţiei pe care o conduce: „La întâlnirea de la Odorheiu Secuiesc, primul ministru Răzvan Ungureanu a vorbit despre necesitatea implicării prefecţilor în combaterea muncii la negru şi a evaziunii fiscale, inclusiv prin returnare ilegală de TVA".

Procentual, 50% din evaziunea fiscală e produsă prin munca la negru, restul de 50% fiind constituit din alte trei categorii de evaziune, contrabanda cu ţigări, alcool şi carburanţi, returnările de TVA şi neplata impozitelor. Prefectul a cerut DGFP să îi prezinte o situaţie a tuturor firmelor gălăţene care beneficiază de returnări de TVA. „Am cerut Finanţelor Publice să ne dea lista tuturor returnărilor de TVA, pentru a vedea dacă este o repetabilitate acolo, pentru că că cei care practică astfel de ilegalităţi sunt un cerc restrâns", a mai precizat prefectul Florea.

Protagonistul evaziunii, protejat de liderii USL

Unul dintre principalii protagonişti ai cazului de evaziune de 20 milioane euro, administratorul fabricii de mobilă Mobimod SA Tecuci, Luciano Tudor, este vicepreşedinte al PSD Galaţi şi este protejatul senatorului PSD Gheorghe Saghian şi a preşedintelui PSD Galaţi, Dan Nica. Graţie acestei protecţii el este în prezent director al societăţii Drumuri şi Poduri SA, regie a Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi. Prefectura nu poate cere demiterea sa, pentru că Luciano Tudor nu este funcţionar public, ci doar director al unei societăţi comerciale. Demiterea sa ar mai putea fi efectuată de către plenul CJ, dar majoritatea PSD, PNL şi PC nu vota o astfel de măsură. Aşa că în pofida implicării sale într-un caz de evaziune fiscală de 20 de milioane de euro, Luciano Tudor rămâne în continuare pe funcţia sa de execuţie bugetară.

romanialibera.ro

Posted

Morişca rambursărilor ilegale de TVA - Cazul Mobimod zguduie Finanţele gălăţene

* Mai mulţi agenţi economici sunt acuzaţi că au prejudiciat bugetul de stat „cu sume importante” * Rolul principal revinde, potrivit inspectorilor fiscali, administratorului Mobimod, Luciano Tudor * Acesta susţine că are toate actele în regulă * De la DGFP Galaţi la Parchet, dosare pentru fraude fiscale, dar şi pentru dovedirea unor complicităţi din interiorul Finanţelor gălăţene *

Prefectul Galaţiului, Paul Florea, şi-a început cariera în materie de combatere a evaziunii fiscale prin aducerea în atenţia publică a cazului societăţii tecucene Mobimod, unde acţionar majoritar este actualului director de la Drumuri şi Poduri, Luciano Tudor, dar de care nu sunt cu totul străini nici controversaţii oameni de afaceri Cătălin Chelu şi Corneliu Mangalea. Numai că, deşi prefectul a pomenit în declaraţiile sale de returnări ilegale de TVA de vreo 20 milioane de euro şi de o sesizare pe care Prefectura ar fi făcut-o acum vreo şase luni la Parchet, firul evenimentelor duce mai degrabă în curtea ANAF şi a DGFP Galaţi şi la alt fel de socoteli.

Verificări încrucişate

Cazul Mobimod este unul care a făcut vâlvă la nivelul administraţiei fiscale, mai ales după ce, în martie 2011, printr-o adresă a Direcţiei Generale Coordonare Fiscală - ANAF s-a dat startul unor controale încrucişate, nu numai la Galaţi, ci şi în alte judeţe. „Din datele pe care le deţinem, începând cu 2009, reprezentanţi ai mai multor agenţi economici autohtoni au prejudiciat bugetul de stat cu sume importante, prin derularea de tranzacţii comerciale în cadrul cărora nu au achitat TVA aferentă, au procedat la deducerea ilicită a acesteia ori au beneficiat de rambursarea respectivei taxe în mod necuvenit”, se arăta în adresa cu pricina (nr.863858/16.03.2011).

Alături de Mobimod erau vehiculate numele a încă două firme din Tecuci - Dodali SRL şi Realtroc SRL, dar şi o serie de firme din Ilfov, Bucureşti, Braşov, Cluj, Gorj. În adresa ANAF se arată, de exemplu, că Mobimod „a obţinut o rambursare de TVA în sumă de 2,1 milioane lei, în baza unei achiziţii de marfă despre care există suspiciunea că a fost realizată doar fictiv, în valoare de 15,7 milioane de lei (din care 2,5 milioane de lei TVA), de la Randaco SRL Braşov”. Potrivit datelor ANAF de la acea vreme, marfa s-ar fi plimbat anterior printre mai multe firme din ţară, iar după ce Mobimod şi-a încasat TVA-ul, marfa s-ar fi întors tot la Randaco Braşov. Potrivit inspectorilor fiscali, Mobimod ar mai fi „modernizat” pe hârtie o serie de utilaje pentru a le creşte artificial valoarea şi pentru a permite prin tranzacţii succesive noi rambursări sau deduceri de TVA.

Un exemplu: „Pentru creşterea artificială a valorii celor trei utilaje, Mobimod a încheiat cu Randaco SRL Brasov contractul de modernizare al acestora nr.28/20.10.2009, în valoare de 8,8 milioane lei (din care 1.4 milioane de lei TVA). Ulterior, Mobimod a vândut utilajele respective către SC Consecom Braşov, la preţul de 9,3 milioane lei (din care 1,48 milioane lei TVA), operaţiune cu efecte fiscale inclusiv prin deducerea, de către aceasta din urmă, a TVA aferentă”.

În adresa ANAF se mai arată că prin Realtroc Tecuci s-au derulat achiziţii şi livrări fictive de mărfuri prin care firmele implicate (Creative Platinum Finance – Ilfov, Metalpet Comerţ Chiajna, Supratec Tecuci, General Stein Construct, Randaco, Acord Financial Trading Exim SRL etc.) şi-au dedus o serie de taxe. Dincolo de aceste fapte, în adresa ANAF se mai precizează un lucru foarte grav: „Există indicii conform cărora, pentru disimularea caracterului ilicit al unora dintre operaţiunile derulate, conducerile firmelor Realtroc Tecuci şi Metalpet Comerţ Chiajna au beneficiat de sprijinul unei persoane din cadrul DGFP Galaţi”!

„La suma asta, ori în Tahiti ori ridicat…”

De partea cealaltă, Luciano Tudor are propria sa versiune a poveştii. El ne-a declarat că a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al Mobimod de la AVAS, în 2004, în perioada în care fosta fabrică de mobilă tecuceană era înglodată în datorii de peste 41 miliarde de lei vechi, nu mai avea decât trei angajaţi, iar toate utilajele erau vândute sau distruse.

„În 2004 - 2005 am achitat datoriile şi am făcut investiţii de peste două milioane de euro pentru a o pune pe picioare. Am început exporturile în Italia, Germania, Franţa şi Coreea de Sud. Am ajuns la 140 de salariaţi, în 2007 aveam o cifră de afaceri de 1,2 - 1,3 milioane de euro numai din export de mobilă. În 2007, 2008, 2009 am fost locul întâi în producţia mobilei la IMM-uri în România!”, ne-a declarat Luciano Tudor. Acesta a explicat că, după izbucnirea crizei, în 2009 s-a prăbuşit aproape tot portofoliul de comenzi, situaţie în care firma a încercat să se orienteze spre piaţa internă.

Pentru că avea greutăţi financiare, Mobimod a solicitat o rambursare de TVA de aproximativ 400.000 euro prima de după revenirea în activitate. „Am făcut cererea, s-au verificat furnizorii, s-au verificat furnizorii furnizorilor, s-a verificat unde am exportat, cui am exportat, totul a fost în regulă. După şase luni de control ne-au dat 400.000 euro. I-am luat, după care aproape tot s-a dus pe bănci, salarii, furnizori. După doi ani, în 2010, a venit un control care avea altă tematică, prin care se verifica dacă Mobimod a avut relaţii cu anumite firme. Noi n-am avut probleme, dar au găsit la nivelul furnizorilor furnizorilor o neregulă şi pentru că eu eram la capăt au zis că, până se clarifică problema se face la mine reţinerea de TVA. Au pus sechestru asigurator pe valoarea asta, noi am contestat, s-a suspendat măsura, iar acum se află iar în verificări.

Asta este singura rambursare de TVA. Cum s-a ajuns de aici la 20 milioane de euro, nu ştiu. Dar dacă ar fi fost astfel de ilegalităţi aş fi fost ori în Tahiti, ori veneau şi mă ridicau…”, spune Luciano Tudor. În ceea ce priveşte modernizarea utilajelor, în fapt ar fi vorba de o încercare ratată de a vinde una dintre halele de producţiei unei firme cu participare israeliană. „Noi am crescut valoarea utilajelor, pentru că noi le-am pus motoare, parte electronică, ce-am avut au fost doar carcase. Apoi, noi puteam să vindem cu cât doream. Dar s-a reziliat acel contract pentru că firma în cauză nu a făcut plata la care s-a angajat”, susţine Luciano. Acesta a precizat că nu l-a întâlnit niciodată pe Cătălin Chelu, care deţine 0,76 la sută din acţiunile Mobimod, în timp ce pe Corneliu Mangalea, ce deţine prin SC Metal 0,5 la sută din acţiuni, l-a întâlnit o singură dată, într-un context ce nu avea nici o legătură cu fabrica de la Tecuci.

Ancheta, în „terenul” procurorilor

DGFP Galaţi a încheiat încă din octombrie 2011 verificările privind cazul Mobimod şi al celorlalte firme amintite în adresa ANAF. Am solicitat şi noi să ni se comunice rezultatul acestor verificări, dar reprezentanţii DGFP Galaţi ne-au comunicat că, potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală, nu pot face acest lucru.

Pe de altă parte, în adresa de răspuns din partea DGFP Galaţi se arată: „Aspectele de natura săvârşirii de fapte penale ce fac obiectul cauzei au fost transmise pentru continuarea anchetei, conform competenţelor legale ce revin, organelor de cercetare penală (Parchetele de pe lângă Judecătoria Tecuci şi Galaţi, de pe lângă Tribunalul Galati) inclusiv în ceea ce priveşte posibila implicare a unor persoane din cadrul DGFP Galaţi în sprijinirea unor operaţiuni ilicite”. Surse judiciare ne-au confirmat şi ele existenţa acestor dosare.

Mai mult, am aflat că, strict în cazul Mobimod, se fac cercetări privind un prejudiciu de aproximativ 2,1 milioane de lei, în timp ce, la nivelul tuturor celor trei firme din Tecuci, prejudiciul s-ar cifra la aproximativ 10 milioane de lei, reprezentând nu numai rambursări de TVA, cât şi alte aspecte ce ţin de plata taxelor şi impozitelor.

viata-libera.ro

Posted

Da de unde moas`ta pe gheata ai avut tu 3 milioane de euro in 2004 pentru a achita datorii si a face investitii, nene Tudor Lucica?

  • 9 months later...
Posted

Tranzacţii cu mobilă nefabricată şi cu utilaje modernizate doar pe hârtie.Evaziune-record - statul s-a ales cu praful de pe tobă

În urma celui mai mare caz de evaziune fiscală înregistrat în ultimii ani la Galaţi, în care statul a fost păgubit cu 20 de milioane de euro, nu au rămas decât încercările unei firme de lichidare judiciară de a vinde câteva hale de care nu prea pare nimeni interesat.

În martie 2011, ANAF a declanşat o amplă anchetă în cazul unei caracatiţe de firme care au păgubit statul cu 20 de milioane de euro, prin încasarea TVA aferente unor tranzacţii fictive. Principala firmă prin care au fost derulate tranzacţiile este fabrica de mobilă Mobimod SA Tecuci. Lichidatorul judiciar a scos la vânzare, de mai multe ori, sediul administrativ, halele şi utilajele fostei fabrici de mobilă, dar nu a găsit nici un cumpărător. Dacă pentru hala de producţie cu suprafaţa de 4.686 mp ceruse iniţial 781.110 lei, acum, la licitaţia de pe 15 ianuarie, lichidatorul a scăzut preţul la 694.320 lei.

Nici echipamentele, în valoare totală de 96.858 lei, nu au interesat pe nimeni. Cazul este anchetat de parchet, dar cum cercetarea zecilor sau sutelor de tranzacţii fictive ia timp, probabil că rezultatele nu vor apărea prea curând. Statul nu are nici o şansă să recupereze pagubele de 20 de milioane de euro.

Comerţ cu mobilă nefabricată

Tranzacţiile fictive au fost descoperite de inspectorii de la Direcţia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală din cadrul ANAF Bucureşti, care au observat, din 2009, acţiunile concertate ale unei grupări de administratori de firme care derulau tranzacţii fictive pentru care procedau la deducerea ilegală a TVA. În septembrie 2009, Mobimod SA Tecuci a obţinut o rambursare de TVA în valoare de 2,1 milioane lei, în urma unei achiziţii fictive de materii prime pentru producţia de mobilă, în valoare de 15,7 milioane lei. Marfa fusese trecută prin mai multe firme, Clau & Cocoi SRL Cluj, General Cons SRL din Jucu, Fifidal SRL Braşov şi Randaco SRL Braşov. Valoarea era de 15,6 milioane lei, din care 2,49 milioane TVA.

Randaco SRL a livrat materia primă la Mobimod SA Tecuci, care apoi s-a înregistrat cu o livrare de mobilă către Randaco SRL, în valoare de 14,24 milioane lei, din care 2,27 milioane TVA. A fost o livrare fictivă, pentru care nu există documente, fapt confirmat de un raport al Gărzii Financiare: „Din analiza înregistrărilor succesive de materie primă pe lanţul Clau & Cocoi SRL - General Cons SRL - Fifidal SRL - Randaco SRL către Mobimod SA Tecuci, identificate de către comisarii Gărzii Financiare Galaţi, în urma controalelor prin încrucişare, se deduce că toate operaţiunile înregistrate de către Mobimod SA, privind achiziţia de materii prime necesare producţiei de mobilă, presupusa producţie înscrisă în rapoartele de producţie aferente lunii iulie 2009 şi ulterior livrările de mobilă facturate către Randaco SRL Braşov, s-au demonstrat a fi fictive".

Tranzacţii fictive cu utilaje

Caracatiţa returnărilor ilegale de TVA a inclus şi tranzacţii fictive cu utilaje „modernizate" la fel de fictiv. În 2004-2006, Mobimod SA a cumpărat 3 utilaje în valoare de 573.000 lei, de la Sabino Management SRL Bragadiru, Romtech International SRL Timişoara şi Supratec SRL Tecuci, firmă ce deţine 85% din acţiunile Mobimod.

Cele 3 utilaje au fost supraevaluate în complicitate cu Randaco SRL. Pentru creşterea artificială a valorii utilajelor, Mobimod a încheiat cu Randaco un contract de modernizare a utilajelor, în valoare de 8,8 milioane de lei, din care 1,4 milioane lei TVA. Apoi, Mobimod a vândut utilajele la SC Consecom SRL Braşov, la preţul de 9,3 milioane de lei, din care 1,48 milioane TVA, ceea ce a permis deducerea TVA  de către Consecom SRL Braşov.

Printr-o operaţiune similară, la sfârşitul lui 2009, 27 de utilaje ale Mobimod, în valoare de 1,5 milioane au fost supraevaluate la o valoare de 51 de ori mai mare, de 77,5 milioane lei.

Mobimod a încheiat cu Creative Platinum Finance SRL Dragomireşti Vale contractul de „modernizare" nr 3/27.11.2009, în valoare de 51,4 milioane lei şi Intercom PSC SRL Bucureşti contractul nr 1/14.11.2009, în valoare de 26, 2 milioane lei, din care 4,2 milioane lei TVA. Apoi, Mobimod a vândut cele 27 de utilaje, la valoarea supraevaluată de 77,5 milioane leicu TVA de 12,4 milioane lei, firmei General Stein Construct SRL Chitila. Mobimod nu a încasat contravaloarea facturii creând posibilitatea firmei din Chitila să încaseze rambursarea de TVA.  

romanialibera.ro

  • 3 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.