Jump to content

Vie nouă pe banii statului


Recommended Posts

Posted

Vie nouă pe banii statului

* Proprietarii de vii pot să primească până la 14.325 de euro pentru fiecare hectar de vie nobilă plantată [ În 2007, în judeţ au fost plantate prin acest program 220 ha de vie, valoarea subvenţiei fiind de aproape trei milioane de euro

Proprietarii de vii trebuie să ştie că pot beneficia de un sprijin consistent din partea statului (care decontează fondurile de la UE) pentru programul de reconversie/restructurare a plantaţiilor viticole. Mai pe înţelesul tuturor, statul dă bani pentru plantare de vie nobilă ‑ fie pe un teren nou, fie în locul unei vii nobile defrişate ‑ şi pentru modernizarea viilor deja existente. Dar să le luăm pe rând.

Scoţi via şi pui alta ‑ primeşti 14.325 euro!

Din capul locului trebuie să spunem că de acest program pot beneficia persoanele fizice sau juridice care au vii în proprietate, cu condiţia ca suprafaţa să fie de minimum 0,3 ha şi să fie înscrisă la Registrul Agricol. Există trei categorii de cheltuieli care se decontează:

- Proiectare, cartare, fertilizare şi pregătirea terenului - 2626 euro/ha pentru plantare pe un teren liber sau 3000 de euro/ha, dacă se defrişează o vie şi apoi se plantează.

- Cumpărarea de viţe - 5025 euro/ha pentru viţe standard sau 5775 euro/ha pentru viţe certificate (la noi în judeţ, viţele se pot cumpăra de la Staţiunea de Cercetări de la Târgu Bujor).

- Instalarea sistemului de susţinere (tutori, spalieri, sârmă - obligatoriu noi, cumpărate cu factură) - 3750 euro/ha.

- Acoperirea pierderilor de producţie (numai în cazul când se defrişează o vie) - 1800 euro/ha.

Suma maximă ce se poate obţine este 14.325 euro/ha, iar cea minimă de 11.400 euro/ha.

Este finanţată şi modernizarea plantaţiilor, cu condiţia ca acestea să nu fie ieşite din ciclul normat de producţie. În acest caz, suma este alocată după cum urmează: 3975 euro/ha pentru proiectare, înlocuire/instalare sistem de susţinere, conducere şi palisaj; 1500 euro/ha pentru modificarea distanţei dintre rânduri în vederea mecanizării); 2025 euro/ha pentru modernizarea formei de conducere prin trecerea de la cultura joasă la cea înaltă; 1200 euro/ha indemnizaţie pentru pierderile de venituri.

În 2007 au fost doar opt solicitanţi...

Din motive greu de desluşit (poate lipsă de informare, poate altceva...) în 2007 au beneficiat de acest program la Galaţi doar opt persoane. Iată‑le: Vinton SRL Umbrăreşti (149,7 ha, 2,08 milioane euro), Navcom SRL Matca (10 ha, 121.500 euro), Bobocom SRL Nicoreşti (24 ha, 295 mii euro), Diplomatic SRL Nicoreşti (7,68 ha, 102.600 euro), PF Popa Radu Nicoreşti (10 ha, 121.500 euro), SCVDVV Bujoru (12,79 ha, 183 mii euro), PF Prisecaru Ionuţ Tg Bujor (5 ha, 19.875 euro) şi PF Popa Gabriel Tuluceşti (0,61 ha, 4392 euro). Suprafaţa totală a fost de 220 ha, iar suma de 2,93 milioane de euro.

Cine vă ajută

Doritorii pot obţine informaţii suplimentare de la Viorica Sebeşteanu, şef serviciu Inspecţii la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi (strada Domnească colţ cu Basarabiei), loc unde şi începe procedura. Se face un dosar, o cercetare în teren, iar dacă solicitantul se încadrează, dosarul este înaintat la APIA, care face plata pe măsură ce se realizează lucrările.

Deocamdată, fondurile pentru anul 2008 nu au fost alocate, dar se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple din zi în zi. De aceea, dacă doriţi să modernizaţi via nobilă pe care o aveţi, să plantaţi o vie sau să o înlocuiţi pe cea bătrână cu una nouă, e bine să mergeţi urgent la instituţia menţionată pentru a vi se explica ce aveţi de făcut pentru a obţine subvenţia. Succes!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23442

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.