Jump to content

Primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin


 Share

Recommended Posts

Primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin

Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin a fost adoptată marţi de Camera Deputaţilor, care este forul decizional, cu 174 de voturi "pentru", 110 voturi "împotrivă" şi 3 abţineri. Potrivit legii adoptate, primarii vor fi aleşi într-un tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj.

Deputatul PNL Mihăiţă Calimente a declarat, după vot, că acest proiect este nedemocratic pentru că o minoritate poate să-şi impună opinia, favorizează cumpărarea de voturi, iar autoritatea se diminuează.

Reprezentanţii opoziţiei au criticat şi luni, la dezbaterea pe articole, acest proiect de lege semnat de mai mulţi parlamentari PDL şi PSD şi au precizat că vor vota împotrivă. Victor Paul Dobre (PNL) a arătat că proiectul reprezintă "încă un pas de îndepărtare de la valorile democratice", "o eroare" şi "o delegitimare a celor aleşi în funcţia de primar". Aura Vasile (PSD) a spus că, dacă vor fi aleşi primarii într-un tur, vor exista primari care au obţinut 12-14%.

În replică, liderul grupului PDL, Mircea Toader, a arătat că PDL susţine proiectul deoarece şi primarii trebuie aleşi din primul tur, la fel ca preşedinţii Consiliilor Judeţene.

Camera Deputaţilor este forul decizional în legătură cu acest proiect, Senatul l-a respins anterior.

Link to comment
Share on other sites

Primarul Galaţiului, la prima strigare

În vara lui 2008, în primul tur de scrutin, Dumitru Nicolae a obţinut 33.052 de voturi, Andrei Lişinschi 22.012 de voturi, iar Marius Stan 17.534 de voturi. Dacă legea pe care deputaţii au votat-o ieri, privind alegerea primarului din primul tur ar fi fost valabilă, atunci tot Nicolae ar fi fost edilul şef al Galaţiului, ales cu 35,48 la sută din opţiunile electoratului. Atunci, pe 1 iunie 2008, dintre cei 268.765 de gălăţeni aşteptaţi la urne, s-au prezentat doar 96.042, absenteismul fiind agravat de numărul mare de voturi nule.

Revenind în zilele noastre, dacă preşedintele României, Traian Băsescu, va spune „Da”, atunci în vara anului viitor ne vom alege primarul din primul tur de scrutin. Deputaţii au votat ieri proiectul de lege care prevede că „este declarat ales primarul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în primul tur de scrutin. În caz de balotaj se va organiza un al doilea tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur la care vor participa doar candidaţii care se află în această situaţie”. Dacă senatorii au respins actul normativ, deputaţii, care în acest caz constituie forul decizional, i-au dat girul. Legea nu mai aşteaptă decât promulgarea şefului statului.

Agreată de PDL, eliminarea celui de-al doilea tur de scrutin este criticată dur de PNL şi de PSD, care sunt supărate pe faptul că primarii ar putea fi aleşi cu 12-14 procente şi cred că funcţia cea mai importantă în comunităţile locale îşi pierde reprezentativitatea. Noi am încercat să aflăm ce părere au potenţialii candidaţi la Primăria Galaţiului de această perspectivă.

„Unde-i lege, nu-i tocmeală”

Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco, susţinut de social-democraţi drept candidat al USL la Primărie, consideră că unde-i lege nu-i tocmeală. „Dacă aceasta va fi legea, nu avem ce face. Tot atât de adevărat este că pentru un singur tur cheltuielile sunt mai mici, deci se va face o economie la buget. Nu cred că USL va avea o problemă în a câştiga alegerile locale, dar nu aş putea spune că nu va conta cine va fi candidatul. Matematic însă, USL nu are cum să piardă alegerile la Galaţi", ne-a declarat Ciumacenco. L-am întrebat ce reprezentativitate ar putea avea un primar ales cu 15-20 de procente şi ne-a răspuns că acest aspect ar trebui să îi preocupe pe parlamentarii care au votat legea.

„Avantajul va fi al celor cu resurse materiale”

Marius Stan, susţinut de PNL în cadrul USL, este mai rezervat şi priveşte cu scepticism noutatea electorală: „Nu constituie un avantaj pentru noi eliminarea celui de-al doilea tur de scrutin. În condiţiile unui absenteism la urne, avantajul va fi de partea celor care deţin resurse materiale pentru a-i convinge pe oameni să voteze”, ne-a spus Marius Stan, reamintind de cazurile numeroase, dar nedovedite, de mită electorală de la alegerile trecute. „Dacă ar fi fost cuprinsă în lege şi obligaţia de a veni la vot era corectă alegerea primarului din primul tur. Oricum, nici în condiţiile anterioare primarul nu avea reprezentativitate, fiind ales de 30-40 la sută din populaţie. Deci mai bine de jumătate din populaţie nu îl vota. E greu de estimat ce şanse are USL. Eu nu mă autoevaluez, las oamenii care îmi cunosc munca să mă judece”, a spus liberalul.

Candidatul susţinut de PC, Eugen Durbacă, nu a putut fi contactat.

„Sunt excluse negocierea şi trocul politic”

Senatorul PDL Marius Necula nu şi-a ascuns niciodată interesul pentru candidatura la Primărie. După cum ne-a declarat, a susţinut proiectul de lege privind alegerea primarului din primul tur: „Dacă preşedintele o promulgă, primarii vor fi aleşi din primul tur. Acest proiect de lege a fost susţinut şi de parlamentarii PSD. Din nefericire, ulterior, pentru că proiectul dezavantaja PNL, liberalii şi-au impus punctul de vedere în USL şi PSD s-a repliat, votând împotrivă. Eu cred că alegând primarul din primul tur începem să gândim coerent în administraţie. Preşedintele Consiliului Judeţului, consilierii locali şi judeţeni, parlamentarii sunt aleşi din primul tur. De ce să fie ales primarul în două tururi? Ori schimbam tot, ori schimbam singura funcţie aleasă cu două tururi. Poate că ar trebui să ne gândim şi la alegerea preşedintelui din primul tur”, a spus Marius Necula.

Cât despre faptul că primarul ar fi ales cu câteva procente, deci de o minoritate, senatorul spune că întotdeauna la alegeri se prezintă populaţia activă electoral şi că erau şi cetăţeni care preferau să meargă la vot direct în turul al doilea. „Prin eliminarea celui de-al doilea tur, este exclusă orice negociere şi orice troc politic pentru funcţiile de vicepreşedinte CJ şi viceprimari”, a subliniat Necula. Potrivit politicianului, în localităţile sub 50.000 de locuitori contează în alegerile pentru Primărie candidatul, omul, iar la cele peste 50.000 de locuitori - partidul. „PDL-ului îi va fi greu în lupta cu USL, indiferent cine va fi candidat, pentru că pleacă din start cu handicapul scăderii în sondaje şi al măsurilor nepopulare, care-l vor afecta pe candidat, oricine va fi el”, a mai spus Necula.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ce-ar fi pierdut partidele, fără al doilea tur la alegerile de primar?

Pentru că al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarului tocmai a fost „abolit” de parlamentari, am încercat un exerciţiu. Dacă în 2008 al doilea tur nu ar fi existat, ce ar fi pierdut sau câştigat partidele faţă de ceea ce au acum? Trebuie spus că, pe 1 iunie 2008, în 27 de localităţi din judeţul Galaţi, primarii au fost aleşi din primul tur cu peste 50 la sută din voturile valabil exprimate. Învingătorii au fost: 13 primari PSD, 7 - PNL, câte 3 PC şi PDL, şi un primar de la Partida Rromilor.

Îndeobşte, alegerile pentru primărie erau câştigate în al doilea tur de scrutin de candidatul care avusese cele mai multe voturi în primul tur. Au existat, însă, şi 9 excepţii în cele 64 de localităţi gălăţene. Iată care sunt marii perdanţi ai turului al doilea, care ar fi câştigat mandatul de primar dacă alegerile s-ar fi organizat doar la o singură strigare.

Cele 9 excepţii

PDL ar fi pierdut comuna Barcea, unde primăriţă ar fi fost liberala Policsenia Ţăranu şi nu democrat-liberalul de azi, Relu Popescu.

Tot pe lista înfrângerilor PDL s-ar fi aflat Cavadineştiul, unde Primăria s-ar fi aflat în mâinile social-democratei Dănuţa Bourceanu şi nu în grija democrat-liberalului Aurel Florea, ales primar în al doilea tur.

PDL ar fi ratat şi comuna Rediu, unde Fănel Mihai de la PC ar fi fost primar în locul lui Ghiorghi Buruiană, astăzi primar PDL.

Democrat-liberalii şi-ar fi adjudecat, în schimb, Primăria Băneasa, unde Grigore Gociu ar fi fost primarul lor în locul lui conservatorului Ion Romeu, care a învins în al doilea tur.

PDL câştiga şi la Buciumeni, unde Petrache Năstase ar fi fost primar, iar social-democratul Stelică Aloman ar fi contabilizat o înfrângere.

Şi Măstăcaniul ar fi fost pe harta PDL condus de Costică Ivan. Actualul primar, conservatorul Ilie Dănuţ i-ar fi fost poate viceprimar.

PC fi câştigat o primărie, Bereşti-Meria, la cârma căreia ar fi stat Mitică Sârghe şi nu social-democratul de azi, Victor Dorobăţ.

În schimb, comuna Piscu ar fi fost condusă de Mihăiţă Muscă de la PSD şi nu de conservatorul Ştefan Vlad.

Liberalii ar fi pierdut Primăria comunei Vânători, unde în locul Sicuţei Murgu mandatul ar fi fost exercitat de social-democratul Costel Manolachi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Băsescu a promulgat legea pentru alegerea primarilor într-un tur de scrutin

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a promulgat, miercuri, Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin, deşi a avut "unele semne de întrebare", dar că toate partidele, inclusiv USL, au cerut promulgarea acestei legi. "Astăzi am promulgat şi legea printr-un singur tur al alegerii primarilor. Pot să vă spun că am avut nişte semne de întrebare", a declarat Traian Băsescu. El a mai susţinut că toate partidele au cerut promulgarea legii.

Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin a fost adoptată, la finele lunii mai, de Camera Deputaţilor, forul decizional, cu 174 de voturi "pentru", 110 voturi "împotrivă" şi trei abţineri.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.