dcp100168 Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 "The Guardian" spune povestea unei profesoare din Galaţi"Citesc intotdeauna in ochii elevilor mei ce trebuie sa fac in continuare. Ei ma invata cum sa predau", povesteste Alice Sirbu, de 37 de ani, profesoara de limba engleza din Galati.In varsta de 37 de ani, profesoara marturiseste ca se simte coplesita de schimbarile din sistemul de educatie romanesc si povesteste, pentru publicatia britanica The Guardian, ca o motiveaza satisfactia resimtita de elevii sai cand reusesc la un examen de limba engleza. "Cand vad lumina de satisfactie si implinire de pe chipul elevilor mei cand trec un examen la engleza cu brio sau cand se descurca intr-o conversatie in engleza cu coerenta", marturiseste profesoara ce o motiveaza sa continue.Cel mai bun moment ca profesor l-a trait in Bulgaria: "Vara trecuta am mers cu un grup de 12 elevi in Bulgaria pentru o tabara internationala. A fost un program incarcat. Elevii mei au fost laudati pentru stapanirea limbii engleze si unul dintre ei a castigat trofeul taberei. Am fost atat de mandra de ei si mi-am dat seama ca munca mea nu este in van".In schimb, cel mai rau moment a fost acasa, la Galati: "Cand unul dintre elevii mei mai slabi a ridicat mana in timpul orei. Cand i-am vazut mana ridicata am fost atat de fericita, m-am gandit ca are raspunsul corect. Insa voia sa mearga la toaleta. M-am simtit atat de dezamagita".Alice Sirbu povesteste si ce a invatat de la elevii sai: "Citesc intotdeauna in ochii elevilor mei ce trebuie sa fac in continuare. Ei ma invata cum sa predau. Daca vad ca sunt plictisiti de o anumita activitate, o schimb imediat. Daca vad ca sunt interesati, dezvolt acea activitate. Imi pun mereu intrebari, asa ca aceste provocari ma tin informata".Predarea in Romania are si provocari - institutionale de aceasta data. "Sistemul de educatie din Romania trece printr-un proces de schimbare completa. Noile legi adoptate modifica felul vechi de predare si ma simt coplesita. Nu stim exact cand se vor aplica aceste legi si este cu atat mai frustrant deoarece elevii ne tot intreaba si noi nu avem raspunsuri".Urmatorul pas in cariera profesoarei din Galati este o bursa Comenius de la Comisia Europeana pentru participarea la un curs de literatura in Marea Britanie - "Intentionez sa dezvolt un curs de literatura la scoala si am nevoie de mai multe idei si materiale".In fine, care este motto-ul profesoarei de engleza? "Nu renunta niciodata la visele tale si nu-i lasa pe ceilalti sa-ti taie aripile".ziare.com
Recommended Posts