Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ştrandurile gălăţene în 2011

Deşi Galaţiul este situat la confluenţa a trei mari cursuri de apă, Dunărea, Siretul şi Prutul, nu are zone de agrement estival care să fie atractive şi sigure.

Ca la fiecare început de sezon, gălăţenii fac turul plajelor în speranţa că vor găsi vreo schimbare surprinzătoare, dar cum s-a „investit" doar în revopsirea gardurilor şi pereţilor, peisajul e neschimbat de ani de zile. E adevărat că există şi trei piscine mo­derne, două în zona rezidenţială din nordul oraşului şi una la Pădurea Gârboavele, dar cum intrarea şi consumaţia sunt prea scumpe pentru un simplu salariat, majoritatea gălăţenilor sunt în căutarea plajelor „populare".

Există o astfel de plajă la Lacul Brateş, foarte atrăgătoare pe vremuri, când era amenajată cu pietre precum plaja din Eforie Sud, dar care nu prea mai e frecventată după ce Brateşul a devenit apă stătătoare din cauză că a fost eliminată comunicaţia lacului cu Prutul. Plaja de la „Lacul Partidului", actualmente Lacul Vânători, e în administrarea municipalităţii, dar lipsa investiţiilor în modernizări se resimte şi această plajă atrage în special grupurile de amatori de manele, dornici de un grătar pe malul unei gârle. Fostul Bazin Olimpic, ştrandul select al oraşului în urmă cu 20 de ani, e în paragină şi după ce, în sfârşit, s-au găsit bani pentru reabilitare, va fi gata la iarnă. Cum este un bazin descoperit, rămâne o variantă pentru sezonul 2012. Aşa că singura variantă de lucru este Plaja Dunărea, cu cele două bazine cu valuri.

Gălăţenii au încă nostalgia plajelor la apă curgătoare, la Dunăre. Existau în anii '70 două astfel de plaje, Plaja „Cocuţa" pe malul tulcean, şi Plaja de la Turnul TV. Primăria a abandonat ideea unor astfel de plaje, pentru că le-ar da edililor prea multe bătăi de cap cu balizarea şi asigurarea salvatorilor.

În urmă cu câţiva ani, a făcut furori la Galaţi anunţarea Pro­iectului Marina, în cadrul căruia, în parteneriatul public-privat dintre municipalitate şi o firmă israeliană, urma să fie construit în zona Plajei Dunărea un complex de agrement ce cuprindea, pe lângă blocuri de locuinţe şi centre de afaceri, un port de ambarcaţiuni, un patinoar, bazine de înot, amfiteatru în aer liber, săli de sport, piste pentru role, arteziene, spaţii verzi, punctul cel mai atractiv fiind construirea unui „Aqua Magic Park". Proiectul a căzut iar terenurile din zona respectivă sunt împărţite clientelei politice.

romanialibera.ro

  • 4 weeks later...
Posted

Bălăceală pentru toate gusturile şi portofelele în Galaţi

Deşi săracă din punct de vedere numeric, oferta de bălăceală pentru gălăţenii topiţi de căldura verii este generoasă din punct de vedere al diversităţii. Altfel spus, există posibilităţi pentru toate buzunarele!

Cea mai ieftină ieşire la o baie este fără îndoială "La Valuri", pe malul Dunării, la Turnul de Televiziune.

Acolo preţul unui bilet de intrare pentru adulţi costă şase lei, iar dacă vreţi să intraţi cu maşina mai plătiţi patru lei. Elevii, studenţii şi pensionarii plătesc doar patru lei. Pentru cei care vor să stea fără grija bagajului, garderoba costă 1,3 lei.

Este normal ca la tarifele acestea, plaja să fie mai mereu plină, evident atunci când vremea o pemite.

„Venim aici în fiecare weekend. Nu sunt condiţiile prea bune, dar intrarea este ieftină. Oricine îşi permite să meargă aici, la plajă. Banii reprezintă cel mai important criteriu de selectare a unui loc de petrecere a timpului liber", ne-a spus Vasilica Ionescu, una dintre gălăţencele care nu prea-şi permit să meargă pe litoralul românesc.

Tarife pentru cei cu dare de mână

Pe lângă oferta de "La Valuri", gălăţeni mai cu dare de mână au la dispoziţie şi ofertele piscinelor private.

La Complex „Stejarul", din Pădurea Gârboavele, adulţii plătesc în timpul săptămânii (de luni până vineri) 30 de lei, copiii cu vârste cuprinse între 5-10 ani plătesc 20 de lei, iar copiii mai mici de cinci ani intră gratuit. Sunt incluse în preţ şezlongul, umbrela, măsuţa şi un prosop. În week-end, preţurile "sar" cu 10 lei.

"Nu vin foarte des aici, dar prefer locul ăsta pentru că este liniştit, departe de aglomeraţia din oraş. Eu zic că merită, măcar o dată pe lună, să «sparg» un milion (n.r. - 100 de lei noi) pentru accesul la piscină, ceva de mâncare şi câteva beri. Vă spun eu, aerul ceva mai curat şi liniştea din pădurea Gârboavele, fac toţi banii", spune George Balj, un tânăr care se bucura din plin de şezlogul oferit de gazde.

De luat în calcul este şi oferta celor de la Bora-Bora. În timpul săptămânii, intrarea costă 25 de lei, iar sâmbăta şi duminica, tariful este de 30 de lei. Toţi cei care plătesc această taxă au inclusă şi o limonadă, asta pe lângă indispensabile şezlonguri şi măsuţe.

"Deşi poate părea cam piperată la prima vedere, distracţia la Bora Bora îşi merită banii. Atmosfera este una selectă, iar persoanele nedorite, de care ne lovim la ştrandurile din oraş, nu vor fi întâlnite şi aici".

Cea mai "piperată" ofertă vine de la Viva Club, piscina de pe Aleea Meteo, acolo unde intrarea costă 35 de lei în timpul săptămânii şi 55 de lei în week-end. În preţ sunt incluse pizza (opţional - salată) şi suc, şezlong, umbrelă, măsuţă şi prosop.

În fine, pentru cei care nu au aflat încă, fosta piscină de la Olimpic House este acum folosită doar pentru nunţi, botezuri şi alte evenimente festive.

Dunărea şi Brateşul

Pentru cei care n-au bani nici măcar pentru cea mai ieftină variantă, dar care sunt adepţii ieşitului în natură, le spunem că sunt zone în care se poate face o baie pe cinste la Dunăre sau la Brates. Dacă la Brateş, poate face baie fără probleme şi un neiniţiat în tainele înotului, la Dunăre, numai cei curajoşii se aventurează.

La Plaja Brateş, taxa de acces este destul de mică - cinci lei de persoană (trei lei copiii), iar apa este numai bună de făcut baie. "Avem umbrele, pavilioane şi chiar grătare, pentru gălăţenii care vor să vină cu mâncare de acasă. Copiii au şi ei un loc de joacă", spune un reprezentant al firmei care administrează plaja de la Lacul Brateş.

Cursuri de înot

Redeschis anul trecut după mai mulţi ani în care a fost lăsat în paragină, bazinul de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi poate fi o variantă pentru cei care au chef de o bălăceală!

„Noi avem zilnic cursuri de înot pentru copii şi tineri, predate contra cost de cei trei profesori din cadrul liceului. De asemenea, de trei ori pe săptămână, seara, între orele 19.00 şi 21.00, avem program liber pentru public, dar numai pe bază de abonament", spune Emilian Pătru, unul dintre instructorii de înot.

Tarifele variază în funcţie de numărul de şedinţe pe care cursanţii aleg să-l facă. Pentru patru lecţii de înot cursanţii trebuie să plătească 70 de lei, pentru opt şedinţe 120 de lei, iar pentru 12 şedinţe 160 de lei. La programul liber, clienţii bazinului trebuie să plătească abonamente care variază între 10 şi 130 de lei, în funcţie de numărul de ore de bălăceală!

Cât priveşte igiena bazinului, clienţii acestuia nu trebuie să-şi facă griji. Apa este schimbată conform standardelor europene, este recirculată zilnic şi testată din punct de vedere al salinităţii şi al acidităţii.

adevarul.ro

  • 1 year later...
Posted

Ce preţuri au piscinele din Galaţi

Oferta de bălăceală pentru gălăţenii „răpuşi” de codurile galbene şi portocalii de caniculă nu este foarte generoasă nici în acest an. Din păcate, se vede clar diferenţa dintre interesul investitorului privat în atragerea clienţilor şi nepăsarea autorităţilor locale atunci când este vorba să le asigure plătitorilor de taxe şi impozite condiţii de distracţie.

Nu este de mirare că cea mai ieftină bălăceală o găseşti "La Valuri", pe malul Dunării, lângă Turnul de Televiziune. Pentru numai 6 lei de persoană şi 4 lei de maşină, puteţi frige o bălăceală pe cinste, doar că nu în condiţiile cele mai bune. Este normal ca, la tarifele astea, plaja să fie mai mereu plină, evident atunci când vremea pemite acest lucru. „Acum, că-i vacanţă, vin foarte des! Este bine, apa-i destul de curată, când nu este aglomerat avem şi unde să întindem un prosop. Ce să facem, de unde bani pentru piscine de fiţe sau de mare?”, ne povesteşte Dragoş, un tânăr care nu a împlinit încă 18 ani.

Cine dă un ban stă în faţă!

Dacă autorităţile locale pun la dispoziţia publicului doar un singur ştrand (din două bazine existente), oferta dinspre sectorul privat este ceva mai generoasă. Cea mai apropiată de oraş este Bora Bora. Deşi poate părea cam piperată la prima vedere, distracţia de aici face toţi banii. În timpul săptămânii, intrarea costă 30 de lei, iar sâmbăta şi duminica tariful sare la 40 de lei. Toţi cei care plătesc această taxă primesc şi o limonadă, asta pe lângă indispensabile şezlonguri, măsuţe sau prosoape. “Prefer să merg puţin mai departe de Galaţi, este şi aerul mai curat, nu vin toţi nespălaţii - mă scuzaţi de exprimare - am toate condiţiile. E mai scump, dar merită”, spune Adelina, o tânără cu un ten măsliniu, cu siguranţă tratat pe la solar.

Ceva mai departe de oraş, în inima Pădurii Gârboavele, avem Complexul Stejarul. Adulţii plătesc în timpul săptămânii (de luni până vineri) 30 de lei, copiii cu vârste cuprinse între 5-10 ani plătesc 20 de lei, iar copiii mai mici de cinci ani intră gratuit. Sunt incluse în preţ şezlongul, umbrela, măsuţa şi un prosop. În weekend, preţurile “sar” cu 10 lei. În jurul piscinei sunt mai multe foişoare, unde poţi mânca liniştit un prânz. Copiii au la dispoziţie un loc generos de joacă, complet accesorizat, deşi cam încins la miezul zilei.

Cea mai “piperată” ofertă vine de la Viva Club, la piscina de pe Aleea Meteo, acolo unde intrarea costă 50 de lei. În preţ sunt incluse un suc sau o bere, şezlongul şi un prosop. Şi acolo se poate mânca un grătar făcut chiar în faţa ta, dar în zilele aglomerate, dacă-ţi este foame trebuie să te înarmezi cu multă răbdare.

În fine, pentru cei care nu au aflat încă, fosta piscină de la Olimpic House s-a redeschis pentru public, dar are un număr limitat de locuri. Un şezlong pentru adulţi costă 30 de lei, iar copiii plătesc 10 lei.

Dunărea şi Brateşul, alte două variante

Celor care nu ţin foarte mult la conceptul de “piscină” le spunem că mai sunt şi alte zone în care se poate face o baie pe cinste: la Dunăre şi la Brateş. Dacă la Brateş poate face baie fără probleme chiar şi un neiniţiat în tainele înotului, la Dunăre numai cei curajoşi se aventurează. La Plaja Brateş, taxa de acces este destul de mică - cinci lei de persoană (trei lei, copiii), iar apa este numai bună de făcut baie. “Avem umbrele, pavilioane şi chiar grătare, pentru gălăţenii care vor să vină cu mâncare de acasă. Copiii au şi ei un loc de joacă destul de bine dotat”, spune un reprezentant al firmei care administrează plaja de la Lacul Brateş.

viata-libera.ro

  • 2 years later...
Posted

Care sunt alternativele gălăţenilor pentru stat la soare

Pentru unii a venit deja concediul, alţii abia îl aşteaptă. Cu siguranţă toţi vrem puţină relaxare, măcar la sfârşit de săptămână, să ne mângâie soarele faţa, să stăm întinşi pe un sezlong, cu ochelarii de soare sau nu pe ochi, cu o piscină aproape, eventual, pentru a ne răcori din când în când.

Cu Plaja "Dunărea" închisă şi fără mari perspective rapide de redeschidere în condiţii cel puţin decente, am hotărât să vă oferim câteva alternative pentru a sta comod la soare, lângă piscină sau măcar pe nisip. Dacă până anii trecuţi cei care doreau să prindă un pic de bronz înainte de a ajunge la mare puteau alege între piscinele de la Bora Bora, Olympic Ballroom, Viva Club şi Stejarul, acum numai ultimele două mai sunt deschise. Atât Bora Bora, cât şi Olympic Ballroom au renunţat la piscine, ambele complexe fiind deschise doar pentru evenimente private.

Bronz cu toate condiţiile

La Club Viva, după ce treci de pază şi îţi parchezi maşina în cea mai mare siguranţă posibilă, te aşteaptă, în dreapta, cele două piscine exterioare (pentru copii şi adulţi), lipite una de cealaltă, cu apă limpede şi peste 300 de şezlonguri. Programul zilnic este între 9.00 şi 20.00, dar nu te va da nimeni afară, potrivit directorului general, Cătălina Ciubreag. Apa este tratată şi se recirculă zilnic. Dacă te-ai săturat de soare, poţi oricând să te muţi la zona de corturi, pentru că piscina pune la dispoziţie şi aşa ceva, sau să ceri o umbrelă. Taxa de intrare este de 30 de lei, de luni până joi, 40 de lei - vineri şi 50 de lei - sâmbătă şi duminică. Odată ce intri la zona de piscină şi ai plătit taxa, vei primi şi un prosop, care este inclus în preţ. Înainte, în taxa de intrare, cu 10 lei mai mare, era inclus şi ceva de mâncare şi de băut, potrivit directorului amplasamentului, dar oamenii au vrut să renunţe la acest beneficiu, cu gândul, poate, că dacă vor să comande ceva, pot lua separat.

Plajă şi baie în mijlocul pădurii

Situat în pădurea Gârboavele, Complexul Stejarul îţi deschide calea către piscină printr-o oază de răcoare şi umbră. Ajuns acolo, întins pe sezlong, îţi vei aminti fără să vrei că eşti în pădure, întrucât copaci înalţi înconjoară bazinul de înot şi zona de plajă. Pentru această rupere totală de clădiri sau poluare, un adult plăteşte 30 de lei de luni până vineri, iar în weekend - 40 de lei. Primeşti, la fel ca la Viva Club, un şezlong şi un prosop. Taxa de intrare pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 5 şi 10 ani este la jumătate de preţ, numai că vor primi numai prosop, nu vor avea un şezlong al lor. Dacă aveţi un copil cu vârstă sub 5 ani, atunci trebuie să ştiţi că nu veţi plăti nimic pentru el.

Doar soare, fără baie

Dacă vreţi să prindeţi bronz, dar cu bani mai puţini şi nici nu vă interesează înotul, dar, poate, vreţi să faceţi un grătar lângă un foişor, atunci puteţi alege Plaja Brateş. Nu are piscinele arătoase ca ale complexelor anterioare, dar puteţi sta pe nisip şi să priviţi lacul. Taxa de intrare este de intrare este 10 lei pentru un adult şi 5 lei pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 7 şi 14 ani. Taxa nu include şi şezlongul. Pentru acest confort, trebuie să mai scoateţi din buzunar încă 10 sau 15 lei. Cele 40 de umbreluţele din stuf sunt gratuite, în schimb.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.