Jump to content

Bustul lui Vintila Dongoroz


catilina22003

Recommended Posts

Da, domnule, sunt mandra. Pentru ca artistul e taticul meu! :)

Linkul meu

În sfârşit, o statuie în Galaţi! Bustul lui Vintilă Dongoroz

* Semnată de Tudor Ioan, lucrarea se adaugă unei veritabile galerii a Facultăţii de Mecanică

Oraşul sărac în statui pe care abia le poate întreţine a primit de curând, aproape pe neobservate, încă una. Aceasta nu a fost ridicată din fondurile publice, ci din iniţiativa unor distinşi universitari!

Trecând prin faţa Facultăţii de Mecanică, asaltată de panourile muncitorilor, trebuie să te apropii ca să observi că, în faţa Facultaţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, alături de bustul lui Kogălniceanu şi nu departe de cele ale lui Saligny şi Lascăr Catargiu, străluceşte – la propriu – în soare, un bust impresionist foarte interesant. El aparţine unui jurist de seamă şi a fost comandat unui plastician de seamă al Galaţiului: Tudor Ioan.

Director al Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin”, cunoscut grafician, Tudor Ioan a urmat la Facultatea de Arte ieşeană şi sculptura. „Bronzul” pe care ni l-a oferit acum (vernisat pe 30 aprilie) aminteşte de tehnica lui Rodin şi autorul chiar recunoaşte benefica influenţă.

Numai că, din câte am aflat de la sculptor, bustul „metalic” turnat este din... fibră de sticlă! Patinat în culori şi emailuri colorate, tehnică utilizată de altfel în… fabricarea automobilelor, lucrarea este o îmbinare perfectă de vechi, în sensul tradiţiei, şi de nou; mult mai rezistentă decât metalul!

Practic, avem în faţă prima astfel de lucrare de după revoluţie la Galaţi, dacă nu punem la socoteală şi replica Lupoacei cu pui din coasta Primăriei.

„Bustul este unul dintre cele mai frumoase şi expresive ridicate vreodată la Galaţi”, scrie despre lucrare profesorul Corneliu Stoica, enciclopedie vie a monumentelor şi a artei gălăţene.

Personajul reprezentat este unul din istoria recentă, din păcate aproape necunoscut de gălăţeni: prof. univ. dr. Vintilă Dongoroz (1893–1976), somitate naţională în domeniul juridic, născută la Tecuci.

Jurist, avocat, academician (destituit de comunişti, repus în drepturi post-mortem), profesor universitar de drept penal, autor al multor lucrări de drept, politician, profesor la Şcoala Superioară de Ştiinţe Administrative din Bucureşti şi la Institutul Superior de Ştiinţe Penale, şef de secţie la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei.

Cunoscut pentru pledoariile sale în procese celebre, precum cel privind fraudele de la Casa Muncii C.F.R sau cele cu terenuri petrolifere, fraudele din închisori etc. – procese care ne-ar prinde tare bine şi astăzi!

Dintre cele 27 de cărţi publicate ne atrage un titlu: „Despre traficul de influenţă”. Chiar că merita o statuie!

Edited by dcp100168
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.