Jump to content

Cărturarul Dimitrie Cantemir


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Simpozion la Galaţi

Cărturarul Cantemir

Cărturar român de renume mondial, nu doar istoric şi muzician. Acest aspect al personalităţii lui Cantemir au ţinut să îl evidenţieze participanţii la simpozionul desfăşurat ieri, la Sala Senatului Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi. Organizată de Muzeul de Istorie Brăila şi de catedra de Istorie a Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, manifestarea ştiinţifică "Dimitrie Cantemir - omul şi epoca" a fost cu atât mai interesantă cu cât a avut invitaţi cu greutate în domeniu. Oaspeţii s‑au aflat sâmbătă şi în oraşul vecin, unde au susţinut, de asemenea, comunicări ştiinţifice pe temă.

Preşedinte al secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie din cadrul Academiei Române şi director al Institutului "A.D. Xenopol" din Iaşi, acad. Alexandru Zub a insistat în prezentarea sa ‑ "Dimitrie Cantemir în obsesia adevărului" - pe faptele ce au definit personalitatea cărturarului.

La rândul său, cel de‑al doilea invitat de marcă, prof. dr. Mihai Maxim, de la Universitatea Bucureşti, s‑a oprit pe îndelete asupra prezenţei numelui Cantemir în arhivele otomane. Titulatura impresionantă pe care o deţine ‑ director al Centrului de Studii de Turcologie al Universităţii şi al Institutului Cultural Român "Dimitrie Cantemir" din Istanbul - îl recomandă, de altfel, şi pentru realizarea unei monografii pe care a declarat că o pregăteşte în limbile engleză şi turcă. "Cantemir este cunoscut în Turcia în primul rând ca muzician, ca un clasic al muzicii tradiţionale turceşti. Păcat că la noi nu auzim des compoziţii de‑ale sale", a subliniat Domnia Sa, în impresionanta prezentare unde, la loc de cinste, s‑au aflat documente în limba originală.

Cantemir din manualul de istorie

Discuţiile din cadrul simpozionului s‑au dovedit a fi fascinante atât pentru universitari, studenţi, reprezentanţi ai muzeelor de istorie gălăţean şi brăilean, dar şi pentru elevi, membri ai Consiliului Judeţean al Elevilor. O profesoară de specialitate de la Liceul de Marină a punctat, la un moment dat, că manualul de istorie de clasa a XII‑a nu se mai referă la personalitatea domnitorului Moldovei decât în câteva rânduri ce însoţesc o imagine. Un lucru pe care, cu siguranţă, elevii prezenţi ieri la simpozion nu l‑au aflat din manualul de istorie sau din cel de limba română, este legat de numele autorului "Descriptio Moldaviae" şi al "Istoriei ieroglifice". "Cantemir" se traduce, în limba turcă, prin "sânge de fiert".

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23454

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.