dcp100168 Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 Scandal cu popriri pe salarii şi semnături false la Tudor VladimirescuBibliotecara de la Grupul Şcolar Tudor Vladimirescu, Angela Dragomir, şi profesoara Nicoleta Măcăilă o acuză pe secretara instituţiei, Kati Coman, că ar fi semnat în locul lor pe adeverinţele de girant pentru un credit.Nicoleta Măcăilă recunoaşte că a girat-o pe secretară, dar pentru un credit mai mic şi că adeverinţa pe care a depus-o la bancă era alta. Angela Dragomir susţine că a aflat cu stupoare că era girant în momentul în care a primit înştiinţarea de poprire din salariu. Ambele au depus plângere la Poliţie, iar purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, comisarul Cristina Tatulici, ne-a confirmat că într-adevăr se instrumentează în acest caz un dosar pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.„Şi-a bătut joc de noi!”„La începutul lunii martie am primit somaţie că mi se va pune poprire pe salariu. Am girat-o şi mi-a promis că nu vor fi probleme. Când am fost la bancă, am constatat că pe angajamentul de plată nu era semnătura mea. Eu semnasem pentru un credit de 80 de milioane de lei vechi, acesta era de 190 de milioane şi avea alte hârtii decât cele semnate de mine. În plus, deşi ştiam că suntem doi giranţi, eu şi colega mea Daniela Idriceanu, am descoperit că era şi un al treilea girant - Angela Dragomir. Asta nu e semnătura mea, e falsă”, declară Nicoleta Măcăilă.Mai supărată s-a arătat însă bibliotecara liceului, Angela Dragomir, care susţine că nu a cerut niciodată adeverinţă să o gireze pe secretară şi nici nu a semnat vreun angajament, deşi la bancă a găsit o hârtie cu numele ei: „Şi-a bătut joc de noi! Am aflat că sunt girant când mi s-a pus poprire pe salariu. Nici măcar înştiinţările că mi se vor opri bani din leafă nu au ajuns la mine. Ele au fost primite de secretară, pe adresa liceului. Nu ştiu de ce banca nu le-a trimis pe adresa mea de la Galaţi, pentru că în documentele pe care le-aş fi semnat figurează adresa mea de la Galaţi. De ce au fost trimise pe adresa liceului şi de ce secretara le-a ţinut pentru ea? Am dat probă de scris la Poliţia economică în Galaţi şi, de la executorul judecătoresc de la bancă, am aflat că testele au arătat că nu sunt semnăturile noastre”, susţine şi bibliotecara.O salbă de giranţiCele două angajate ale Grupului Şcolar susţin că sunt cu atât mai necăjite, cu cât Judecătoria din Lieşti, în baza unei contestaţii făcute de secretară, ar fi sistat poprirea pe salariul acesteia către bancă, dar ele plătesc în continuare o treime din salariu. „Din cei 900 de lei pe care-i iau în mână mi se opresc 290 de lei. Iar doamnelor Idriceanu şi Măcăilă, pentru că au salarii mai mari, li se opreşte în jur de 650 de lei. Ca să câştige procesul şi să demonstreze că e bun platnic, ne-a dat înapoi pe luna martie banii, dar pentru aprilie şi mai nu i-am primit. Şi nici nu-i vom vedea probabil, pentru că şi-a depus cerere de concediu fără plată şi am auzit că are de gând să plece în străinătate. Suntem disperate!”, se plânge bibliotecara.Angajatele mai povestesc că au mai venit popriri de salarii şi pe numele a două dintre îngrijitoarele liceului, care au girat-o la alt credit. „Doamna Idriceanu, pe lângă faptul că este girant la creditul pentru care ni se opresc nouă bani din salariu, plăteşte acum rate la un credit pe care l-a făcut pe numele ei, dar i-a dat banii secretarei. S-a împrumutat peste tot să-şi facă vilă şi acum ne spune că nu mai are bani să-şi plătească creditele. Dar cu ce suntem noi vinovaţi?”, îşi varsă oful bibliotecara.„Nu sunt vinovată eu”Secretara liceului, Kati Coman, susţine că în toată această poveste încurcată nu este ea vinovată: „Când am făcut creditele mă bazam pe faptul că am salariu mai mare. Între timp, ni s-au luat înapoi cei 37 la sută care ni se cuveneau prin Legea 221 şi cei 25 la sută care s-au luat la toţi bugetarii şi alte drepturi băneşti. E normal că nu am mai reuşit să-mi achit creditele pe care am fost nevoită să le fac pentru a avea şi eu un acoperiş deasupra capului. Dar le-am dat banii înapoi pentru martie. În plus, am procese câştigate, inclusiv cu sentinţă de executare silită pe numele liceului şi al Consiliului local din Tudor Vladimirescu. Datoriile acestora către mine se ridică şi la 40.000 de lei. Am primit de la Judecătoria Lieşti sentinţă prin care datoriile mele către bancă vor fi preluate de Grupul Şcolar şi de Consiliul Local, întrucât îmi datorează bani, de aceea mi s-a sistat poprirea pe salariu”, susţine Kati Coman. Aceasta a mai declarat că semnăturile de pe adeverinţele şi angajamentele giranţilor nu-i aparţin şi că respectivele colege nu vor să recunoască faptul că au semnat, pentru că speră să nu mai plătească.Ea susţine că toată povestea e de fapt „o lucrătură” a directorului unităţii de învăţământ, căruia i-a căzut în dizgraţie pentru că a îndrăznit să-şi deschidă singură procese pe Legea 221 şi pentru recuperarea altor drepturi băneşti. „Nu eu sunt cea care fac neregulule aici, ci dumnealui, care e pus politic şi slujeşte interesele partidului de guvernământ”, e convinsă secretara.„Secretara umblă cu aranjamente”Directorul Nicolae Carp e supărat că o asemenea situaţie tensionată tulbură munca în instituţia pe care o conduce: „Nu ştiu pe ce s-au bazat cei de la Judecătoria din Lieşti când au dat o asemenea sentinţă. Noi nu suntem firmă particulară, ca să preluam creanţele secretarei. Noi avem de gestionat bani publici, salariile nu le stabilim noi. Decizia judecătorească pare aberantă. Cred că secretara umblă cu aranjamente. Altfel nu-mi explic de ce ei i s-au oprit popririle pe salariu, iar celelalte sunt obligate să plătească până în noiembrie 2011, când avea de returnat ultima rată. În plus, executorul judecătoresc mi-a spus că are răspunsul de la Poliţie că semnăturile de pe angajamentele de plată ar fi false”, declară la rândul său directorul.Noi am întrebat la Poliţie despre rezultatele examenelor grafologice, dar nu ni s-a putut da un răspuns, deoarece atât poliţiştii, cât şi procurorul de la Parchet sunt în plină desfăşurare a anchetei.Inclusiv ISJ a derulat propria anchetă în acest caz, dar nu am reuşit să obţinem un răspuns oficial în acest sens de la conducerea instituţiei.viata-libera.ro
dcp100168 Posted June 8, 2011 Author Posted June 8, 2011 Fiecare parte cu adevărul ei, la Grupul Şcolar „T. Vladimirescu”Ambele tabere implicate în scandalul de la Grupul Şcolar din Tudor Vladimirescu ne-au contactat ieri, după apariţia articolului despre popriri pe salarii şi acuzaţii de fals în acte.Bibliotecara Angela Dragomir şi profesoara Nicoleta Măcăilă au ţinut să facem clar precizarea că ele nu o acuză pe secretara Kati Coman că ar fi semnat în locul lor, ci doar faptul că pe angajamentele de plată ale giranţilor nu sunt semnăturile lor. Cu toate acestea, cele două angajate au reclamat-o la Poliţie pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, după cum ne-a declarat purtătorul de cuvânt, comisar Cristina Tatulici.Totodată, ne-a vizitat la redacţie şi soţul secretarei Kati Coman, care a ţinut să ne explice încă o dată motivele pentru care au ajuns în imposibilitate de plată: „Soţia mea a pierdut o mulţime de bani şi prin neaplicarea Legii 221, şi prin încadrarea pe Legea 330, şi prin reducerea salariilor cu 25 la sută, şi prin alte sporuri care i s-au luat. Are decizii de executare silită prin care a câştigat dreptul să primească aceşti bani. În acelaşi timp, există încă o hotărâre prin care datoriile noastre către bancă sunt preluate de Grupul Şcolar şi de Consiliul local din Tudor Vladimirescu, care sunt datori la noi. Chiar nu ne permitem să le mai plătim, nu ne-am făcut vilă pe banii lor, pentru asta avem un credit ipotecar. Pentru o lună le-am dat banii înapoi. Mai rămâne să le achităm pe cea de-a doua, iar de luna aceasta li se va suspenda poprirea”, spune soţul secretarei.Ne-am interesat la directorul Nicolae Carp şi la ISJ dacă într-adevăr celor trei girante nu li se vor mai opri din salariu ratele. Atât directorul de la liceu, cât şi inspectorul general Doruleţ Resmeriţă ne-au spus un singur lucru: popririle apar în continuare pe statele de plată.În loc să se rezolve, situaţia pare să se complice pe zi ce trece. ISJ a analizat deja în urmă cu ceva timp situaţia, dar nu poate să se pronunţe în vreun fel. Linişte nu va fi până când poliţiştii şi procurorii nu vor finaliza ancheta şi nu vor pronunţa concluziile.viata-libera.ro
dcp100168 Posted June 16, 2011 Author Posted June 16, 2011 Falsuri în documentele şcolare la Grupul Şcolar Tudor Vladimirescu„Viaţa liberă” a publicat recent un material despre scandalul de la Grupul Şcolar din Tudor Vladimirescu. Două salariate acuzau că li s-au falsificat semnăturile pe angajamentele de plată pentru giranţi la un credit pe care l-a contractat secretara Kati Coman. Pe fondul animozităţilor dintre aceasta şi o parte din personalul şcolii au mai ieşit la iveală şi alte lucruri grave, care, deşi s-au comis cu ceva ani în urmă, abia acum au primit atenţia care li s-ar fi cuvenit.„A terminat liceul, deşi nu promovase nici măcar clasa a IX-a”Directorul liceului din Tudor Vladimirescu, Nicolae Carp, a depus la ISJ o sesizare prin care se aducea la cunoştinţă că foaia matricolă a fiului secretarei, Cosmin Gheorghiţă, a fost modificată. „În clasa a IX-a, fiul secretarei este transferat de la Grupul Şcolar «Radu Negru» din Galaţi la liceul din Tudor Vladimirescu. Am primit de la directorii celor două unităţi copii după foile matricole din anul şcolar 2006-2007 şi se vede clar că s-au făcut modificări atât la medii, cât şi la note. Se vede clar în mai multe locuri cum s-a făcut 8 din 3”.„Sunt medii şi note modificate la mai multe discipline: fizică, geografie, logică, educaţie muzicală şi educaţie plastică. În condiţiile în care, după transfer, elevul nu era promovat la mai multe discipline, din câteva corecturi cu pixul el a reuşit să termine clasa a IX-a. Mai mult decât atât, Cosmin Gheorghiţă nu numai că a terminat clasa a IX-a, ci între timp, ca urmare a falsului în documentele şcolare, a terminat şi liceul, anul trecut”, susţine inspectorul general, Doruleţ Resmeriţă.Probele originale, distruseCa urmare a sesizării depuse de directorul Carp, o comisie de la ISJ s-a deplasat la faţa locului, pentru a vedea ceea ce deja ieşise la iveală prin intermediul documentelor în copie. „La «Radu Negru» ni s-a confirmat faptul că, în momentul transferului, fiul secretarei avea note şi medii care nu-i asigurau promovarea. Dar am fost şocaţi să descoperim că filele din catalog şi din registrul matricol fuseseră smulse şi dispăruseră fără urmă. Cineva a încercat să şteargă dovezile. Ele există însă în copiile făcute după documentele originale. În plus, se poate vedea cu ochiul liber că fiul secretarei ar fi trebuit să primească nota 11 ca să-i mai iasă media. Vom desemna în consiliul de administraţie al ISJ o comisie de anchetă şi vom face sesizare la Poliţie pe baza celor constatate” mai spune inspectorul general. Atât conducerea şcolii, cât şi şeful ISJ susţin că s-ar mai fi descoperit nereguli legate şi de foaia matricolă din clasa a VII-a, când fiul secretarei a fost mutat de la o şcoală din Galaţi la gimnaziul din Tudor Vladimirescu.Kati Coman respinge acuzaţiileSurse din şcoală susţin că secretara însăşi ar fi sunat la Poliţia din Tudor Vladimirescu să reclame faptul că s-ar fi sustras documente şcolare ca să i se facă rău, având în vedere că şi alte persoane au cheie de la secretariat.Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul acuzaţiilor cu semnături false pe angajamentele de plată ale giranţilor, Kati Coman neagă şi de data aceasta că ar fi făcut ceva ilegal: „Se vede cu ochiul liber că cineva este hotărât să-mi facă rău. Nu vedeţi că toate se învârt în jurul meu? Chiar nu mai vreau să comentez nimic. Să hotărască organele abilitate. Sunt convinsă că am metode să contracarez acuzaţiile care mi se aduc”, ne-a declarat telefonic secretara, care, pentru două săptămâni, se află în concediu fără plată.Oare dacă n-ar fi fost în şcoală animozităţile legate de popririle pe salarii s-ar fi descoperit toate aceste lucruri legate de falsuri în documente şi dispariţia lor din arhiva şcolii?viata-libera.ro
dcp100168 Posted July 5, 2011 Author Posted July 5, 2011 Semnături false la Grupul Şcolar din Tudor VladimirescuÎn scandalul legat de semnăturile false pe acordurile de giranţi ale unor salariate de la Grupul Şcolar din Tudor Vladimirescu s-a făcut puţină lumină. „Am primit confirmarea, în urma expertizei grafologice, că semnăturile de pe hârtiile prin care cele două profesoare şi-ar fi dat acordul să fie girante pentru secretara Kati Coman sunt false. Nu ştim însă cine a semnat în fals. Ancheta continuă. Sperăm ca cele două profesoare să poată acum să suspende prin decizie judecătorească poprirea pe salarii”, spune directorul unităţii, profesorul Nicolae Carp.viata-libera.ro
dcp100168 Posted June 11, 2013 Author Posted June 11, 2013 Cum să faci inginerii financiare şi să scapi nepedepsit!Nu este titlul unui roman poliţist, ci realitatea dintr-o comună gălăţeană! Secretara singurului liceu din Tudor Vladimirescu a scăpat fără nicio sancţiune după ce a făcut un credit folosindu-se de datele unor profesori, a falsificat foaia matricolă a propriului fiu, transferat de la oraş şi a falsificat adeverinţa de salariu a soţiului, pe care l-a făcut dintr-o dată profesor!Vă mai aduceţi aminte de scandalul iscat undeva prin primăvara anului 2011, când secretara liceului din comuna gălăţeană Tudor Vladimirescu a fost descoperită de aşa-zişii giranţi că a făcut un credit de 19.000 de lei folosindu-se abuziv de datele personale ale unor profesori? Dacă nu, o să vă reamintim noi mai jos, nu înainte însă de a vă spune că acea persoană nu a păţit absolut nimic: este secretară în continuare, la aproape şase ani de la comiterea faptei, deşi instanţa a dat un verdict clar: semnăturile de pe adeverinţele de venituri - atât în cazul bibliotecarei Angela Dragomir, cât şi în cel al profesoarei Nicoleta Măcăilă - au de fapt autori necunoscuţi! Ce-nseamnă acest lucru? Că doamna Kati Coman, secretara, ar trebui să dea explicaţii serioase despre cum a obţinut acele semnături. Dar pentru a nu ne pierde în detalii vom reface, pe scurt firul evenimentelor.În 2007, Kati Coman a făcut un credit de 19.000 de lei, pentru care a avut nevoie de trei giranţi. Distinsa doamnă s-a folosit de datele personale ale unor profesori din şcoală şi a rezolvat problema. Dacă pentru unul s-a dovedit că semnătura este reală, pentru ceilalţi doi profesori, a fost nevoie de expertiză grafologică pentru a dovedi că nu au semnat acele adeverinţe. Chiar şi în cazul primului profesor, cel care ar fi semnat „pe bune” una dintre adeverinţe, situaţia este delicată: el spune că ar fi semnat, dar discuţia a fost pentru o sumă mai mică, după care contractul a fost modificat. Ancheta pe care Inspectoratul Şcolar a făcut-o la vremea respectivă în paralel cu ancheta Poliţiei a mai scos la iveală un lucru ciudat: în două din cele trei cazuri numerele de înregistrare date de secretară sunt false! La Angela Dragomir, de pildă, numărul de înregistrare dat de secretară pentru adeverinţă era atribuit unei oferte de preţ pentru lemne de foc. Calvarul celor două femei a început în ziua în care ingenioasa secretară nu şi-a mai plătit ratele. „Timp de patru luni de zile ni s-a oprit pe statele de plată bani, mie suma de 300 de lei, doamnei Măcăilă 600 de lei. Când s-a descoperit totul şi le-am spus celor de la bancă să-mi dea banii înapoi, mi-au replicat că nu au cum, că trebuie să deschid proces... Vă daţi seama prin ce momente am trecut”, îşi aminteşte Angela Dragomir.A câştigat procesul şi şi-a recuperat banii, dar nu poate să stea deoparte când vede ca este atât de multă nedreptate. Reacţia Angelei Dragomir ar putea fi de înţeles dacă ne mai uităm puţin în „cazierul” doamnei secretare. Ne aducem brusc aminte că secretara Kati Coman este aceeaşi persoană cu cea care a falsificat foaia matricolă a fiului ei, pe care l-a făcut din repetent premiant, atunci când l-a transferat de la Galaţi mai aproape de ea, la Tudor Vladimirescu! Toate aceste nereguli pot fi probate punând în oglindă documentele oficiale, atât din Şcoala 7, cât şi din Liceul „Radu Negru”, cu cele transcrise în registrele de la Tudor Vladimirescu. Suprinzător, secretara a dat dovadă de o inteligenţă sclipitoare şi a distrus atunci toate actele primite de la cele două şcoli de unde şi-a transferat băiatul.Şi ingineriile doamnei Kati Coman nu se opresc aici! În 2010, a mai contractat un împrumut de la CAR-ul Sindicatului Învăţămâtului Preuniversitar, acolo unde a fost membru până pe la începutul anului 2011. A luat 30.000 de lei (împreună cu soţul ei, Georgel Coman), pentru care a venit cu o adeverinţă de salariat în învăţământ, deşi acesta nu a lucrat niciodată în acest sector. Lipsa de reacţie din partea Inspectoratului Şcolar, care până la urmă ar fi trebuit să ia măsuri dacă nu legale, măcar morale, în acest caz, ne duce cu gândul la faptul că secretara Kati Coman ar avea „rădăcini” adânci în nişte birouri din ISJ Galaţi! Ca să nu mai vorbim că există un raport, notă emisă de comisia de control care s-a ocupat de acest caz, dar care a fost făcută uitată undeva prin sertarele ISJ. În acea notă se evidenţiază clar două lucruri: adeverinţele de salariu de salariu au numere de înregistrare false (nu corespund cu datele din registru), iar contabila şcolii nu a semnat niciodată aceste adeverinţe.Kati Coman a încercat la momentul respectiv să pună toate scandalurile pe seama unor posibile orgolii ale noului director numit în 2011, dar la doi ani de la izbucnirea scandalului s-a dovedit că nici nu poate fi vorba despre aşa ceva. Directorul ocupă şi astăzi aceeaşi funcţie, la fel cum şi secretara este ancorată bine pe scaunul ei. Ne întrebăm, pe bună dreptate, oare ce sentiment predomină în şcoala aceea unde o secretară a făcut ce-a vrut cu datele personale ale colegilor ei? Cu siguranţă nu este o armonie...adevarul.ro
Recommended Posts