Jump to content

Noua taxă auto, de la 1 iulie 2011


dcp100168

Recommended Posts

Noua taxă auto, de la 1 iulie 2011

Modificările la taxa auto vor fi promovate prin proiect de lege pregătit de Guvern să intre în vigoare la 1 iulie 2011 şi impun plata taxei la prima vânzare a maşinilor înmatriculate în ţară înainte de anul 2007, dar cu o reducere a cuantumului de circa 30% şi restituirea unei diferenţe din bani.

Pentru maşinile dotate cu motor Euro 5 taxa va rămâne nemodificată, în timp ce pentru maşinile cele mai poluante din categoria non-euro cuantumul taxei va fi redus mai puţin sau deloc, relevă proiectul de lege privind taxa auto finalizat de Guvern.

Documentul stabileşte că obligaţia de plată a taxei intervine cu ocazia înmatriculării autovehicul în România, la repunerea în circulaţie a unui autovehicul după încetarea unei exceptări sau scutiri, precum şi la reintroducerea în parcul auto a unui autovehicul în cazul în care, la momentul scoaterii din parc, i s-a restituit proprietaruluivaloarea reziduală a taxei. "Obligaţia de plată a taxei intervine şi cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România, asupra unui autovehicul înmatriculat pe teritoriul statului român anterior datei de 1 ianuarie 2007. Având însă în vedere că autovehiculele înmatriculate pentru prima dată în România în perioada 1 ianuarie 2007-1 iulie 2008 au fost supuse unei sarcini fiscale similare, respectiv la prima înmatriculare a acestora a fost achitată taxa specială, pentru acestea nu se va achita taxa pe poluare la prima transcriere a dreptului de proprietate", se arată în document.

În aceste condiţii, pentru autovehiculele înmatriculate pentru prima dată în ţară după 1 ianuarie 2007 taxa de primă vânzare va fi impusă doar dacă sunt constatate în mod cumulativ două condiţii, respectiv nu a fost achitată taxa specială şi face obiectul primei transcrieri a dreptului de proprietate. "Atunci când taxa pe poluare pentru autovehicule achitată de către contribuabili în perioada 1 iulie 2008 - 30 iunie 2011, potrivit OU 50/2008, este mai mare decât taxa rezultată din aplicarea prezentelor prevederi privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, calculată în lei la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul înmatriculării în România, se pot restitui sumele reprezentând diferenţa de taxă plătită", este prevăzut în document.

Valoarea în lei a taxei se determină pe baza cursului de schimb valutar al monedei Euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Procedura de restituire va fi stabilită prin normele de aplicare a legii, banii urmând să fie restituiţi la cererea proprietarului adresată organului fiscal.

Atunci când un autovehicul pentru care s-a plătit taxa în România este ulterior scos din parcul auto naţional, proprietarului plătitor al taxei i se restituie valoarea reziduală a acesteia. Valoarea reziduală reprezintă taxa care ar fi plătită pentru respectivul autovehicul dacă acesta ar fi înmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto naţional. "Dând eficienţă deplină principiului «poluatorul plăteşte», taxa pentru emisiile provenite de la autovehicule va fi plătită, o singurd dată, de către toţi cei care achiziţionează autovehicule şi le înmatriculează şi de către cei care au achiziţionat, dar pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autovehicule sau taxa pe poluare. Propunem introducerea unei metode de calcul care să permită taxarea corectă şi reală a poluatorilor, bazată pe cantitatea de emisii cu impact asupra mediului produsă de aceştia, ajungându-se astfel la reducerea taxei cu circa 30% faţă de situaţia actuală", se arată în proiect.

"Modalitatea de calcul a taxei provenite de la autovehicule este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită. Ea va fi calculată în mod identic, indiferent că daca va fi achitată la momentul primei înmatriculări în România (fără distincţie între un autovehicul produs în ţară sau străinătate ori dacă este nou sau vechi) sau la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor care se înstrăinează după data intrării în vigoare a prezentei legi şi pentru care nu s-a achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule", se arată în document.

Taxa va fi calculată în funcţie de tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare, luându-se în considerare şi deprecierea autoturismului. Astfel, pentru condiţii identice, taxa pentru emisiile provenite de la autovehicule va avea acelaşi cuantum, indiferent că este vorba de un autovehicul second-hand, care este înmatriculat pentru prima dată în România, sau un autovehicul second-hand înmatriculat deja şi pentru care se transcrie dreptul de proprietate, dar pentru care nu a fost achitată taxa specială sau taxa pe poluare.

Proiectul de lege pregătit de Guvern abrogă astfel OU 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule.

mediafax.ro

Exemplu de calcul

Pentru un VW Golf 1,9 TDI cu motorizare Euro 4, cu emisii de 135 g de CO2/km, cu o vechime de 5-6 ani, noua valoare a texei este de 1.282 de euro, conform grilei din noua lege. Valoarea este mai redusă decât cea de până acum-1.827 de euro. Deci o reducere de aproape 30%.

Noua taxă pentru un model Dacia Logan, 1.4 MPI, euro 5, nou, este de 176 de euro. Suma este identică cu cea aferentă vechii taxe.

money.ro

Link to comment
Share on other sites

Data de introducere a noii taxe auto a devenit incertă

Data de aplicare a noii taxe auto şi de începere a procedurilor de restituire a banilor pentru proprietarii de maşini a deveni incertă, deoarece termenul de 1 iulie 2011 a fost eliminat din proiectul de lege, care nu poate intra în dezbaterea Parlamentului decât spre finalul anului.

Proiectul prevedea, în forma redactată vineri, ca taxa să fie redusă cu circa 30% de la 1 iulie 2011, dată de la care să înceapă şi procedurile de restituire a unei diferenţe de bani către proprietarii de maşini deja înmatriculate în ţară. Documentul a fost însă refăcut prin eliminarea datei de 1 iulie 2011, fără să fie avansat un alt termen, astfel că momentul la care ar urma să fie introdusă taxa auto redusă cu 30% şi să înceapă restituirea banilor a devenit incert.

Pentru a intra în vigoare, proietul de lege privind noua taxă auto şi restituirea banilor trebuie aprobat atât de Guvern, cât şi de Parlament. Vacanţa parlamentară începe însă în luna iulie şi va dura până în luna septembrie, astfel că dezbaterile din legislativ asupra proiectului pot începe cel mai devreme în toamna acestui an, în timp ce data de aplicare a prevederilor privind reducerea taxei şi restituirea banilor este incertă.

Mai mult, procedura de restituire a banilor va fi stabilită prin norme metodologice, aprobate în termen de 30 zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial.

Modificările la taxa auto prevăd plata taxei la prima vânzare a maşinilor înmatriculate în ţară înainte de anul 2007, dar şi reducerea cuantumului taxei de circa 30% şi restituirea unei diferenţe din bani.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.