Jump to content

De ce nu toate cuplurile pot face copii

Recommended Posts

Posted

De ce nu toate cuplurile pot face copii

* interviu cu dr. Liliana Docan, directorul medical al Spitalului de Obstetrică-Ginecologie „Buna-Vestire” din Galaţi

- Cât de des vi se adresează întrebarea „De ce nu facem un copil”?

- Din nefericire, nu există săptămână să nu vină femei care să spună că nu pot avea copii. Vârsta lor este în jur de 30 de ani, dar sunt şi mai tinere, şi peste 40 de ani. Am fost recent la un curs la Iaşi unde profesorul Mircea Onofriescu ne-a explicat că nu prea vrea să ajute să devină mame femei peste 45 de ani.

Bine, nici să mergi în cealaltă extremă - doamna Iliescu care a devenit mamă la 67 de ani. Sunt şi femei sub 30 de ani care vin şi spun că nu pot avea copii, dar nici nu au încercat de-adevăratelea. Grav este atunci când au experienţe neplăcute: avorturi spontane, sarcini extrauterine operate...

- A cui e vina pentru faptul că nu fac copii? A lui sau a ei?

- Mi-ar plăcea să facem în aşa fel încât să nu folosim cuvântul „vină”, ci termenul de cauză a sterilităţii. Când o femeie are o tulburare hormonală, nu e vinovată, acesta este organismul ei. Din ce în ce mai mulţi bărbaţi au probleme! Este o problemă, pentru că bărbaţii confundă sterilitatea cu impotenţa. Una este să ai erecţie şi să poţi duce un contact sexual de la început la final şi alta este numărul spermatozoizilor şi calitatea lor. Sunt tineri şi acceptă greu. Foarte puţini bărbaţi vin să discute cu noi, ginecologii. Nu există ginecolog care să nu înceapă investigaţia unui cuplu care se plânge de problemă cu spermograma. Este o manevră mai greu de acceptat.

- Ce înseamnă ca un cuplu chiar să încerce să facă un copil?

- Definiţia sterilităţii de cuplu este diferită în funcţie de autori. Sunt unii autori care după şase luni de viaţă sexuală neprotejată, dacă nu s-a obţinut o sarcină, încep să investigheze etichetând cuplul ca steril. Sunt autori care doresc un an sau doi de viaţă sexuală neprotejată. Eu îi las pe oameni un an, doi să încerce. Dar nu prea au răbdare. În secolul vitezei ne cam planificăm tot: casă, maşină, copil.

- Cât de des ar trebui să aibă contact sexual cuplurile?

- Am fost la un congres într-o ţară arabă, în Iordania, congres sub egida tulburărilor funcţiei sexuale la bărbaţi şi femei. Am prezentat împreună cu colectivul o lucrare realizată pe baza unui chestionar la care au răspuns paciente din Galaţi. Tema era cum le-a fost viaţa sexuală după naştere naturală sau cezariană, după o intervenţie minoră sau majoră pentru o afecţiune ginecologică.

În cadrul cercetării aveam şi o întrebare referitoare la frecvenţa vieţii sexuale. Şi am avut surprize mari la întrebarea: „Cât e de frecvent este actul sexual?”. Am avut răspunsuri de la: zilnic, de două-trei ori pe zi până la o dată pe săptămână, de două trei ori pe lună, deci variabilitate extremă. Femei trecute de 50 de ani spuneau că rar li se întâmplă să aibă contact sexual. Rar însemna în cazul lor de două ori pe săptămână.

Nu e bine din punct de vedere ştiinţific să stai cu ceasul pe mână şi să zici: acum ovulez, hai! La femei, ovulele sunt limitate. La bărbaţi, spermatogeneza este continuă. Numai că spermatozoizii au un ciclu de formare de câteva zile. Ori dacă nu se lasă să treacă 3-4 zile de la un contact la altul, spermatozoizii nu mai sunt calitativi. Dacă spermograma este bună, atunci rămâne femeia, care are mai multe investigaţii de făcut şi mai costisitoare.

- Cât poate dura până când un cuplu face un copil?

- Sunt situaţii în care nu avem succes nici noi, nici cei ce fac tehnici de fertilizare asistată. Sunt situaţii în care nu există o cauză decelabilă şi respectivii, cum spunem noi, nu rămân „gravizi”. Ce mi se pare foarte important este să fii un ginecolog cinstit. Faci un tablou, vezi ce e, dacă poţi să faci ceva pentru ea, fă, dacă nu, trimite-i acolo unde ştii că lumea poate! Spune-i femeii că nu are rost să o porţi pe drumuri! Realitatea, oricât de tare doare, este mai bună decât o iluzie deşartă întreţinută.

Am început să le spun cuplurilor că felul în care gândim este extrem de important referitor la problemele noastre: Alergaţi după copii prin parcuri, nu vă gândiţi că nu s-a întâmplat nici luna asta. Dacă ar putea cuplurile să se privească, să-şi vorbească, să se creadă, să se înţeleagă, sunt convinsă că toate, inclusiv făcutul copiilor s-ar rezolva mult mai rapid!

viata-libera.ro