Jump to content

Unde merg cei care părăsesc Protecţia Copilului?


dcp100168

Recommended Posts

Unde merg cei care părăsesc Protecţia Copilului?

Potrivit cifrelor oferite de conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC), in centrele de plasament sunt 484 de rezidenti, dintre care 179 cu varste cuprinse intre 14-18 ani, in vreme ce alti 161 de tineri au varste de peste 18 ani. Acestia din urma sunt cei care, practic, sunt “tolerati” de sistem si care vor fi nevoiti sa plece in urmatoarea perioada, dupa ce-si vor finaliza studiile.

“Problema este ca toti acestia nu au unde se duce. Sunt tineri care au in jur de 21-22 de ani si care, potrivit legii acestei tari, sunt independenti, dar nu au unde se duce, sunt ai nimanui. In foarte multe dintre cazuri ne-am implicat chiar mai mult decat ne permite legea, in vreme ce Serviciul Social din Primarie nici nu stie de existenta acestora”, a punctat Marinela Dobrea, directorul DGASPC Galati.

O comunitate prezenta, dar care lipseste cu desavarsire

Directorul DGASPC Galati a mai spus ca pentru aceasta categorie a tinerilor care parasesc sistemul institutionalizat ar trebui sa existe locuinte sociale. “Comunitatea locala ar trebui sa fie prima care sa-i preia pe acesti tineri, dar toti cei din Primarie s-au obisnuit sa arate cu degetul spre noi. Directia trebuie sa-i creasca, Directia trebuie sa gaseasca solutii, in vreme ce dumnealor se multumesc doar sa priveasca. Niciodata nu s-au intrebat: noi ce am putea face pentru ei? Si asta in conditiile in care legea spune ca autoritatile locale trebuie sa se implice in astfel de probleme. Centrul de pe Zimbrului, spre exemplu, este un loc privit ca o locuinta ANL. Este un centru al Primariei, din care tinerii nu mai ies. Sistemul trebuie sa fie fluid, in sensul ca unii intra si altii ies. Din nefericire, pe Zimbrului, cine a intrat, acolo a ramas. Nici la noi situatia nu este altfel, am blocat centrele de plasament pentru ca acum sunt pline, iar pe tineri nu avem unde sa-i ducem, dar incercam sa gasim solutii”, a mai spus Dobrea.

Aceasta ne-a facut cunoscut faptul ca in urmatoarea sedinta a Consiliului Judetean va cere marirea alocatiei de hrana pentru copiii si tinerii din centrele de plasament. De asemenea, Dobrea a tinut sa precizeze ca la sedintele CJ trecute a cerut spatii pentru a-i putea adaposti pe toti cei pe care-i are in grija sistemul de protectie.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Centrele de plasament trebuie sa dispara!

* Centrele de plasament nr. 9 si “Negru Voda” vor fi inchise. Cel putin aceasta este recomandarea facuta de cei de la Inspectia Sociala. Conducerea Directiei spune ca nu are cunostinta de rapoartele facute institutiei, dar recunoaste ca s-au facut verificari.

Intrarea in Uniunea Europeana ne-a impus standarde ridicate in special la prestarea serviciilor sociale. De aceea in aceasta perioada se va pune un accent deosebit pe calitatea serviciilor din centrele de asistenta sociala. De curand a venit randul centrelor de plasament patronate de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC). Institutia a mai avut parte de controale ale Inspectiei Sociale, in special dupa sinuciderea lui Victor. Raportul intocmit atunci a fost unul defavorabil Protectiei Copilului. De aceasta data insa verificarea a vizat modul in care se presteaza serviciile sociale in centrele de plasament.

“A fost un control tematic si am verificat zece centre de plasament din raza de actiune a Inspectoratului Regional. In Galati am verificat doua centre de plasament: «Negru Voda» si Centrul de Plasament nr. 9. Centrele functioneaza cu beneficiari in plus. Spre exemplu la «Negru Voda» sunt 34 de beneficiari care au implinit varsta de 18 ani. Noi am recomandat ca aceste centre sa fie restructurate, mergand pana la inchiderea lor. Pentru «Negru Voda» cei de la DGASPC aveau un plan de restructurare care se intinde pe parcursul anilor 2008-2011, numai ca noi am recomandat ca acest lucru sa se intample cat mai repede, daca se poate chiar anul acesta. Termenul pe care-l vom recomanda va fi de 90 de zile de la primirea rapoartelor, pe care nu le-am primit inca”, a punctat inspectorul sef al Inspectiei Sociale, Claudia Pop.

Recomandari - gasirea de solutii

Seful Inspectiei Sociale ne-a facut cunoscut faptul ca solutia pentru beneficiarii centrelor de plasament trebuie gasita de cei de la Protectia Copilului si Primarie. “Este o problema care priveste atat instututia, cat si comunitatea locala, in speta Primaria. Aceste institutii trebuie sa le gaseasca locuinte tinerilor care parasesc sistemul de protectie. Practic, aceasta verificare a adus in prim-plan o problema pentru care nimeni nu are nicio rezolvare. Acesta este un semnal de alarma si pentru guvernanti, care trebuie sa faca ceva in sensul modificarilor legislative, care sa-i ia in calcul si pe cei care ies din sistem. Noi in recomandari am prins cuprinderea personalului in programe de formare profesionala - pentru ca legea prevede ca sapte zile din an acestia sa faca diferite cursuri -, asigurarea alimentatiei corespunzatoare calitativ si cantitativ, iar restructurarea sa fie prioritara si sa fie supusa aprobarii Consiliului Judetului”, a conchis Claudia Pop. Aceasta ne-a mai spus ca in incheierea actelor de control a solicitat identificarea resurselor de finantare in vederea restructurarii, dar si formularea expresa a alternativelor pe care le vede DGASPC in vederea reducerii numarului de locuri. Directorul DGASPC, Marinela Dobrea, ne-a spus ca nu stie nimic legat de acest lucru: “Am avut niste controale din partea Inspectiei Sociale, dar pana la acest moment noi nu am primit nimic in acest sens”.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.