Jump to content

Licitaţie pentru construcţia de 15 creşe şi grădiniţe în judeţul Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Licitaţie pentru construcţia de 15 creşe şi grădiniţe în judeţul Galaţi

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a lansat licitaţia pentru proiectarea şi execuţia prin PNDI a 28 de creşe/grădiniţe în judeţele Brăila şi Galaţi. Criteriul de atribuire a contractului este preţul cel mai scăzut.

Valoarea estimată maximă pentru acest pachet de lucrări este de 27.379.832 lei fără TVA (11.115.248 lei, fără TVA pentru judeţul Brăila şi 16.264.584 lei, fără TVA pentru judeţul Galaţi). Valoarea estimată include costurile de proiectare şi execuţie, precum şi pe cele de finanţare. Proiectele-tip utilizate pentru aceste obiective de investiţii sunt de trei categorii, respectiv pentru creşe/grădiniţe cu una, două sau trei grupe de copii şi sunt puse la dispoziţie de MDRT.

Autorităţile publice locale beneficiare ale investiţiilor sunt cele care identifică terenul pe care vor fi amplasate construcţiile. De asemenea, tot ele vor realiza, la finalizarea investiţiei, dotările tehnico-edilitare.

Operatorii economici interesaţi pot consulta în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (www.e-licitatie.ro) anunţul de participare, fişa de date a achiziţiei şi caietul de sarcini.

Cele 15 creşe şi grădiniţe din judeţul Galaţi vor fi construite în următoarele localităţi:

Nr. creşe/grădiniţe cu o grupă Nr. creşe/gradiniţe cu doua grupe Nr. creşe/grădiniţe cu trei grupe

Galati 0 0 3

Tecuci 0 0 1

Tg. Bujor 0 1 0

Fundeni 0 1 0

Ghidigeni 0 0 1

Movileni 1 0 0

Negrilesti 1 0 0

Nicoresti 0 1 0

Piscu 0 1 0

Schela 1 0 0

Slobozia Conachi 0 0 1

Valea Marului 0 0 1

Virlezi 1 0 0

TOTAL JUDEŢ 4 4 7

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Creşe şi grădiniţe, peste 8-10 ani

Până la jumătatea lunii octombrie, firmele de construcţii dar şi de proiectare interesate ar putea depune oferte pentru a proiecta şi construi 36 de creşe în Galaţi şi Brăila, valoarea totală a lucrării „pusă la bătaie” de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului fiind de circa 32 de milioane de lei, fără TVA (potrivit datelor publicate pe SEAP). Din cele 36 de creşe, 23 ar urma să se construiască la Galaţi şi 13 în judeţul vecin, Brăila. Nu vă bucuraţi însă înainte de vreme! Lucrările se vor întinde până în 2019-2020, iar finanţarea nu va fi acordată de minister înainte, ci după ce firmele vor realiza construcţiile. Condiţii destul de dure pentru ca visul noilor creşe construite să prindă, cu adevărat, contur.

Tu construieşti pe banii tăi, eu plătesc mai târziu!

Anul trecut, când se discuta despre posibilitatea scurtării concediului maternal – pe fondul scăderii producţiei, a crizei economice etc – s-a pus pentru prima oară problema lipsei de creşe din ţară. Tot la acea vreme, reprezentanţi ai Guvernului au promis demararea unui program naţional privind construcţia de creşe şi grădiniţe. În decembrie 2010 s-a adoptat Planul Naţional de Dezvoltare în Infrastructură (PNDI), prin care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului poate susţine financiar construcţia de noi creşe şi grădiniţe în ţară. Poate susţine, dar, conform legislaţiei care reglementează PNDI - Legea 15/2011 şi HG 251/2011 – doar va deconta, de fapt, lucrările realizate înainte, pe banii proprii (sau împrumutaţi din bănci) de firmele private care se vor înhăma la o astfel de investiţie. Mai exact, art. 8, alin 1, 2 şi 3 din HG 251 prevede că firmele care vor câştiga – în urma licitaţiei – dreptul de a construi noile creşe şi grădiniţe vor începe să facă acest lucru, pe banii proprii (sau cu credite bancare) din acest an şi până în 2020, urmând ca primele deconturi de la Ministerul Dezvoltării să fie făcute începând cu 2013. Are sau nu legătură anul de începe a deconturilor ministerului cu data alegerilor parlamentare (programate să aibă loc în 2012), care ar putea schimba componenţa Guvernului, este greu de spus, dar facil de imaginat.

20 de creşe în Galaţi… peste zece ani

Atât senatorul PDL Marius Necula, cât şi inspectorul şcolar adjunct general Onuţ Atanasiu au declarat că „programul naţional pentru construcţia de creşe şi grădiniţe există, licitaţiile au fost lansate, sunt în curs de adjudecare.

La nivel naţional vorbim de aproximativ 750 de astfel de lucrări”. În urma verificărilor făcute pe SEAP, am descoperit că la începutul acestei luni au fost postate pe site-ul naţional anunţuri de participare pentru adjudecarea lucrărilor de proiectare şi construcţii de creşe/grădiniţe în Galaţi şi Brăila. „Pachetul” de lucrări, în valoarea totală de 32 de milioane de lei (fără TVA) ar urma să fie atribuit firmei care va prezenta cea mai bună ofertă, ce urmează să fie deschisă (şi, evident, selectată din toate cele prezentate) pe 24 octombrie.

Din cele 32 de milioane de lei, la Galaţi se vor construi 23 de unităţi de învăţământ preşcolar (lucrări în valoare totală de circa 21 milioane de lei), iar la Brăila 13 (circa 11 milioane de lei, valoarea lucrărilor). Durata lucrărilor prevăzută în anunţul de participare este 15.11.2011-31.12.2019.

Trebuie precizat că nicăieri în documente nu se precizează clar câte construcţii vor fi creşe şi câte grădiniţe; de altfel, nici în proiectele tehnice nu se face o diferenţă – singurele diferenţe fiind în funcţie de câte grupe vor avea (de la una la trei).

Pentru Galaţi, proiectul prevede construcţia a trei creşe/grădiniţe în municipiu, câte una în Tecuci şi Tg. Bujor şi apoi, câte una în 18 comune (Fundeni, Ghidigeni, Movileni, Negrileşti, Nicoreşti, Piscu, Schela, Slobozia Conachi, Matca, Bălăşeşti, Barcea, Drăgăneşti, Tuluceşti, Griviţa, Gohor, Cudalbi, Valea Mărului şi Vârlezi). Reamintim că în momentul de faţă, în municipiul Galaţi există două creşe şi 48 de grădiniţe de stat. Repartizarea acestor lucrări a fost făcută în urma solicitărilor administraţiilor locale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Nicoleta Manole, municipiul a cerut înfiinţarea a trei creşe în: cartierul ANL Dimitrie Cantemir, Tecuci nr. 156 şi Furnaliştilor (Micro 20).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.