Jump to content

Braconaj pe Dunăre şi Prut


Recommended Posts

Posted

Braconaj pe Dunare si Prut

Patru barbati din judetele Galati si Tulcea s-au ales cu dosare penale, dupa ce au fost prinsi de politistii de frontiera facand braconaj piscicol pe Dunare si Prut. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Galati, comisar Vasile Nastasa, a declarat ca in dreptul Milei marine 74, respectiv Mila marina 74,5 a Dunarii au fost depistati un barbat de 49 ani din Grindu, judetul Tulcea, si unul de 50 ani, din Galati, care pescuiau din doua barci, cu ajutorul a trei setci fiecare, fara a detine licenta sau autorizatie de pescuit pentru ambarcatiuni. Cele sase setci, in valoare totala de 22.617 lei au fost ridicate in vederea confiscarii, iar barcile au fost lasate in custodie, pe baza de procese verbale, proprietarilor. Pestele rezultat in urma activitatii de pescuit a fost redat mediului natural in prezenta martorilor.

Un alt echipaj al politiei de frontiera a depistat pe malul raului Prut alti doi barbati de 33 si 54 de ani, ambii din Vladesti, judetul Galati, care pescuiau cu ajutorul unui prostovol, fara documente legale. Plasa, in valoare de 301,56 lei, a fost confiscata. Doi dintre cei patru s-au ales cu dosare penale pentru lipsa licentei de pescuit pentru nave si ambarcatiuni si/sau a autorizatiei de pescuit, iar ceilalti doi pentru lipsa autorizatiei de pescuit, folosirea la pescuit de catre persoane neautorizate a prostovoalelor si pescuitul cu unelte de pescuit avand ochiul de plasa sub dimensiunile minime prevazute de lege. Dosarele urmeaza sa fie inaintate Parchetelor de pe langa Judecatoriile Galati si Targu Bujor.

Rompres

Posted

Încă se mai practică braconajul pentru a pune ceva pe masă şi a face un ban în casă. Da, da, sunt oameni fără perspectiva unui loc de muncă, care aleg să facă orice numai să nu dea în cap la alţii. Cunosc un caz, chiar în familie ...

  • 2 years later...
Posted

La pescuit în plină prohibiţie

Poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale Transporturi Galaţi au prins mai multe persoane care se îndeletniceau cu pescuitul chiar dacă e prohibiţie. De exemplu, pe Dunăre, în tronsonul cuprins între km. 155-159, pe malul stâng, a fost depistat H. Daniel de 23 ani, din Galaţi, fără antecedente penale, iar în zona Priza Dunării au fost depistaţi P. Florin, de 34 ani, din Smârdan, necunoscut cu antecedente penale, şi P. Cornel-Săndel, de 39 ani, din Măstăcani, cunoscut cu antecedente penale, ambii fără ocupaţie, care practicau pescuitul comercial în perioada de prohibiţie cu plase de pescuit artizanale, fără a deţine autorizaţie de pescuit comercial. Plasele de pescuit au fost ridicate în vederea confiscării iar celor în cauză li s-au întocmit dosare penale pentru săvârşirea infracţiunilor de nedeţinere a autorizaţiei de pescuit comercial, practicarea pescuitului comercial în habitatele piscicole naturale în perioada de prohibiţie, deţinerea şi folosirea la pescuit de către persoane neautorizate de plase de pescuit.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Eveniment&articol=5

  • 3 weeks later...
Posted

Amenzi de 136.000 lei şi peste 100 de dosare penale, pentru infracţiuni privind pescuitul

* Poliţiştii au confiscat 1.060 kg de peşte de diferite specii şi 16 kg de icre de ştiucă şi crap

Poliţiştii din Delta Dunării, Galaţi, Brăila, Ialomiţa şi Constanţa au întocmit, în patru zile, peste 100 de dosare penale şi au dat amenzi în valoare de peste 136.000 lei, confiscând, totodată, o tonă de peşte şi 18 km de plasă, informează Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Aproximativ 380 de poliţişti au fost mobilizaţi în Delta Dunării şi în judeţele Galaţi, Brăila, Ialomiţa şi Constanţa, pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol.

Astfel, în ultimele patru zile, au avut loc 280 de acţiuni şi razii, în urma cărora 108 persoane sunt cercetate de oamenii legii pentru comiterea de infracţiuni privind pescuitul şi acvacultura. Dintre acestea, 105 au fost depistate în flagrant. În timpul acţiunilor, au fost controlate peste 295 de mijloace de transport şi ambarcaţiuni. De asemenea, oamenii legii au controlat şi magazine care au ca obiect de activitate desfacerea de produse cu peşte, cherhanale şi au fost organizate mai multe filtre rutiere. În total, au fost aplicate 644 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 136.590 de lei.

Totodată, au fost confiscate 283 de plase monofilament, în lungime de 17.950 m, 1.060 kg de peşte de diferite specii, 16 kg de icre (ştiucă şi crap), 23 de ambarcaţiuni şi două motoare, precum şi diverse plase folosite pentru pescuit.

http://www.realitatea.net/amenzi-de-136-000-lei-si-peste-100-de-dosare-penale-pentru-infractiuni-privind-pescuitul_711446.html

Posted

Braconaj în plină prohibiţie

Poliţia Transporturi Galaţi, împreună cu nouă inspectori din cadrul Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură, patru comisari ai Gărzii de Mediu, dar şi alţi reprezentanţi ai altor instituţii a controlat în perioada 19-29 aprilie, ambarcaţiuni, autorizaţii de pescuit, precum şi societăţi comerciale. Oamenii legii au dat 13 sancţiuni, valorând 50.300 lei, au confiscat 800 de metri de plase de pescuit interzise - valoarea bunurilor confiscate ajungând la suma de 5.000 lei.

Au fost prinşi mai mulţi pescari ilegalişti, fiind constatate 20 infracţiuni de braconaj piscicol. Astfel, pe fluviul Dunărea, în tronsonul cuprins între kilometrii 152 şi 164, au fost prinşi gălăţenii Nicolae S., de 29 ani, Valentin D., de 26 ani, Mircea Stejărel A., de 32 ani, Tudorel M., de 35 ani, Mihai D., de 24 ani şi Gheorghe C., de 58 ani, toţi fără ocupaţie şi fără antecedente, care pescuiau cu câte o plasă de pescuit artizanală, fără autorizaţie şi în perioada de prohibiţie. Celor şase li s-au făcut dosare penale, plasele de pescuit fiind confiscate.

http://www.viata-libera.ro/articol-Braconaj_cu_ate_multe_2.html

  • 3 months later...
Posted

Dosare penale pentru braconaj

Luni, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Folteşti au oprit pentru control, pe digul de protecţie al râului Prut, un autoturism marca Renault Kangoo, condus de cetateanul roman S. Ştefan. La control au fost descoperite in portbagaj trei plase tip avă şi circa 14 kilograme de peşte de diferite specii, pentru care persoana menţionată nu a putut prezenta acte justificative. De fapt, cetăţeanul respectiv pescuia în scop comercial, fără a deţine licenţă de pescuit.

În aceeaşi zi, poliţiştii de frontieră au oprit pentru control pe DN26, pe raza localităţii Vlădeşti, un autoturism Dacia, condus de cetăţeanul român, B.Sorin. La control au fost descoperite in portbagaj două plase tip avă, pentru care persoana menţionată nu a putut prezenta documente justificative. În urma cercetarilor efectuate precum si din declaratiile acestuia a rezultat faptul ca cetateanul respectiv nu are drept de detinere a plaselor de pescuit in scop comercial. Plasele de pescuit in valoare de circa 400 lei au fost confiscate.

Lui S. Ştefan şi B.Sorin li s-au intocmit dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de "nedeţinere licenţă-autorizaţie de pescuit comercial" şi "utilizarea la pescuit a uneltelor de tip "avă" de către persoane neautorizate". Peştele şi plasele de pescuit în valoare de circa 1.200 de lei au fost confiscate.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Dosare_penale_pentru_doi_braconieri_prinsi_cu_scule_de_pescuit_ilegale_0_322767894.html

  • 1 year later...
Posted

Bălţile private, jefuite de peşte pentru Bunavestire

Gălăţenii se pregătesc intens pentru masa de duminică, când creştinii sărbătoresc Vestirea Naşterii Domnului, una dintre puţinele zile din Postul Paştelui când este dezlegare la peşte. Pentru a onora cum se cuvine obiceiul, unii gălăţeni cu îndeletniciri într-ale pescuitului nu bat magazinele, ci fac din procurarea peştelui de Bunavestire o veritabilă afacere… ilegală.

Este cazul a trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 25 şi 36 de ani, toţi din Galaţi, care au fost prinşi miercuri de poliţiştii care au făcut o acţiune comună cu reprezentanţii ANPA - filiala Galaţi, care ştiau că în această perioadă se înmulţesc actele de braconaj şi furturile de peşte.

În maşinile pescarilor identificaţi pe stradă, poliţiştii au găsit mai multe plase pescăreşti, dar şi cantitatea totală de 93 de kilograme de peşte din speciile plătică, crap, somn, şalău şi sânger, despre care cei în cauză au recunoscut că le-au sustras dintr-o amenajare piscicolă de la marginea oraşului. Cei trei au fost conduşi la Poliţie, ei fiind cercetaţi pentru furt, nedeţinerea autorizaţiei de pescuit comercial şi folosirea ilegală a plasei de pescuit de tip comercial.

viata-libera.ro

Posted

Migratia scrumbiilor pe Dunare a deschis “apetitul” braconierilor din Galati si Braila

Postul Pastelui si dezlegarile la peste, plus obisnuita migratie in masa a scrumbiilor pe Dunare a deschis “apetitul” braconierilor din Galati si Braila. Politistii duc, zilele acestea, un adevarat razboi cu pescarii ilegali.

Politistii de frontiera, impreuna cu cei de la Inspectoratul de Politie al judetului Braila au retinut, pe timpul desfasurarii unei actiuni pe linia prevenirii si combaterii faptelor de braconaj piscicol, mai multe persoane care desfasurau activitati ilegale de pescuit.

In data de 20 martie 2012, in urma desfasurarii unei actiuni pe linia prevenirii si combaterii faptelor de braconaj piscicol, in cadrul Planului National Braconierul 2012, politistii de frontiera au depistat mai multi cetateni care desfasurau pe Dunare activitati de pescuit comercial fara a fi autorizati.

Pe malul drept al fluviului, in zona bratului Valciu al fluviului a fost depistat Harsu S., din localitatea Tercau, judetul Braila care detinea o plasa de pescuit din nylon (monofilament), cu care pescuia.

In zona kilometrului fluvial 219, au fost depistati Oancea D. (23 ani) si Draghici A. (29 ani), ambii din localitatea Stancuta, judetul Braila, care folosindu-se de o barca din tabla si o plasa de pescuit din ata, desfasurau activitati de pescuit.

In zona kilometrului fluvial 202 a fost depistat Bajan I. (34 ani) din localitatea Tufesti, judetul Braila, care folosindu-se de o barca din lemn si o plasa de pescuit desfasura activitati de pescuit.

Politistii de frontiera au confiscat plasele de pescuit, pe care le-au depozitat la sediul S.T.P.F. Galati. Cele doua barci au fost lasate in custodia proprietarilor pana la terminarea cercetarilor, iar pettele capturat a fost predat unei societati de profil in vederea valorificarii.

Persoanelor in cauza le-au fost intocmite dosare penale pentru savarsirea infractiunii de producerea, importul, comercializarea, detinerea sau folosirea la pescuit de catre persoane neautorizate a navoadelor, voloacelor, prostovoalelor, varselor, vintirelor, precum si a altor tipuri de unelte de pescuit comercial.

Actiunea politistilor este laudabila, insa avem de-a face, din pacate, doar cu o picatura de lege intr-o Dunare de faradelege. Zeci de persoane ofera de vanzare prin oras, zilnic, sute de kilograme de peste braconat, semn ca Politia mai are foarte mult de lucru.

ecomagazin.ro

Posted

Actiunea politistilor este laudabila..in cazurile astea.. dar din pacate la galati cred ca suntem pe primu loc la braconaj, .si la distrugeri de amenajari piscicole.

Politia de frontiera dar in primul rand AJVPS,inchid ochi la braconaj industrial.EX. Pe canalul mare de la Badalan.pana la Tulucesti ,canalul 2, Lacul Brates,canalul Ghimia,se face braconaj ,tot anul.Politia de frontiera verifica pe cei cu undita ,dar cei cu plase monoflament ,si cei ce nu au autrizatie sunt lasati sa pescuiasca .Am vazu de atate ori in perioada de prohibitie ca cei cu undita sunt amenndati... si cei cu plase braconeaza tot timpul anului....Le da si lor o SARAMURA...AJVPS ...stie sa ia bani de la membri si sa organizeze petreceri la balti si domenii de vanatoare.DE 10 ani pescuiesc pe teritoriu judetului Galati ,si nu am vazut nici un reprezentant al AJVPS-ULUI...Eu am platit an de an cotizatia de membru ,si chiar nu am inteles dece am platito...ASA ca actiune politiei e 0,1%din infractiunea de praconaj... Cea mai mare vina o au AJVPS ...RUSINE...DNA sa vada ce a facut cu banii membrilor de 22de ani...

  • 5 weeks later...
Posted

Cinci gălăţeni sunt cerectaţi pentru braconaj după ce au fost prinşi pescuind în prohibiţie

Deşi este prohibiţie, amatorii de peşte nu se lasă cu una, cu două şi înarmaţi cu plase uriaşe iau cu asalt luciurile de apă. În seara de Sf. Gheorghe, cinci pescari au fost depistaţi de poliţiştii de frontieră, la interval de numai câteva minute.

Astfel, două persoane au fost identificate de către poliţiştii de frontieră, care urmăreau cu camerele cu termoviziune luciul de apă de la Vlădeşti. Constantin B., de 38 de ani, şi Gelu G., de 36 de ani, întinseseră un năvod lung de 15 metri într-un bazin piscicol. Cei doi nu au apucat să plece acasă cu prada, pentru că poliţiştii i-au înconjurat şi i-au lăsat fără peşte şi fără plasă. "Poliţistii de frontieră au luat măsura confiscării plasei de pescuit, iar peştele capturat a fost redat mediului natural. A fost întocmită lucrare penală pentru deţinerea şi plasei de tip monofilament şi furt calificat", ne-a declarat insp. pr. Mihaela Lazăr, purtătorul de cuvânt al ITPF Iaşi.

Câteva minute mai târziu o captură asemănătoare aveau să facă alţi poliţişti de la Sectorul Folteşti, aflaţi în misiune cu autospeciala cu termoviziune la Măstăcani. Oamenii legii au observat trei cetăţeni care pescuiau cu două plase monofilament în canalul de alimentare a staţiei de pompare de lânga DN 26. Viorel O., Dumitrache A. şi Daniel V., toţi din Galaţi, au fost nevoiţi să le predea poliţiştilor plasele cu lungime totală de 130 metri şi să se resemneze cu un dosar penal pentru pescuit comercial în perioada de prohibiţie şi pentru deţinerea şi utilizarea plaselor de tip monofilament.

La finalul cercetărilor, ambele dosare vor ajunge la Parchet cu propunerile aferente.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.