Jump to content

Soţii prinşi prin paturi străine sunt buni de plată


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Soţii prinşi prin paturi străine sunt buni de plată

Două articole din noul Cod Civil au stârnit controverse în rândul avocaţilor gălăţeni. Judecătorii nu comentează. Mai nou legea prevede că se plătesc daune şi pentru încercarea de a convinge partenerul să rupă logodna.

Noul Cod Civil stabileşte ca soţii vinovaţi de desfacerea căsătoriei să le plătească partenerilor de viaţă despăgubiri morale şi materiale. Articolul 388 statuează că „soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească".

Prin urmare, soţii a căror imagine în societate a avut de suferit din cauza partenerilor de viaţă pentru că aceştia din urmă au călcat "strâmb", au dreptul conform noii noii legii, să primească despăgubiri, atât morale, cât şi materiale.

Mai mult decât atât, soţul nevinovat poate să ceară în justiţie o prestaţie lunară de la consortul său, astfel încât să beneficieze de aceleaşi condiţii de viaţă pe care le avusese înainte de desfacerea căsătoriei.

O parte din avocaţii gălăţeni consideră că noile prevederi ale Codului Civil sunt o prostie şi nu vor aduce nici o reparaţie morală sau materială soţilor care vor cere acest lucru. "Nu are nicio legătură cu realitatea. Nu prin procese vom face oamenii să gândească corect şi să nu aibă scăpări de acest gen. Acest lucru se realizează în mod natural, pe baza experienţei de viaţă a fiecărei persoane. Nu poate veni o lege să îţi impună asta. Noile prevederi nu vor face altceva decât să umple instanţele de procese", ne-a declarat avocatul Romică Artene.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Poate asa se va micsora numarul de crime din randul partenerilor de viata. Barbatii in loc sa le omoare pe partenerele lor carei ameninta cu divortul, le va lasa sa se desparta de ei ca ei sa castige bani de pe urma lor. Probabil aici sau gandit cei care vor sa bage legea asta.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Sexul extraconjugal se plăteşte

* Dacă unul dintre soţi „îi pune coarne” celuilalt atunci judecătorul poate să îl oblige să plătească despăgubiri

Mai sunt două săptămâni şi va intra în vigoarea noul Cod Civil al României. Noua lege, care va sta la baza judecării tuturor proceselor civile, aduce modificări importante în ceea ce priveşte familia. Astfel, dacă relaţia se termină din culpa exclusivă a unuia dintre soţi, judecătorii pot stabili ca celălalt partener să primească despăgubiri. Culpa exclusivă include: infidelitatea unuia dintre soţi, acte de violenţă morală sau fizică, consum în exces de băuturi alcoolice, părăsirea nejustificata a domiciliului, existenţa unor nepotriviri de ordin fiziologic etc.

Aşadar, de la 1 octombrie infidelitatea va fi plătită scump de soţi, dacă tribunalul va decide că acesta este motivul desfacerii căsătoriei. De asemenea, dacă soţul care pierde procesul de divorţ are o avere mai mică decât a celuilalt, primul poate cere o pensie de întreţinere.

Despăgubiri în cazul ruperii logodnei

Noul Cod civil al României reglementează şi câteva aspecte legate de logodnă, care nu este supusă niciunei formalităţi şi poate fi dovedită cu orice mijloc de probă, nefiind o condiţie pentru căsătorie. Cei care au întocmit Codul civil s-au gândit şi la darurile primite cu ocazia logodnei, care trebuie restituite în cazul despărţirii.

Mai mult decât atât, dacă unul dintre parteneri rupe logodna subit, celălalt poate cere despăgubiri, în interval de un an de la incident: "partea care rupe logodna în mod abuziv poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei".

Noul Cod Civil prevede că, pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul.

Contractul prenupţial…

Dacă până acum am văzut doar în filme miri care semnează înainte de nuntă contracte prenupţiale, de la 1 octombrie va fi posibil şi la noi. Astfel, mirii care nu vor să aibă bătăi de cap cu împărţirea averii la un eventual divorţ vor putea încheia contracte prenupţiale. Tot ce trebuie făcut este o simplă vizită la notar, unde se va bate în cuie modul în care cei doi îşi vor împărţi averea.

Nulitatea căsătoriei

Din momentul în care va intra în vigoare noul Cod Civil, căsătoriile din interes, denumite în lege drept căsătorii fictive, vor dispărea. Astfel, "căsătoria încheiată în alte scopuri decât acela de a întemeia o familie este lovită de nulitate absolută". Totuşi, nulitatea mariajului dispare în momentul în care, "până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, a intervenit convieţuirea soţilor, soţia a născut sau a rămas însărcinată ori au trecut 2 ani de la încheierea căsătoriei". Deci, una dintre sarcinile soţilor este îndatorirea de a locui împreună.

Clarificări şi pentru custodie

Tot prin această lege, părinţii care divorţează vor avea custodia comună a minorilor rezultaţi din căsătorie. Asta înseamnă că cei doi vor putea decide împreună atât în privinţa educaţiei, a timpului liber, cât şi a activităţilor extraşcolare.

Mai mult decât atât, legea este permisivă pentru familiile care au mai mulţi copii. În acest sens, domiciliul celor mici poate fi diferit, cu condiţia ca şederea să alterneze: când la mama, când la tata. Doar dacă cei doi părinţi nu se pun de acord în această privinţă, instanţa va impune custodia unică. În plus, legea dă dreptul copiilor de peste 10 ani să fie întrebaţi de judecător cu cine preferă să rămână.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.