Jump to content

Fabrica de ulei „Prutul”, acuzată de poluare


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Fabrica de ulei Prutul, arsă de Garda de Mediu Galaţi

Garda de Mediu a derulat, vineri, un control la „Prutul" după ce au primit o sesizare semnată de zeci de persoane revoltate că nu pot respira din cauza noxelor emise. Treizeci de gălăţeni care locuiesc pe străzile Dogăriei, Olteniţei, Păcii şi Vadul Cărăbuş au sesizat Garda de Mediu că, de şase luni de zile, respiră un miros greu suportabil din cauza fumului emis de la fabrica de ulei. „Nu ne putem deschide ferestrele pentru aerisire şi nici nu ne putem usca rufele în curte pentru că se depune funingine. Mirosul urât ne afectează sănătatea şi mediul înconjurător", se plâng semnatarii hârtiei trimise către comisarii de mediu. Gălăţenii spun că, din observaţiile proprii, emisia în atmosferă se face în cantitate mai mare în timpul nopţilor, în special la sfârşit de săptămână. „În perioada 6-8 noiembrie cantitatea deversată a devenit alarmantă din cauza stratului gros de funingine depus în curţile noastre, pe case, pe maşini şi pe străzi", se plâng cei treizeci de proprietari.

„S-a închis Cocseria, a rămas Prutul"

Comisarii de mediu au verificat, vineri, activitatea fabricii de ulei, ocazie cu care au sanţionat societatea cu 10.000 de lei. „ Am amendat Prutul pentru că foloseşte în ardere cojile de la seminţele de floarea soarelui. Societatea nu are tehnologia adecvată pentru desfăşurarea acestei activităţi motiv pentru care, în repetate rânduri, am fost sesizaţi că de la fabrică iese un fum gros, irespirabil", a declarat Mihai Turcu, comisarul şef al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Galaţi. Societatea Prutul a fost obligată, de asemenea, să-şi revizuiască autorizaţia de mediu. „În caz contrar, societăţii i s-ar putea suspenda autorizaţia de mediu. S-a închis Cocseria, a rămas Prutul", a punctat Ion Avram, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu.

Reprezentanţii producătorului gălăţean de ulei susţin că vor îndeplini cerinţele impuse, în urma controlului, de comisarii de mediu. "Fabrica din Galaţi trece printr-un amplu proces de dezvoltare şi modernizare, ce include şi acţiuni de conformare la cerinţele actuale de mediu şi care urmează a fi finalizate conform termenelor stabilite de Garda de Mediu" a declarat Dana Dumitrescu, Manager Comunicare în cadrul societăţii Prutul. Pe toată perioada programului de investiţii pe care l-au început, activitatea fabricii se va desfăşura în condiţii normale.

Direcţia de Sănătate promite că merge în control

Întrebat dacă fumul emis în atmosferă de la fabrica de ulei este nociv pentru sănătate, Valentin Boldea, directorul de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, ne-a spus că până nu face un control la faţa locului nu se poate pronunţa. „Depinde foarte mult de compoziţia substanţelor care sunt arse. Chiar dacă nu am primit nicio sesizare în acest sens, vom merge acolo şi vom lua o serie de probe pentru a vedea exact cât de nociv este pentru oraganism acel fum", a mai spus Boldea.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Ex ... 84385.html

Link to comment
Share on other sites

Nu spun că nu ar trebui protejat mediul, dar Galaţiul e pe muchie de cuţit.... Celor din combinat le-a fost mai uşor să închidă cocseria decât să adapteze instalaţii pentru a „ proteja ” mediul. Şi ca manager la combinat la fel aş fi procedat. Rămâneţi cu o droaie de oameni şi daţi-le voi de mâncare . Sper ca Prutul să nu procedeze la fel... ne facem fraţi cu Petroşani.

De la garda de mediu am luat şi eu amendă toamna trecută.. 3000 de lei.. cea mai mică amendă.. slăbuţ de toamnă.... , pe motiv că nu aveam făcut un ţarc pentru depozitarea cartoanelor... deşi nu erau împrăştiate prin hală, ci erau aşezate frumos şi urma să le duc la reciclare să-mi iau cei 10-20 de lei pe ele.. şi motorina costă peste 40 de lei.. dar trecem cu vederea

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Fabrica de ulei „Prutul”, acuzată de poluare

Gălăţenii din Valea Oraşului au depus zeci de sesizări la Garda de Mediu printre altele şi pentru că în grădinile lor nu mai creşte nimic iar uneori aerul este irespirabil. Reprezentanţii fabricii neagă acuzaţiile şi spun că deţin toate autorizaţiile de mediu necesare funcţionării acesteia.

Un grup de gălăţeni care locuiesc pe străzile Păcii şi Griviţei se pâng de faptul că la fiecare ploaie torenţială, canalizarea refulează şi, după retragerea apei, grădinile le rămân acoperite cu strat de ulei provenit de la Fabrica „Prutul". Oamenii spun că nu mai suportă nici mirosul emanat de instalaţiile tehnologice şi se tem pentru sănătatea lor. Deşi au făcut numeroase sesizări la Garda de Mediu, problema lor nu a fost însă rezolvată.

Conducerea fabricii susţine că derulează un amplu proces de investiţii. „Va fi una dintre cele mai mari si mai moderne fabrici de profil din România. Compania Prutul este unul dintre cei mai mari producători de ulei vegetal din România şi ne mândrim cu faptul că prin această investiţie vom duce mai departe cea mai îndelungată traditie (de la 1893) în fabricarea uleiului vegetal din ţara noastră”, a precizat Dana Dumitrescu, director comunicare.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Locuitorii din zona fabricii de ulei reclamă poluarea din weekend

Am primit zilele trecute la redacţie un mail de la un cititor din zona fabricii de ulei Prutul, care ne scria: „Vă scriu în numele mai multor locuitori din cartierul din zona Gării CFR. În zonă există un agent economic - fabrica de ulei Prutul - care poluează cu regularitate aerul în zonă şi îl face irespirabil. Poluarea se resimte pe o zonă mai mare, chiar până la Grădina Publică.
În fiecare vineri seara, precum şi uneori şi pe parcursul zilei de sâmbătă, cei de Prutul dau drumul în atmosferă la nişte emisii extrem de urât mirositoare, încărcate cu particule uleioase!
În mod clar aceste emisii depăşesc orice limite legale, de aceea probabil reprezentanţii fabricii evită să le elibereze în atmosferă în timpul săptămânii, probabil temându-se de un control din partea Gărzii de Mediu. Le fac doar vineri seară, după ora 19-20, şi sâmbăta, când cei de la Garda de Mediu nu sunt la serviciu şi nu pot fi contactaţi să constate neregulile. Ei bine, am făcut o plângere la Gardă de Mediu Galaţi şi, deşi le-am precizat clar acolo când anume se produc emisiile cele mai puternice şi care viciază grav calitatea aerului din zonă, ei le-au făcut un control într-o zi de joi şi nu au constatat nimic în neregulă”.
Am luat legătura cu reprezentanţiii Gărzii de Mediu Galaţi, cărora le-am prezentat oful remis pe adresa redacţiei de locuitorii din apropierea unităţii iar comisarul Gărzii de Mediu Galaţi, Mărioara Gătej, ne-a declarat că la sediul instituţiei a fost înregistrată o sesizare pe această temă acum 2 săptămâni.
„A fost făcută monitorizarea emisiilor în atmosferă şi rezultatele nu au scos în evidenţă depăşiri ale limitelor admisibile la capitolul noxe, lucru pe care l-am transmis celor care au făcut atunci reclamaţia. Am luat act de sesizarea lor şi vom face o monitorizare şi la sfârşit de săptămână”, ne-a declarat comisarul şef Mărioara Gătej. Deşi petiţionarul ne-a scris că nu a putut contacta Garda de Mediu în weekend, şefului Gărziii de Mediu Galaţi nea declarat că există un număr la care orice persoană poate suna în zilele nelucrătoare, existând un comisar de serviciu care preia reclamaţiile. „Chiar la sfârşitul săptămânii trecute am avut sesizări care au fost înregistrate de către comisarul de mediu de la Garda de Mediu Galaţi care a fost de serviciu, existând un număr de telefon telverde la care se poate suna”, ne-a mai declarat şeful Gărzii de Mediu Galaţi. Numărul de telefon la care se pot face reclamaţii este 0756.050.773.
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Fabrica de Ulei, în atenţia Gărzii de Mediu. Fum şi miros în Valea Oraşului

Gălăţenii care trăiesc în Valea Oraşului, dar şi cei care locuiesc în zona Domnească sunt obişnuiţi, de ani de zile, cu mirosul de seminţe de floarea soarelui prăjite, miros care provine de la Fabria de Ulei „Prutul”, de pe Ana Ipătescu. În prima parte a acestei zile însă, mirosul cunoscut a fost însoţit de un fum persistent, care a fost eliberat de fabrică în atmosferă, fum care a inundat toată Valea Oraşului, alarmând oamenii. „Cu mirosul suntem obişnuiţi, dar acum iese fum gros, am cam intrat la păreri”, a spus un cetăţean care locuieşte în Valea Oraşului.

Mărioara Gătej, comisar şef al Gărzii de Mediu Galaţi a declarat pentru PresaGalati.ro că „în urma sesizărilor repetate pe care Garda le-a primit de la două persoane, de-a lungul unui an întreg, inspectorii noştri au efectuat o verificare la Fabrica de Ulei. La acel moment s-a identificat drept sursă de miros în fluxul tehnologic zona de uscare a ştrotului. Pentru remedierea acestei probleme, Garda de Mediu a dat un termen, iar cei de la fabrică au prezentat un plan de investiţii, cu ajutorul cărora se va elimina acest miros. Cum este vorba despre o investiţie, termenul stabilit pentru remedierea problemei este sfârşitul primului trimestru al anului 2014. Cât priveşte prezenţa fumului degajat de fabrică, deocamdată nu am primit nicio sesizare, dar vom verifica zilele următoare, pentru a vedea care este motivul”.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.