Jump to content

„Woyzeck” - premiera de toamnă a Dramaticului

Recommended Posts

Posted

„Woyzeck” - premiera de toamnă a Dramaticului

Ţino Geirun semnează regia, scenografia, traducerea şi adaptarea spectacolului „Woyzeck”, de Georg Büchner, viitoarea premieră a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

Actorii gălăţeni vor participa cu acest spectacol pe 13 iulie, la KultFestival, lângă Linz, în Austria, iar pe 14 iulie îl vor prezenta la Viena, la Pygmalion Theater. Ţino Geirun explică: „Am o legătură sentimentală cu aceste locuri, sunt născut la Brăila. Şi pentru că Dunărea curge atât la Linz cât şi la Viena, ne-am hotărât să-i urmăm cursul şi să încercăm să arătăm că şi în aval se face un teatru de foarte bună calitate, dar care nu este foarte cunoscut. În apropiere de Linz va avea loc un festival care debutează anul acesta, al cărui director este Ulf Duckelmann. Dumnealui a invitat teatrul gălăţean să participe la festival, iar eu citesc în acest gest o dovadă de încredere şi de respect. KultFestival îşi propune să aducă, în fiecare an, forme reprezentative de artă din spaţiul european”.

Primul antierou din istoria dramaturgiei

Regizorul declară: „Georg Büchner este un autor german. Literatura de sorginte germană nu are graniţe: la şcolile din Austria, de pildă, se învaţă şi literatura germană”.

De ce Woyzeck? „Sunt motive subiective şi motive obiective. Mă leagă de acest spectacol o mai veche preocupare, montarea de la Galaţi este cel de-al patrulea Woyzeck după cele din Hamburg şi Viena - la Pygmalion Theatre am avut două variante, la interval de aproape 10 ani”.

„Predilecţia mea pentru textul autorului german este legată de tipul de teatru pe care îl propune dramaturgia lui. În literatura germană este socotită prima scriere modernă, deşi a fost în secolul 19, secolul victorian al dramaturgiei teatrale, este extraordinar de modern scris, compact, îmbină metafora cu o semantică foarte puternic comprimată: într-o pagină sunt foarte multe informaţii, dar şi metafore. Este foarte interesantă relaţia dintre acestea în legătură cu desfăşurarea evenimentului. Pot spune că şi astăzi găsim cu greu opere care să-i stea pe potrivă”.

„Pe de altă parte, Woyzeck este primul antierou din istoria dramaturgiei mondiale. Până la el, toţi şefii de distribuţie se numeau ba Richard al II-lea, ba Henric al IV-lea. El este primul antierou, sau, cum am zice noi, un nimeni. După Woyzeck, abia în secolul XX au apărut asemenea tipuri de eroi”.

Piesa este împărţită în fragmente care nu au fost niciodată puse cap la cap de autor. Editorul le-a pus într-o anumită orânduială, dar aceasta nu-i aparţine autorului. În spaţiul german piesa se joacă în draci”.

„Un potenţial pe care nu îl bănuiam”

Regizorului nu i-a fost greu să stabilească distribuţia: „Acesta a fost un alt motiv pentru care am ales Woyzeck: am socotit că am posibilitatea să acopăr distribuţia. Cristi Gheorghe este Woyzeck, el care era obişnuit să joace numai roluri de eroi!”.

„Este un spectacol metaforic, se adresează în aceeaşi măsură minţii şi inimii. Cred că va fi gustat şi apreciat de public, aşa cum a fost şi la Pygmalion Theatre din Viena, unde în două stagiuni au fost 142 de reprezentaţii”.

Ţino Geirun declară: „Planurile mele de viitor sunt legate de Galaţi, pentru că m-am îndrăgostit de teatrul de aici. Nu flambez foarte uşor, dar aici am găsit oameni foarte receptivi şi actori foarte buni: părerea mea este că ar trebui să-şi scuture puţin, ca armăsarul din poveste, coama, şi să redevină cei de odinioară. E un potenţial aici, în Galaţi, pe care mărturisesc că eu, ca brăilean, nu îl bănuiam. Brăila este oraşul în care am debutat, în care mi-au fost interzise trei spectacole şi oraşul din care am fost dat afară din teatru, înainte de 1989”.

Premiera spectacolului „Woyzeck” pe scena gălăţeană va avea loc în toamnă, la începutul stagiunii viitoare.

viata-libera.ro