Jump to content

Muzica bizantină, la Facultatea de Arte


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Muzica bizantină, la Facultatea de Arte

Decanul Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, lector univ.dr. Teodor Niţă, ne vorbeşte despre o noutate la admitere: „Anul acesta, la admitere, în cadrul specializării Muzică, avem un modul de Muzică Bizantină. Cei care vor veni la acest modul vor face toată programa analitică a specializării Canto, plus Muzică bizantină. Din anii trecuţi am văzut că sunt mulţi absolvenţi ai seminariilor teologice care doresc să-şi cultive vocea şi să-şi dezvolte cunoştinţele, astfel că ne-am gândit să le venim în întâmpinare. În cadrul modulului se va face şi muzică corală. Sunt 9 locuri la buget şi 30 la taxă”.

Profesor asociat la acest program de studiu este Eugen Dan Drăgoi, care are doctoratul în muzică şi care constituie, aşa cum bine spunea decanul facultăţii, „polul magnetic” ce-i atrage pe studenţi.

În opinia sa, crearea acestui modul nou reprezintă „o apropiere între biserică şi Facultatea de Arte. Cei care vor urma acest modul vor avea posibilitatea să predea în învăţământ. După un an de inspectorat am constatat că, în cel mai fericit caz, avem cam 30 la sută profesori cu studii universitare de specialitate în învăţământul artistic gălăţean. La nivelul judeţului, 70 la sută dintre profesori au altă calificare”.

„Având în vedere că marea majoritate a preoţilor merg în parohii şi predau religie, aceştia îşi pot completa o normă cu modulul artistic. Şi pentru cântăreţii din biserici este binevenit acest modul. De altfel, mergând în judeţ şi analizând situaţia profesorilor de arte, am văzut că, de multe ori, profesori de alte specializări fac şi corul bisericii sau corul şcolii. Acum o pot face şi vor fi plătiţi pentru acest lucru”.

Înscrierile se fac până vineri, de la 8,30 la 15,00, la secretariatul de pe strada Domnească nr.47 (lângă Catedrală). Studiile durează 4 ani.

Pe lângă specializarea Muzică, la Facultatea de Arte mai sunt încă două specializări atractive – Pictură (Arte plastice, decorative şi design) şi Teatru.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.