Jump to content

Curtea de Apel Galaţi a oprit reorganizarea Gărzii Financiare


 Share

Recommended Posts

Curtea de Apel Galaţi a oprit reorganizarea Gărzii Financiare

Curtea de Apel Galaţi a suspendat un ordin al preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, referitor la structura organizatorică a Gărzii Financiare. Prin acelaşi ordin este aprobat şi Regulamentul pentru organizarea şi desfăşurarea examenului de testare profesională a funcţionarilor publici. Acest examen este în curs de desfăşurare: unele probe au fost déjà date, iar altele sunt programate chiar pentru vineri, 15 iulie a.c.

Practic, prin decizia instanţei de judecată din 13 iulie a.c., atât noua structură organizatorică a Gărzii Financiare cât şi examenul de testare profesională sunt “îngheţate” până la soluţionarea definitivă a procesului.

Cum s-a ajuns la această situaţie? O persoană fizică, Chirnogeanu Gabriel, a formulat o cerere de suspendare a Ordinului nr. 2253/23.06.2011, semnat de Sorin Blejnar, preşedintele ANAF. Potrivit portalului instanţelor de judecată, pe data de 13 iulie a.c., Curtea de Apel Galaţi a admis cererea de suspendare. “Solutie: Sentinţa nr. 220 - Admite cererea. Dispune suspendarea efectelor Ordinului nr. 2253/23 iunie 2011 emis de ANAF până la soluţionarea irevocabilă a contestaţiei formulată împotriva acestuia”, aşa sună minuta soluţiei pronunţată în dosarul 867/44/2011 de pe rolul Curţii de Apel Galaţi. Când soluţia va fi motivată, vom afla şi argumentele pentru care judecătorii au dispus această măsură.

Până la soluţionarea irevocabilă a contestaţiei formulată împotriva Ordinului emis de Sorin Blejnar, efectele ordinului sunt suspendate: este vorba atât de examenul aflat în curs de desfăşurare cât şi de noua structură organizatorică a Gărzii Financiare, pentru că soluţia magistraţilor face referire la Ordin în integralitatea sa.

“Încunoştiinţare” către Sorin Blejnar

Apărătorului reclamantului, avocata Felicia Chirnogeanu din Baroul Braila, a trimis deja o “încunoştiinţare” către ANAF şi către preşedintele acestei instituţii, Sorin Blejnar. Redăm în continuare acest text:

“DOMNULUI COMISAR GENERAL AL GARZII FINANCIARE,

Va trimit in continuare, incunostiintarea facuta D-lui Presedinte AL ANAF prin e-mail-urile de contact si nr. de fax postate pe site-ul ANAF privind sentinta executorie prin care s-a dispus suspendarea efectelor Ordinului nr. 2253/2011 vizand reorganizarea Garzii Ginanciare.

Va incunostiintez ca prin sentinta nr. 220/13 iulie 2011 pronuntata de Curtea de Apel Galati –sectia contencios administrativ si fiscal in dosar nr. 867/44/2011 in care ANAF este intimata(parata) s-a dispus suspendarea efectelor Ordinului nr. 2253/23 iunie 2011 emis de catre Presedintele ANAF pana la solutionarea pe fond a actiunii (in anularea acestui Ordin) .

Conform art. 14 alin. 4 din Legea 554/2004 vazand si disp. alin. 7 al aceluiasi articol din Lege, efectele hotararii de suspendare sunt executorii de drept(de la pronuntare, din data de 13 iulie 2011) , recursul pe care il veti promova nefiind suspensiv de executare .

Toate actele indeplinite in baza acestui Ordin sunt nelegale.

Practic, interviurile care au fost sustinute astazi sunt nelegale , trebuiau sa fie suspendate si cele care sunt stabilite pentru ziua de maine ,la fel.

De altfel, si in privinta examenului scris care a avut loc la data de 11 iulie 2011 va invederez ca rezultatul acestuia trebuie sa fie suspendat, astfel ca nu veti putea emite decizii de eliberare din functie pentru functionarii publici care nu au fost declarati admisi si nici nu veti putea proceda la emiterea de decizii de numire in functii pentru cei declarati admisi.

NU va puteti prevala de imprejurarea ca nu cunoasteti aceasta solutie si efectele executorii si immediate ale acesteia avand in vedere ca sunteti parte in process, ati avut reprezentant in process la data de 13 iulie 2011 cand s-a judecat cauza la Curtea de Apel Galati , nici de necunoasterea legii nu va puteti prevala (art. 14 din Legea 554/2004) si , totusi, astazi, 14 iulie 2011 , ati derulat interviurile programata pentru aceasta data .

Sperand ca nu veti ignora hotararea judecatoreasca obligatorie si opozabila d-voastra si cu efecte la nivelul tuturor structurilor Garzii Financiare , veti suspenda interviul programat pentru maine, 15 iulie 2011 si toate celelalte proceduri.

Va invederez ca impotriva Ordinului nr. 2253/2011 am formulat contestatia prealabila prev. de art. 7 din Legea 554/2004 prin care am solicitat revocarea efectelor Ordinului , contestatie pe care ati primit-o la data de 4 iulie 2011, conform recipisei de recomanadata cu confirmare de primire ,urmand a formula actiune in anularea acestui Ordin in conditiile Legii contenciosului administrativ .

Avocat Chirnogeanu Felicia, Baroul Braila” .

jurnalul.ro

Link to comment
Share on other sites

"Pro Lex" cere în instanţă suspendarea ordinului privind desfăşurarea examenului la ANAF

Sindicatul "Pro Lex" a introdus două acţiuni în instanţă, la Bucureşti şi Craiova, pentru suspendarea Ordinului preşedintelui ANAF 2407, prin care se aprobă structura organizatorică, Regulamentul pentru organizarea şi desfăşurarea examenului din 18-19 iulie.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" precizează, într-un comunicat transmis vineri că în loc să se facă selecţia şi departajarea angajaţi pentru posturile rămase, pe baza criteriilor şi al examenului, se organizează examen după procedura recrutării, astfel încât vor disponibiliza mai multe persoane decât posturile desfiinţate.

Alte nereguli constatate sunt existenţa a două variante ale Regulamentului pentru organizarea şi desfăşurarea examenului, bibliografia a fost publicată cu 5 zile înainte de examen, nu au fost aprobate şi publicate, până în acest moment, datele concrete de desfăşurare a examenului, nu se respectă procedura prevăzute de lege pentru selecţionarea şi departajarea angajaţilor, mai spune "Pro Lex".

Sindicatul precizează că într-o situaţie similară Curtea de Apel Galaţi a suspendat concursurile pentru comisarii Gărzii Financiare.

Link to comment
Share on other sites

Şapte angajaţi ai Gărzii Financiare Galaţi, picaţi la selecţie

Cinci comisari şi doi experţi de la Garda Financiară din Galaţi nu au promovat examenul de selecţie pe care l-au susţinut săptămâna trecută, în judeţul Vrancea. La concurs au participat 16 gălăţeni, dintre care 14 comisari şi doi experţi. Au fost declaraţi respinşi comisarii superiori Ion Corban, Pavel Cotea, Valentin Felea, Paul Găletuşă şi Cătălin Tudose şi experţii principali Anişoara Dumitraşcu şi Mihaela Venera Otoman.

Examenul de selecţie a avut două probe: proba scrisă, desfăşurată pe 11 iulie, şi interviul, susţinut pe 14 iulie.

Comisarul Ion Corban a lipsit de la ambele probe şi a picat examenul prin neprezentare, în timp ce expertul Mihaela Venera Otoman şi-a pierdut dreptul de a mai susţine interviul după ce a luat doar 26 de puncte la proba scrisă, fiind declarată respinsă.

În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi cinci candidaţi nepromovaţi, aceştia au luat note foarte mari la scris, dar au fost picaţi la interviu.

Astfel, comisarul Pavel Cotea a obţinut 77 de puncte la proba scrisă şi doar 36,67 de puncte la interviu. Colegul său, Valentin Felea, a luat 71 de puncte la scris şi 40 de puncte la interviu.

Comisarul Paul Găletuşă a primit 88 de puncte pentru lucrarea scrisă, însă doar 41,67 de puncte la interviu.

De asemenea, Cătălin Tudose a obţinut 83 de puncte la scris şi 43,33 de puncte la interviu.

Şi expertul Anişoara Dumitraşcu s-a împiedicat la interviu după ce a promovat proba scrisă, dar punctajul obţinut pe lucrare nu a fost la fel de mare cu cel luat de colegii comisari. Numai 54 de puncte a primit Anişoara Dumitraşcu din partea comisiei de evaluare a lucrărilor scrise. La interviu nu a luat, însă, nici măcar atât, comisia acordându-i 36,67 de puncte.

Amintim că examenul de selecţie, susţinut de lucrători ai Gărzii Financiare din toată ţara, a fost organizat pentru a se stabili cine părăseşte instituţia, pe fondul reorganizării acesteia.

viata-libera.ro

A „căzut” şi un post de conducere la Garda Financiară Galaţi

Toader Ţocu, comisarul şef al instituţiei, ne-a confirmat că s-a redus şi postul de comisar şef adjunct, care era ocupat de Alin Stafie. Din câte am aflat, acesta va rămâne în funcţia de comisar superior la aceeaşi instituţie.

În aceste condiţii, pe lângă Toader Ţocu, din structura de conducere vor mai face parte doar Constantin Dănăilă şi Cătălin Gelu Găinaru, care-şi menţin funcţiile de şefi de divizie, Garda Financiară Galaţi având cuprinse în schemă două astfel de compartimente.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

125 de angajaţi ai Gărzii Financiare au intrat în concediu medial ca să nu fie daţi afară

Un număr de 125 de angajaţi ai Gărzii Financiare, care au picat testarea profesională, au intrat vineri în concediu medical pentru a nu fi disponibilizaţi, potrivit preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar.

Şeful Fiscului a precizat că din cei 1.375 de angajaţi ai GF, 329 vor fi disponibilizaţi pentru că au picat testarea profesională, respectiv 24% din total. "Mă amuză naivitatea unora dintre aceşti 329. Astăzi 125 au intrat în concedii medicale ca să nu poată fi disponibilizaţi. Voi sesiza poliţia şi am dat dispoziţie şefilor de secţie GF din ţară să verifice dacă sunt bolnavi. Voi sesiza Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări de Sănătate, cred că sunt concedii medicale închipuite şi se vor alege inclusiv cu o sesizare penală. Când vor veni din concediu medical vor primi avizul de eliberare din funcţie şi încă ceva - probabil o citaţie de la Parchet", a spus Sorin Blejnar.

Potrivit legii în timpul concediilor medicale nu pot fi modificate raporturile de muncă ale angajaţilor.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Expertul principal Anişoara Dumitraşcu rămâne pe loc, după contestaţii

La Garda Financiară gălăţeană, în urma testărilor scrise şi orale, care au avut loc la Focşani, 7 persoane (5 comisari superiori şi 2 experţi principali) fuseseră declarate „respinse”.

Conform unei informaţii de ultimă oră, la contestaţia făcută împotriva rezultatelor de la testări, expertul principal Anişoara Dumitraşcu s-a salvat. Contestaţia i-a fost admisă, urmând să-şi continue activitatea la Garda Financiară – Secţia Galaţi. Semn că evaluarea iniţială fusese greşită.

În acelaşi timp, fostul comisar superior Paul Găletuşe a reuşit un transfer la Poliţia Locală.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

ANAF câştigă procesul cu sindicatul "Pro Lex" privind reorganizarea ANV şi examenul pentru vameşi

Curtea de Apel Craiova a respins, marţi, chiar de la primul termen de judecată, cererea formulată de către Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor (SNPV) "Pro Lex" de suspendare a executării Ordinului ANAF prin care fost aprobate statele de funcţii ale ANV şi examenul profesional.

SNPV "Pro Lex" a solicitat, în contradictoriu cu Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi în numele a 25 de angajaţi ai Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova şi ai Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Gorj, suspendarea aplicării actului normativ, contestând implicit şi examenul de testare profesională desfăşurată în 18-19 iulie.

"Sentinţa dată de instanţa de judecată confirmă încă o dată faptul că procesul de restructurare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a instituţiilor subordonate, respectiv ANV şi Garda Financiară, s-a desfăşurat cu respectarea prevederilor legale", se arată într-un comunicat remis de ANAF agenţiei MEDIAFAX.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.