Jump to content

Gălăţeanul Cornel Ceapă, regele caviarului în Canada


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Gălăţeanul Cornel Ceapă, regele caviarului în Canada

Unde duce ingineria piscicolă de la noi: Globe and Mail publică un articol despre Cornel Ceapă, un român plecat din Galaţi şi stabilit în New Brunswick. După ce a lucrat la Universitatea din New Brunswick, dr. Ceapă şi-a deschis propria afacere: o crescătorie de sturioni, peşti apreciaţi pentru icrele lor negre.

Evident, înainte, dr. Cornel Ceapă a fost, la Galaţi, un specialist preocupat de Hidrologie şi Inginerie Piscicolă, a condus masterate şi a făcut cercetare în biologia sturionului, creşterea peştilor în sisteme recirculate şi probleme economice în acvacultură. Dar cum noi nu punem atâta preţ cât ar trebui nici pe profesionalismul oamenilor, nici pe caviar, a plecat în Canada.

Un kilogram de caviar costă între 1.700 şi 6.000$. Problema cu sturionii este că trebuie să aştepţi 4 ani pentru a vedea dacă peştele este femelă sau mascul. Apoi se aşteaptă încă 5 ani, pentru ca femela să producă icre. Dar, după aceea, o femelă poate produce 50 de kg de icre pe an.

Până să ajungă să-şi valorifice peştii din propria crescătorie, dr. Cornel Ceapă are un permis care-i dă voie să prindă, anual, 300 de peşti din Atlantic, pe care îi comercializează. Compania sa estimează o cifră de afaceri de 600.000$, în acest an.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.