Jump to content

Galaţiul are 20.000 de firme active


dcp100168

Recommended Posts

Falimentele au crescut cu 35% anul trecut, cu "ajutorul" comerţului

Numarul falimentelor companiilor din Romania a crescut anul trecut cu 35%, cel mai riscant sector de activitate fiind tot comertul, unde s-au inregistrat 41,4% din totalul falimentelor, potrivit unui studiu Coface Romania. La sfarsitul anului 2007, era inregistrat un numar total de 14.104 firme aflate in diverse stadii ale procedurii de insolventa, dintre care 188 se aflau in reorganizare judiciara, 513 isi inchisesera procedura de reorganizare sau faliment din lipsa de active, iar restul de 13.104 de firme se aflau in faliment. "Si in acest an, sectorul comercial ramane cel mai riscant sector de activitate din Romania. Aceasta ramura, incluzand retail-ul, comertul en-gros si distributia, a inregistrat un procent de 41,4% din totalul falimentelor anului 2007, in crestere cu 6%, de altfel, cea mai mare deviatie dintre toate sectoarele de activitate", au explicat specialistii Coface in studiul citat. Coface a aratat ca numai in 2007, au fost deschise 152 de magazine de retail modern, numarul hipermarketurilor crescand cu 29 de centre, prin deschiderea de noi unitati Carrefour, Real, Auchan, Kaufland si Pic. Carrefour a cumparat in 2007 lantul de supermarketuri Artima cu un numar de 21 de unitati, fapt ce ii va permite sa intre pe piata de retail cu un nou format de magazine. "Nici supermarketurile sau magazinele de tip discount nu au ramas in urma, primele inregistrand un numar de 36 unitati noi, iar ultimele avand o crestere semnificativa de 63 unitati noi. Pentru anul 2008, retailerii autohtoni si internationali au anuntat deschiderea a 56 de supermarketuri, 29 de hypermarketuri, 2 magazine de tip cash & carry si 77 de magazine de tip discount", au adaugat expertii Coface.

La mica distanta dupa comertul cu ridicata si amanuntul, se situeaza, pe locurile doi si trei, agricultura si industria alimentara, aflate in stransa legatura. Productia agricola de anul trecut a scazut cu 16,7% fata de cea inregistrata in 2006, iar productia vegetala a avut o scadere semnificanta, de 24,7% fata de 2006, care se datoreaza faptului ca din suprafata arabila cultivata de circa 8,5 milioane ha in anul 2007, peste 65% a fost afectata de factori de mediu intr-o proportie ce variaza intre 30-100%. Astfel, o agricultura falimentara a atras dupa sine si industria alimentara, deoarece aceasta a resimtit lipsa de materii prime, conform Coface.

In studiul falimentelor, pe locul patru se afla si sectorul constructiilor, care desi a avut o crestere spectaculoasa in ultimii ani, inregistrand cel mai bun ritm de crestere dintre toate tarile europene, de 35%, ramane totusi unul dintre cele mai riscante din Romania. In 2007 au fost finalizate aproximativ 46.000 de locuinte noi, iar pentru 2008 s-a anuntat constructia a 17 mall-uri in tara, iar in Bucuresti 3 mall-uri si 8.000 de locuinte in peste 40 de centre rezidentiale.

Cele mai sigure domenii, cu o rata scazuta a insolventei, raman in continuare industria energetica, extractiva, telecomunicatiile, IT-ul si intermedierile financiare, fiecare avand ponderi sub 1% din totalul falimentelor. Insa cele doua industrii, energetica si extractiva, nu pot fi comparate cu un domeniu precum comertul, unde accesul pe piata este facil, iar numarul de agenti economici este foarte mare, se arata in studiu. "Economia romaneasca merge inca bine, nexistand motive serioase de ingrijorare sau semne de criza economica. Cresterea falimentelor in ultimii ani este mai degraba un efect al curatarii sistemului economic de inadaptatii la noua realitate impusa de aderarea Romaniei la piata comuna a UE si a globalizarii", a declarat Cristian Ionescu, director general al Coface Romania.

Din totalul cazurilor de insolventa de 14.104 aflate pe rol, mai mult de 85% au fost deschise in ultimii 3 ani si doar 45,4% din totalul dosarelor au reprezentat cazuri deschise strict in 2007. Din cele 6.161 de cazuri deschise in 2007, marea majoritate reprezinta deschideri de faliment, doar 209 cazuri fiind inchise din lipsa de active si numai pentru 45 de firme deschizandu-se procedura de reorganizare judiciara.

In 2007, din punct de vedere al repartitiei geografice, zona de sud-est a tarii ocupa primul loc in topul falimentelor, cu 2.696 de firme aflate in faliment. Astfel, Capitala, care era lider in 2006, coboara pe pozitia secunda, cu un total de 2.313 firme aflate in faliment. Repartitia pe judete claseaza Bucurestiul pe primul loc, cu un procent de 16,4% din totalul falimentelor la nivel national. Urmeaza Galati, cu 8,4% din totalul falimetelor, respectiv 1.131 de firme. Judetele cu cele mai semnificative cresteri inregistrate anul trecut sunt Neamt cu 16%, Gorj cu 12%, Tulcea cu 19% si Giurgiu cu 12%.

Cea mai favorabila evolutie din punct de vedere al scaderii numarului de falimente in 2007 comparativ cu 2006 se intalneste in Dolj, Mehedinti, Teleorman si Ialomita. In studiul realizat de Coface Romania au fost luate in evidenta firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment din lipsa de active, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

http://www.dailybusiness.ro/stiri-compa ... at-1-12188

Link to comment
Share on other sites

Anul falimentelor

* In primul an al Romaniei in UE s-au inchis 14.104 firme, cu 35% mai multe decat in 2006 * Micii comercianti, fermierii si firmele de constructii au fost categoriile cele mai lovite

Romania a inregistrat anul trecut un numar de 14.104 de falimente, cu 35% mai mult ca in 2006, si se pare ca acest trend se va mentine si anul acesta. Potrivit unui raport pe 2007 al agentiei de evaluare a riscului, Coface Romania, situatia a luat amploare fata de anii trecuti. Un rol foarte important a avut seceta care a afectat atat comertul cat si industria alimentara. Capitala a pierdut pozitia de "lider" al falimentelor in clasamentul pe zone, dar ramane in fruntea clasamentului pe judete.

Cristian Ionescu, directorul general Coface Romania, apreciaza ca numarul falimentelor nu ar trebui sa ingrijoreze. "Economia romaneasca merge inca bine, neexistand motive serioase de ingrijorare sau semne de criza economica. Cresterea falimentelor din ultimii ani este mai degraba un efect al curatarii sistemului economic de inadaptatii la noua realitate impusa de aderarea Romaniei la UE si de globalizare. De asemenea, cele mai multe dintre companiile aflate in faliment sunt caracterizate de un management precar", a declarat Ionescu.

Primul loc in topul falimentelor il ocupa sectorul comercial. Ca si in anii trecuti, aceasta ramura (n.r.- formata din doua sectoare - retailul si comertul en-gros) a ramas pe primul loc, inregistrand un procent de 41,4% din totalul falimentelor, in crestere cu 6% fata de 2006. De aici rezulta faptul ca micii comercianti reusesc din ce in ce mai greu sa faca fata marilor retaileri, care isi extind retelele in fiecare an. Anul trecut au fost deschise 152 de magazine, numarul hypermarket-urilor crescand cu 29 de centre. Supermarket-urile au inregistrat 36 unitati noi, iar magazinele de tip discount - 63 unitati noi. Revenind la falimente, dupa comert se situeaza agricultura (1093 falimente) in scadere cu 5,5% fata de 2006. "Acesta situatie este sustinuta si de faptul ca, in anii foarte buni, fara seceta sau inundatii, agricultura ajunge sa atinga numai 10% din PIB cu toate ca 47% din populatie traieste in mediul rural, iar 35% lucreaza in agricultura. In 2007 de exemplu, un an afectat de seceta, agricultura a contribuit numai in procent de 6,6% la formarea PIB-ului", se arata in raport. Anul trecut productia agricola a scazut cu 16,7%, iar productia vegetala a scazut cu 24,7%, fata de 2006.

Constructiile, sugrumate de credite

Pozitia a treia este ocupata de constructii (1066 de falimente), domeniu care, desi a avut o crestere spectaculoasa, ramane inca o zona de risc.

Problema este ca, pentru a executa contractele la care s-au angajat, multe firme din constructii au contractat credite de la banci. Dar nu au avut capacitatile de productie, resursele umane si experienta necesare pentru a finaliza contrac-

tele.

Datoriile s-au acumulat si asa au ajuns in situatia de faliment. Nici sectorul industriei alimentare si a bauturilor nu sta foarte bine la acest capitol, anul trecut inregistrand 1064 de astfel de cazuri, dar in scadere fata de 2006, cu 3,3%. Aceasta a fost atrasa in "cursa falimentelor" de catre agricultura. "Lipsa materiilor prime autohtone sau costul ridicat al acestora datorita randamentului scazut precum si concurenta masiva a produselor de import au condus la cresterea numarului de falimente din industria alimentara", se mai arata in studiu.

Cele mai putine falimente se inregistreaza in industria energetica, extractiva, telecomunicatiile, IT-ul si intermedierile financiare. Acestea se pare ca sunt cele mai sigure afaceri.

Slabiciunile sistemului legislativ

Coface Romania e de parere ca sistemul legislativ cu privire la falimente are slabiciuni la noi in tara. Anul trecut au fost 7689 de cazuri de insolventa existente in sold din anii anteriori.

"Din numarul total de 14.104 dosare aflate pe rol, 85% dintre acestea au fost deschise in ultimii 3 ani. Mai bine de 2000 de dosare sunt mai vechi de trei ani. Acest numar mare de cazuri nerezolvate creste artificial rata insolventelor in economia romaneasca, fiind printre cele mai ridicate din zona central si est-europeana. Existenta unor cazuri de faliment foate vechi, care nu sunt inca rezolvate subliniaza inca o data slabiciunile sistemului legislativ din acest domeniu", se arata in raportul agentiei. Acestia spun ca ar trebui facute demersuri legislative pentru reducerea termenului de rezolvare a anui caz de faliment, dupa exemplul statelor vest-europene. "Daca se pastreaza acest ritm, in urmatorii ani se va ajunge la un numar foarte mare de cazuri ramase nerezolvate care vor ingreuna si mai mult procesul decizional si vor duce la prelungirea termenelor de judecata.

Firmele pot fi infiintate online

Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) a lansat un sistem de formulare electronice inteligente, prin intermediul Internetului. Acestea permit infiintarea societatilor comerciale prin completarea cererilor prin intermediul unui portal si transmiterea acestora avand atasate documente in format electronic, insotite de semnatura electronica. In prezent, majoritatea intreprinzatorilor apeleaza la societati de avocatura autorizate legal carora le platesc o suma de bani la crearea firmei pentru a nu-si bate capul cu birocratia.

Zona de Sud-Est este lider

Din punct de vedere al repartitiei pe zone geografice, S-E tarii - reprezentat de Galati, Buzau, Braila, Tulcea, Constanta si Vrancea ocupa primul loc in topul falimentelor, cu 2696 de firme aflate in aceasta situatie, iar Bucurestiul cade o pozitie pana pe locul 2, cu 2313 falimente, urmat de N-E cu 1877 falimente.

In repartitia pe judete Bucurestiul este fruntas cu un procent de 16,4%, urmat de Galati - 8,4% (1131). Pozitia a treia este ocupata de Timis, cu 821 falimente. Potrivit Coface Romania, cea mai favorabila evolutie din punct de vedere al scaderii numarului de falimente in 2007 comparativ cu 2006 o intalnim in Dolj, Mehedinti, Teleorman si Ialomita.

http://www.ziua.net/display.php?data=20 ... ord=Galati

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Comertul si distributia au dus numarul falimentelor la un nou record

Peste 7.500 de companii au dat faliment in primele sase luni ale anului, dublu fata de perioada similara a anului trecut. Cele mai multe falimente au fost in comert si distributie, domenii in care se inregistreaza si cele mai mari intarzieri la plata facturilor, de peste 3 luni, declara, pentru DailyBusiness.ro, specialistii in domeniu. Falimentul este o institutie sanatoasa, un indicator care arata ca economia isi elimina "rotitele" stricate, spun specialistii. In plus, falimentul arata in mod concret ce riscuri investitionale presupun anumite domenii de activitate.

In Romania, plecand de la datele prezentate joi de Oficiul National al Registrului Comertului, se poate trage concluzia ca "a face business" nu este, pentru toti oamenii de afaceri o activitate rentabila. Daca anul trecut, in primele sase luni ale anului, se raportau 3.553 de cazuri de faliment, in acest an, in primul trimestru, numarul firmelor care au dat faliment a depasit 7.500. Specialistii se asteapta ca in acest an, economia romaneasca sa genereze un record istoric de falimente, nivelul estimat fiind intre 10.000 si 15.000 de cazuri. Motivele tin de aparitia unei "tensiuni sporite" in mediul de business, generata de cresterea fara precedent a fenomenului de neplata la timp a facturilor, fapt care a dus la blocaj financiar in multe domenii de activitate. "In prezent, in Romania mai mult de 95% dintre firme experimenteaza intarzieri la plata creantelor din partea clientilor, in conditiile in care peste 90% din companiile romanesti au o cifra de afaceri sub 1 milion de euro", declara Cristian Ionescu, director companiei de consultanta Coface Romania. "Neplata facturilor in termenele agreate duce la blocaje in sistem care se transpun rapid in intreaga industrie. Multe dintre firmele care nu au un capital suficient care sa le asigure supravietuirea pana isi incaseaza facturile, ajung sa dea faliment", a explicat, pentru DailyBusiness.ro, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare, spune ca cele mai afectate sunt IMM-urile, acolo unde forta financiara este redusa, iar un contract neonorat la timp sau un blocaj financiar aparut intr-o perioada cu lichiditate scazuta pot aduce firma in faliment.

Retailul, distributia si constructiile, cele mai multe falimente

Conform datelor Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare, cele mai multe falimente au fost, in primul semestru, in comertul cu ridicata si amanuntul unde au fost inregistrate 3.243 de falimente. Urmeaza industria prelucratoare, cu 1.587 de falimente, constructiile, cu 706 falimente si tranzactiile imobiliare, cu 552 falimente. "In retail si distributie, legatura cu retailerii joaca un rol important, iar intarzierile la plata in acest sectoare sunt la ordinea zilei. Constructiile, pe de alta parte, desi reprezinta cel mai dinamic segment al economiei, este si unul dintre cele mai riscante", a explicat Ionescu, pentru DailyBusines.ro. Cele mai putine falimente s-au inregistrat in activitatile de pescuit si piscicultura, 10 falimente, sanatate si asistenta sociala, 16 falimente si industria extarctiva, 18 falimente.

Datele Oficiului National al Registrului Comertului arata ca oamenii de afaceri straini prezenti in economia romaneasca sunt mai buni manageri decat romanii, dovada ca din cele 7.499 de falimente inregistrate de ONRC, 84,3%, adica 6.318, au fost firme cu capital autohton, iar 737 cu capital strain. Alte 444 de falimente au fost inregistrate in cazul societatilor cu capital mixt. Anul trecut, numarul falimentelor companiilor romanesti a crescut cu 35%, comparativ cu anul 2006, arata un studiu Coface.

La sfarsitul anului, un numar de 14.104 firme se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa, dintre care 188 in reorganizare judiciara iar 513 isi inchisesera procedura de reorganizare sau faliment din lipsa de active. 13.104 de firme s-au aflat in faliment.

Bucurestiul, orasul cu cei mai multi faliti

Conform datelor ONRC, din punct de vedere al repartitiei la nivel national, Bucurestiul detine in acest an 971 de falimente, ceea ce reprezinta o pondere de 12,9% din totalul acestora. Acesta este urmat la mica distanta de judetul Timis cu 741 falimente (9,9% din total), judetul Vrancea cu 386 falimente (5,1% din total), Prahova, 369 (4,9% din total) si Hunedoara cu 317 falimente inregistrate (4,2% din total). De asemenea, judetul cu cel mai scazut nivel al falimentelor inregistrate in primul semestru este Teleorman cu doar 16 falimente (0,2% din total), urmat de Alba, 24 de falimente, Giurgiu si Ialomita, 39 de falimente, si Covasna, 54 de falimente. Cu exceptia judetelor Alba, Caras-Severin si Galati, in toate celelalte judete numarul falimentelor a crescut fata de primul semestru al anului 2007.

Conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului, cele mai multe falimente din acest an au fost inregistrate in luna mai, cand si-au inchis portile 1524 de companii. In ianuarie au fost 1024 de falimente, in februarie 1.214, in martie 1.225, in aprilie 1.305, iar in iunie 1.207 falimente.

Pe de alta parte, numarul firmelor nou infiintate in primul semestru al anului s-a ridicat la 76.083, in crestere cu 3,5% fata de perioada similara a anului trecut, cand au fost inregistrate 73.446, potrivit datelor furnizate de ONRC. Cele mai multe societati nou infiintate au ca activitate comertul cu ridicata si cu amanuntul si repararea autovehiculelor (21.478 firme infiintate). Acestea sunt urmate de societatile din constructii (14.252 firme infiintate) si cele din domeniul activitatilor stiintifice si tehnice (7.893 firme infiintate).

http://www.dailybusiness.ro/stiri-compa ... at-1-16174

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Peste 12.000 de firme au intrat în insolvenţă în acest an, cu 81,5 % mai multe faţă de anul 2007

Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în perioada 1 ianuarie - 17 noiembrie este de 12.308, aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când 6.782 de societăţi nu mai aveau bani pentru a plăti datoriile, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Bucureştiul ocupă primul loc pe lista zonelor cu firme intrate în insolvenţă în perioada 1 ianuarie - 17 noiembrie 2008, cu 1.538 de societăţi, în creştere cu 18,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Locul doi este ocupat de judeţul Timiş, cu 954 de firme, în creştere cu 110% faţă de 2007. În judeţul Vrancea au intrat în insolvenţă 598 de societăţi, de peste cinci ori mai mult faţă de anul trecut. În top urmează Prahova, cu 554 de firme (în creştere cu 244% faţă de anul trecut) şi Cluj, cu 504 societăţi, cu 171% mai mult faţă de 2007. Cele mai puţine companii în încetare de plăţi sunt în Teleorman (38), Alba (45), Giurgiu (53), Ialomiţa (68) şi Covasna (74). În toate judeţele, cu exepţia Teleorman, Galaţi şi Brăila, numărul firmelor intrate în insolvenţă este mai mare în acest an comparativ cu 2007.

Cele mai multe companii intrate în insolvenţă în 2008 (5.326, faţă de 3.046 anul trecut) au fost din domeniul comerţului, al reparării autovehiculelor şi a bunurilor de uz gospodăresc, urmate de cele din industria prelucrătoare (2.601 în 2008, comparativ cu 1.506 anul trecut) şi de firmele de construcţii, cu 1195 de cazuri de insolvenţă în 2008, faţă de 525 anul trecut.

La data de 17 noiembrie, la Registrul Comerţului erau înregistrate peste un milion de firme, dintre care 782.760 persoane juridice şi 312.107 persoane fizice.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Numarul falimentelor din retail, industria prelucratoare si constructii s-a dublat

Numarul falimentelor din retail, industria prelucratoare si constructii s-a dublat in perioada 1 ianuarie - 17 noiembrie 2008, fata de perioada similara a anului trecut, a anuntat, miercuri, Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). Comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor si a bunurilor de uz casnic a inregistrat 5.326 de falimente, fata de 3.046 inregistrate in perioada anului 2007, industria prelucatoare a contabilizat 2.601 falimente (1.506 in 2007), iar constructiile - aproape 1.200 de falimente (525 in perioada anului 2007). Constructiile sunt urmate de falimentele din domeniul tranzactiilor imobiliare, inchirieri etc, care au crescut la peste 900, fata de 448 inregistrate in perioada 1 ianuarie - 17 noiembrie 2007. De asemenea, un numar semnificativ de falimente au fost inregistrate de hoteluri si restaurante (661), transporturi si depozitare (733) sau in activitatile conexe agriculturii (536).

Din totalul falimentelor inregistrate de ONRC in perioada 1 ianuarie - 17 noiembrie, 84,7% dintre acestea (10.430) s-au produs la firmele cu capital social romanesc. In cele 12.308 de falimente, firmele cu capital strain se gasesc in proportie de 9,5% (1.173), iar cele cu capital mixt - in proportie de 5,7% (705).

Potrivit datelor ONRC, cele mai multe falimente (1.962) au fost inregistrate in luna octombrie, cu o crestere de 79% fata de perioada similara a anului trecut. La polul opus se situeaza luna august, care a inregistrat o scadere de 18% a numarului de falimente fata de august 2007, de la 406 la 332.

In functie de repartitia falimentelor pe zonele tarii, cele mai multe ca numar au fost inregistrate in Bucuresti, cu 1.538 de falimente in crestere cu 18,6% fata de perioada similara din 2007. Cea mai mare crestere a fost inregistrata in judetul Botosani, unde numarul falimentelor a crescut cu 425,8% fata de perioada similara a anului trecut, cand erau raportate 31 de falimente, ajungand la 17 noiembrie 2008 la 163 de falimente. Cresteri semnificative ale numarului de falimente s-au inregistrat in Timis (954 de falimente), Vrancea (598), Prahova (554), Cluj (504) sau Galati (502). De asemenea, judete Galati si Teleorman sunt singurele zone ale Romaniei in care numarul falimentelor a scazut cu 25,4% respectiv 26,9%.

In perioada 1 ianuarie - 17 noiembrie 2008, ONRC a inregistrat 12.308 de falimente, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut cand au fost raportate 6.782 de falimente.

http://www.dailybusiness.ro/stiri-compa ... blat-19993

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Aproape 15.000 de firme au intrat în insolvenţă anul trecut, cu 75% mai multe faţă de 2007

Un număr de 14.483 de firme au intrat în insolvenţă anul trecut, în creştere cu 75% faţă de nivelul din 2007, când 8.297 de societăţi au ajuns în situaţia de a nu mai dispune de fonduri pentru a-şi plăti datoriile, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Cele mai multe firme intrate în insolvenţă în 2008 provin din Bucureşti, respectiv 1.721 de societăţi, cu 14% mai multe decât în anul precedent. Capitala este urmată de judeţul Timiş, cu 983 de firme, în creştere cu 54% faţă de 2007, şi de judeţul Vrancea, cu 650 de societăţi care nu au mai avut bani pentru plata datoriilor, de peste cinci ori mai multe faţă de anul anterior, conform datelor furnizate de ONRC agenţiei MEDIAFAX. În top urmează Prahova, cu 654 de firme (în creştere cu 330% faţă de 2007) şi Cluj, cu 600 de societăţi, cu 266% mai mult faţă de anul anterior. Cele mai puţine companii în încetare de plăţi sunt în Teleorman şi Alba, câte 56, Giurgiu - 72, Covasna - 82 şi Ialomiţa - 89. În toate judeţele, cu excepţia Brăilei şi Galaţiului, numărul firmelor intrate în insolvenţă a fost mai mare anul trecut comparativ cu 2007. Cele mai multe companii intrate în insolvenţă (6.551, faţă de peste 4.000 în 2007) aveau activităţi în domeniul comerţului, al reparării autovehiculelor şi bunurilor de uz gospodăresc, urmate de cele din sectorul produselor industriei prelucrătoare (2.720, comparativ cu 1.600) şi de firmele de construcţii, cu 1.404 de cazuri de insolvenţă în 2008, faţă de 628 anul precedent. La Registrul Comerţului sunt înregistrate peste un milion de firme, dintre care peste 780.000 persoane juridice.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

De două ori mai multe firme înregistrate decât radiate

Deşi criza economică a dat peste cap activitatea firmelor din domeniul construcţiilor, în perioada ianuarie 2008 - februarie 2009 de la Registrul Comerţului Galaţi au fost radiate doar aproximativ 1.500 de firme, adică jumătate faţă de cele înregistrate.

Iniţiativa privată a avut un ritm alert pe tot parcursul anului trecut, chiar dacă spre sfârşitul anului trecut, pe fondul crizei economice, s-a putut observa o mică încetinire. Curios este că, după numărul firmelor nou-înfiinţate, construcţiile civile sunt campioane, câştigându-şi detaşat acest loc printre celelalte domenii de activitate în care au fost înregistrate şi alte societăţi.

Pe de altă parte, statistica firmelor prezentate pentru anul trecut arată că pe tot parcursul anului au fost înregistrate de două ori mai multe firme decât cele care au fost radiate de la Oficiul pentru Registrul Comerţului.

Criza reduce uşor numărul firmelor nou-înfiinţate

Potrivit statisticilor prezentate de Oficiul Registrului Comerţului Galaţi, pe tot parcursul anului trecut au fost înregistrate un total de 3.403 societăţi comerciale. Însă, dacă ar fi să facem o analiză privind situaţia firmelor nou-înfiinţate înainte şi în timpul crizei economice care a început să-şi pună amprenta pe activitatea firmelor gălăţene încă din octombrie 2008, se poate observa o scădere uşoară a numărului acestora. Astfel, dacă din ianuarie 2008 şi până în septembrie 2008 au fost înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului Galaţi 2717 firme, adică o medie lunară de 301 firme, începând din octombrie 2008 şi până februarie 2009 totalul societăţilor nou-înfiinţate a fost de 1.182, adică o medie lunară de 236 de întreprinderi. Practic, criza economică nu a redus decât cu 65 de firme media lunară al societăţilor înregistrate, de obicei, la Galaţi.

Pe de altă parte, o scădere mai mare se poate observa între numărul întreprinderilor nou-înfiinţate în perioada ianuarie-februarie 2009 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă în primele luni ale acestui an doar 496 de întreprinzători s-au organizat într-o formă legală, în aceeaşi perioadă a anului trecut numărul celor care şi-au deschis o afacere a fost de 639, cu 143 mai mulţi.

Doar 683 de firme "au murit" în perioada de criză

Chiar dacă efectele crizei au dat de muncă managerilor gălăţeni, se pare că numărul firmelor radiate de la Oficiul Registrului Comerţului anul trecut a fost de 1.417, dintre care 977 au avut de suferit până la apariţia crizei economice. În schimb, din octombrie 2008 şi până în februarie 2009 au fost radiate circa 683 de societăţi, cele mai multe dintre întreprinderi fiind scoase din evidenţă în decembrie 2008, respectiv 215.

Construcţiile, fruntaşe după numărul firmelor nou-înfiinţate

În ceea ce priveşte domeniile de activitate, cei mai mulţi întreprinzători au ales să-şi înceapă o afacere în construcţiile civile, astfel încât acest domeniu de activitate conduce detaşat, cu un număr de 318 firme, dublu faţă de agricultură, unde doar 158 de gălăţeni au hotărât să-şi încerce norocul legalizându-şi activitatea.

Cât despre domeniile de activitate cel mai puţin solicitate, printre acestea se numără cele privind fabricarea calculatoarelor (o firmă), a echipamentelor electrice (o firmă), transporturi aeriene (o firmă) şi transporturi pe apă (o firmă).

Nici comerţul nu a fost foarte solicitat de gălăţenii care şi-au deschis o afacere anul trecut, din totalul agenţilor economici doar 80 având ca prim domeniu de activitate comerţul de ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi reparea autovehiculelor şi a motocicletelor.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Link to comment
Share on other sites

118 falimente în ianuarie şi alte 60 în februarie

Efectele crizei economice au creat mari probleme agenţilor economici din judeţul Galaţi, astfel încât numărul celor care nu au mai putut face faţă plăţilor a crescut îngrijorător de mult. Sectoarele de activitate afectate de criză sunt comerţul, industria prelucrătoare, construcţiile şi tranzacţiile imobiliare. Contextul economic actual îi defavorizează pe agenţii economici din Galaţi, iar zeci dintre aceştia ajung la faliment pentru că nu mai pot face faţă plăţilor. Aşa se face că, din prima lună a acestui an, 118 întreprinzători au spus adio afacerii pe care o conduceau. Deşi aparent cifra firmelor care "au murit" nu este foarte mare, în comparaţie cu numărul înregistrat în ianuarie 2008, când doar o singură societate şi-a închis activitatea, situaţia este îngrijorătoare. Mai mult, criza economică a continuat să facă probleme întreprinderilor şi în luna februarie 2009, când la Oficiul Registrului Comerţului Galaţi au fost înregistrate 60 de falimente, adică cu 54 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe de altă parte, potrivit raportărilor date de Oficiul Registrului Comerţului Galaţi, se pare că, încă de la începutul crizei financiare, firmele din judeţul nostru au început să aibă grave probleme, sute dintre ele ajungând la faliment, în comparaţie cu prima jumătate a lui 2008, când Galaţiul se număra printre judeţele României cu cele mai puţine falimente. Astfel, în ultimele trei luni ale anului trecut - adică din octombrie 2008 când a început criza economică - 388 de societăţi "au murit", asta însemnând o medie lunară (129 firme - n.r.) dublă faţă de perioada ianuarie - septembrie 2008, când lunar au intrat în faliment 68 de societăţi.

Pe de altă parte, peste 300 de firme au intrat în insolvenţă în perioada ianuarie 2008 - februarie 2009, dintre care 44 în primele două luni ale acestui an. Sectoarele de activitate cu cea mai mare incidenţă a falimentelor sunt cele al comerţului cu ridicata şi amănuntul, industria prelucrătoare, construcţiile şi tranzacţiile imobiliare. Cele mai puţine falimente s-au înregistrat în activităţile de pescuit şi piscicultură, sănătate şi asistenţă socială şi industria extractivă.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Capitala înregistrează cele mai multe insolvenţe dintre judeţele României, 11,5% din cazuri

Bucureşti se menţine pe primul loc între judeţele cu cel mai mare număr de insolvenţe la jumătatea acestui an, cu 1.195 cazuri înregistrate, reprezentând 11,45% din numărul total de firme în această situaţie, în timp ce pe locul 2 se plasează Constanţa, iar pe 3 Bihor, arată un studiu al Coface. Astfel, în judeţul Constanţa erau înregistrare, la finalul lui iunie, 752 de cazuri de insolvenţă, reprezentând 7,2% din numărul la nivel naţional, în timp ce insolvenţele din Bihor însumează 6,47% din cazurile din ţară, cu 675 firme. În continuare, pe locul 4 este judeţul Braşov, cu 618 cazuri (5,9%), urmat de Cluj - 511 cazuri (4,9%), Prahova (444 cazuri, reprezentând 4,25%), Satu Mare (407 cazuri, 3,9%), Arad (401 cazuri, 3,81%), Galaţi (392 cazuri, 3,76%) şi Timiş (323 cazuri, 3,13%). Astfel, primele zece judeţe ca număr insolvenţe acumulează peste 50% din cazurile înregistrate la nivel naţional.

Comparativ cu sfârşitul lui 2008, Bucureşti este singurul care şi-a păstrat poziţia în clasament. Dintre celelalte judeţe situate pe primele 10 locuri, doar trei au avut o evoluţie pozitivă faţă de finalul anului trecut. "Astfel, judeţul Timiş a înregistrat o scădere de 8 poziţii, sutându-se acum pe poziţia 10 faţă de locul secund în 2008, judeţul Galaţi a coborât 4 poziţii, în timp ce judeţul Prahova numai 3 poziţii", arată un studiu al Coface România prezentat miercuri, în cadrul conferinţei de privind riscul de ţară, care foloseşte date ale Registrului Comerţului. Cea mai nefavorabilă evoluţie au avut-o judeţele Satu Mare, care a înaintat 17 poziţii, urmat fiind de Arad şi Braşov, cu urcări de 10, respectiv 9 locuri.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

119 firme gălăţene s-au închis în 2010

Potrivit informaţiilor care ne-au fost furnizate de către şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, în primele 3 luni ale acestui an 119 societăţi comerciale care îşi desfăşurau activitatea în judeţul Galaţi au fost radiate de la Oficiul Registrului Comerţului. "Acestea sunt datele care au fost transmise de către Inspecţia Muncii pe baza informaţiilor furnizate de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. De asemenea, potrivit datelor transmise de către Inspecţia Muncii, în primele 3 luni ale acestui an un număr de 216 societăţi comerciale şi-au suspendat activitatea", ne-a declarat şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.

Potrivit aceleiaşi surse, în primele 3 luni ale acestui an au încetat 19.399 de contracte individuale de muncă, în timp ce numărul contractelor individuale de muncă înregistrate în aceeaşi perioadă s-a ridicat la 9335.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Economic&articol=11

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

42 de firme gălăţene au intrat în insolvenţă în ianuarie 2011

Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în ianuarie a fost de 202, de zece ori mai puţine atât faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cât şi comparativ cu decembrie 2010, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Astfel, începutul anului a marcat cele mai puţine insolvenţe din ultimii aproximativ doi ani şi jumătate, în care lunar circa 1.500-2.000 de firme ajungeau în situaţia de a nu-şi putea plăti datoriile. Anul trecut numărul insolvenţelor a ajuns la 21.692, puţin peste nivelul înregistrat în 2009, când 19.894 de companii au intrat în incapacitate de plată.

În judeţul Galaţi s-au înregistrat cele mai multe insolvenţe în prima lună din 2011, cu 42 de firme.

Pe de altă parte, potrivit ONRC, în ianuarie s-au înregistrat un număr de 2.659 de suspendări de activitate la nivelul întregii ţări, faţă de 6.014 în aceeaşi lună din 2009, reprezentând o scădere de 55,79%.

Şi numărul de dizolvări voluntare s-a diminuat cu aproape 70% în prima lună a anului, de la 885 la 280.

În schimb au crescut cu 52% radierile voluntare, la 4.833 de firme, de la 3.177 în ianuarie 2009.

Numărul înmatriculărilor a fost de 7.545 de firme, comparativ cu 7.403 de firme înregistrate în prima lună din 2009, astfel că la sfârşitul lunii ianuarie erau activi peste 886.000 de agenţi economici.

Link to comment
Share on other sites

„Spor natural” pozitiv al firmelor

Pentru prima dată în ultimii doi ani, în judeţul Galaţi a fost înregistrat în luna ianuarie un „spor natural” pozitiv al firmelor aflate în evidenţa Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Mai exact, în timp ce 189 de agenţi economici au ieşit din afaceri, un număr de 198 şi-au făcut debutul pe piaţa gălăţeană.

În ceea ce priveşte ieşirile din mediul de afaceri, ponderea este deţinută de radieri, în ianuarie fiind înregistrate 117 de cazuri, cu 38 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. O veste bună este, totuşi, că numărul suspendărilor a scăzut la 56, faţă de 151 anul trecut, iar dizolvările au fost doar 16 faţă de 46 în ianuarie 2010. Cele mai vulnerabile activităţi s-au dovedit a fi în continuare comerţul, industria prelucrătoare, tranzacţiile imobiliare, transporturile şi construcţiile.

În ce priveşte înmatriculările la Registrul Comerţului, din cei 198 de agenţi economici „debutanţi”, cele mai numeroase au fost societăţile cu răspundere limitată (SRL), în număr de 107, urmate de 45 - persoanele fizice autorizate (PFA), 11 - întreprinderile individuale, opt întreprinderi familiale şi o societate pe acţiuni.

Faptul că, în sfârşit, se înregistrează un „spor pozitiv” în mediul de afaceri poate fi un indiciu că mediul privat a reuşit să depăşească perioada dură a ajustării în faţa crizei economice.

Una peste alta, în ianuarie 2011, la nivelul Galaţiului erau activi 18.885 de agenţi economici, din care 5.591 erau persoane fizice autorizate, iar 13.294 erau persoane juridice.

http://www.viata-libera.ro/articol-Registrul_Comertului_-_%E2%80%9Espor_natural%E2%80%9D_pozitiv_al_firmelor_2.html

Link to comment
Share on other sites

În ianuarie 2011, mai multe firme înmatriculate decât radiate

Numarul firmelor inmatriculate la Registrul Comertului, mai mare decat cel al firmelor care si-au incetat activitatea.

Pentru prima data in ultimii doi ani, numarul firmelor inmatriculate la Registrul Comertului Galati, in luna ianuarie, a fost mai mare decat cel al firmelor care si-au incetat activitatea, a declarat directorul institutiei, Oprea Raducan. Potrivit acestuia, in luna ianuarie, au fost inmatriculate 198 de firme, in timp ce 189 de agenti economici au iesit din afaceri.

Dintre cele 189 de firme, care si-au incetat activitatea, 117 au fost radiate, cu 38 mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut, 56 si-au suspendat activitatea, fata de 151 in ianuarie 2010 si 16 s-au dizolvat, fata de 46 in ianuarie 2010. Cele mai vulnerabile activitati s-au dovedit a fi in comert, industria prelucratoare, tranzactii imobiliare, transporturi si constructii.

In ceea ce priveste inmatricularile, dintre cei 198 de agenti economici nou inscrisi, cele mai numeroase au fost societatile cu raspundere limitata – 107, urmate de persoanele fizice autorizate – 45, intreprinderile individuale -11, intreprinderi familiale – opt si o societate pe actiuni.

In luna ianuarie, in judetul Galati erau activi 18.885 de agenti economici, dintre care 5.591 persoane fizice autorizate si 13.294 persoane juridice, informeaza Agerpres.

http://semnal.eu/?p=13419

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

În ianuarie, 81 de firme gălăţene au intrat în incapacitate de plată

Cu 128 de societati comerciale care si-au declarat, in luna ianuarie a.c., intrarea in incapacitate de plata, Prahova ocupa primul loc pe tara, dupa cinci ani de la intrarea in vigoare a Legii insolventei (nr. 85/2006). De subliniat si faptul ca in niciun alt judet din tara numarul firmelor intrate in insolventa nu a depasit nici macar cifra 100, urmatoarele doua locuri, dupa Prahova, fiind ocupate de catre judetul Galati (cu 81 de firme) si Municipiul Bucuresti (cu 79 de firme).

La nivel national, in prima luna a anului, au declarat intrarea in incapacitate de plata 1.243 de agenti economici, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului. Majoritatea acestora au avut ca profil de activitate tranzactiile imobiliare, constructiile, comertul cu ridicata si cu amanuntul.

http://www.ziarulprahova.ro/stiri/economie/88064/in-ianuarie-1-243-de-firme-au-intrat-in-incapacitate-de-plata

Link to comment
Share on other sites

Fiscul a declarat inactive 2.772 de firme gălăţene

Criza economică a lovit puternic societăţile comerciale din judeţul Galaţi. De la începutul anului, peste 2.700 de firme au fost radiate sau nu au depus declaraţiile fiscale conform legii, ori au solicitat suspendarea voluntară a activităţii.

Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi spune că oamenii de afaceri gălăţeni au fost printre cei mai afectaţi de criză din ţară. „Pe lângă criză mai sunt şi alţi factori care au afectat grav profitabilitatea firmelor din judeţul Galaţi. Este vorba despre managementul slab de care au dat dovadă agenţii economici pentru că în vremuri de răscruce eficienţa acestuia îşi spune cuvântul. Totodată, mai poate fi vorba şi de lipsa de preocupare din partea agenţilor economici, cât şi a autorităţilor administrative. În afară de asta, mai este problema preţurilor la utilităţi care au crescut foarte mult: carburanţii, curentul, apa şi nu numai", ne-a declarat Marian Filimon, preşedintele PIMM Galaţi.

Cele mai afectate de criza economică sunt societăţile care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum Metalurgie şi Construcţii.

În ultimii doi ani, aproximativ 6.000 de agenţi economici din judeţul Galaţi şi-au pierdut afacerile. Peste 760 de firme au intrat în insolvenţă, 5.105 şi-au suspendat activitatea, peste 1.700 au fost dizolvate voluntar, iar altele 3.800 au fost radiate.

Galaţiul s-a situat anul trecut pe locul I pe ţară în ceea ce priveşte datoriile neachitate de către persoanele fizice şi juridice şi pe ultimul loc în Regiunea Sud-Est la cererile de creditare şi finanţare adresate instituţiilor financiar-bancare.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Fiscul-declarat-inactive-firme-galatene_0_453554741.html

Link to comment
Share on other sites

Fiscul a declarat inactive 2.772 de firme gălăţene

Si?? E prima data cand face asta? E vreun "record"?

Nu poate fi vorba de criza, pentru ca am depasit-o si maine oricum iesim din recesiune...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

768 de firme gălăţene au intrat în insolvenţă în 2010

Conform unui studiu Coface Romania, in clasamentul intocmit dupa numarul firmelor ajunse anul trecut in colaps financiar, municipiul Bucuresti conduce detasat cu 2.256 de insolvente, Bihor are 1.188 cazuri, Dolj – 1.105, Constanta - 990, Cluj - 952, Brasov - 851, Satu Mare - 839, Timis - 790, Galati - 768, iar Iasul are 717 cazuri.

Potrivit autorilor studiului, la sfirsitul anului trecut, in Romania se aflau in diferite stadii de insolventa, 21.692 de societati, in crestere cu 17,76% fata de 2009, cind se aflau in aceasta procedura 18.421 de societati. Din totalul celor peste 21.000 de firme cu probleme la sfirsitul anului trecut, 10.377 se aflau in procedura generala de insolventa, 5.104 in procedura simplificata, 5.482 in faliment si 27 in reorganizare judiciara.

http://www.ziaruldeiasi.ro/economic/iasul-a-urcat-17-locuri-in-topul-insolventelor~ni7ade

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Galaţiul are 19.272 de firme active

Analizând cifrele puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, constatăm că şi la Galaţi, ca de altfel la nivelul întregii ţări, în primele şase luni ale acestui an şi-au suspendat activitatea mai puţine firme: doar 278, în condiţiile în care anul trecut în aceeaşi perioadă (ianuarie-iunie) se supendaseră nu mai puţin de 967 de firme.

Şi numărul firmelor dizolvate a scăzut: 128 de firme în perioada ianuarie-iunie 2011 faţă de 194 în perioada similară a anului trecut.

A crescut, în schimb, numărul firmelor radiate voluntar: 631 în primele şase luni din 2011 faţă de 531 în primul semestru din 2010.

S-au înmatriculat, însă, mai multe firme în această perioadă, adică 1.842 în primele şase luni ale acestui an, în condiţiile în care în perioada ianuarie-iunuie 2010 se înmatriculaseră doar 1.529.

Una pestre alta, la sfârşitul lunii iunie a acestui an Galaţiul are 19.272 de comercianţi activi din punct de vedere juridic: 13.216 persoane juridice şi 6.056 PFA-uri.

Din păcate, în fiecare lună se înregistrează zeci de cazuri în care firme gălăţene intră sub incidenţa Legii 85 pe 2009, adică în procedură de insolvenţă: ianuarie - 81, februarie - 61, martie - 83, aprilie - 56, mai - 70 şi iunie - 46.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

454 de insolvenţe în primele şapte luni, la nivelul judeţului Galaţi

Un număr de 12.703 de firme au intrat în insolvenţă în primele şapte luni, cu aproape 4% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă din 2010, iar în acelaşi interval 13.290 de societăţi şi-au suspendat activitatea, cu 72,9% mai puţine, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Anul trecut numărul insolvenţelor a ajuns la 21.692, puţin peste nivelul înregistrat în 2009, când 19.894 de companii au intrat în incapacitate de plată. În primele şapte luni ale acestui an, la nivelul judeţului Galaţi au intrat în insolvenţă 454 de agenţi economici.

Datele comparative ale Registrului Comerţului arată că în judeţul Galaţi s-au înregistrat 1.128 de suspendări de activitate în perioada ianuarie - iulie 2010 şi doar 320 de suspendări în primele şapte luni din 2011. Au fost înregistrate, de asemenea, 233 de dizolvări de firme în perioada ianuarie - iulie a anului trecut, dar numai 150 în aceeaşi perioadă din anul acesta.

În ceea ce priveşte radierile voluntare, în judeţul nostru s-au înregistrat doar 702 cazuri în primele şapte luni din 2011, în timp ce anul trecut, în aceeaşi perioadă, au fost operate nu mai puţin de 2.389 radieri de firme.

În Galaţi au existat un număr de 1.757 de înmatriculări în perioada ianuarie - iulie 2010, în timp ce anul acesta, până în luna iulie, sunt 2.187 firme nou înregistrate.

La 31 iulie 2011, în Galaţi se înregistrau în total 19.265 de comercianţi activi, dintre care 6.198 persoane fizice autorizate şi 13.067 persoane juridice.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

„Spor natural” de 100 de firme în mediul de afaceri gălăţean

* Au ieşit de pe piaţă 123 de agenţi economici, dar au „debutat” în afaceri 223 de noi comercianţi *

Chiar dacă încă mai resimte efectele crizei economice şi a unor măsuri „de relansare” economică neinspirate, firmele gălăţene încep treptat să prindă viaţă. Un indiciu în acest sens este faptul că, potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în primele opt luni din acest an au ieşit din circuitul economic 1.295 de agenţi economici, în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă a anului trecut, pierderile mediului de afaceri s-au ridicat la peste 4.000 de firme!

Scăderile cele mai consistente au fost în ce priveşte radierile, de la 2.496 de cazuri în ianuarie - august 2010 la 758 de astfel de cazuri anul acesta, şi la suspendări, de la 1.267 de cazuri la 356 de cazuri. În ceea ce priveşte dizolvările, anul acesta au fost înregistrate 181 de cazuri, faţă de 271 de cazuri anul trecut. Cele mai expuse domenii rămân în continuare comerţul, tranzacţiile imobiliare, construcţiile şi transporturile.

Un fapt pozitiv rămâne totuşi este acela că, la nivelul Galaţiului, în luna august am avut un „spor natural” pozitiv al agenţilor economici, în sensul că numărul comercianţilor care au ieşit sub o formă sau alta din piaţă a fost mai mic decât numărul noilor comercianţilor intraţi în piaţă. În ceea ce priveşte ieşirile, din cele 123 de cazuri înregistrate în total, 56 au fost radieri voluntare, 36 au fost suspendări de activitate, 31 au fost dizolvări.

De partea cealaltă, în luna august s-au făcut 223 de noi înregistrări la Registrul Comerţului, ceea ce înseamnă că mediul de afaceri gălăţean a crescut cu exact 100 noi agenţi economici. În total, pe primele opt luni ale acestui an, la nivelul Galaţului au fost 2.409 comercianţi „debutanţi” pe piaţă, din care 1.099 au fost societăţi cu răspundere limitată, 709 persoane fizice autorizate, 538 de întreprinderi individuale, 58 de întreprinderi familiale şi cinci societăţi pe acţiuni.

Deocamdată, una peste alta, dacă ar fi să tragem linie, la nivelul Galaţiului erau activi la nivelul lunii august 19.301 comercianţi, din care 13.013 erau persoane juridice, iar 6.288 erau persoane fizice autorizate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Creşte numărul de comercianţi activi

Mediul de afaceri gălăţean şi-a consolidat în luna septembrie trendul ascendent, cel puţin din punct de vedere numeric, rezultă din datele centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Astfel, în ce priveşte „ieşirile din sistem”, Galaţiul a avut în ultima lună 127 de firme scoase în afara circuitului economic. Cele mai numeroase au fost cazurile de radieri voluntare - 76 de cazuri, urmate de suspendări de activitate – 33 de cazuri şi dizolvări voluntare – 18 cazuri. Cele mai vulnerabile s-au dovedit activităţile din domeniul comerţului, transporturilor, tranzacţiilor imobiliare.

Dacă ţinem cont că în luna septembrie, la Galaţi, s-au înmatriculat 223 de noi comercianţi, atunci rezultă că mediul de afaceri gălăţean a crescut în ultima lună cu 96 de agenţi economici. Evoluţia pozitivă este şi mai evidentă dacă ne raportăm la întreaga perioadă ianuarie – septembrie 2001. De la începutul acestui an mediul de afaceri gălăţean a pierdut 1.422 de agenţi economici faţă de nu mai puţin de 4.269 de agenţi economici ce şi-au încetat activitatea în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În prezent, la nivelul judeţului Galaţi, raportul pozitiv între noile înmatriculări şi încetările de activitate s-a reflectat în creşterea numărului de comercianţi activi. Mai exact, la sfârşitul lunii septembrie, mediul de afaceri gălăţean era format din 19.408 comercianţi activi, din care 6.378 erau persoane fizice autorizate şi 13.030 persoane juridice.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

„Selecţie naturală” în mediul de afaceri

Mediul de afaceri gălăţean intră în 2012 cu aproape 20.000 de comercianţi activi, cam cu o mie mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultă din datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Pe altă parte, cifrele sunt înşelătoare. Chiar dacă „sporul natural” al firmelor a fost unul pozitiv, anul trecut a fost tot unul de „selecţie naturală” pentru IMM-uri. „După trei ani de zile de criză s-ar putea spune că întreprinzătorii care au rămas în mediul economic s-au călit, iar starea de criză face mai degrabă parte din normalitate. Asta se vede şi din faptul că, după ce în anii precedenţi au dispărut mai multe firme decât au apărut, anul trecut balanţa s-a schimbat. Astfel, deşi au fost vreo 500 de suspendări, 1.300 de radieri şi 200 de dizolvări, au fost şi mai bine de 3.000 de noi înmatriculări, ne-a declarat Marian Filimon, vicepreşedintele patronatelor din cadrul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

O firmă la fiecare 49 de persoane

Potrivit datelor Registrului Comerţului, în judeţul Galaţi existau la finele anului 2011 nu mai puţin de 12.600 societăţi comerciale active. Raportând acest număr la cei 611.040 de locuitori ai judeţului, obţinem în medie o firmă la fiecare 49 de persoane.

Într-un top al judeţelor, realizat pe acest criteriu, judeţul Galaţi s-ar situa pe locul 23, devansat fiind de judeţe precum Buzău, Bistriţa Năsăud şi Tulcea. Pe primul loc se află municipiul Bucureşti, unde găsim o firmă la fiecare 14 locuitori, şi Ilfov, cu o firmă la 17 persoane. La finalul clasamentului se situează judeţele Vaslui şi Botoşani, unde există o societate comercială la fiecare 77, respectiv 92 de locuitori.

Din judeţul Galaţi, cele mai multe companii au sediul în municipiul Galaţi (9.093), unde avem o firmă la fiecare 33 de locuitori (numărul de locuitori luat în calcul este de 291.354, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică). Municipiul se situează astfel pe locul 28, după Tulcea, Slobozia şi Focşani.

Următoarele localităţi din judeţ, ordonate după numărul de firme active, sunt: Tecuci (1.181), Vânători (122), Lieşti (121), Corod (117), Matca (96), Pechea (86), Târgu Bujor (78), Şendreni (73), Cudalbi (63), Iveşti (61), Tuluceşti (56).

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Galaţiul are 19.911 de firme

Dificultăţile economice au făcut ca, în 2011, nu mai puţin de 2.154 de firme gălăţene să fie trase „pe linie moartă”, rezultă din datele Oficiului Registrului Comerţului (ORC) Galaţi. Pe de altă parte, dacă ar fi să facem o comparaţie cu anii trecuţi, se poate spune că mediul de afaceri gălăţean a început să-şi regăsească o oarecare stabilitate. Spre comparaţie, în anul 2010, numărul agenţilor economici care şi-au încetat sub o formă sau alta activitatea a fost de 4.925. Acest lucru a fost posibil graţie temperării ritmului suspendărilor de activitate, acestea fiind anul trecut de 484, faţă de 1.542 de cazuri în anul precedent. De asemenea, radierile de agenţi economici au scăzut de 3.027 la 1.424 de cazuri, iar dizolvările de 356 la 246 de cazuri.

„Putem pune această evoluţie şi pe seama unei stabilizări, în sensul că cine a rezistat crizei economice şi-a continuat activitatea, cel care nu a rezistat şi-a suspendat activitatea sau şi-a radiat firma şi până acum s-au cam cernut firmele”, ne-a declarat directorul ORC Galaţi, Răducan Oprea. Din punct de vedere statistic, mediul de afaceri gălăţean a crescut pe parcursul anului trecut cu aproape o mie de agenţi economici, la 19.911 de comercianţi ce figurează ca activi la Registrul Comerţului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Peste 600 de agenţi economici şi-au încetat activitatea de la începutul anului

Numărul comercianţilor activi la nivelul judeţului Galaţi era, la sfârşitul lunii aprilie, de 19.442, din care 5.868 erau persoane fizice autorizate şi 13.574 erau persoane juridice, rezultă din datele furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Şi primele patru luni ale acestui an au fost marcate de dificultăţile generate de criza economică, 613 agenţi economici ieşind sub o formă sau alta din circuitul mediului de afaceri. Pe de altă parte, se remarcă o scădere a numărului firmelor care ajung să-şi oprească activitatea. Astfel, în primele luni ale acestui an, la nivelul Galaţiului au fost radiate 413 de firme, faţă de 741 în aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, în ceea ce priveşte suspendările de activitate, în acest an au fost înregistrate 134 de cazuri, faţă de 187 anul trecut. La capitolul radieri voluntare, 66 de agenţi economici s-au aflat în acest an în această situaţie, cu unul mai mult faţă de anul trecut. Cele mai vulnerabile domenii de activitate s-au dovedit a fi cele din zona comerţului cu amănuntul, transporturile, zona imobiliară şi construcţiile, dar şi anumite segmente din industria prelucrătoare.

Afaceri relative

Un lucru pozitiv este, totuşi că numărul de firme nou apărute în mediul de afaceri gălăţean este mai mare decât cele care au ieşit. Astfel, în primele luni ale acestui an, la Galaţi au fost înregistraţi 946 de comercianţi. Prin urmare, strict numeric vorbind, „sporul natural” al mediului de afaceri gălăţean a fost de 333 de agenţi economici. „În principiu, este un lucru bun că numărul firmelor nou apărute este mai mare decât cel al firmelor care au dispărut. Pe de altă parte, nu trebuie să ne lăsăm înşelaţi de aparenţe. O firmă se construieşte greu, dar este foarte uşor de pus la pământ, mai ales dacă mediul general economic nu este unul foarte prielnic. Iar din acest punct de vedere, criza încă nu a trecut. Iată, tehnic economia a intrat din nou în recesiune, nu sunt excluse nici derapajele de ordin bugetar care, în cele din urmă, tot asupra mediului privat se vor răsfrânge”, ne-a declarat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.

Dintre noile societăţi apărute în acest an în mediul de afaceri gălăţean, cele mai multe au fost societăţi cu răspundere limitată (SRL), cu un total de 502, urmate de persoanele fizice autorizate (PFA), cu 255 de cazuri şi 11 întreprinderi individuale (II). De asemenea, au mai fost înregistrate şapte întreprinderi familiale (IF) şi două societăţi pe acţiuni (SA). Însă rămâne de văzut dacă noii agenţi economici apăruţi în mediul de afaceri gălăţean vor avea capacitatea de a compensa activitatea celor care au ieşit din mediul economic.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.