Jump to content

Retrospectivă Gheorghe Mihai Coron


Recommended Posts

Posted

La Muzeul de Artă Vizuală,

Retrospectivă Gheorghe Mihai Coron

Muzeul de Artă Vizuală îl sărbătoreşte pe artistul plastic Gheorghe Mihai Coron organizându-i, la aniversarea celor 70 de ani de viaţă (pe care-i va împlini sâmbătă), o expoziţie personală retrospectivă. Mariana Cocoş Tomozei s-a ocupat de realizarea evenimentului, ceea ce, în opinia sărbătoritului, dar şi a celor care cunosc meticulozitatea şi profesionalismul criticului de artă amintit, reprezintă garanţia lucrului bine făcut.

Astfel, mâine, la ora 13,00, cei care îl cunosc şi îl apreciază pe Gheorghe Mihai Coron, atât ca plastician, cât şi ca dascăl - dumnealui fiind, după cum bine se ştie, profesor metodist şi coordonator de practică pedagogică la Liceul Pedagogic � sunt invitaţi la vernisajul expoziţiei sale de la Muzeul de Artă Vizuală.

Născut la Todireni, în judeţul Botoşani, absolvent al Facultăţii de Arte Plastice din Iaşi şi al Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, secţia muzeologie-muzeografie, Gheorghe Mihai Coron a venit la Galaţi prin repartiţie, acum 40 de ani. "Am ales Galaţiul pentru Dunăre", recunoaşte artistul, îndrăgostit de aceste locuri. "Oricât de necăjit aş fi, când pictez simt că uit de toate. Iar dacă-mi reuşeşte ceea ce mi-am propus, atunci am o satisfacţie aparte. Aşa cum, pentru a se menţine în formă, scriitorul nu-şi lasă unealta de scris din mână, tot la fel şi artistul plastic nu-şi lasă paleta deo-parte niciodată", spune cu convingere domnul Coron.

Îi spunem din toată inima La mulţi ani! şi îi dorim să nu regrete nicio clipă faptul că n-a împlinit dorinţa tatălui său, aceea de a deveni inginer, şi că a ales, definitiv, arta plastică.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=23537

  • 2 years later...
Posted

Mihai Gheorghe Coron - un maestru al frumosului

Este unul dintre cei mai apreciaţi pictori români. Are lucrări în colecţii de stat şi în străinătate: Franţa, Germania, Austria, Canada, Sua, Danemarca, Israel, Siria.

Născut în nordul Moldovei, în satul Todireni, Gheorghe Mihai Coron, a păstrat permanent legătura cu locurile natale. Este atras de frumos din copilărie, de pe vremea când era fascinat de atelierul de croitorie al părinţilor. „Am crescut într-o familie de meseriaşi. Mama era croitorească, cred că de la ea moştenesc dragostea asta pentru desen. Chiar am vrut să mă fac croitor. Mi se părea extraordinar”, povesteşte maestrul Coron.

Părinţii au vrut să-l facă inginer, dar viaţa a avut alte planuri pentru el. A fost învăţător, profesor de matematică, iar în cele din urmă a ales fascinantă lume a artei, de care nu s-a mai despărţit. A dat la Institutul de Artă din Iaşi. A absolvit printre primii şi ales să vină să profeseze la Galaţi, unde a fost profesor de desen timp de 20 de ani la Liceul Pedagogic.

Fie că lucrează în acuarelă sau ulei, pictorul simte aceeaşi plăcere a muncii pe care o duce la bun sfârşit întotdeauna, fără să se gândească la oboseala orelor petrecute în atelier. În picturile sale predomină peisajul lacustru. „M-am născut între două ape şi un peisaj colinar. Ţin minte că vara mergeam la păscut cu vitele pe malul apei, iar iarna până la şcoală mergeam pe gheaţă”, spune Coron. A făcut însă şi portrete, flori, nuduri, compoziţii, dar şi lucrări de mari dimensiuni. „Eu am încercat să fac şi pictură abstractă şi mi-am dat seama că nu mă reprezintă şi nu aş şti până unde să merg. Pictura mea este o pictură naturalist-realistă. Am făcut pictură şi după natură. Dacă văd un sat sau un grup care îmi place, caut să le schiţez”, spune pictorul.

Foarte importante pentru Mihai Coron sunt rigoarea studiului in atelier, orele petrecute în faţa şevaletului, dar şi partea ascunsă, nespectaculoasă a vieţii: „Se întâmplă de multe ori ca a doua zi să nu-mi mai placă o lucrare, să o iau de la capăt. Important este că nu mă plictisesc niciodată”.

Are lucrări în colecţii de stat şi particulare din ţară şi în străinătate: Franţa, Germania, Austria, Canada, Sua, Danemarca, Israel, Siria.

Este suficient să stai de vorbă cinci minute cu maestrul Coron pentru a te convinge că este un apărător al artei: „Mulţi colegi de-ai mei spuneau că desenul este o materie uşoară, de la sfârşitul catalogului, care o poate face oricine. Am avut confruntări foarte puternice şi am apărat pictura”.

Întrebări şi răspunsuri

- Cum v-aţi privi dacă aţi fi criticul dumneavoastră?

- Mi-e jenă să mă caracterizez. Poate că este prea mult să spun că m-am realizat, dar sunt mulţumit. Poate cu matematica nu aveam aceeaşi mulţumire sufletească cum am avut cu pictura. Am avut parte de persoane cu totul aparte la vernisaje, am călătorit foarte mult în Europa.

- Vă place viaţa culturală de la malul Dunării?

- Galaţiul este un oraş industrial, nu este un oraş care să se remarce prin cultură deosebită. Există activităţi de cultură, expoziţii, piese de teatru, dar oamenii nu prea gustă. Nici autorităţile nu se implică aşa cum ar trebui. Cultura ar trebui ajutată mai mult.

Ce-i place

Îmi plac oamenii modeşti, veseli şi primitori. Simt nevoia să mă întâlnesc cu ei, să comunic. Îmi plac, de asemenea, anturajele , vinul şi bancurile bune.

Ce nu-i place

Nu-mi plac oamenii care nu sunt sinceri, lăudăroşii. Nu-mi plac cei care vor să vorbească doar ei şi caută doar ascultători. Mă enervează la culme când aud că se spune că desenul este o materie uşoară, pe care o poate face oricine.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Mihai_Gheorghe_Coron_este_maestru_al_frumosului_0_327567365.html

  • 1 month later...
Posted

Vernisajul expoziţiei lui Mihai Gheorghe Coron la Galeriile de Artă

Mihai Gheorghe Coron este unul dintre cei mai apreciaţi pictori români. Lucrările sale sunt cuprinse în colecţiile de stat, dar şi în cele din Franţa, Germania, Austria, Canada, Sua, Danemarca, Israel şi Siria.

Luni va avea loc vernisajul mai multor lucrări ale pictorului Mihai Gheorghe Coron la Galeriile de Artă "Nicolae Mantu". În picturile artistului gălăţean predomină peisajul lacustru, dar a făcut însă şi portrete, flori, nuduri, compoziţii, dar şi lucrări de mari dimensiuni. Pictorul pune accentul pe rigoarea studiului in atelier, pe orele petrecute în faţa şevaletului, dar şi partea ascunsă, nespectaculoasă a vieţii.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Vernisajul_expozitiei_pictorului_Mihai_Gheorghe_Coron_la_Galeriile_de_Arta_-Nicolae_Mantu_0_350965002.html

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.