Jump to content

Turbare în Bădălan


dcp100168

Recommended Posts

Turbare în Bădălan

Primaria, "rugata" sa stranga si sa vaccineze animalele comunitare

O vulpe turbata a fost omorata de caini marti dupa-amiaza in cartierul Badalan. Trei persoane care au intrat in contact cu cadavrul si cainii au fost vaccinate antirabic. Este printre putinele cazuri de rabie in oras. In judetul nostru au fost inregistrate pana acum sase focare de rabie, majoritatea in afara orasului Galati. Autoritatile sanitare fac apel la primarii, in special la Primaria Galati, sa vaccineze si sa stranga animalele comunitare pentru a limita riscul infectarii.

Turbare in cartierul Badalan. O vulpe "domesticita", dand semne destul de clare de turbare, a fost prinsa de doi caini si omorata. S-a luat legatura cu Directia Sanitara Veterinara care a confirmat, in urma analizelor de laborator, ca animalul mort era turbat si a luat toate masurile specifice in focarul nou-creat. La randul lor, medicii veterinari au alertat autoritatile sanitare din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica.

"Cele trei persoane care au intrat in contact cu animalul, despre care am primit informatii de la colegii veterinari ca era turbat, au fost indrumate catre Spitalul de Boli Infectioase pentru a fi vaccinate antirabic. Cum este al doilea caz din aceasta luna, pe 12 aprilie fiind descoperita in judet o pisica turbata, facem apel la comunitatile locale, la primariile din judet, la Primaria Galati, pentru ca, iata, avem un caz de rabie la animal salbatic si in oras, pentru a solicita serviciilor specializate din cadrul lor sa stranga animalele comunitare, caini, pisici, sa le vaccineze pentru a limita riscul ca acestea, odata intrate in contact cu vreun animal bolnav, sa dezvolte si sa transmita boala. Este cel de-al saselea focar de rabie din judet de pana acum. Majoritatea animalelor despre care s-a confirmat ca au rabie sunt vulpi, ca animale salbatice, si, ca animale domestice, caini si pisici infectate probabil de primele. Am solicitat Spitalului de Boli Infectioase sa se asigure ca au suficiente stocuri de vaccin antirabic si de imunoglobulina specific antirabica. La aceste masuri se adauga si avertizarile trimise tuturor medicilor din oras si judet de a inregistra si a ne informa despre persoanele care se prezinta la cabinet cu plagi muscate de animale", a declarat dr. Elena Vrabie, din cadrul Directiei de Medicina Preventiva a Autoritatii de Sanatate Publica Galati.

Cum cele mai multe animale comunitare, mai ales caini, se afla in oras, este de dorit ca Primaria sa mobilizeze rapid serviciul de profil pentru controlul si eliminarea aparitei unor noi cazuri de rabie. La nivelul intregii tari numarul cazurilor de rabie la animale domestice, dar mai ales salbatice, este mai mare ca anul trecut si de aceea Ministerul Sanatatii a trimis luna trecuta solicitari in teritoriu prin care se enumerau masurile ce trebuie luate de autoritati si populatie pentru prevenirea aparitiei acestor cazuri.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.